USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Bozdağ'dan 'iyi hal indirimi' açıklaması

Bakan Bozdağ, iyi hal indiriminin kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin asıl pişmanlığı üstünden muteber ortak ukubet indirim sebebi bulunduğunu belirterek, bu mevzunun önüne mürur dair azimli bulunduğunu söyledi.

Bakan Bozdağ'dan 'iyi hal indirimi' açıklaması
02-02-2022 14:54
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin asıl pişmanlığı üstünden meri kuma ukubet indirim nedenidir. Eğer kanun gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, edep bilimi bilimi gerekiyorsa edep bilimi bilimi yaparak bu mevzunun önüne mürur dair kararlıyım." dedi.

Bozdağ, ATO Congresium'da planlı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada, toplantının organizesinde emeği güzeşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile öbür ilgililere teşekkürname etti.

Aile içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelenin, dinmeyen kuma acıyı dindirme çabası bulunduğunu anlatım fail Bozdağ, derinliğine senelerdir hükümetlerin, mutluluk kuruluşlarının bu mevzuda iri gayretle çalıştıklarını belirtti.

Bozdağ, meydana getirilen çalışmalarla bu mevzuda mahsus kuma aralık alındığını fakat gelinen noktada olayların azalmasında istek edilen sonuçlara ulaşılamadığını söyledi.

"Bu iş fakat seferberlikle çözülecek kuma iştir"

Sadece cezalandırmayla karı içi ve hanıma müteveccih şiddetin üstesinden yetişme imkanının olmadığını deneyim ettiklerini vurgulayan Bozdağ, laflarını şu halde sürdürdü:

"Ceza boyutunun caydırıcılığı yanında, yasaklayıcı ahbaplık sistemini şimdi çelimli halde kurmak, bu suçların işlenmesini önleme dair şimdi iri çabayı, mekanizmaları beraberce yaşama görmek zorundayız. Bu iş fakat seferberlikle çözülecek kuma iştir. Medyanın, üniversitelerin, kurumların, anaların, babaların, kadınların, erkeklerin, topyekun 84 milyonun seferberliğine gerekseme vardır. Cezaları, tedbirleri artırdık fakat hadiseler bitmeme ediyor. Sayı azalsa da kuma kıya kuma cinayettir, kuma şiddet kuma şiddettir. Hepsi de iri kuma karabulut ve adamlık suçudur."

Bozdağ, AK Parti iktidarları döneminde, bu alandaki zihniyeti tahvil dair ağırbaşlı adımlar attıklarını anlatım etti.

Kadına, adama yaraşıksız düzenlemeleri kanunlardan taraklama dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ehemmiyetli adımlar attıklarını kail Bozdağ, hanımlarla ait artı ayrımcılık yapmayı, Anayasanın esas ilkelerinden bir tanesi biçimine getirdiklerini anlattı.

Türkiye'nin adli data bankası

Önlerindeki fotoğrafı göreceklerini, ona mucibince kuma aşama atacaklarını anlatım fail Bozdağ, şu halde bitmeme etti:

"Geçmiş çağda bakanlığım eskiden başladığım kuma plan vardı. Yeni fasıl de bu projeyi canlandırmayı düşünüyoruz. Adli data bankası niteleyerek kuma banka. Bu esasında mukannen duruşma kararlarıyla, Türkiye'nin kuma Google sistemi kabil kuma mekanizma içre kusur haritasını ağız ağıza ortaya boşaltmak ve bunun üstünden yasaklayıcı uygulamaları yapmak. mesela en aşırı kıya ne il, ilçe, belde, köy, mahalle, cadde, sokakta? Bir yerde derişme var, fotoğrafı görecek, ona mucibince dört başı mamur şirketler vaziyetten vecibe çıkarıp o alanlarda ona mucibince kuma düzentileme yaparsa ihtimal yasaklayıcı ahbaplık itibarıyla aşırı şimdi ağırbaşlı kuma adımı atmış olabiliriz."

Bakan Bozdağ, polis kuvvetlerince mahkumlarla ait sağ bilim tutmanın aşırı ehemmiyetli olduğunu, bu verilerin akıllıca değişmeyen almada iri yardımının olacağını dile getirdi.

"15 bıçak darbesi yiyici birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor"

Savcılarla, güvenlik ve emniyetin eş çalıştığını, birbirlerine asistan bulunduğunu tamlayan Bozdağ, şunları paylaştı:

"Yakın sürede İstanbul'da 15 yerinden bıçaklanan yahut ayrıksı şiddete maruz artan hanımlar mevcut fakat deliller kusursuz bulunmadığı müddeiumumi tevkif istiyor, barış ukubet hakimi kontrol veriyor. 15 yerinden bıçak incir kadının hukukunu koruyup, onu bu bir duruma getiren şiddet bağımlısı bu kişiyi adli kontrolle başıboş bırakmaya bizim hukukumuz onay verir mi? Vermez fakat bırakıyor. Bunu tutuklamayacaksın da birtakımı tutuklayacaksın? Bundan şimdi iri şiddet kabil mu? Elbette ölçüm hakkı mevcut yargının fakat ölçüm hakkı keyfilik hakkı değildir. Somut kaide mevcut ise benim ölçüm hakkım o konkre kuralın gereğini gerçekleştirmek kıl payı olur. 15 bıçak darbesi yiyen, ayaklarından ateşin silahla taranan birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor, 'eyvah' diyorum. Kadına dirlik hızlı uğraş ve öbür mevzularda bizim adalete ihtiyacımız var. Bu konulardan acıma namına hak neyi emrediyorsa onu gereklerini gerçekleştirmek lazım. Adaletin gerektirdiği yerde adaleti yapmazsak ayrıksı haksızlıklara bap aralamış oluruz."

Adalet Bakanı Bozdağ, karı içi ve hanıma hızlı uğraş bürolarının ve asayişte fariza yapanların, kanıt kaydetme dair şimdi alıngan olmalarını da istedi.

"Kravata göre, günah bükmeye mucibince indirimler..."

Aile içi şiddet ve hanıma dirlik şiddet konusunun, Adalet Bakanlığının da kuma numara ruzname maddesi olmaya bitmeme edeceğine ayraç fail Bozdağ, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarıma emir verdim. Bugüne derece yapılanlar belli. Onların dair neleri arttırma edeceğiz, şimdi doğacak adımları elbette atacağız, üstünde duracağız. Kravata göre, günah bükmeye mucibince indirimler üstünde de durup bu mevzuda da acemi aşama alaşağı kılmak gerektiğine inanıyorum. İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin asıl pişmanlığı üstünden meri kuma ukubet indirim nedenidir. Eğer kanun gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, edep bilimi bilimi gerekiyorsa edep bilimi bilimi yaparak bu mevzunun önüne mürur dair azimli bulunduğunu anlatım kılmak isterim. Her işin dair gideceğiz. Yargının dair ne düşüyorsa onu da sağlayacağız."

Bir mahallede hanıma şiddet konusu haberlere düştüğünde, inanma müdürünün o işin kuma numara sorumlusu olduğuna dikkati çekici Bozdağ, "Başsavcı ise şimdi inanma önüne dosyayı getirmeden vakası duyduğu andan itibaren ön alacak. İşler, deliller kalık olmasın, inanma müdürüyle konuşacak, ait savcıyla konuşacak, dosya vardığında kusursuz tekmil... 15 bıçak incir hanımefendinin acısı dair adli kontrol neticesinde çıkmayacak. Ne gerekiyorsa o değişmeyen çıkacak. Bunun, bizim kuma eksikliğimizin neticesinde bulunduğunu düşünüyorum. Bu eksikliğe onay etmeyeceğiz. Bunun üstünde duracağız. Bizzat ego de izleme ediyorum." laflarını harcama etti.

Bu mevzularda medyada çıkan dört başı mamur olup bitenleri izleme ettiğini aktaran Bozdağ, "İlgili ve çıkışlı arkadaşlarıma doğrudan o mevzuda ne yapılması icap ettiğini talimatlandırıyor ve aceleten da bilim alıyorum. Gerekirse ait bölgeleri de arayacağız. Bu yargıya engelleme değildir. Herkes ayrımlı değerlendirebilir. Yargının sağ işlemesi, icra vekili adına görevlerimin arasındadır. Orada arıza mevcut ise bunları çözüme dolamak bizim düşüncesince zamanı ciddiyete haizdir." niteleyerek konuştu.

Sosyal iletişim araçları baskısı

Bakan Bozdağ, hanıma dirlik şiddet dair "ama"lı mekanizma kurmuş oldukları takdirde kaybedeceklerini, bu mevzunun üstesinden gelemeyeceklerini vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, "Sosyal medyanın, kamuoyunun, gazetenin baskısıyla değişmeyen düzlük kuma içişleri yahut sakatlık bizlere dokunca verir. Doğru neticesinde medya, toplumsal medya, halkoyu ayaklanmadan vereceğiz. Onlar bizlere 'sağ olsunlar' niteleyerek teşekkürname edecekler. Kamuoyu baskısı ile değişmeyen alan, uygulayıcı değil, akıllıca bulunduğu düşüncesince değişmeyen düzlük ve onu metin uygulayıcı hem inanma hem sakatlık personelleri adına tığ bu meseleye durum edelim. O devir milletin, kalben, vicdanen gönül tokluğu olmasının önünü açacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Geciken adaletin hak olmadığını, işlerin vaktinde yapılmaması biçiminde muhakeme döneminin uzayacağını tamlayan Bozdağ, "O devir maruz ukubet iri de olsa o cezayı görmüyorlar. Adalet hemen, vaktinde, akıllıca sürede lazım. Adaleti çabuklaştırma dair sizlerle sakatlık personellerinin beraberce çalışmasına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ