USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu: Antalya Diplomasi Forumu 75 ülkeden katılımcıyı birlikte araya getirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ile ilgili, "17 talih ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 arsıulusal kuruluş mümessili özellikle peyda etmek üzere, 75 ülkeden katılımcıyı dakika bu salonda ortak araya getirdi." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Antalya Diplomasi Forumu 75 ülkeden katılımcıyı birlikte araya getirdi
11-03-2022 16:11
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF), yalnızca Türk diplomasisine değil, semt ve evren diplomasisine de ortak düşünüm ortamı sunduğunu belirterek "Forum’un esas şiarını yansıtan 'Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et' düşüncesi, 17 Devlet ve hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili ilkin edinmek üzere, 75 ülkeden katılımcıyı çağ bu salonda ortak araya getirdi." dedi.

Antalya Diplomasi Forumu başladı

Bakan Çavuşoğlu, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde planlı ve Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF'nin açılışında konuştu.

Çavuşoğlu, ADF'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde planlı "Girişimci ve İnsani Dış Politika" teriminin ortak ürünü olduğunu, ADF'nin bu sene bundan sonra tanınan, tanıdık ortak toplu tartışma namına ikinci kere toplandığını kaydetti.

"ADF yalnızca Türk diplomasisine değil, semt ve evren diplomasisine de ortak düşünüm ortamı sunuyor. Forum’un esas şiarını yansıtan 'Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et' düşüncesi, 17 Devlet ve hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili ilkin edinmek üzere, 75 ülkeden katılımcıyı çağ bu salonda ortak araya getirdi. Dünyadaki ülkelerin 3'te birinden fazlası, kısaca yüzdelik 40'ı burada en fevk düzeylerde anabolizma ediliyor" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, davete müspet karşılık verici kâffesi konuklara teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, adamlık namına tarihin rahat ortak çay değil, Manavgat Şelalesi şiddetinde akmış bulunduğu ortak sürede yaşadıklarını belirterek çakılı tanıdık doğrudan rastgele şeyin değiştiğini, geride artırmak matlup doğrudan rastgele olumsuzluğun dünkü şekillere bürünerek ortaya çıktığını söyledi.

"'Daha adaletli ortak dünya' arayışı hakkın, hukukun, zenginlik ve huzurun hizmetinde ortak global düzen, ortak diplomatlık talebimiz bizleri burada buluşturuyor." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017’de BM Genel Kurulu’nda öngördükleri kabil “yeni ortak kargaşa ve gadir dalgasına düşme” tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya kalındığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Tarihin arka döndüğü", adamlık namına kazanımların geriye sardığı ortak noktada olunduğunu aktararak "Filozof, tarihin sonra akıllıca yaşandığını fakat geriye akıllıca anlaşıldığını söylemiş. Biz bu salondakiler, zamanı sonra akıllıca yaşarken yarına değgin uygun öngörüler ve bugüne değgin mıhlı politikalar imar kılmak zorundayız. Kaba kuvvetin kendisini mantıktan azletmiş bulunduğu ortak devirde yaşıyoruz. Güç kıymetlendirmek yalnızca güçlünün takdirinde. Bu gerçekte biberli tecrübelerle kurulan arsıulusal ve diyalekt cümle mimarisinin zafiyetini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın baştan ortak sistemsel abra çıpası aradığını dile getiren Çavuşoğlu, "Önümüzdeki senelerde kâffesi dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle boğuşmak mecburiyetinde mı kalacağız? Bu sıkıntı olur. Çünkü ihtiyaçlara, bulunan kasıntı ve mekanizmalar akıllıca yanıtları elhak veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, başlamış olan çatışmalar bitirilemiyor." niteleyerek konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, teknolojik yenilikler ve dijitalleşmenin doludizgin bulunduğunu fakat bundan her insanın denk halde yararlanamadığını ve ortak "dijital bölünme" yaşandığını kaydetti.

Dünyada eşitsizliklerin hâlâ da derinleştiğine ayraç fail Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Ortaya çıkan dünkü gerilimleri çözme, değişim işlemi yönetme, uyumu teshil ve iş birliğini heveslendirme ika gereksinimi ortada. Diplomaside küsurat paydaşlar da dünkü yaklaşımları vazgeçilmez kılmakta. Sivil toplumdan, iş dünyasına, bireylerden amme kurumlarına derece nice paydaşın oluşturduğu orkestrayı yönetmek, ayrımlı enstrümanlardan ortak senfoni çıkarmak, diplomasinin hem okazyon hem de sınamaları arasında."

Bakan Çavuşoğlu, dünkü ortak anahtar ve anlayışa ihtiyacın bulunduğunu vurgulayarak sayısal kabiliyetlerle mesajları en inandırma edici halde vermek, bire ortak sürede dezenformasyona gönül rahatlığı koyabilmek icap ettiğini vurgulayarak "Çok cepheli kurumların güncellenmesi, arsıulusal hukukun güçlendirilmesi, etüt edilmiş barışma ve düzenlemelerin ihyası, yardımlaşmanın çalışan kılınması düşüncesince esas çalgı aleti diplomasidir." ifadesini kullandı.

İçinde bulunulan çağın, diplomaside ortak kıymetlendirme ihtiyacını ortaya çıkardığını; diplomasinin hâlâ çalışan edinmek mecburiyetinde bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu düşüncelerle Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki başlığını "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" biçiminde belirlediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, ADF'nin neymiş ortak Birleşmiş Milletler ortamı sağladığını, siyaset, bilim, iş ve halkoyu halkalarının Antalya’da kesiştiğini, "yani Antalya’da Birleşmiş Zihinler ortamı" kurulduğunu aktardı.

Forum’da şümullü ortak izlence hazırladıklarını, siyasal önderliğin sınamalarını liderler düzeyinde ele alacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Balkanlar, Güney Kafkasya ve kendiliğinden Ukrayna’yı mihrak altında inceleyeceğiz. Çatışmaların önlenmesinden global sağlığa, zamanımız siyaset, güvenlik, tutum ve maşer gündemine ağırlığını koyan mevzuları derinliğine tartışacağız. Dijital inkılap ve hava değişikliğinin etkilerini yenilikçi bakışlarla irdeleyeceğiz. Metaverse alanındaki gelişmelerin diplomasiye etkilerini de masaya yatıracağız."

Bakan Çavuşoğlu, panellere ilaveten, ferdî mülakatlar kabil ayrımlı formatlar programlarıyla hâlâ da zenginleştireceğini, iş çevrelerinin güdücü koltuğunda konumlandırıp belli panelleri onlara teyit edeceklerini ve bazısı panelleri ise bedel verdikleri arsıulusal ortaklarla beraberce düzenleyeceklerini belirtti.

ADF'nin hususi ortak mihrak noktasını sabık sene bulunduğu kabil bu sene de hanımefendilerin ve gençlerin oluşturacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Kadın ve gençlerimizin ADF eliyle sağladıkları birikimin barışa ve diplomasiye yapabileceğimiz en muhtevalı envestisman bulunduğunu düşünüyoruz. Antalya Diplomasi Forumu doğacak sene 500. sene dönümünü kutlayacağımız Türk hariciyesinin dünyaya kalımlı armağanlarından biridir." değerlendirmesini yaptı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ