USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Biz hava sahasını açık tutuyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye açısından değil, müeyyide uygulayıcı devletler ve onların vatandaşları itibarıyla da bu hava piyasasının nice elan etmen sayabilirim açık olmasında. Stratejik bakımdan da insanca bakımdan da önemlidir. O sebepten dolay?

Bakan Çavuşoğlu: 'Biz hava sahasını açık tutuyoruz'
04-03-2022 19:54

NATO Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna gündemi ile toplandı. Toplantıya eklenmek az daha Belçika'nın başkenti Brüksel'e mevrut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düet görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantının peşi sıra planlı matbuat toplantısında mütekellim Çavuşoğlu, “Biraz ilkin NATO Dışişleri Bakanları toplantısını tamamladık. Malum birlikte tane birlikte gündemle NATO Dışişleri Bakanları toplantısı gerçekleştirildi. Ukrayna'daki durum. Tabi rastgele bağlaşık özlük düşüncelerini anlattı yalnız umumi manada sunulan mesajların eş bulunduğunu görüyoruz. Bir yandan birlikte an ilkin ateşkesin sağlanması, başka yandan insancasına yardımların başta Ukrayna'daki kişilere ulaştırılması. Tabii ki nice insanoğlu Ukrayna‘yı bırakma etti, siviller bırakma etti. Ukrayna vatandaşları, kadınlar, çocuklar, yaşlılar. Komşu devletlere geldiler. Onlarla ilgilendiren yapabileceğimiz şu demek oluyor ki insancasına boyut. Ama birlikte an ilkin birlikte ateşkesin sağlanması insancasına koridorların oluşturulması ve birlikte an ilkin de mihman birlikte ateşkesin organizasyon edilmesi dair tığ de düşüncelerimizi paylaştık ve bugüne denli yaptığımız gayretler kendisince da endamsız bilgelik verdik” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, “Bugünkü toplantıya NATO üyesi sıfır yalnız ortağımız bulunan devletlerde katıldı. İsveç, Finlandiya başkaca AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bugünkü toplantıya Avrupa Birliği namına katıldı. Bu derinti marjında da düet görüşmeler gerçekleştirdik. İngiltere Dışişleri Bakanı Lizz Truss ile görüştük ve bu ayın sonuna akilane Londra'da birlikte araya vürut dair da teyitleştik. Mümkünse 1+1 Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı toplantısından sonraları Süleyman Bey'le de bu mevzuyu değerlendireceğiz. Romanya Dışişleri Bakanı'yla da gene bu sabahleyin toplantıdan ilkin görüştük ve gene Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, gene Bulgaristan Dışişleri Bakanıyla görüştük. Letonya ve Belçika Dışişleri Bakanı'yla da ayaküzeri beş altı husus vardı onları değerlendirdik. Bu bakımdan da görüşmelerimiz velut geçti. İkili mevzuları da ele aldık kısaca. Önümüzdeki süreçte endamsız devirde atmamız müstelzim adımlar var. Ama Ukrayna'daki vaziyeti da değerlendirdik. Bugün ikilerden de gördüğümüz şu, Türkiye'nin izlediği azimli yalnız ayrımsız sürede istikrarlı siyaset ve bu savaşın başlamasından ilkin sarfiyat ettiğimiz çabalar. Ve şu anda savaşın durdurulması dair sarfiyat ettiğimiz gayretler vurgulandı. Bir de rastgele dü tarafla diyalog kurabilen bulunmaz ülkelerden birlikte tanesi olduğumuzu ve bunun da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu da muhataplarımız bugünkü görüşmelerimizde dile getirdiler. Biz bu anlayışımızı, yaklaşımımızı bitmeme ettireceğiz. İnsani koridorların açılması yayımcı ki vazgeçilmez yalnız bu savaşın henüz birlikte tomar sürmemesi düşüncesince de üzerimize düşeni hazırlamaya bitmeme edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“İki ülkenin Bakanlarını Antalya'daki forumda görüştürmek isteriz"

Çavuşoğlu, “Bu mefruşat akla yatkın birlikte biçim mümkün fazladan savaşın başlamasından ilkin rastgele dü Dışişleri Bakanını da Antalya'da birlikte araya getirmeyi planlıyorduk. Tabi savaştan ilkin düet mevzular mı görüşülecek, lehçe şu demek oluyor ki şu andaki bunalım mi? O devir harp henüz başlamamıştı. O mevzuda değişik görüşler var detaylara tahavvül geçirmek istemiyorum yalnız planlamıştık. İşin elhak demincek Ukraynalılar bu harp zarfında gelebilirler mi bilmiyorum. Ama hem Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy hem de Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Bakan Yardımcısı Cabbarova, Antalya Diplomasi Forumuna katılımları tasdik etmiş. Rusya kabilinden da Sergey Lavrov bu iştirakı tasdik etti. Hatta derinlemesine devir ilkin birlikte henüz kısaca dü ay öncesinde bu mesajda Türkiye İran ve Rusya federasyonu şekilde birlikte ASTANA Dışişleri Bakanları toplantısında da planlamıştık. O da hala geçerli. Sergey Lavrov da esbak kendisiyle gene bulunan vaziyeti konuştum. Sürekli dek şeklinde oluyoruz yalnızca telefon görüşmeleri değil mesajlarda da enformasyon kuruyoruz. Antalya'ya geleceğini birlikte kez henüz tasdik etti. Umarım bu koşullarda dirimlik ve mütareke olur. Ukraynalılarla Rusya kısmını en azından bakanlar düzeyinde birlikte araya sağlamak isteriz. Antalya Diplomasi Forumu da buna fırsat olursa seviniriz” dedi.

"Dönmek talip rastgele vatandaşımızı boşaltma geçirmek düşüncesince koyu çalışıyoruz"

Ukrayna'daki tahliyelere yer veren Çavuşoğlu, “Dün fiktif ile bizlere mukayyet 9 bin 653 boşaltma gerçekleşti. Bazılarını tığ boşaltma ettik. Diğer yandan yayımcı yurttaşlarımızın özlük olanakları var, araçları var aileleriyle başlamak istiyor. Tren istasyonlarında ilkin devir baş döndürücü çetince değildi yalnız henüz sonraları bizim bu trenle tahliyeyi başarıyla gerçekleştirdiğimizi gören devletler özlük vatandaşlarını da oraya yönlendirdi. Tren istasyonlarında ağırbaşlı kalabalıklar oluştu. Çocuklarıyla trene eklenmek de çetince oldu. Dolayısıyla özlük olanaklarıyla şu demek oluyor ki araçlarıyla yola çıkan vatandaşlarımızda oldu. Biz, nitelikte Ukrayna'nın batısındaki ülkelerden insanlarımızı da görevlendirdik. AFAD'ımız Kızılay'ımız da orada. Özellikle AFAD'ımızın kurduğu çadırlar var. Konteynırlar var. Gelen kişilere da iane etmektedirler on paralık başkalık yapmaksızın. Sonuçta özlük olanaklarıyla sınıra mevrut yurttaşlarımızın da sınırlardan kolayca, ara sınav istemeden, PCR testi yada aşılama kartı istem edilmeden kimlikle geçmesini gerçekleştirme ediyoruz. Arabalarıyla mevrut yurttaşlarımız da oradan Türkiye'ye geliyor başka otobüslerle. Bükreş'e taşıdığımız vatandaşlarımızı da oradan uçakla getiriyoruz. Yine Polonya kısmına sabık yurttaşlarımız da Türk Hava Yollarıyla ülkemize geliyor. Bugün düşüncesince planlamalarımız var. Arkadaşlarım daim çalışıyor yalnız sahadaki şerait bazı bazı planlarımızı değiştirebiliyor. Odessa'dan da 2, 3 otobüs bekliyoruz. Birkaç devir ilkin de o bölgedeki yurttaşlarımıza da ülkeden birlikte an ilkin ayrılın çağrısında bulunduk. Her devir otobüslerimizi amade ediyoruz. Günlük 2 yada 3 otobüs vatandaşlarımızı elden sınıra getiriyor, birileri Köstence‘ye geliyor. Güneyden gelenler Romanya'ya. Köstence, henüz yakın. Oradan da vatandaşlarımız, Türk Hava Yolları ile gelebiliyorlar. Şu anda bin 700 yöresinde mukayyet vatandaşımız var yalnız bu miktar değişebiliyor. Bazıları vazgeçiyor, birileri da bu süreçte taraflar sakinleşince özlük araçlarıyla yola çıkabiliyorlar. Bazıları bizim konvoylara takılıyorlar. Bugün birlikte tane hiçbir bizlere en akıbet müracaatta bulunan boşaltma yapılmak istediğini kail vatandaşlarımızı, Ankara'daki arkadaşlarımız ve misyonlarımız birlikte tane hiçbir arıyorlar. Tahliye yapacağımız noktalara da hem yönlendiriyorlar hem de asıl sayıyı bilmek düşüncesince arkadaşlarımız sayımlama tutuyor. Önümüzdeki süreçte çabalarımızı sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Dün, hem Ukrayna ile görüştük hem de Ruslarla zati görüşüyorduk. Özellikle Herson bölgesindeki vatandaşlarımızı, bu insancasına geçenek açılırsa batıya akilane boşaltma geçirmek havadan olabilir. Rusya üstünden boşaltma edebilmek düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor” dedi.

NATO'nun Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bağlı de izahat işleyen Çavuşoğlu, “ABD ile gündemimizde düet mevzularda var. Biden ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Roma'da muvafık kalmış olduğu bu ciddi Çalışma Grubu‘nun yaşama geçilmesi gibi. Malum bildiğiniz düet mevzular da var. Ama Ukrayna'daki vaziyette elbette ki görüşülecektir. Sherman ülkemize görüşme gerçekleştirecekti ego de kendisini bildirme etmeyi planlamıştım. Ama bugün buradan dirilik Azerbaycan'a gideceğim. Yarın sabahta Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, bizi bildirme edecekler. Azerbaycan‘la da konuşmamız müstelzim ilgilendiren kurda lehçe kurda mevzular var. Ben kendisini anca göründüğü gibi göremeyeceğim ancak fariza arkadaşlarımız Bakan Yardımcımız Sedat Bey olsun gene başka ilgilendiren kurumlardan arkadaşlarımız kendisiyle görüşecekler” dedi.

"Hava piyasasının açık kalması önemli"

Çavuşoğlu açıklamasını şöyleki sürdürdü:
“Biz hava sahasını şu anda zati açık tutuyoruz. Montrö‘ya da baktığımız devir kuzeyden güneye hava koridorunun da açık olması lazım. Ama ayrımsız sürede realist de peyda geçirmek lazım. Dün hava sahası bağlı olsaydı AGİT'in hususi müşahede misyonunu İstanbul'a getiremezdik. Rusya'nın da şu anda hava sahası kapanmış olduğu düşüncesince Avrupa ülkelerindeki vatandaşlarının gene Türk Hava Yolları üstünden şayet Rusya'ya anca göründüğü gibi Rusya uçaklarını hususi müsaade vermeyi planlıyorlar, tayyare bildirme ederse. Aksi taktirde Türkiye üstünden bunlar gidecek. Dolayısıyla yalnızca Türkiye açısından değil, müeyyide uygulayıcı devletler ve onların vatandaşları itibarıyla da bu hava piyasasının nice henüz etmen sayabilirim açık olmasında. Stratejik bakımdan da insancasına bakımdan da önemlidir. O sebepten tığ hava sahasını açık tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

"Amacımız birlikte an ilkin savaşın sona ermesi"

İnsani ebat üzerinde uyanıklık çekici Bakan Çavuşoğlu, “Sadece vatandaşlarımızı Ukrayna'dan boşaltmak değil, Ukrayna'da küsurat insanoğlu araç meşrubat sorunu çekiyor. Görüyorsunuz videoları. Bizim arkadaşlarımız da gönderiyorlar. Biz özlük misyonlarımıza iyi olsun İçişleri Bakanımız Süleyman Bey (Soylu) ve AFAD yetkilileri lazım hazırlıkları yaptılar. Kendi misyonlarımıza takviyeler yapıyoruz. Sadece özlük emek özgülemek arkadaşlarımız değil, gene araç meşrubat bulamayan yurttaşlarımıza besin desteği özgülemek düşüncesince Kiev Büyükelçiliğinde daim kulaklı kaynıyor. Gerek boşaltma düşüncesince orada biriktiriyoruz vatandaşlarımızı. Gerekse duracak emniyetli birlikte noktayı olmayanlar da gelip Büyükelçiliğimizde kalıyorlar. Onlara da yayımcı araç meşrubat ağırlama geçirmek durumundayız. Ama Ukrayna genelinde şu anda ağırbaşlı birlikte başağrısı var o sebepten insancasına yardım, insancasına koridorun ulaşılması önceliğimiz. Ama birlikte o denli da bu savaşın birlikte an ilkin ağız ağıza sona erdirilmesi de evleviyet olmalıdır. Çünkü değişik kötüleşiyor durum. Her bakımdan henüz da büyümemesi gerekiyor. İnsani mevzulara evleviyet verelim yalnız ötekini de boşlama etmiyoruz. O sebeple rastgele dü tarafla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu mevzuda canlı bulunan başka aktörlerle de koordinasyonumuzu bitmeme ettiriyoruz" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ