USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremlerin bıraktığı yaralarının sarılacağını söyleyerek “Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arkadaş ve kardeşlerimizin destekleri, arsıulusal topluluğun destekleriyle bunun üstesinden gelece

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'
23-02-2023 19:09

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib ve Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie ile Bakanlık'ta mevcut Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda eş matbuat toplantısı düzenledi. Uluslararası toplumdan enine boyuna özveren bir dayanak noktası aldıklarını kail Bakan Çavuşoğlu, depremin izlerini birlikte sileceklerini söyledi.

“16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti”

Yaşanan hareket felaketi hemen sonra kimi Lübnanlı vatandaşların da yaşamını kaybettiğini kail Çavuşoğlu, “Şu anne denli belirleme ettiğimiz kadarıyla 16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti. Bunun düşüncesince giriş sağlığı dileklerimi bildirmek istiyorum, yanık kardeşlerimize de acele şifalar diliyorum. Lübnan 5 kontrol istirdat ve esenlik kadrosu yolladı. Toplam 120 yabanlık bir kadro gönderdiler. İlk kadro depremden 19 sayaç sonradan kısaca bir devir geçmeden geldi. Geçtiğimiz sene Lübnan'da eş bir kontrol istirdat eğitimi düzenlemiştik. Bu öğrenime dahil olan 10 kardeşimiz fahri şekilde bu ekiplerin bünyesinde toprak aldılar. Yine bu kadro Kahramanmaraş'ta 3 kıta vatandaşımız kurtardılar. Gerçekten bu el birliği ve dayanak noktası düşüncesince topu topu Lübnan halkına ve kardeşlerimize de teşekkürname ediyoruz” diyerek konuştu.

Türkiye'ye yurtdışından mevrut cilt sayısı 93 bin 637'ye çıktı

Depremin önceki günlerinden itibaren bir yandan topu topu kurumlarıyla sahada olduklarını gayrı yandan da arsıulusal yardımlarda koordinasyonu sağladıklarını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Daha ilkin de söyledim 102 ülkeden iane teklifi geldi. Bu sebeple arsıulusal derç bir defa şimdi teşekkürname ediyoruz. Aynı sürede ayni yardımlar ve yapmamız müstelzim hususi yardımlar vardı. Barınma ve esenlik hizmetlerinin aksamaması gerekiyor. Diğer acele gereksinimler dair haricen mevrut yardımların koordinasyonu da ehemmiyet bildirme ediyordu. Dün 90 bin yöresinde çadırın ülkemize geldiğini söylemiştik. Bunun bir bölümü devletler ve arsıulusal örgütler kabilinden gönderilen çadırlar bir bölümü da AFAD kabilinden satın tahsil edilen çadırlar. Bu adet ahit 93 bin 637'ye çıktı. Konteynerle ilişik çalışmalarımızda bitmeme ediyor” ifadelerine toprak verdi.

“Bu yaraları elbette birlikte saracağız”

Depremin bıraktığı yaraların birlikte sarılacağını kail Çavuşoğlu, “Depremden sonradan karşılanması müstelzim gereksinimler da var. Özellikle şehirlerimizin baştan inşasını daima Cumhurbaşkanımız herhangi bir gittiği yerde vurguluyor. Aynı sürede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Bey ve arkadaşları da derin bir halde çalışıyorlar. Özellikle arsıulusal toplumdan da şu açıdan dayanak noktası görüyoruz; Birleşmiş Milletler acele davet cihazı mekanizmasını devreye soktu. 3 ay zarfında acele gereksinimlerin karşılanması düşüncesince 1 bilyon dolarlık iane çağrısında bulundu. Dün bakımından özellikle BM kazanmak az daha değişik ülkelerden buraya imdat sağlayanları görüyoruz. Kurumlarımız ile bu BM'den doğacak katkının nerelere harcanabileceği dair çalışıyoruz. AB, istikbal günlerde Türkiye'ye dayanak noktası özgülemek düşüncesince arsıulusal bir konuşma düzenliyor. Kendileri esbak bilgelik verdiler. Bu doğacak dayanak noktası nerelere harcanacak topu topu kurumlarımız bunun düşüncesince eş güdüm bünyesinde çalışıyor. Biz de elimizden mevrut desteği veriyoruz. Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arsıulusal camianın ve dost, ahi devletlerin destekleri ile bunun üstesinden geleceğiz” dedi.

"Lübnan'ın 19 kıvrım şimdi iri bir dalında bu hareket meydana geldi"

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib, Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, “Biz nice insanoğlunun yaşamını kaybetmiş olduğu hareket haberini alınca giriş döndürücü iri sıkıntı duyduk. Hayatlarını kaybedenlere yağmur diliyoruz. Lübnan hükümeti ve halkı namına bir defa şimdi buradan taziyelerimizi sunuyoruz. Yaralılara acele şifalar diliyorum. Lübnan Cumhuriyeti, sınırlanmış imanlarına rağmen; fakat beraberlik bağlarımız sınırsızdır, ahi Türkiye'ye bu çetince günlerinde asistan olduk. Biliyoruz ki çetince günlerimizde Türkiye yanımızdaydı. Yıkılan yerlerin, illerin esasen inşasını dilek ediyoruz. Lübnan'ın 19 kıvrım şimdi iri bir dalında bu hareket meydana geldi” ifadelerine toprak verdi.

“Patlama olunca Türkiye bizlere desteğe koştu”

Lübnan devleti ve halkı namına başsağlığı isteyen Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie, “Hayatını kaybedenlere yağmur diliyoruz, yaralılara acele şifalar diliyoruz. Beyrut Limanı'nda bir patlama oldu, bire bir hafta zarfında Türkiye bizlere koştu. Türk yetkililer etraflı Türk limanlarının Lübnan'a açıkça bulunduğunu anons ettiler. Türkiye güneş tacı virüs zamanında bizlere yardımlarda bulundu. Şimdi tarihi geldi. Biz de üzüntülüyüz; fakat kılıç de Türkiye'nin ve Suriye'nin kimi bölgelerini vuran hareket dolayısıyla kılıç de desteğe koşuyoruz. 5 ehemmiyetli defa yapıldı. Kurtarma ekipleri gönderdik. Türkiye hükümeti yapıları baştan ne aceleci biçimde gerçekleştirecektir” diyerek konuştu.

Ömer Faruk Karataş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ