USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Kosova’daki FETÖ varlığı ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları çerçevesinde geldiği Kosova'nın başkenti Priştine'de mevkidaşı Donika Gervalla-Schwarz ile icra ettiği matbuat toplantısında, “Kosova'daki FETÖ varlığı ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu: 'Kosova’daki FETÖ varlığı ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı'
19-06-2022 14:03

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Balkan turunun sonuç durağı bulunan Kosova'daki temaslarını sürdürüyor. Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile musahabe oluşturan Çavuşoğlu, elan sonradan heyetlerarası toplantıya katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, matbuat toplantısı öncesinde Kosova Çevre, Alan Planlama ve Altyapı Bakanı Liburn Aliu ile “Uçuş Frekanslarının Artırılmasını Öngören Sivil Havacılık Mutabakat Zaptı”nı imzaladı. Daha sonradan Mevkidaşı Gervalla-Schwarz ile eş matbuat toplantısında mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Kosova'daki Türk toplumunu ve Türkiye'deki Kosovalıları dü dünya arasındaki ülfet köprüsü adına görüyoruz, onlarla da müşterek araya geleceğiz. Bugün sayın icra vekili Gervalla-Schwarz ile düet ilişkilerimizi elan da yetiştirmek düşüncesince yapabileceklerimizi dü dışişleri bakanı adına ele aldık. Küresel ve lehçe gelişimleri ve bu gelişmelerin bölgemize, Balkanlara, Kosova'ya ve Türkiye'ye etkilerini de değerlendirdik. Ayrıca Kosova'nın egemenliğine, arsa bütünlüğüne ve politik donanmasına desteğimizi müşterek kat elan yineledik. Kosova'nın büyüklük müesseselerinin güçlenmesini ve lehçe ile arsıulusal entegrasyonunu önemsiyoruz. Kosova'nın Avrupa Atlantik kurumlarına üyelik perspektifini de Türkiye adına destekliyoruz” dedi.

“Kosova'nın, Türkiye'ye bulunan ihracatı 2'ye katlandı”

Türkiye ve Kosova arasındaki iktisadi ilişkilerin çabucak ilerlediğine nazarıitibar çekici Bakan Çavuşoğlu, “Serbest tecim mutabık olmamız 2019'da yürürlüğe girdi. Bazı arka oruçlu çevreler bu başıboş tecim anlaşması aleyhine kampanyalar yapmış oldu bunu gördük. Ama bu anlaşmaların iktisadi ilişkilerimize yardımı ortada. Geçen yıl ticaretimiz kısaca yüzdelik 53 artma gösterdi. Kosova'nın, Türkiye'ye bulunan ihracatı 2'ye katlandı. Bu yıl evvel çeyrekte Kosova'nın Türkiye'ye ihracatında kısaca yüzdelik 21 artma var. Ama kılıç bu rakamı çıtırbom buluyoruz. Kosova'nın Türkiye'ye satabileceği elan aşkın verim olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin Kosova'ya ihracatı artarken, Kosova'nın da Türkiye'ye ihracatını çoğaltmak düşüncesince bu arada çalışmalıyız. Bu sebepten muhtelit iktisadi komisyonu toplantısını müşterek an evvela gerçekleştirmemiz lazım. İş forumlarını derneşik müşterek halde toplamamız lazım. İş insanlarımızı müşterek araya getirmemiz gerek. Bunu dengelemenin bambaşka müşterek boyutu da Kosova'daki Türk yatırımlarını artırmak. Çünkü buradaki Türk yatırımları, müşterek taraftan 410 milyon dolarlık yatırımla 10 binden aşkın Kosovalıya iş olanağı sağlıyor, müşterek taraftan da Kosova'nın üçüncü devletlere bulunan ihracatını da artırıyor. Elbette Kosova, iş insanlarımıza envestisman imkanlarını arttırdıkça ve geliştirdikçe firmalarımız da elan aşkın envestisman yapacaktır. Bu mevzuda da bu arada çalışmaya bitmeme edeceğiz. İş insanlarımızı kılıç de yatırımı ve ticareti çoğaltması düşüncesince heveslendirme ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Kosova semt devletlere çelimsiz müddet içerisinde yalıtım ihraç edecek”

Enerji fiyatlarındaki artışa yer veren Bakan Çavuşoğlu, “Enerji dalında icraat yapılabilir. Enerji fiyatlarının artışıyla baş başa herkesin en rüçhan mevzularından müşterek tanesi enerji. Enerji dair firmalarımız ilkin yenilenebilir erke denli bölgelerde envestisman hazırlamaya hazırlar. Alım garantisi istemiyorlar. Finansmanı kendileri getirecekler ve 1 yıl zarfında yatırımlarını tamamlayacaklar. Ben inanıyorum ki bu yatırımlarla Kosova semt devletlere çelimsiz müddet içerisinde yalıtım ihraç edecektir” ifadelerini kullandı.

“Anlaşma ile halklarımız ortada değini artacak”

Kosova ile Türkiye ortada çıplak havacılık geçim imzalandığını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Bugün çıplak havacılık anlaşması imzaladık. Anlaşma ile halklarımız ortada değini elan da artacak. Turizm artacak. Türkiye'den mevrut gezmen artacak ve Kosova'dan Türkiye'ye mevrut gezmen artacak. Frekans sayılarını da artırmış olacak. Biz, Kosova'daki Türklerin de Arnavutça öğrenmesi düşüncesince onları heveslendirme ediyoruz. Bu mevzuda da baş başa çalışabiliriz. TİKA'mız sonuç basamak aktiftir. Bugüne genişliğinde 700'den aşkın projeyi Kosova'da yaşama geçirdi. Yeni planlar düşüncesince de Kosova hükümetinin yardımı ile çalışmalarını sürdürüyorlar. Yunus Emre Türk Kültür Merkezimiz ve Maarif Vakfımız ile kültür, ekonomi, terbiye dalında politik desteğimizin indinde Kosova'ya desteğimiz artarak bitmeme ediyor” laflarına arsa verdi.

“Kosova'daki FETÖ varlığı ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı”

Kosova'daki FETÖ yapılanmasının dü dünya arasındaki müşterek tane sıkıntı bulunduğunu tabir fail Bakan Çavuşoğlu, “Kosova'daki FETÖ varlığı ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı. Yani müşterek tane deneme diyebiliriz onun haricinde bizim nazar boncuğu problemimiz yok. Çünkü FETÖ varlığı, ilişkilerimizi ağılamak düşüncesince değme çeşitli menfi emek vermeyi sürdürüyor. Türkiye'de vuruş girişiminde mevcut FETÖ'nün Kosova'daki varlığı bizleri ve Türk halkını etraflıca üzüyor. Geçmişte vatanımızda uyguladığı stratejinin benzerini ayrıca aynısını Kosova'da uyguluyor. Bunları görüyoruz. Bir taraftan gençleri zehirlemeye bitmeme ediyorlar, müşterek taraftan medyaya yatırımlarını artırıyorlar. Diğer taraftan da büyüklük kurumlarına sızdırılmış çalışmalarına bitmeme ediyorlar. Türkiye ve baki devletlerde yaptıklarını yapıyorlar. Bu sebepten arkadaş ve karındaş dünya Kosova'da bunları kullanmak bizi üzüyor. Kosova'nın özlük güvenliği ve geleceği itibarıyla bunların kazalı bulunduğunu görüyoruz. Dolayısıyla özlük güvenliğiniz itibarıyla da bu önemli” dedi.

“Bölgede huzursuzluğun artığını gördük”

Bölgedeki problemlerin diplomatlık kanalıyla çözüme kavuşturulması icap ettiğini tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Belgrat'ta da ayrımsız mesajları verdik. Biz Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyoruz. Diplomasi kanalıyla anlaşmaya varılması icap ettiğini düşünüyoruz. Bosna Hersek'teki ve bölgedeki gelişmeler ile Ukrayna savaşının alana menfi yansımaları var. Alınması müstelzim dersler var. Bölgede huzursuzluğun artığını gördük. Türkiye adına bu bölgenin 90'ların ışıksız günlerine dönmesine izin vermeyeceğimizi defaatle söyledik. Bunun düşüncesince değme çeşitli emek vermeyi yapıyoruz. Bölgede topu topu ülkelerle güzel ilişkileri bulunan ve beraberce konuşabilen müşterek dünya adına bu doğrultuda çabalarımızı sürdüreceğiz. Diplomasiyi ön plana çıkaracağız. Diyalog alanda temelli sulh ve abra düşüncesince sonuç basamak önemlidir” açıklamasında bulundu.

İLGİLİ HABER
Bakan Çavuşoğlu, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile görüştü Bakan Çavuşoğlu, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile görüştü
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ