USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: “Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban heyetiyle meydana getirilen görüşmeye ilişkin, “Kadınların, evlatların ve kızların eğitimi konusunda, bayanların iş yaşamına alınması konusunda tavsiyelerimizi paylaştık” dedi. Çavuşoğlu, Afganistan ekonomisinin çökmemesi

Bakan Çavuşoğlu: “Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”
14-10-2021 20:15

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Mutaqi başkanlığındaki heyet, Dışişleri Bakanlığında müşterek araya geldi. Yapılan görüşmelerin peşi sıra Bakan Çavuşoğlu, matbuat açıklaması yaptı. Taliban heyetinin evvel gece ezanı Türkiye'ye doğmak istediğini kendilerine bildirdiğini tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Biz de çıkarlarını çağırma ettik. Biraz geçmiş heyetlerimizle bu arada gene Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'ye refakat fail Kültür ve Enformasyon Bakan Vekili, İçişleri Bakan Yardımcısı Vekili, İstihbarat Başkanı aşama heyette eşhas vardı. Onlarla bu arada bizim arkadaşlarımızla ilişik kurumlardan yetkililerle bu arada müşterek müzakere gerçekleştirdik” sanarak konuştu.

“Özellikle aceleci gereksinim duyan insancasına yardımların ulaştırılması gerekiyor”

Afganistan'daki akıbet gestalt üzerine kendilerinden bilim aldıklarını ve bu detayları aldıktan sonradan Türkiye namına düşüncelerini paylaştıklarını anlatım fail Bakan Çavuşoğlu, “Biz bugüne genişliğinde arsıulusal topluma şu andaki Taliban Hükumeti ile angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Şu anda arsıulusal maşer yönlü yansız bu pozisyonda. Bu angajman çerçevesinde ilkin aceleci gereksinim duyan insancasına yardımların ulaştırılması gerekiyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Afganistan ekonomisinin çökmemesi icap ettiğini dile getirerek, Afganistan'ın yurtdışı hesaplarındaki paralarını donduran devletlerin de maaşların ödenmesi itibarıyla hâlâ elastiki davranılması icap ettiğini kaydetti ve bu konu üzerine da Taliban heyetinden bilim aldıklarını ekledi. Afganistan'da terörle mücadelenin önemine yer veren Çavuşoğlu, “Herhangi müşterek aralık olursa yıldırı örgütlerinin saldırılarını artıracağını görüyoruz. Özellikle DAEŞ'in Afganistan'da çelimli bulunduğunu görüyoruz. Son yıldırı saldırılarında camilere ve havaalanlarına meydana getirdiği yıldırı saldırılarını da gördük” halinde konuştu.

“Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduklarının altını çizerek, “İnsani yardımlar mevzusunun haricinde kadınların, evlatların ve kızların eğitimi konusunda, bayanların iş yaşamına alınması konusunda tavsiyelerimizi paylaştık. Bir şeyin altını çizdik. Bunu çabucak garplı devletlerin müşterek ön şartı ve ya onların müşterek talebi görmeyin dedik. Bunun ayrımsız İslam dünyasının doğrusu başka Müslüman devletlerin de müşterek beklentisi olduğunu, müşterek tavsiye durumunda kendilerine söyledik. Özellikle bizim Maarif Vakfı'nın kızlar düşüncesince baş döndürücü sayıda okulu mevcut lakin 50'sinden 14 tanesi kızlar düşüncesince açılmıştı. Bu okulların tamamının açılması icap ettiğini ve dayanak vermeleri icap ettiğini söyledik” açıklamasında bulundu.

“Kendileri de bizlerden yardımların bitmeme etmesi konusunda ricalarını ilettiler”

Gündeme mevrut başka konuların Afgansitan'dan Türkiye'ye hâllenmek talip yurttaşlar ve Başkonsoloslukların gine açılması bulunduğu bilgisini sağlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Kendileri de bizlerden ilkin insancasına yardımlar, oradaki yatırımların bitmeme etmesi konusunda, iktisat konusunda, şu an kalkınma yardımları konusunda yardımların bitmeme etmesi konusunda ricalarını ilettiler. Tüm bahsettiğim mevzularda da bizlere bilim verdiler. Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve başka kurumlarımıza gidip orada da görüşmeler gerçekleştirecekler.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca göçmenler mevzusunun da konuşulduğunu bildiren Bakan Çavuşoğlu, “Çok sayıda Afgan muhacir çabucak bizde değil yandaki devletlerde de var. Bizde de mahsus sayıda Afgan muhacir var. Düzenli ve ya düzensiz. Bunlardan birileri Afganistan'a art hâllenmek istiyor. Taliban yönetimi de şayet bunların ülkelerine hâllenmek isterlerse gelip şu an ülkede artan başka hepsi aşama şu anda mutluluk kurumda etkin hepsi aşama ülkelerine dönmeleri konusunda ellerinden mevrut desteği vereceklerini söylediler” sanarak konuştu.

Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş ile bitirdikleri görüşmeyi de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Değişik bölgelerde erke alanında, ana kara sahanlığı konusunda ve askeri eğitim, polislerin eğitiminde kapasitenin güçlendirilmesi konusunda atılabilecek adımları da değerlendirdik. Libya müşterek seçme süreci yaşıyor. Gerçekleştirilecek bu akıbet seçme üzerine kendilerinden bilim aldık. Libya'ya herhangi müşterek mevzuda Türkiye namına dayanak veriyoruz. Bu desteklerimiz elbette ki bitmeme edecek. Libya ile angajmanımız bitmeme edecek. Özellikle halkın beklentisi bulunan bölgelerde doğrusu asliye hizmetler konusunda kesinlikle hizmetler vereceğimizi kendilerine müşterek kat hâlâ anlattık. Ayrıca erke konusunda, elektrikle ve başka hidrokarbür konusunda imzalayacağımız uyuşma zabıtları ve iş birliğimizi de gözden geçirdik. Sonuçta akıbet basamak içten ve velut müşterek müzakere gerçekleştirdik.“

Mevlüt İşli - Sadettin Aliusta - Cem Geçim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ