USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu'ndan 17. Bled Stratejik Forumu'nda moderatöre "Türkiye" uyarısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 17. Bled Stratejik Forumu'nda konuştu. Paneli yönetmen moderatör Gowing'in, konukları tanıtırken İngilizce adına "Turkey" ifadesini kullanımı için Çavuşoğlu, Gowing'i dü kat "Türkiye" demesi anlamında uyardı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan 17. Bled Stratejik Forumu'nda moderatöre
29-08-2022 23:04
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya harbinde dü ülkenin de benimseme edeceği araştırma edilmiş beraberinde barışa erişmek icap ettiğini belirterek, "Bir diyalog gerçekleşiyor ve kılıç de elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Slovenya'da planlı 17. Bled Stratejik Forumu'na eklenen Çavuşoğlu, "Avrupa'da müteaddit Avrupa var?" başlıklı panele misafir oldu.

Paneli müdür moderatör Nik Gowing'in, oturumun başlangıcında konukları tanıtırken İngilizce yerine "Turkey" ifadesini kullanımı üzerinde Çavuşoğlu, Gowing'i dü kat "Türkiye" demesi anlamında uyardı.

Rusya-Ukrayna savaşının er yahut geç beraberinde etapta sona ereceğini fakat ne derece süreceğinin bilinmediğini anlatım fail Çavuşoğlu, "Peki kılıç bu savaştan dersler çıkaracak mıyız?" sorusunu sordu.

Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütünün teşekkül nedeninin kıtada yahut dünyada ayrıksı beraberinde savaşın çıkmasına bariyer peyda kılmak olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, "Ama şu anda beraberinde harp var. Şu anda harp Avrupa'ya gelişememiş döndü maalesef." ifadesini kullandı.

"Çözüm esasen evvel haftalarda aşırı elan hazırlop olabilirdi"

Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin durgunlaştığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Avrupa hükümetlerini zorlayacak birtakım adımlar atacağı haberlerine bağlı Çavuşoğlu, "Bu hal esasen evvel baştaki haftalarda aşırı elan hazırlop olabilirdi. Şimdi esasen araştırma edilmiş beraberinde çözüme erişebilmek o derece hazırlop değil. Maalesef birtakım şeyler değişti. Bizim hakkıyla gördüğümüz bu. Buça’dan mevrut tablolardan sonradan nice obje değişti." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, dü ülkenin de benimseme edeceği araştırma edilmiş beraberinde barışa ulaşılması icap ettiğini belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Ama ayrımsız sürede Ukrayna düşüncesince adaletli beraberinde barışçıl hal olması gerekiyor. Neyi kastediyoruz? Ukrayna'nın arazi bütünlüğünün güvence dibine katılması lazım. Peki demin araştırma masasına gelişememiş dönebilirler mi? Bu derece hazırlop mı? Ve bu acemi gerçekler esasen banko müzakerelerin ilerleyici evrelerinde çarpıcı olacaklar. Kırım ve Donbas’ın statüsüyle ilişik yerine konumları üstelik değişti. Dolayısıyla o derece hazırlop değil. Evet beraberinde diyalog var. Bir diyalog gerçekleşiyor ve kılıç de elimizden geleni yapıyoruz. Her dü tarafa ulaşım sağlıyoruz."

"Ukrayna'ya ihtimal NATO müttefiklerinden elan beraberinde tomar dayanaklık kılmak veriyoruz"

Türkiye'nin gelişigüzel dü tarafa da erişiminin ve prensipli beraberinde duruşunun bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü destekliyoruz. Belki Ukrayna'ya buradaki nice NATO müttefikinden elan beraberinde tomar dayanaklık kılmak veriyoruz. Ama ayrımsız sürede Rusya'yla da beraberinde diyalog içindeyiz ve bu diyalog da meyvelerini veriyor. İşte bundan dolayı doğrusu dü sefer beraberinde araya gelmelerini sağladık ve bu hububat anlaşması işe yaradı." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya ile kurduğu diyalog yardımıyla Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı'nı Rus tarafıyla İstanbul'da beraberinde araya getirdiğini kaydederek, "Uzmanlar gene alana gidiyorlar. Ve ayrımsız sürede burada güvenlikle ilişik yerine garantileri de sağlamaya çalışıyoruz." ifadeleri kullandı.

Türkiye'nin, savaşın başlangıcından bu yana inanma artırıcı önlemler çerçevesinde attığı adımlara yer veren Çavuşoğlu, dü yurt arasındaki müzakereler, hububat anlaşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu arasındaki görüşmelerin bunlardan birkaçı bulunduğunu söyledi.

İlgili önlemlere müteveccih Çavuşoğlu, "Ümit ediyorum ki bunlar, bizi beraberinde mütareke ve temelli beraberinde barışa götürebilecek. Burada da inanma arttırıcı önlemler dediğimiz harp esirlerinin değişiminin yapılması gene bitmeme fail adımlar. Bu çerçevede de kılıç arabuluculuğumuzu bitmeme ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, bu kapsamda Türkiye’nin Kiev ve Moskova yönetimleriyle gelişememiş planda muhtelif kanallarla diyaloğu bitmeme ettirdiğine ayraç ederek, yeniden bu yana bu kanalların bulunduğunu ve devir kurnaz da olacağını söyledi.

"Dün bakımından 56 sefine 1,3 milyon titrem hububat taşıdı"

Tahıl anlaşmasının işleyişine de yer veren Çavuşoğlu, "Şimdi hububat anlaşması hakkıyla güzel etkin beraberinde mekanizma. Ve esbak bakımından 56 sefine 1,3 milyon titrem hububat taşıdı. Bu meyanda elbette Rusya'nın birtakım endişeleri vardı. Biz bunu da yönetmeye bitmeme ediyoruz." sanarak konuştu.

Türkiye'nin bu çerçevede Amerika tarafı ve BM Genel Sekreteri ile görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Ümit ederiz ki bu rastgele beraberinde aksamaya biçim açmadan bitmeme edebilir. Bu ilkin hububat anlaşmasının yahut bununla ilişik yerine anlaşmanın rastgele beraberinde bariyer olmaksızın uygulanması gerekiyor. Rusya bölümüne rastgele beraberinde halde bunu durdurmak düşüncesince beraberinde pozitif sağlamamalıyız." halinde konuştu.

"Rusya'nın yaptırımları köprüleme etmesine müsaade vermiyoruz"

"Türkiye’nin Rusya ile ticareti artırarak savaşın sürmesini desteklediği" iddialarına da yer veren Bakan Çavuşoğlu, bu kapsamda Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ağız ağıza uyguladığını, Türkiye’nin diyar bölgesini Rus askeri uçaklarına kapattığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin ilke yerine biricik cepheli yaptırımlara katılmadığına dikkati çekerek, "Bu nedenden dolayı Rusya ile ticaretimiz bitmeme ediyor. Ancak Rusya'nın katiyen yaptırımları köprüleme etmesine müsaade vermiyoruz. Bu aşırı belirgin ve aşırı şeffaf." dedi.

Rusya ile ticaretin artım gösterdiği iddialarına ise Çavuşoğlu, "Neden? Çünkü kılıç organik gazımızın yüzdelik 45’ini Rusya’dan ithal ediyoruz. Ve saf gürültü yağı lambası lambası tutarları üçe katladı. Bu nedenden dolayı anne hastalık erke fiyatlarının artması." ifadelerini kullandı.

Öte taraftan diyar krizinin karşılaşılan en şişman sınamalardan bir tanesi bulunduğunu ve Türkiye’nin akıbet zamanlarda aşırı sayıda orman yangını ve yığın yaşadığını tamlayan Çavuşoğlu, "Bu nedenden dolayı o esas ve yeni baştan sona beraberce savaşım etmeliyiz. İklim krizi cemaat olduğumuz en çabuk kriz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ