USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ukrayna'da camiye sığınan Türkler hakkında açıklama

Antalya Diplomasi Forumu'nda matbuat toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da Türk vatandaşlarının sığındığı cami için, "Caminin bombalandığı anlamında istihbarat print fakat caminin imamı iddiaları yalanlandı" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ukrayna'da camiye sığınan Türkler hakkında açıklama
13-03-2022 15:14

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında Bakan Çavuşoğlu'na Ukrayna Mariupol'da caminin bombalanması, Türk vatandaşlarının kuşatılmış kalması ve toy Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la meydana getirdiği telefon görüşmesi soruldu.

Savaş başlamadan önce, ayrıca Rusya'nın tanışıklık kararından evvel 12 Şubat'ta Türk vatandaşlarını başta Ukrayna'nın doğusundan ayrılmaları hesabına şahsen arayarak ve telefonla ileti atarak uyardıklarını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Dönen yurttaşlarımız 5 bin civarında. Ayrılan yurttaşlarımız oldu. Savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 480 kusursuz numara vatandaşımızı boşaltma ettik. Bunlardan 4 binden dahası sınıra geldi öz imkanlarıyla, sınırdan geçişlerini sağladık. Bizden bihaber sınırı geçenler de oldu. Bu bizim desteğimizle ve şahsen bizim boşaltma ettiğimiz sayıları oluşturuyor.

Dün tün ezanı da gene 489 vatandaşımızı çatışmaların bulunduğu birtakım bölgelerden Herson, Harkov engelleme buralardan da vatandaşlarımızı boşaltma ettik. Yine bakanlığımızda Covid salgını başladıktan sonraları eş güdüm ve dayanak merkezi kurduk. Konsolosluk Genel Müdürlüğü ve kâffesi bakanlıklardan da arkadaşlarımızdan da ekipleri oluşturduk. Pandemide 165'e DOĞRU ülkeden 100 bin vatandaşımızı boşaltma etmiştik” sanarak konuştu.

Cami açıklaması

Yaklaşık 14 bin 500 vatandaşın getirildiğini ama arbede bölgelerinde kalanların bulunduğunu tabir fail Çavuşoğlu, "Bunlardan müşterek tanesi de Mariupol. Mariupol'de de başta de Lavrov ve Kuleba'yla da yaptığımız müselles toplantıda de, burada insanca müşterek koridorun açılmasını başta gündemde tuttuk. Çünkü burada çabucak bizim yurttaşlarımız değil, ayrımlı devletlerin vatandaşları da var. Burada bundan sonraları müşterek çıkmaz çatışmasına döndüğü düşüncesince savaş, sokakta çatışmalar bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince vatandaşları boşaltmak aşırı riskli oluyor. O nedenden dolayı müşterek insanca ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor. Bu mevzuyu sonsuz gelişigüzel dü tarafla da görüşüyoruz. Maalesef ne tarafa akıllıcasına açılacağına müteallik koridorların anlaşılabilmiş değiller. Burada apayrı müşterek iş hâlâ var, kentin altyapısı ağız ağıza gitmiş. Yani cep telefonları çalışmıyor, birtakım peyk telefonları var. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile müşterek musahabe gerçekleştirdik. Uydu telefonuyla fark müzakere yapmak aşırı zor. Evet oradaki camide bizim yurttaşlarımız var. Biz onlarla ara bulucu telefon çizgileri kesildikten sonraları gene sahadaki kontaklarımızla, arsıulusal firmaların telsiz, peyk telefonlarıyla da teması sağlıyoruz. Dün caminin bombalandığına müteallik müşterek sav çıktı, hâlâ sonraları caminin imamı bunu doğrulamadı. Yani aşırı ırak sıfır ama aşırı da DOĞRU sıfır müşterek bombanın düştüğünü anlattı yada füzenin ancak camide şu anda rastgele müşterek hasar yok. Rusya başta burada bizlere birçok vatandaşımızın bulunduğunu da sormuşlardı. O detayları de kılıç Ruslarla bire müşterek sürede paylaştık. Biz elbette ki müşterek yandan Ukrayna'nın uç ve yer bütünlüğünü aşırı çelimli müşterek biçimde destekliyoruz ama öteki yandan insanca gayeli gelişigüzel dü tarafla da çalışmamız icap ettiğini düşünüyoruz” dedi.

"Otobüslerimiz bekliyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la evvel meydana getirdiği toplantıda başta o günkü güruh düşüncesince teşekkürname ettikten sonraları Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'yı da aradığını dile getiren Çavuşoğlu, “Lavrov'a hem teşekkürname ettim hem de o çağ görüştüğümüz kadar bu Mariupol'da yurttaşlarımızın tahliyesi düşüncesince dayanak istedim. Çünkü çatışmalar bitmeme ediyor. Biz beş altı gündür oraya otobüslerimizi gönderiyoruz. Fakat site içre çatışmalar bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince otobüsler giremiyor. Dün akşamüzeri de sıradan efor sarfetti arkadaşlarımız, kılıç de katıldık, muhtemel olmadı. Bugün vatandaşlarımızı oradan boşaltma geçirmek düşüncesince mukteza çalışmalarımızı bitmeme ettirdik. Son bilgiler de Yavuz beyde. Dünden bu yana doğrusu otobüslerimiz orada bekliyor. Tabii burada başağrısı el telefonu kullanılamadığı ve çatışmalar bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince kılıç orada beklesek fark oradan vatandaşlarımızı nite getireceğiz ama çağ bu mevzuda müşterek aralık katetmeyi düşünüyoruz. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonraları biricik tük ayrımlı illerde kalmayı düşünenler de bulunmaktadır herhalde. Vatandaşlarımızın kestirim ediyorum yüzdelik 90'dan fazlasını boşaltma etmiş olacağız. Bazen bu rakamlar değişiyor, birtakım birtakım değişmek istemeyenler sonraları değişmek istediğini söylüyor. Ama bizim görevimiz de sağlıklı sağlam vatandaşlarımızı ülkemize getirmek. Vatandaşlarımızın kestirim ediyorum ki yüzdelik 99'dan fazlasını boşaltma etmiş olacağız” açıklamasını yaptı.

İsa Akar - Akif Yılmaz - Ahmet Serdar Eser
 

İLGİLİ HABER
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camisi bombalandı Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: 'Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camisi bombalandı'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ