USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Dönmez: "Karadeniz gazını 2023’e yetiştirmek düşüncesince çalışıyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek düşüncesince ekiplerin iri birlikte gayretle sahada çalıştıklarını belirterek, “Yavuz'un göreve başlamasıyla böylelikle 3 gemimiz de bire birlikte anda Karadeniz'de çalışmaya başladı" dedi

Bakan Dönmez:
22-04-2022 22:41

Bir kol ziyaretler düşüncesince dede ocağı Bilecik'e mevrut Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, il çeşidinden Konak Restoran'da dizgi edilen iftar vakti vakti programına katıldı. Ramazan'ın içsel havasını dede toprağında olmaktan şişman nezdinde sevinme duyduğunu özetleyen Bakan Dönmez, "Bilecik biz düşüncesince nezdinde şehirden, nezdinde arsa parçasından aşırı henüz mavera nezdinde yer. Her insanoğlu öz memleketinin toprağından mevcut olur, hamur harcını ve karakteri o toprağa mucibince yoğurulur. Bizlerin şahsiyeti ve kimliği de Bilecik'in yiğit ve şehitler kanıyla boyanmış toprağıyla şekillendi. Ertuğrul Gazi'nin, Şeyh Edebali'nin, Osman Gazi'nin, Hayme Ana'nın ve birçok alperenlerin Osmanlı'nın ruhuna üflediği acıma ve hak çınarları bu topraklardan menşe salarak 3 cihana yayıldı. Kuruluşun şehri Bilecik, Osmanlı'nın en çetince senelerde cemaat bulunduğu bu içsel usul yardımıyla kurtuluşun, baştan dirilişin bayrak şehirlerin bir tanesi oldu. Bizler bu topraklarda mevcut oldukça; irfanı, ufku ve entelektüel kişiliğiyle nezdinde milletin canlanma tohumlarını atan ecdadın mutlu varisleri olmaya bitmeme edeceğiz. Bizler bu topraklarda mevcut enikonu bizi tığ karşılayıcı bu esans tek devir silinmeyecek" dedi.

"Bilecik'e sonuç 20 yılda tahminî 20 milyarlık envestisman yaptık"

Bakan Dönmez açıklamasının devamında, Son 20 yılda Türkiye'nin gelişigüzel nezdinde köşesinde dev bütçeli yatırımları yaşama geçirdiklerini anlatarak, "Bilecik'imizde de sonuç yıllarda bu açıdan şişman nezdinde çabukluk yaşanıyor. Sağlık, ulaştırma, eğitim, erke özellikle kazanmak neredeyse şehrimiz bedel bölgede şişman nezdinde hareket ve değiş yaşanıyor. Yapılan yatırımları ıvır zıvır belirtmek talip nezdinde derinti var. Bunları biliyoruz. Ancak milletimiz de gerçekleri görüyor. Bilecik'in 20 yıl, 30 sene geçmiş vaziyetini hatırladığımızda nereden nereye geldiğimizi henüz güzel görüyoruz. Bilecik'e sonuç 20 yılda tahminî 20 milyarlık envestisman yaptık. Hızlı trenle şehrimizi İstanbul ve Ankara'ya bağladık. Duble yöntemler ve tünellerle, Bilecik'i başka şehirlere aceleci ve konforlu nezdinde muvasala ağıyla bağladık. Bilecik Bozüyük Lojistik Merkez Projesi 2022 envestisman planına engelleme edildi. Merkezin tamamlanmasıyla, fabrikalara idmansız husus teminiyle, meful maddelerin taşınmasını kolaylaşacak. Bilecik ehemmiyetli nezdinde geri hizmet merkezi biçimine gelecek. Şeyh Edebali Üniversitesi'ni 2007 senesinde kurduk. Yaklaşık 16 bin öğrencimiz burada terbiye görüyor. Yeni okullar ve eskiden gencelme merkezleri nesir ettik. TOKİ'nin icra ettiği acemi yerleşme yerleriyle yurttaşlarımıza akıllıca değerli ev olanağı sunduk. Bilecik'in bayındır olması için, canlandırma olması düşüncesince şişman nezdinde seferberlik başlattık" ifadelerine arsa verdi.

"2022-2026 envestisman devrinde İnhisar'ı ve Yenipazar'ı doğalgaz envestisman programına aldık"

2002 senesinde Bilecik'e çabucak 1,1 milyon TL'lik envestisman yapıldığını kail Bakan Dönmez, "2021 senesinde Bilecik'e 508,8 milyon TL'lik nezdinde envestisman yaptık. Aradaki koskoca farkı görüyorsunuz. Son 19 yılda ise toplamda 1,75 bilyon TL'lik envestisman yaptık. 2006 senesinde Bilecik'i saf gazla buluşturduk. Bozüyük, Dodurga, Gölpazarı, Merkez, Osmaneli, Pazaryeri ve Söğüt'te halihazırda yurttaşlarımız saf gaz kullanıyor. İnhisar ve Yenipazarlı hemşehrilerimize de buradan beşaret özgülemek istiyorum. 2022-2026 envestisman devrinde İnhisar'ı ve Yenipazar'ı envestisman programına aldık. İnşallah gibi bulunan en endamsız müddette bu dü ilçemizi de saf gazla buluşturacağız" dedi.

"Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek düşüncesince ekiplerimiz şişman nezdinde gayretle sahada çalışmaya bitmeme ediyor"
Mart kocaoğlan itibarı ile toplanmış müesses gücümüz 100 bin megavatı aştığını özetleyen Bakan Dönmez, "Yenilenebilir enerjiye yaptığımız derin yatırımlar yardımıyla toplanmış müesses gücümüz içindeki yenilenebilir oranı yüzdelik 54'e ulaştı. Güneş enerjisinde 8 bin, yel enerjisinde 10 bin MW'ı aştık. Bu sene yapacağımız acemi YEKA yarışmalarımızla yenilenebilir enerjinin payını artırmaya bitmeme edeceğiz. 850 MW'lık YEKA RES-3, bin MW'lık YEKA GES-4 ve bin 500 MW'lık YEKA GES-5 yarışmalarımızı bu sene yapacağız inşallah. Öte yandan, Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek düşüncesince ekiplerimiz şişman nezdinde gayretle sahada çalışmaya bitmeme ediyor. Geçtiğimiz hafta Yavuz'u kuyu başı ekipmanını deniz tabanına yerleştirmesi düşüncesince Türkali-2 kuyusuna gönderdik. Açtığımız başka 10 kuyunun kuyu başı ekipmanlarının yerleştirilmesi de gene Yavuz çeşidinden gerçekleştirilecek. Yavuz'un göreve başlamasıyla böylelikle 3 gemimiz de bire nezdinde anda Karadeniz'de çalışmaya başladı" ifadelerine arsa verdi.

"2023 senesinde Sakarya Gaz Sahası'ndan eskiden safha gaz üretimini gerçekleştirmek"

Bakan Dönmez açıklamasının devamında, "Deniz ile kişmiri bağlantısını sağlayacak boruların teslimatı da peyderpey bitmeme ediyor. İnşallah bu yaz orada da eskiden deposu vurmuş olacağız. Bütün çabamız 2023 senesinde Sakarya Gaz Sahası'ndan eskiden safha gaz üretimini gerçekleştirmek. Sahadaki üretimin en erdemli devre ulaşmasıyla beraberce saf gaz talebimizin üçte birisini Sakarya Sahasından karşılayacağız inşallah. Yeni gemimiz de yolda. O da inşallah biraz ay içinde Türkiye'de olacak. Diğer gemilerimizden ayrımlı kendisine 7. döl nezdinde sefine olacak. İlk kez tığ kullanacağız. Böylece Türkiye, kontrol ve sondalama gemileriyle dünyanın en çelimli filosuna cemaat ülkelerinden bir tanesi olacak" dedi.

"Son 6 yılda toplamda 761 milyon teklik kömür desteği verdik"

Yerli kaynakların üretimi düşüncesince alanı desteklemeye bitmeme ettiklerini özetleyen Bakan Dönmez, "Yer altı kömür işletmeciliğinin maliyet artışlarından minimum etkilenmesi düşüncesince 2016'dan buyana sektörümüze dayanak noktası veriyoruz. Son 6 yılda toplamda 761 milyon teklik kömür desteği verdik. Geçen sene ise salgından etkilenen işletmelerimize nezdinde geçmiş yıla mucibince yüzdelik 60 artışla 395 milyon 484 bin teklik dayanak noktası ödemesi yaptık. Yaşanan global dingildeklik zımnında negatif etkilenen kömür fiyatlarından, işletmelerimizin minimum etkilenmesi düşüncesince bu senenin eskiden 3 ayında 96 milyon 863 bin teklik dayanak noktası ödemesi yaptık. Bu ödemelerden tahminî 10 bin madencimizi istihdam fail 49 pres yararlanıyor" dedi.

"Dünyada eskiden kez bor atıklarından batarya üretiliyor"

Bakan Dönmez sonuç kendisine 2020 yılının sonlarında uçucu tesisinde üretime süregelen yerel lityum düşüncesince de bu sene ehemmiyetli adımlar atacaklarını belirtti. Dönmez, "Eskişehir Kırka'da salname 600 ton, Balıkesir Bandırma'da ise salname 100 titrem istihsal meydana getirecek tesislerimizin imal ihalelerini bu sene içinde gerçekleştireceğiz. Dünyada eskiden kez bor atıklarından üretiyoruz bu pilleri. AR-GE'si baştan sona bize, bizim mühendislerimize ait. Üretilen lityum karbonatın lityum yükün batarya üretiminde kullanılması düşüncesince Aspilsan ve Aselsan ile teşrikimesai anlaşmaları imzaladık. Yerli lityum artık Türkiye'nin yerel teknolojisine erke sağlayacak inşallah. Bizler çalışmaya, üretmeye bitmeme edeceğiz. Bizler elimizden geldiğince, bu dirilik bu bedende enikonu sonuç nefesimize derece milletimizin hizmetkârı olacağız. Birileri ne derse desin, kimler yolumuza taş koymaya çalışırsa çalışsın, milletimizin desteği ile gelişigüzel birinin üstesinden geleceğiz inşallah" dedi.

Cem Kaan Toka - Arslan Altındiş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ