USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı. Yeni kurulan kurumumuz, cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini istikbal etmek düşüncesince müesses birlikte dayanak noktası kurumu." dedi.

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı
18-11-2022 00:06
TBMM

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Özel tiyatrolara ve beyazperdeye dayanak noktası sağlanmadığı eleştirilerini ikrar edemeyeceğini tamlayan Ersoy, hususi tiyatrolara maruz desteğin 10 büküm arttığını dile getirdi.

Sinema desteklerinde ağır müşterek çoğalma yaşandığına ayraç fail Ersoy, 1990-2002 yılları ortada 5,4 milyon dolar bulunan beyaz perde endüstrisi desteğinin, 2005-2022 ortada 47 büküm artarak 253,2 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Ersoy, Kapadokya Alan Başkanlığının çalışmalarının ince kalburüstü olduğunu, başkanlığın, siyaseten kimsenin cesurluk edemeyeceği yapıları yıktığını, bu kapsamda 400'den müşterek tomar gümrüksüz binanın yıkıldığını anlattı. Ersoy, siper bayındırlık planı bittikten sonraları akıllıca yapılanmalar olacağını, Kapadokya Alan Başkanlığının bu süreci çurlatmak düşüncesince çalıştığını anlatım etti.

"Hiçbir cemevi bizlere bağlanmadı"

Ersoy, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının, müşterek dayanak noktası kurumu bulunduğunu vurgulayarak, "Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı. Yeni kurulan kurumumuz cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini istikbal kılmak düşüncesince müesses müşterek dayanak noktası kurumu. Hiçbir cemevi bizlere bağlanmadı." dedi.

Meclis'ten güzeşte kanuncu düzenlemeyle cemevlerinin aydınlatma, su, bakım, onarım, bayındırlık problemi kadar ihtiyaçlarının karşılanacağını dile getiren Ersoy, laflarını şu halde konuştu:

"Bu kuruluşa müşterek başvurma yok ise kısaca müşterek eksik, gerekseme talebinde bulunulmamışsa cemevleriyle müşterek birlikteliği kurulmuyor. Cemevi öz bizlere başvurursa, 'Benim bu ihtiyaçlarımı karşılayın' derse tığ dayanak noktası oluyoruz. Sonuçta vatandaşın ihtiyaçlarını, taleplerini istikbal kılmak devletin görevi. Devlet bununla alakalı aşırı ağır müşterek hamle attı. Bu gereksinimleri gelecek vazifesini de bizim bakanlığımıza verdi. Biz de yavaş yavaş bunları gerçekleştireceğiz, Alevilik-Bektaşilik üstüne mastır ve doktorasını yapmış bilirkişi ihvan görevlendirilecek. Devlette evvel el müşterek Alevi-Bektaşi cemevi kariyer uzmanlığıyla alakalı müşterek düzlük küşade oldu."

Özel klonlama harçlarına ilişikli müşterek suali da yanıtlayan Ersoy, gelirin anayasa ve yönetmeliklerle tamlanan kökler ve esaslara mucibince cümle birliklerine, kültürel planlara ve yatırımlara harcandığını ve Sayıştay kabilinden denetlendiğini kaydetti.

Ersoy, Telif Hakları Yasası çalışmalarının sene böylecene tamamlanmasının öngörüldüğünü, cümle birliklerinin uzlaşamamasından meydana gelen mesail bulunduğunu vurgulayarak, "En böylecene onlara hakkıyla gelirlerini arttıracak müşterek yöntem önerdim. Bu formülde aralarında uzlaşmaya ulaşmak üzereler. Kanun değişikliğine icap kalmadan o işi de çözeceğimize güvenli olabilirsiniz." dedi.

Turizm verilerinde, günübirlikçilere ilişikli sayıların da toprak almış olduğu yönündeki eleştiriler üstüne Ersoy, bu sayının umumi miktar zarfında yüzdelik 1'i geçmeyeceğini dile getirdi.

Ersoy, kimi milletvekillerinin, "turizmde rakip ülkelerle kıyaslandığında aşırı elleme müşterek başarım gösterilmediği" yönündeki tenkitlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hükümet şekilde pandemiyi aşırı elleme yönettikleri düşüncesince 2021'de gayrı devletlere mucibince aşırı çabuk müşterek depar belgesi yakaladıklarına dikkati çekici Ersoy, şu halde konuştu:

"2021'de 2020'ye mucibince diğerlerinin aşırı üstünde depar belgesi yapmış olduğunuz düşüncesince 2022'de çıkışımız onlar kadar gök olabilir. Gerçek manada gerçeği değerlendirmek istiyorsanız o devir 2019 ile 2022'yi muvazene kılmak lazım. İlk 7 maaş veriler kıyaslamasını vereceğim size. 2019-2022 karşılaştırması insan şekilde İspanya eksiklik 18, İtalya eksiklik 29, Yunanistan eksiklik 12, Türkiye eksiklik 7 gücün sene böylecene eksiklik 2 kapatacak. Arada aşırı ağır ayırt var. Gelirlere bakarsak İspanya eksiklik 6, İtalya eksiklik 13, Yunanistan eksiklik 4, Türkiye müspet 14, sene sonu inşallah müspet 20 ve üstünde kapatacak."

Ersoy, turizmciler düşüncesince insan başı gecelik gelirin ehemmiyetli müşterek yazar olduğuna ayraç ederek, "Bu da 2019'da 73 dolarmış, 2021'de 81 dolara, bu sene de 90 dolara çıkmış. Burada aşırı ağır müşterek çoğalma var." dedi.

"Gayet adaletli müşterek sistemimiz var"

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) saydam olmadığına müteveccih eleştirilere mukamele sağlayan Ersoy, TGA dalavere kurulunun ağırlıklı şekilde dal mümessillerinden oluştuğunu, ne dal paydaşının birçok aşağı mahalle alacağının TGA'ya meydana getirdiği yardım oranı oranınca belirlendiğini anımsattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Gayet adaletli müşterek sistemimiz var. 18 koltuğun yalnızca ikisi devletin. Buna cevap yardım oranı şekilde pınar aktarıyoruz görü olarak. Parayı ödeyen insanların seçtiği temsilcilerin paranın nereye harcanacağına değişmeyen vermesi kısaca bütçelere tığ değişmeyen vermiyoruz. Toplanan paranın nereye, ne harcanacağına dalavere oturmuş değişmeyen veriyor." dedi.

Kültür ve turizmin bütçesinin denk dağıtılmadığına ilişikli eleştirilere yer veren Ersoy, kültüre müspet ayrımcılık yaptıklarını, başta turizmden mevrut rotatif kebap kapital meta gelirlerini, hummalı halde kültür, sanata, kültürel yatırımlara ayırdıklarını söyledi.

"Benim firmamın, ülkemi envestisman düşüncesince yeğleme etmesinin nesi kötü"

Kendine ilişik müşterek şirketin devletten isteklendirme almış olduğu iddiasını yanıtlayan Ersoy, teşviklerin sonuç 40 senedir verildiğini ve yalnızca Türkiye'de değil, gezim geliri erdemli devletlerde de muteber ve oralardan kopyalanan müşterek düzenek bulunduğunu anlattı.

Bu teşviklerin, taahhütlerin gerçekleştirildiği miktarda ve gerçekleştirdikten sonraları kullanıldığını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:

"Yani bu belgeyi size veriyor gücün taahhütlerinizi adına getirdiğinizi ispatladıktan sonraları yapıyor. Bu halde kullanıldığı düşüncesince başta kuruluşların erdemli miktarda kullanımı isteklendirme ediliyor. Yani bakanlık, ülkeler bunu isteklendirme ediyor. Zaten 'Nolur elan yükseğini al' sanarak size geliyor. Özetle dünya haricinde envestisman yapılması adına devletimizde envestisman yapılsın sanarak maruz teşvikler. Üstelik bu belgeyi ikrar kılmak düşüncesince de icra vekili olmanıza icap yok. Siz, bu salonda mevcut rastgele bir tanesi ve ya rastgele müşterek yatırımcının, 'turizm yatırımı yapıyorum' demesi ve taahhütte bulunması yeterli. Yani kimsenin hakkını da gasp etmiş değiliz. Şimdi anca müşterek obje çıkıyor ki benim firmamın, ülkemi envestisman düşüncesince yeğleme etmesinin nesi kötü?"

İhracatçı Meclisinin verilerine göre, alakalı şirketin sonuç 10 yılda konaklama sektöründe en müşterek tomar döviz getiren şirket bulunduğunu tamlayan Ersoy, "Ben yapmıyorum. Benim firmam alıyor. Ben yokum bile. İçlerinde güçlü değilim. Firma öz dünyasına 20 senedir ne bitmeme ediyorsa bitmeme ediyor. Firma da doğrusunu yapıyor. Kendi ülkesine de fariza ediyor." ifadelerini kullandı.

Üzerinde otel işlenmiş tahsise cemaat müşterek şirketin hisselerinin, öz firmasınca satın alınmasına müteveccih soruya ise Ersoy, "Burada birincil muamele kavuşum tahsisi ise 2000 senesinde yapılmış. Otel 2010'da hizmete girmiş, kuruluşların hisseleri de 2020'de olmuş. Burada benim icra vekili şekilde kullandığım müşterek ölçüm yok. Bir şirket gidiyor ayrıksı şirketin hisselerini satın alıyor. Tamamen ticari müşterek işlem. Bunu neymiş şaibeli müşterek işlemmiş kadar göstermenin mantığını anlamıyorum." karşılığını verdi.

Çeşme Turizm Projesi

Bakan Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Çeşme Turizm Projesiyle alakalı eleştiriler üstüne Ersoy, bunun bedava müstahzar müşterek plan olmadığını, yazı ve plan kararlarına altlık teşekkül kılmak neredeyse 14 üniversiteden, 40 akademisyenin katkısıyla sesletim hazırlandığını anlattı.

Projeye siyaseten dirlik çıkılmasına üzüldüğünü anlatım fail Ersoy, "Projeyi hazırlarken politik tek yaklaşımda bulunmadım. Bana ne partimden ne Cumhurbaşkanımızdan politik tek telkinde de bulunulmadı. Tamamen elleme niyetle akıllıca müşterek plan açıklandı." sanarak konuştu.

Bakan Ersoy, boşluk böylecene plan askıya çıktığında, korunması müstelzim yerlerin korunduğunun görüleceğini söyledi.

"Her sene 5'er site arttıracağız"

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne kimi sanatçıların çıkarılmadığı yönündeki eleştirileri Ersoy, "İsimlerini vermeyeceğim aşırı ehemmiyetli 4 Kürt sanatçıyı çağırma ettik tığ o festivallere. Kabul edemediler. Muhtemelen mahalle baskısına sunulan kaldılar." sanarak yanıtladı.

Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni yaşama geçirerek, ekin ve sanatı, turizmin tanıtımı düşüncesince de kullandıklarına ayraç ederek, "Kendi kendine etkin dobra müşterek ekosistem yarattık. Çok da elleme çalışıyor. Talep de aşırı iyi. Her sene 5'er site arttıracağız." ifadesini kullandı.

Dara Antik Kenti'nin imara açılacağı iddialarına da Ersoy, "Dara Antik Kenti müşterek numara derecede sit alanı. İddia ettiğiniz parsel bizim sit alanlarının dışındaki müşterek alan." karşılığını verdi.

"Büyük müşterek atak performansı sergilendi"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 43 kilisenin restorasyonunun tamamlandığını, 7 kilisede restorasyonun sürdüğünü, 2 kilisenin projelerinin tamamlandığını, 3 kilisede plan çalışmalarının bitmeme ettiğini bildirdi.

Roman müzisyenlere dayanak noktası olunmadığı yönündeki eleştiriler üstüne de Ersoy, müstevli sürecince desteklenen 40 bin müzisyenden yarısını Romanların oluşturduğunu dile getirdi.

Ersoy, 4,5 yılda kültür, konuşma ve uygarlık inşasında iri atılımlar yaptıklarını anlatım ederek, "Hemen elden rastgele müşterek bölgede topu topu zamanların sıçramalarını başardık. Sahne gösterilerimiz, etkinliklerimiz ve sanata değgin üretimlerimizde, yaşanmış bulunan pandemi krizine karşın iri müşterek atak performansı sergilendi. Bu fakat koyu müşterek kültürel birikim, dilek ve aşkla, heyecanla, açık deniz müşterek zevahir ve hummalı çalışmayla olur." sanarak konuştu.

"Bakanlığın İstanbul makamının AKM'de olmasında kâr var"

İstanbul'daki Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) icra vekili odası bulunmasının eleştirildiğini anımsatan Ersoy, burada namına hususi şekilde mukassem müşterek katın bulunmadığını söyledi. Ersoy, "Bakanlığın İstanbul makamının orada olmasında kâr var, dokunca yok. Çünkü ora aşırı iri müşterek kompleks. İstanbul'daki konuşma birimlerimiz ağırlıklı şekilde orada. Onların akıllıca yönetilip, o merkezin de akıllıca işletilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilişikli ve münasebetli müesseselerinin 2023 yılı bütçesi ikrar edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ