USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Ersoy: Göbeklitepe Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden biri

Bakan Ersoy, "Göbeklitepe'yi Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden bir tanesi adına görüyoruz. Göbeklitepe, Göbeklitepe'yle hudutlu değil. Şu anne denli yaptığımız hafriyat muayeneleri kararı 11 kıta şimdi benzeşim yerleşme noktayı bulduk." dedi.

Bakan Ersoy: Göbeklitepe Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden biri
20-11-2021 07:24
Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Erzurum'da meydana mevrut zelzele zımnında karşı olsun dileklerini anlatım ederek laflarına başlamış bulunan Ersoy, birtakım milletvekillerinin "kültür alanındaki çalışmaların ehliyetsiz kaldığı" yönündeki eleştirilerine karşılık verdi.

İnşaatı 27 yıl devam eden CSO Ankara yerleşkesinin, bakanlığı zamanında 1 senede tamamlandığını, yerleşkenin öz dalında karşı 5 kuruluş arasına girdiğini, zamanı CSO binasının da restorasyondan geçirildiğini kail Ersoy, İstanbul'daki AKM'nin mekanik görüntüler kullanılarak 2,5 yıl kıl payı çelimsiz birlikte müddette baştan yapıldığını, Atlas Sineması'nın ve Galata Kulesi'nin restore edildiğini dile getirdi.

Kütüphane şekilde kullanılacak bulunan Rami Kışlası'nın 2022 sonuna denli hizmete sunulacağını bildiren Ersoy, Kız Kulesi'nin restorasyona alındığını, bakanlığın kıymetli foto koleksiyonlarının saklandığı Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nin depolarının yangına ve hırsızlığa dirlik teknolojik sistemlerle donatıldığını anlatım etti.

Ersoy, "Yıllar yılı sürecek denilen yenileme emekleri bu zamanda çabucak tamamlanıp hizmete sunuldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hızlılık prensibi bakanlığımız kabilinden hesabına getiriliyor." sanarak konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 27 yıl devam eden yevmiyeli personel sorununu Kovid-19 salgınından evvela çözdüklerini tamlayan Ersoy, müstevli zamanında sanatçılara maruz desteklere değindi; desteklerin kimlere, elbette verileceğine bakanlığın değil dizge birliklerinin ve açılan jürilerin değişmeyen verdiğini vurguladı.

"Hayali tiyatrolara dayanak noktası verildi" iddialarının da dobra araştırılmadan gündeme getirildiğini anlatım fail Ersoy, dayanak noktası talebinde bulunulan temaşa oyunu sahneledikten sonraları meblağın adisyona yatırıldığını bildirdi.

Ersoy, tamamı konuşma dallarında topluluğun tamamı kesimlerine müteveccih şekilde Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni başlattıklarını, bu kapsamda 381 aktiflik gerçekleştirdiklerini belirterek, festivalin gelişigüzel güz ve ilkbaharda düzenleneceğini, benzeri birlikte projenin Ankara'da da yaşama geçirileceğini ve başşehir hars yolu rotası belirleneceğini söyledi.

Milletvekillerinin, Türk dünyasını eş dille buluşturacak etkinlikler yapılması anlamında isteklerini dile getirdiklerini hatırlatan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin birlik da buna dayanıklı yapılanma fail ehemmiyetli birlikte aktiflik bulunduğunu anlatım etti.

Bakan Ersoy, "Ülke genelinde müze müdürlükleri envanterinde mukayyet ne denli zamanı bellik vardır? Bunların müteaddit tanesi kayıptır?" sorusuna cevaben, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne müteallik müzelerde 3 milyon 278 bin 114 bellik bulunduğunu, müzelerden çalınan, kaybolan hars varlıklarının yük dibine alınarak gayrimenkul içi ve haricinde bulunabilmesi düşüncesince duyurular yapıldığını, bunların da umumi müdürlüğün umumi ağ sitesinden derneşik şekilde yayınlandığını bildirdi.

Gaziantep Müzesi Müdürlüğünde kontratlı hafriyat bilimci şekilde fariza karşıcı Merve Kaçmış'ın intiharıyla dayalı birlikte suali Ersoy, şu biçimde yanıtladı:

"Kaçmış'ın intiharı üstüne bakanlığımız müfettişlerince yönetsel sormaca yürütülmüş, soruşturmaya esasi asar uzman kabilinden sayılmış, hep kıymeti 920 teklik şekilde belirleme edilen birtakım tarla asar bulunamamıştır. Bu eserlerin önemsiz ebatlarda, müzede binlerce örneği bulunan pişmiş toprak, tabak, bronz, enjeksiyon kıl payı asar bulunduğu belirleme edilmiştir. Sorumlu kişilerden dokunca öğrenim edilmiştir, dayalı personel dirlik lazım yönetsel işlemler yapılmıştır. İntiharla dayalı adli sormaca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında. Bulunamayan 920 teklik bedelci 10 parçayla dayalı sormaca personeller dirlik Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığında bitmeme etmektedir."

Türkiye'de karşı olacak debboy müzeler

Ersoy, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda debboy müze yapılmasına müteallik istifham üstüne 130 salname geçmişe ehil İstanbul Arkeoloji müzeleri içerisinde 765 bin envanterlik bellik olduğunu, buranın tamamı Türkiye'deki müzelerde mevcut eserlerin dörtte bir tanesini barındırdığını söyledi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonunun laboratuvar ortamına da ehil mekanlarda korunum edilmesi, zelzele ve gayrı kıyamet risklerine dirlik korunması icap ettiğini vurgulayan Ersoy, şu biçimde konuştu:

"Bu nedenle hem İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne aynı zamanda bölgelerdeki gayrı müzelere bakım verebilmesi amacıyla İstanbul'un Avrupa yakasında Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda, Anadolu yakasında ise Maltepe'de bakanlığımız hesabına tahsis meydana getirilen alanlarda, dünyada çağdaş müzeciliğin uygulanmış bulunduğu sağlam aşırı ülkede bulunduğu kıl payı himaye ve konservasyon merkezleri, doğrusu debboy müzeler oluşturulmaya başlandı. Bu Türkiye'de karşı olacak."

Ersoy, bakanlıklarınca topluluğun eş ihtisas ve düşüncelerini içerecek biçimde Kürtçe, Ermenice, Arapça, Süryanice, Boşnakça, Azerice, Kazakça, Lazca, Zazaca, Rumca ünlü eserlerin hazırlandığını, Ahmedi Hani'nin Kürtçe yazdığı Mem ve Zin eserlerinden yola çıkılarak hazırlanmakta bulunan oyunun, Diyarbakır ve Van talih tiyatrolarında nice defa temessül verdiğini bildirdi.

17 Haziran 2016 ile 17 Haziran 2021 ortada 1431 Kürtçe kitabın 1 milyon 310 bin nüsha basıldığını dile getiren Ersoy, Ahlat'ta meydana getirilen hafriyat ve yenileme çalışmalarına müteallik de bilgelik verdi.

Ankara Millet Bahçesi'ne Türk Tarihi Müzesi

Ankara Millet Bahçesi'nde arsa düzlük Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi binasının aslına makul biçimde onarılacağını bildiren Ersoy, "Bir bölümünde Türklerin Anadolu'ya gelişi, bu toprakları gayrimenkul edinişi, güzel talih geleneği çerçevesinde hars ve konuşma ilkin peyda eylemek kıl payı Anadolu'ya katmış bulunduğu değerlerin günümüze kadarki dönemini anlatacak Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır." dedi.

Ersoy, Anadolu Medeniyetleri Müzesinin envanter kayıtlarında rastgele birlikte eksi olmadığını, 195 bine andıran eserin müzenin 23 değişik deposunda korunduğunu, Sayıştay raporlarında arsa düzlük durumun emektar sistemden toy düzene geçişteki uygulayım birlikte mevzudan kaynaklandığını kaydetti.

Kuşadası Kongre Merkezi ile dayalı istifham üstüne de Ersoy, "TÜRSAB orayı bire üç maliyetle para etmiş. Gerekli kusur duyurularında bulunduk. Yönetim Kurulu tarzı oldu, bizim bakanlığımızı dışarda bıraktılar." ifadelerini kullandı.

Buna müsaade vermeyeceğini vurgulayan Ersoy, "Bu mevzuda aşırı da kaba durum koyuyorum. Devlete bire üç para ettikleri şeyi bana yutturma şansları yok. İzin de vermeyeceğim. Sonuna denli da takip edeni olacağım. İyi oruçlu bulunan biri, dümen kuruluna bakanlığı alır." dedi.

Göbeklitepe tek bulunmadığı denli evren çapında adlandırılır bir duruma geldi

Azınlık vakıflarının seçimlerine müteallik 2020'de muvakkat birlikte hal oluşturularak kalımlı talimatname düşüncesince birlikte salname müddet istendiğini anımsatan Ersoy, bu müddet dahilinde Nisan sonuna akıllıcasına yönetmeliğin çıkarılacağını söyledi.

Bakanlık içerisinde 2020 yılı Mart ayında Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının kurulduğunu ve takım sayısının üç kıvrım artırıldığını kaydeden Ersoy, bu kapsamda devletler arası anlaşmaların önemine ayraç ederek, 9 ülkeyle arsıulusal anlaşmaların imzalandığını bildirdi.

Göbeklitepe'ye kifayetli talebin gösterilmediği iddiasının doğruyu yansıtmadığını tamlayan Ersoy, Göbeklitepe'nin tek bulunmadığı denli evren çapında adlandırılır bir duruma geldiğini söyledi.

Ersoy, "Göbeklitepe'yi Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden bir tanesi şekilde görüyoruz. Göbeklitepe, Göbeklitepe'yle hudutlu değil. Şu anne denli yaptığımız hafriyat muayeneleri kararı 11 sayı elan benzeri iskân noktayı bulduk. Bir tanesi Karahantepe'ydi. Ben onun güzeşte yıl müjdesini vermiştim. Toplam 12 oldu. 12 ile de hudutlu kalmayacak, 20'ye denli gidecek." sanarak konuştu.

Ersoy, bu emek harcamayı arsıulusal statüye getirdiklerini, Türkiye ve gayrimenkul dışından meydana getirilen bilimsel nitelikli başvuruları da bildirme ettiklerini vurguladı. Göbeklitepe ve gayrı tepeleri süresince barındıran Taştepeler bölgesinin, yapılacak derin tanıtımlarla dünyada öne çıkan birlikte gözcü biçimine geleceğini tamlayan Ersoy, "Mısır düşüncesince piramitler her neyse Türkiye için, Güneydoğu düşüncesince de Taştepeler o olacak." ifadesini kullandı.

"Paşinyan'a, parlamentoya birlikte name yazdınız mı?"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, kiliselerin restorasyonlarına müteallik sorusunu cevaplayan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 21 kilisenin restorasyonunu tamamladığını söyledi.

Bakan Ersoy, "Benim zoruma revan şu oldu: Siz dediniz ki 'Yurt haricinde birlikte camiye birlikte bilinçlilik yapsalar ego ayaklanma ederim.' Azerbaycan'da Karabağ'da Şuşa'da yerle birlikte ettiler, çıkıp Ermenistan'a, Paşinyan'a, parlamentoya birlikte name yazdınız mı? Keşke hacısı hocası bizim ehil çıktığımız denli ehil çıksın." sanarak konuştu.

Ersoy, Avrupa'da Osmanlı döneminden artan eserlerin restorasyonu düşüncesince TİKA ve VGM şekilde müracaatta bulunduklarını fakat müsaade verilmediğini laflarına ekledi.

"Turizmimiz aşırı aşkın dobra gidiyor"

Dünya genelinde turizmin aşırı çetince birlikte devre girdiğini, 2020 ve 2021 verilerinde Avrupa'da şişman ölçekli gezim karşıcı devletler ortada Türkiye'nin belirgin aralık önde bulunduğunu tamlayan Ersoy, Türkiye'nin gezim tarihinde karşı defa İspanya'dan elan birlikte tomar gezgin ağırladığını söyledi.

Güvenli Turizm Sertifikası'nın önemine ve TGA'nın gerçekleştirdiği lansman faaliyetlerine dikkati çekici Ersoy, "Çok derin çalışmalarla sezona girerken ne dedik? 'Her koşulda tığ 25 milyon gezgin 20 bilyon dolar geliri getireceğiz.' dedik. Geçen ay da bu rakamı 28 milyon gezgin 22 bilyon dolar dirimsel şekilde düzeltilmiş ettik. Turizmimiz aşırı aşkın dobra gidiyor. Hiç aralık bırakmıyoruz. Muhtemelen 24 bilyon doları da yıl böylece yakalayacağız inşallah. Şu anda turizmcilerle el ele verdik, derin birlikte biçimde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Turizm sektöründe personelin aylak kalmış bulunduğu iddialarına yer veren Ersoy, turizmciler şekilde personel aradıklarını belirterek, "500 bin personel aylak diyorsunuz, birlik tersi tığ 500 bin personel arıyoruz şu anda." dedi. Ersoy, kalifiye personel probleminin çözümü ile dayalı Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Meslek Liseleri'ne müteallik imzalanan protokolün kazanımlarına değindi.

Sektör temsilcileriyle hazırladıkları dizge terbiye programlarını yılbaşından sonraları başlatacaklarını tamlayan Ersoy, verilecek eğitimlerle gelişigüzel yıl 25 bin personelin tüketicilere kazandırılmasını hedeflediklerini anlattı.

"TGA, 15 nefis dümen kurulundan oluşuyor"

TGA'nın oluşumuna müteallik detayları paylaşan Bakan Ersoy, TGA'nın 4'ü amme 11'i hususi sektörden peyda eylemek kıl payı 15 nefis dümen kurulundan oluştuğunu, hususi sektörden mevrut 11 ferdin de piyasanın öz süresince mahkûm ayıraç usulüyle meydana getirdiği seçimle belirlendiğini anlattı.

Yapılacak masraflara kol mümessillerinden oluşan üyelerin değişmeyen verdiğini tamlayan Ersoy, müstevli hasebiyle daim tahavvül yayınlayan koşullara dirlik mukavemetli birlikte kuruluş oluşturulduğunu dile getirdi.

Turizm Teşvik Kanunu'na müteallik eleştirilere müteveccih karşılık verici Ersoy, kodifikasyon ile konaklama tesislerindeki uzmanlığı gereği yetkinin hoppadak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sınırlandırıldığını söyledi. Ersoy, "İlave birlikte mezuniyet yok. Tam tersi himaye yapılıyor, sınırlandırma getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının da tahsis edeceği orman arazisini ilk evvela Tarım ve Orman Bakanlığından arzu eylemek ve Tarım ve Orman Bakanlığının makul görüşü ve oluru ile arazinin dönemi alması mümkün. Yani tasdik da kalkmış değil."

CHP'li Mürsel Alban'ın iddiaları

Yanan orman arazilerinin imara açıldığı iddialarına yer veren Ersoy, Bodrum Güvercinlik'teki arazinin tahsis işleminin 1997'de yapıldığını, 2006'da ise kesme arsa zamanının gerçekleştirildiğini, yangının ise 2007'de çıktığını söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın iddiaları üstüne Bakan Ersoy, Alban'ın kendisi dirlik elan evvela de ithamlarda bulunduğunu, bunun üstüne açmış bulunduğu davayı kazandığını anımsattı.

İddialara müteallik Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"1974 senesinde münfail bulunan ağababa mirası Bodrum Torba'daki arazinin terki bulunan ve fiiliyatta gerekseme bulunmadığı düşüncesince şehremaneti kabilinden tek açılmamış hoppadak kağıt üzerinde bulunan yolun, firmamın talebi elan yokken seneler evvela Bodrum CHP Belediyesinin yolu kaldıran totaliter yazı değişikliği talebinde bulunması, bu istekten seneler sonraları yandaki parsellerin de kuruluşa dayalı olması nedeni ve arazilerin birleştirilmesi düşüncesince meydana getirilen müracaat kararı bedel parsel azami bedel tespiti ile başlamış bulunan belirgin artırmayla şirketin vazgeçme etmiş bulunduğu arazinin esasen kuruluşa bedeli karşılığı satılması işlemidir. Satıştan elde edilmiş dirimsel de devlete gelirler kaydedilmiştir."

Arazinin şişman olmadığını kestirmece 800 metrekarelik birlikte alandan bahsedildiğini dile getiren Ersoy, "Sanki birlikte kir varmış kıl payı anlatılıyor gelişigüzel seferinde."dedi.

Bakan Ersoy, Alban'ın iddialarına müteallik lazım türel süreçleri pazartesi bakımından başlatacaklarını laflarına ekledi.

Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, müteallik ve münasebetli müesseselerinin 2022 yılı bütçesi bildirme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ