USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak

Bakan Adil Karaismailoğlu, "Kara metodları yatırımları ehemmiyetli müşterek seviyeye geldi, artık kuvvetli yolu ağırlıklı müşterek envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin için çıkacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak
08-01-2022 02:10
Antalya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Belek Turizm Merkezi'nde planlı AK Parti Ankara İl Teşkilatı'nın "İstişare Kampı"nda meydana getirdiği konuşmada, 2002 öncesinde Türkiye'de akıbet basamak fire iblağ ve enfrastrüktür boşluğu olduğunu, 6 bin kilometre bulunan ayrılmış sefer ağını ve akıbet basamak kalitesiz, sakıncasız sıfır sefer ağını çabuk adına belli müşterek seviyeye boşaltmak istediklerini söyledi.

Türkiye düşüncesince ehemmiyetli hedeflerinin bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, "Dünyanın en mütekâmil ekonomileri arasına girecek müşterek Türkiye'yi hedeflediğimiz düşüncesince bu altyapıyı çelimsiz müddette yapmamız gerekiyordu. Kısa müddette bu genişliğinde iri altyapıyı meydana getirecek paramız da yoktu. Az parayla azami kâr sağlamamız gerekiyordu. İyi planlama gerçekleştirmek düşüncesince ülkenin eksikliklerini gereksinimlerini hedeflerini ortaya bırakmak gerekiyordu. Hızlıca bunlar ortaya konuldu, ülkenin planlaması yapıldı. Özellikle kara yolu altyapısı düşüncesince planlamalar yapıldı." niteleyerek konuştu.

Bakanlık adına ehemmiyetli sorumluluklarının olduğuna dikkati çekici Karaismailoğlu, hayatın, yaşantımızın bulunduğu değme yerde olduklarını, yaşantımızın yaşamın olabilmesi düşüncesince altyapılarının, yatırımlarının o alanda olması icap ettiğini aktardı.

Ulaştırma altyapılarının tamamının kaliteli, sakıncasız ve aceleci erişim düşüncesince çelimli enfrastrüktür icap ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, "İnsan, ağırlık ve data taşıyoruz. En çelimsiz sürede, en aceleci ve sakıncasız biçimde değerlendirmek istediği notaya götürmekle sorumluyuz. Bunu muktedir olmak düşüncesince de çelimli altyapıya cemaat olmamız gerekiyordu. O nedenden dolayı master planlar çerçevesinde altyapılarımızı planladık ve işe koyulduk." dedi.

Türkiye'nin dört saatlik uçuşta dünyanın merkezinde müşterek konumda, 67 ülkeye, 1,7 bilyon kişiye ve 38 trilyon maada berrak ulusal hasılanın bulunduğu müşterek coğrafyanın birlik ortasında bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, coğrafi konumun avantajlarını fırsata yöneltmek icap ettiğini vurguladı.

"Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ı çokluk eliyle yapılıyor"

Karaismailoğlu, Türkiye'nin Avrasya'nın ve dünyanın mazi hizmet koridorlarının ortasında bulunduğunu hatırlatarak, Çin'den Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu'ya aşırı ağırbaşlı ticari çabukluk bulunduğunu belirtti.

Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ının çokluk eliyle yapıldığını bildiren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"2020 Mart ayından sonradan müstevli zımnında aşırı safahat geçirdik. Salgın döneminin sona ermesi, 2019'daki o iri hareketliliğe ulaşmamız düşüncesince beklentimiz var. Kötü, ölçülü ve dobra senaryolar adına icraat planlayarak, mücehhez olmaya çalışıyoruz. Türkiye aşırı ehemmiyetli miktarda dayanak verdi. Bu desteğin karşılıklarını görüyoruz, ticaretteki ihracattaki bu artışla birlikte. Dünyada müstevli süreci ve sonrası düşüncesince iri planlamalar var, izleme ediyoruz. Sadece Amerika'da 2 trilyon dolarlık enfrastrüktür yatırımı gayesi koyuldu. İki zayi yılı kazanç için. Bu dü yıla kılıç zayi diyemeyeceğiz. 2020'de 2019'dan yüzdelik 50 şimdi müşterek tomar envestisman yaptık. Çünkü müstevli kapsamında tamamı tedbirlerimizi aldık ve güçlü, iri Türkiye'nin, vatanını, milletini dost milletimizle etkin insanımızla bu süreci güzel biçimde atlatmaya çalışıyoruz. 2019'da 60 bilyon teklik envestisman karşılayıcı Bakanlığımız, 2020'de salgının negatif etkilerine karşın 83 bilyon teklik envestisman yaptı. O nedenden dolayı değme güneş müşterek yerde açım yapıyoruz."

Bakan Karaismailoğlu, akıbet 20 senedir 1,6 trilyon dolarlık yatırıma başladıklarını ve bunun da 1 trilyon 144 bilyon dolarını tamamladıklarını belirterek, arka kalanının da bitmeme fail planlar bulunduğunu tabir etti.

Son 20 yılda şimdi aşırı kara yolu ağırlıklı yatırımların yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, "Son 19 senedir yatırımlarımızın yüzdelik 65'i kara yolu yatırımlarıydı. Kara alternatifleri yatırımları ehemmiyetli müşterek seviyeye geldi, bundan sonradan solmamış yolu ağırlıklı müşterek envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hesabına çıkacak. Kara alternatifleri yatırımları az buçuk şimdi aşağıya inecek fakat kara yolu yatırımları tek devir bitmez. Kara yolu, solmamış yolu derken iklim önünde da aşırı ehemmiyetli altyapımızı tamamladık. Çünkü iklim yöntemini halkın yolu karşılayıcı müşterek Türkiye var. 2002 sene evveliyat benim ortamında uçaklara gökteki müşterek cisimdi fakat şu anda halkın yolu oldu." ifadelerini kullandı.

Hızlı trenlerde bundan sonradan hem geçici hem ağırlık taşınacak

Yüksek aceleci katar yatırımlarına da yer veren Karaismailoğlu, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya aceleci trenlerinin tamamlandığını, aceleci trende erte da Konya'yı Karaman'a uzatarak, 100 kilometrelik aceleci katar hattını işletmeye almış olacaklarını söyledi.

Artık bundan ahir aceleci katar hatlarında hem geçici bununla birlikte ağırlık taşıyacaklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bundan ahir inşası bitmeme fail aceleci katar hatlarında ağırlık adına mazi hizmet manada ülkeye iri katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Dünyanın şu anda 12 bilyon titrem bulunan evren tecim kütlesinin de 2030'da 25 bilyon tona çıkacağını aktaran Karaismailoğlu, "Bizim de evren ticaretindeki 25 bilyon tonluk mazi hizmet harekete mücehhez olmamız, planlarımızı ona mucibince yapmamız gerekiyor. Özellikle Karadeniz'e kıyısı bulunan devletler limanlarına envestisman yapmaktalar. Biz de bu doğacak hedefleri doğrultusunda limanlarımızı büyütüyoruz, acemi limanlar yapıyoruz." dedi.

Karadeniz'deki mazi hizmet hareketliliğinde İstanbul Boğazı'nın önemine ayraç fail Karaismailoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul boğazından yılda 40 bin sefine geçiyor. Dünyadaki 12 bilyon titrem mazi hizmet cereyan 25 bilyon tona çıktığında bu yükler, hareketlilikler nite sağlanacak. Burada salname 40 bin yöresinde bulunan sefine sayısı iyice artacaktır. Bugün caba Marmara denizinde günlerce beklemeler var. Çünkü İstanbul Boğazı akıbet basamak riskli müşterek boğazdır. Güvenli geçişin salname hemen 25 bin gemiyi kaldırabilecek vaziyettedir. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü çeşidinden dehşet tedbirler alınarak, dehşet kılavuz gemilerle kaptanlarla 40 bine andıran gemiyi geçirmeye çalışıyorlar. Gemi sayısı düşüyor deniyor fakat ağırlık miktarı iyice arttı. Çünkü geçmişteki üç sefine az şimdi müşterek gemiye dönüştü. Gemi boyutları belli standarda oturdu bundan sonradan sefine rakamları artmaya başlayacak. Bugün caba İstanbul boğazında, Marmara denizinde yüzlerce sefine bekliyor. Yarın benzer arttıkça bekleme süreleri de artacak. Yüzlerce sefine binlerce gemiye dönüşecek. Çünkü Marmara denizi ve İstanbul boğazı bu yükü kaldıracak halde değil. Kanal İstanbul ağız ağıza bu ihtiyaçtan zade seçenek müşterek su yoludur."

Türkiye'deki gidiş geliş hareketliliğinin yüzdelik 170 artmasına karşın gidiş geliş kazalarında yüzdelik 82 eksilme bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, ayrılmış yollar, konforu artırılmış yöntemler yardımıyla bunun başarıldığını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ