USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kirişci: “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Eskişehir'de Sektör Temsilcileri Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye tarımını öne çıkarttığını belirterek, “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı” dedi.

Bakan Kirişci: “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”
22-04-2022 21:13

Bir paradigma ziyaretler düşüncesince bugün Eskişehir'e mevrut Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gündüzler Su Tutma Programı'ndan sonraları AK Parti ve MHP il teşkilatlarını görüşme etti. Ziyaretlerin peşi sıra kesim temsilcileriyle bir araya mevrut Bakan Kirişci, gündeme müteallik açıklamalarda bulundu.

“Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”

Dünya genelinde gıda üzerine yaşanmış bulunan teessürat kendisince mütekellim Bakan Kirişci, Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış bulunan savaşın memleketimizdeki tarımı ve gıdayı manşetlere taşıdığını belirterek, “Gıda, pandemiyle baş başa dünyada başta icap istihsal gerekse hazırlık zincirlerindeki aksama kararı çabucak evren gündemine oturdu. Yetmezmiş kabil bir de Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı. Tabii ki biz bunu manşete taşınması hesabına geçmişten bugüne doğruluk etmiş olduğu biçimde değerlendirilmesini istek ederdik. Çünkü üreticilerimiz natür şartlarında istihsal karşıcı insanlar. Yani bu seradaki ve ahırdaki faaliyetlerimiz de olsa bunların gene natür şartlarında etkilenen ameliyat bulunduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu çerçevede de tarımın ve tarımdan hareketle gıdanın öne çıkmış olduğu bir devre girdik” ifadelerini kullandı.

“Dokunmadığımız bir maşer kesimi, dokunmadığımız bir enerjik yok”

Bakanlığın serbest bir söve dahilinde işlev verdiğinden de bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlığımıza ilişkin otuz dü birimde 145 bin etkin var. Beş bin de akıbet alacağımız personelle baş başa 150 bin sayısına ulaşacağız. Bugün fark Türkiye'nin beşinci iri bakanlığıyız. Dokunmadığımız bir maşer kesimi, dokunmadığımız bir enerjik yok. Sadece bireylere değil, bire bir sürede doğadaki gayrı canlılara da işlev verici bir bakanlığız. Tabii yurdumuz bu hizmetlere hakkıyla baş döndürücü eskiden şu akıbet yirmi yılda kazandırdığınız mevzuatla elleme bir noktada ve elleme bir halde yürütmektedir” laflarıyla belirtti.

“İhracatımız 25-30 bilyon dolar mertebesine ulaşmış”

Tarım sektörüyle baş başa meydana getirilen ihracatın değme güzeşte gündüz arttığını tamlayan Bakan Kirişci, “Yurt dışına ihracatta bulunuyoruz. Eskişehir'imiz de bu ihracatı oluşturan illerimizden birisi. Bu hariç satım nedeniyle da 25-30 bilyon dolar mertebesine kazanmış bir ihracatımız var. Bunu da gene bu ülkenin tarım sahası ve tarımdan hareketle gıda sahası üretiyor” dedi.

“Aldığımız tedbirlerle ayçiçek aksaklığını hoppa geçirdik”

Önemli dü günebakan tedarikçimiz bulunan Rusya ile Ukrayna ortada çıkan savaşla baş başa yaşanmış bulunan hazırlık sıkıntılarının tahsil edilen tedbirlerle baş başa hoppa biçimde atlatıldığını anlatım fail Kirişci, “Tabii burada doğruluk malikine de hakkını tasdik eylemek lazım. İyi ki Türkiye Cumhuriyeti ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bu azimli duruşuyla biz bir yandaş mantığıyla cereyan etmedik. Yani biz Ukrayna'yı yahut Rusya'yı tutuyoruz demedik. Her dü abuhava de bizim bitişik ve arkadaş ülkelerimizdir dedik. Eğer hakeza yapmamış olsaydık bugünkü halimizi ego hiçbirimizin aklına getirmemesini isterdim. Çünkü o dü ülkeden ihtimal de hâlâ çetince halde bulunan bir abuhava olabilirdik. Böyle bir duruşumuz, hakeza bir aut siyasa tercihimiz şu anda değme dü ülkeyle de temaslarımızın doğurgan bir kurda seyretmeye bitmeme etmesini sağladık” ifadelerine yer verdi.

“Amerika en baş döndürücü hariç satım yaptığımız ikinci abuhava pozisyonuna geldi”

Yapılan aut ticaretler kendisince da mütekellim Bakan Kirişci, Amerika'ya meydana getirilen ihracatın arttığını belirtti. En baş döndürücü hariç satım meydana getirilen ikinci ülkenin ABD bulunduğunu tamlayan Tarım ve Orman Bakanı, “Ülke kendisine istihsal kılmak zorundayız. Üreterek biz kendimizi ilk önce doyuracağız. İhtiyaçlarımızı karşılayacağız. Fazlası olursa da hariç satım yapacağız. Kendi kendimize yeten abuhava peyda eylemek tabii ülküsel bulunan bir taleptir. Türkiye'nin ve dünyada tek ülkenin, tek devir erişemediği bir olaydır bu. Böyle müşterilerini serbestçe gezdiği bir dünyada bizim özlük kendimize yeterlilikten yalan etmemiz akıllıca değildir. Bugün ABD kabil bir ülkede bizlerden katı baş döndürücü ürünü ithal etmektedir. Bu akıbet ay itibarı ile en baş döndürücü aut ticarette hariç satım yaptığımız ikinci abuhava pozisyonuna gelmiştir” dedi.

“Ey üreticimiz sen üret yeter, biz sizin arkanızdayız”

Üreticilere istihsal üzerine seslenen Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı'nın ve topu topu bakanlıkların desteği bulunduğunu belirtti. Üretim yapanların tamamen gerisinde olduklarını ve desteklediklerini tamlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, laflarını şu ifadelerle tamamladı:

“Bizim, bizlere sığınanların, bizlere mihman kendisine gelenlerin haricinde bizim ürünlerimize dileme duyanları doyuran, bunlar düşüncesince istihsal karşıcı üreticilerimize bir el hâlâ teşekkürname ediyorum. Üreticilerimiz mevcut ve deriz ki ‘Ey üreticimiz sen üret yeter. Biz sizin arkanızdayız'. Sayın Cumhurbaşkanımız da bakanlığımız da ve gayrı bakanlıklarımız da bu ermiş kavim sizin yanınızda, doğrudan yanı başınızda diyoruz.”

Ali Furkan Çetiner - Hüseyin Samet Öksüz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ