USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: 118 bin yapının yıkık, çabuk yıkılacak ve ciddi hasarlı bulunduğunun tespitini yaptık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yer sarsıntısı bölgesindeki kentlerde 927 bin yapının incelemesini tamamladıklarını, 118 bin yapının yıkık, aceleci yıkılacak ve ciddi hasarlı bulunduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Kurum: 118 bin yapının yıkık, çabuk yıkılacak ve ciddi hasarlı bulunduğunun tespitini yaptık
20-02-2023 05:06
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD'da oturmuş Deprem Koordinasyon Merkezi'nde meydana gelen toplantının arkası esna meydana getirdiği açıklamada, tarihin görmüş olduğu en iri tabii afetlerden bir tanesi bulunan Pazarcık merkezli depremin 14'üncü gününü geride bıraktıklarını söyledi.

#Canlı: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Gaziantep AFAD İl Müdürlüğünde meydana gelen eş güdüm toplantısının arkası esna açıklamalarda bulunuyor https://t.co/CXtMLvicsc

— AA Canlı (@AACanli) February 19, 2023

Afet dalında talih ve budun el ele vererek seferberlik şuuruyla bütünlük ve el birliği içinde olduklarının altını çizen Kurum, bu manada fariza karşıcı tamamı kurum ve kuruluşlara teşekkürname etti.

Yıkık, acele yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı yapı sayısı 118 bin

Bakan Kurum, biraz devir içinde hasar tespitlerini 7 bin 328 bilirkişi personelle 11 ilin gelişigüzel noktasında, gelişigüzel yapıyı inceden inceye inceleyerek tamamlayacaklarını vurgulayarak şu biçimde bitmeme etti:

"Deprem dalında yapmış olduğumuz icraat çerçevesinde bugüne derece 3 milyon 520 bin hür bölümden oluşan 927 bin yapının incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin hür kısmı yıkık, acele yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şekilde belirleme ettik. Gaziantep genelinde de 37 bin hür bölümden oluşan 16 bin binayı yıkık, acele yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şekilde belirleme ettik."

"Vatandaşlarımıza emniyetli yuvalarının anahtarlarını vereceğiz"

Hasar tespitinin yanı esna dünkü iskân alanlarının ne yapılması gerektiğiyle ilişik icraat yürüttüklerini tamlayan Kurum, şunları kaydetti:

"11 ilde Cumhuriyet tarihinin en iri kıyamet ikametgâh imal seferberliğini inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapacağız ve yurttaşlarımıza güvenli, rahat yuvalarının anahtarlarını vereceğiz. O günde ahit yaşadığımız hüznün yerini inşallah vatandaşlarımızla beraberce mutluluğumuz alacaktır. O eyyam baş döndürücü yakındır. İnşallah o günlere en çelimsiz sürede erişebilmek namına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mart kocaoğlan başlangıcında 30 bin konutun inşasına başlayacağımızı tabir etmiştik, bu sayıyı inşallah elan da artıracağız."

Saygın mimari ve mühendislik ofislerini, birliklerini, plan bürolarını diyar ve budun düşüncesince ayağa kaldırdıklarını, bu seferberlikte tamamı mimar, mühendis, site plancılarının, dünkü nesir edecekleri tamamı illerde baş döndürücü ehemmiyetli görevler üstleneceklerini özetleyen Kurum, alın teri dökenlere teşekkürname etti.

"Konutlarımız mefruşat zait 3-4 sert geçmeyecek"

Yeni iskân alanlarının ön tespitlerini yaptıklarını, akademisyenlerle, bilgi insanlarıyla etraflıca müşterek biçimde mefruşat müzakere emekleri yapacaklarını tabir fail Kurum, "Konutlarımız mefruşat zait 3-4 sert geçmeyecek ve yöresel, kültürel gereksinimler her neyse bu gereksinimler doğrultusunda planlanıyor. Bu gereksinimler doğrultusunda inşallah inşaatlarımızı da yapacağız. Ovalardan dağlara akıllıca bozulmamış mefruşat az elan şehirlerimizde yerleşmeyi bu alanlara döşemek aracılığıyla buradaki tamamı yer bilimsel etütlerimizi yapıyoruz." halinde konuştu.

Kurum, emektar iskân alanlarının zeminlerini etraflı müşterek biçimde incelediklerini dile getirerek şu biçimde bitmeme etti:

"Depremden etkilenen tamamı illerimizde en akıllıca yerleri, kentin 50-100 yılını planlayacak, buradaki istihdamı, emek harcamayı ve kentin gereksinimlerini içerecek tatlı belirledik. Burada sahada mefruşat müzakere emekleri çalışarak araştırma makineleriyle yapılıyor. Jeoloji ve jeofizik mühendislerimizce, bilgi adamlarımızla beraberce dar bölgeleme dediğimiz etraflıca tetkik yapıyoruz ve erte da hocalarımızla durumunda bu sahaların gine tespitini gerçekleştirmek aracılığıyla bu alanlara konstrüksiyon dönemini başlatıyor olacağız. Eğer bu zeminlerde maslahat mevcut ise yahut mevcutta depremde hasar görmüş site merkezlerindeki alanlarda, zeminlerde ister sıvılaşma ister kırık hattına yakınlığı haysiyetiyle müşterek problem, başağrısı mevcut ise de buralarda da etraflıca yer bilimsel etütler yapıyoruz."

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden uzmanlarla ahit görüştüklerini, ister "canlı kırık hatları"nı ister "ölü kırık hatları"nı incelediklerini, sıvılaşmaya, kayşa riski bulunan bölgelere etraflı müşterek biçimde baktıklarını tamlayan Kurum, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Biz çabucak ikametgâh yapmayacağız, müşterek dirim sahası yapacağız. Şehrimizin tamamı gereksinimlerini geleceğe çevrilmiş çoğalma öngörüsünde ihtiva eder tatlı yürütüyoruz. Bugün ne 4 günde taşımalık kentlerimiz kurulmaya başlandı, erte taşımalık kentlerimize vatandaşlarımızı almaya başlıyorsak, ne elan geçmiş depremlerde Elazığ'da, Malatya'da, Van'da, Antalya ve Muğla'daki yangınlarında yurttaşlarımıza laflarımızı tuttuysak, ayrımsız motivasyonla, ayrımsız çabucak da inşallah bu konutlarımızı yapacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ