USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Kurum: '2-3 ay içinde evler etap etap teslim edilecek'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında dokunca gören ve inşaatlarına başlanılan evlerle ilişik olarak, "2-3 ay içinde konutlarını evreler şeklinde bitirip teslim etmeye mücahede göstereceğiz“ dedi.

Bakan Kurum: '2-3 ay içinde evler etap etap teslim edilecek'
07-01-2022 19:38

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da süregelen ve 10. Günde arama dibine tahsil edilen orman yangınında dokunca gören ve inşaatları bitmeme fail Kalemler ve Demirciler Mahallelerinde araştırmalarda bulundu. Yangının evvel başladığı Kalemler'de araştırmalarda mevcut Bakan Kurum, Kalemler İlkokulu'nu gezdi, bitmeme fail yapım çalışmalarını durumunda gördü. Vatandaşların problemlerini da dinleyen Bakan Kurum hâlâ sonradan Demirciler Mahallesi'ne geçti.

Bakan Kurum burada inşası şişman seviyede tamamlanan Mustafa-Zeynep Arslan çiftinin evini gezdi.
Daha sonradan açıklamalarda mevcut Bakan Murat Kurum, Manavgat ilçesinde yangından en giriş döndürücü etkilenen köylerden birinin Demirciler bulunduğunu hatırlattı. Kurum, yangının evvel çıkmış olduğu Kalemler Mahallesi'ne de uğradıklarını ve meydana getirilen yapım ve ilerlemeleri incelediklerini, vatandaşların problemlerini dinlediklerini kaydetti.

"Seferber olduk"

2021 yılı afetler açısından Türkiye'de evvel ilkin Rize, Artvin, akabinde Antalya, Muğla orman yangınları, arkası esna Kastamonu, BartIn ve Sinop'ta yaşanmış olan seller kabil nice afeti yaşadıklarını dile getiren Bakan Kurum, “Antalya'da, Muğla'da yaşadığımız coşkunluk afetinde hepsi türkiye ortak ve bu arada oldu. Ülkemizin kalbi Antalya ve Muğla için attı. Herkes elinden mevrut yardımı, Antalya'da Muğla'da yangından dokunca gören yurttaşlarımız için ortak seferberlik ruhu içinde yardımları buraya ulaştırmaya himmet ettik.

Cumhurbaşkanımızın direktifiyle ilgilendiren bakanlıklar namına coşkunluk anından gine inşaatlarımızın başladığı sürece bedel AFAD, UMKE, Kızılay, jandarma, emniyet, itfaiye aracı aracı ekiplerimizle yangınla Alanya'da Akseki'de İbradı'da savaşım ettik. Hasar belirleme çalışmalarının yanı esna yurttaşlarımızın korunma ve şart ihtiyaçlarının karşılanması için adeta talih ve ulus namına seferber olduk” niteleyerek konuştu Bakan Murat Kurum, doğrudan arkası esna vatandaşların 50 bin vahdet eşya, icar ve göç katkısı gerçekleştirmek vasıtasıyla onların tehlikesiz bölgelerde oturmalarına olanak sağladıklarını söyledi.

"Etap etap 2-3 ay içinde teslim"

Bir uydurma verdiklerini hatırlatan Bakan Kurum, “ Konutlarımızı Antalya ve Muğla'da toplamda bin 350 konut, 750 ahır projemiz var. Onlara 1 sene içinde bölgenin ihtiyacını karşılayacak şekilde,2 zait 1, 3 zait 1 dernekevi mimariye akla yatkın buraya yaptığımızda, 'İyi ki bu evleri yaptık, elleme ki bu evlerde vatandaşımız bahtiyar sevinçli halde yaşıyor' diyeceğimiz tatlı çalışmalarımızı başlattık. 1 sene içinde vatandaşlarımızla barışmak kaydıyla konutlarımızı kendilerine teslim edeceğimizi tabir etmiştik. İnşaatlarımız çalışarak hepsi mahallelerde başladı. Arsalardaki problemlerin halledilmesi, vatandaşların mutabakatlarıyla inşaatlarımızı başlattık. 2-3 ay içinde konutlarını evreler biçiminde bitirip teslim etmeye himmet göstereceğiz“ niteleyerek konuştu.

"Canlıları gene alana getireceğiz"

Rize, Giresun, Artvin, Elazığ, İzmir'de ne yapıldıysa Antalya ve Muğla'da yangından etkilenen vatandaşlara ikametgâh ve ahırların yapılacağını tabir ettiklerini aktaran Bakan Kurum, “Güvenli evlere insanlarımızı yerleştireceğiz. Yangında yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına giriş sağlığı diliyorum. Bu emekleri yaparken ortak yandan buradaki ister hususi mahal dulda bölgeleri, SİT ve orman alanlarıyla ilgilendiren bakanlıkla icraat yürütüyoruz. Yerleşim alanları yakınındaki nebat örtüsünü değiştirecek, rastgele ortak coşkunluk dolayısıyla yerleşimin tarafındaki nebat örtüsünü türünü değiştirdik ve buna bağlı tedbirlerimizi başlatmış olduk. Bilim insanlarımızla icraat yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz icraat çerçevesinde ekolojik ilmî kesiksiz buradaki huy yaşamını eskisi kabil canlandıracak, buradaki canlı canlılarımızı gene bölgemize getireceğimiz emek vermeyi inceden inceye yürütüyoruz” ifadelerine toprak verdi.

"182 milyonluk destek"

Yanan bölgelerde ormanlaştırma emekleri gerekse buralardaki ekincilik faaliyetlerine bağlı desteklerin bundan sonrada bitmeme edeceğinin altını çizen Bakan Kurum, “Yangından etkilenen hepsi köylerimiz eskisinden hâlâ elleme olacak. Biz bunun sözünü vatandaşımıza verdik. Bu tatlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Benim işim değilmiş, bu eksim benim eksiğim değilmiş anlayışıyla değil vatandaşımızın ne talebi var ise bu talepleri istikbal etmek vasıtasıyla yanlarında olmaya himmet gösteriyoruz.

Bütün köylerdeki ast çatı eksikliklerini giderdik. Yaklaşık 102 milyon vahdet kredi, para olanağı sağladık. Vatandaşlarımızı uydurma verdiğimiz ast yapı, su eksikliklerini giderdik. 80 milyon destekle mecmu 182 milyonluk ast yapıyı İller Bankamız belediyelerimizle giriş başa gerçekleştiriyor olacak” ifadelerine toprak verdi.
Bakan Kurum hâlâ sonradan Manavgat Gençlik Merkezi'nde planlı Koordinasyon Toplantısı'na katıldı.

İsa Akar - Akif Yılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ