USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: 'Bir daha müsilaj gibi bir sorunla yüz yüze kalmayacağız'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Stratejik planımızın yaşama geçirilmesi hususunda adımlarımızı çabuk bir halde sahada atıyoruz. İnşallah yapacağımız tamamı emekleri 3 yılda tamamlayacak, Marmara'da tekrar müsilaj gibi bir sorunla yüz yüze ka

Bakan Kurum: 'Bir daha müsilaj gibi bir sorunla yüz yüze kalmayacağız'
17-11-2021 13:44
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu ve TÜBİTAK Ortak Girişimi ile planlı TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Sanal Konferansı'na katıldı. Konferansta mütekellim Bakan Kurum, müsilaj sorunu ortaya çıkmadan ilkin denizlerin temizlenmesi düşüncesince düzentileme başlatıldığını ve bu kapsamda bitmeme fail icraat sonucunda Marmara Denizi'nde tekrar müsilaj sorunu ile karşılaşılmayacağını söyledi.

Bakanlık kendisine denizlerde yaşanmış bulunan pislik türlerine ve çözümlerine değgin çalışmaların gerçekte müsilaj probleminden aşırı ilkin başladığını tamlayan Bakan Kurum, “2014 yılından itibaren Marmara Denizi'nde 91, kâffesi denizlerimizde ise 364 noktadan denizlerimizdeki su standardını TÜBİTAK-MAM ve ODTÜ ile ortaklaşa iş içinde derneşik kendisine izliyoruz. 2017 ve 2019 yıllarında Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu gerçekleştirdik. Sempozyumun akıbet bildirgelerini dalında bilirkişi aşırı sayıda bilgelik insanının katkıları ile ortaya koyduk.

Yine strateji neticeleri doğrultusunda biricik boyutlu Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi'ni (MARMOD Faz 1) 2017 senesinde başlattık. Marmara Denizi'nin sayısal ikizini oluşturacağımız üç buutlu MARMOD Faz 2 projesini ise şimdi müsilaj sorunu ortaya çıkmamışken 2021 yılının hanuman ayında başlattık. Müsilaj problemininin ortaya çıkmış olduğu evvel andan itibaren ise hocalarımızla danışma ederek, eskiden yaptığımız çalışmaların ışığında atacağımız adımları belirledik. Bu çerçevede Marmara Belediyeler Birliğimizle, siz kalburüstü hocalarımızla, valilerimizle, şehremaneti başkanlarımızla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız özellikle iktisap etmek neredeyse alakalı kâffesi bakanlıklarımızla, STK'larımızla, hususi sektörümüzle aşırı şümullü bir düzentileme başlattık” niteleyerek konuştu.

“Bir daha müsilaj gibi bir sorunla yüz yüze kalmayacağız”

Haziran ayında 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandığını hatırlatan Bakan Kurum, “Kısa, itidalli ve levent boylu vadede eylemlerimizi belirledik. Geçen ay yaptığımız Koordinasyon Kurulu toplantımızda da bu kısa, itidalli ve levent boylu vadeli faaliyetlerimizi içeren Bütünleşik Stratejik Planımızı 18 izlemsel hedef, 43 anne faaliyet, 132 ast faaliyetle ortaya koyduk. Stratejik planımızı 168 kasıntı temsilcimizle, 300'den bir tomar katılımcıyla çalıştay ve toplantılar düzenleyerek hazırladık. Stratejik planımızın yaşama geçirilmesi hususunda adımlarımızı çabuk bir halde sahada atıyoruz. İnşallah yapacağımız kâffesi emek harcamaları 3 yılda tamamlayacak, Marmara'da tekrar müsilaj gibi bir sorunla yüz yüze kalmayacağız” dedi.

Müsilajın nedeninin hava değişikliği ve çevresel faktörler bulunduğunu tamlayan Kurum, “En rüçhan görevimiz, pislik kaynaklarını ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda denetimlerimizden strateji faaliyetlerimize, noktasal kaynaklı kirliliğin tespitinden pislik yüklerine karşı alınacak tedbirlere denli Marmara Denizi'mizi arkalamak düşüncesince yürüttüğümüz çalışmalarımız bitmeme ediyor. Yine bileşimli sulak bölgelerin tamamlandıktan güzel ekincilik uygulamalarının heveslendirme edilmesine, arıtılan atıksuların baştan kullanımından atıksu tasfiye tesislerinin kamu-özel kesim iş birliğiyle yapılmasına, el değmemiş atılmış uygulamalarının yaygınlaştırılmasına denli nice başlıkta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son kendisine da yürüttüğümüz ilmî icraat sonucunda Marmara Denizi'mizi hususi Çevre Koruma Bölgesi anons ettik. Böylece Marmara Denizi'nin ekosistemini, çokluk canlılarımızı himaye dibine almaya müteveccih aşırı ehemmiyetli bir sonucu yaşama geçirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

“Marmara Bölgesi'ndeki 70 OSB'nin tamamında incelemelerimizi, denetimlerimizi yaptık”

Marmara Denizi havzasının endüstri faaliyetleri bakımından Türkiye'nin en ümranlı bölgesi olduğuna nazarıitibar çekici Bakan Kurum, şöyleki bitmeme etti:

“Şu an bakımından Marmara Denizi havzasındaki 7 ilde mevcut 70 prezantabl endüstri alanından 44'ünün atıksuları direkt ve ya bilvasıta kendisine Marmara Denizi'ne ulaşıyor. Bu sebeple de Marmara Denizi sınai tesislerden meydana gelen ağır bir pislik baskısı altındadır. Marmara Bölgesi'nde atıksularını şehremaneti kanalizasyonuna rahatlama fail münferit endüstri ve prezantabl endüstri bölgelerinden çıkan sınai kalifiye atıksuların şehremaneti kanallarına bağlanak standartlarına bir kısıt getiriyoruz. Büyükşehir belediyeleri kanalizasyona rahatlama yönetmeliklerini en çelimsiz sürede rötuşlu edecekler. Böylece Marmara Denizi'ne vasıl sınai atıksu kaynaklı pislik yükü azalmış olacak. Bunun yanı sıra, müşteri ortama rahatlama fail prezantabl endüstri bölgelerine gelecek tasfiye tesisi ika zorunluluğu getirdik.

Marmara Bölgesi'ndeki 70 OSB'nin tamamında incelemelerimizi, denetimlerimizi yaptık. Yürüttüğümüz icraat sonucunda 13 prezantabl endüstri sahasına ilgilendiren 14 atıksu tasfiye tesisinde inkılap yapılması icap ettiğini belirleme ettik. Bu OSB'lerden 4'ü düşüncesince toy atıksu tasfiye tesisi yapılması, 2 OSB'nin atıksu tasfiye tesisinde sığa artışı yapılması, 8 OSB'nin atıksu tasfiye tesisinde ise hizmet tamir ve gözden geçirme yapılması gerekmektedir. Organize endüstri bölgelerinin yönetimleri, atıksu tasfiye tesislerinin dönüştürülmesine değgin iş randevu planlarını hazırladılar ve Bakanlığımıza sundular. Biz de Bakanlık olarak, OSB'lerin yürüttükleri emek harcamaları titizce kovuşturma ediyoruz.”

“Şehirlerdeki karbon gazı istihsal miktarı azalacak”

Yeşil kalkınma devriminin gerektiği strüktürel dönüşümün gerçekleştirilmesi icap ettiğini ve bu mevzuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kâffesi endüstri bölgelerinin el değmemiş atığa geçmesi anlamında kuma bir düzentileme yürüttüklerini tamlayan Bakan Kurum, “Türkiye'nin evvel el değmemiş atılmış endüstri siteleri bulunan Konya'da 2 bin 690 dükkâna cemaat motorlu endüstri sitesinin ve Samsun'da bin 526 iş noktayı kapasiteli İlkadım Toybelen Sanayi Sitesi'nin temellerini attık. Tüm toy endüstri alanlarımızda gün panelleri arazi alacak, atılmış getirme merkezi olacak. Arıtılmış atıksularını baştan kullanan, özlük elektriğini üreten, atılmış yağını toplayan, yeşil kimlik sahibi tesisler olacak. Şehirlerdeki karbon gazı istihsal miktarı azalacak. İnsan sağlığı açısından sanayicilerimize daha sağlıklı, çevreye saygılı, hava dostu bir düzentileme ortamı sunmuş olacağız.

Önümüzdeki süreçte endüstri tesislerinin hava ve mahal dostu istihsal yapmalarına müteveccih arttırma hazırlık ve teşvikleri de artıracağız. Bizim esas amacımız yeşil inkılap çerçevesinde kâffesi endüstri bölgelerimizi el değmemiş atığa uyumlu, yeşil kalkınma hedefimize akıllıca bir duruma getirmektir. Ortak hedefimiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla, prezantabl endüstri bölgelerimizle, üniversitelerimizle, iş adamlarımızla kâffesi prezantabl endüstri bölgelerini yeşil OSB'ye dönüştürmektir” dedi.

Ömer Faruk Karataş - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ