USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: Dünyadan beklentimiz dezavantajlı devletlere muktezi desteklerin dört başı mamur verilmesidir

Bakan Kurum, dünyadan beklentilerinin, dezavantajlı ülkelerin, hava değişikliğiyle savaş ederken henüz kırılgan bir duruma gelmemesi ve bu devletlere lazım desteklerin dört başı mamur verilmesi bulunduğunu bildirdi.

Bakan Kurum: Dünyadan beklentimiz dezavantajlı devletlere muktezi desteklerin dört başı mamur verilmesidir
28-01-2022 15:03
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla İklim Liderler Zirvesi ABD'nin ev sahipliğinde 22-23 Nisan'da yapılmış, ilkgüz ayındaki ikinci görüşmede Amerika Başkanı Joe Biden, MEF Bakanlar Toplantısı'nın Ocak 2022'de yapılacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda cemaziyelevvel ABD'nin ev sahipliğinde devre içi planlı "Enerji ve İklim" konulu Büyük Ekonomiler Forumu (MEF) Bakanlar Toplantısı, dü anne celsede gerçekleştirildi.

Toplantının evvel celsede Glasgow'da planlı Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansında (COP26) tahsil edilen kararlar, toptan ateşlilik artışında 1,5 derecelik sınırın korunması düşüncesince katılması müstelzim tedbirler, hava değişikliğiyle mücadelede mali analizör ve ilerleyici süreçte aceleci ele katılması müstelzim konuların neler bulunduğu görüşüldü.

İkinci celsede ise bakanlar "ulusal bataklık gazı hisse senedi planları, ormansızlaştırmayan zirai tedbir zincirleri, bakir karbon gücü ve bakir emisyonlu araç" hedefleri doğrultusunda fikirlerini sundu.

"İş birliğimizi hâlâ da güçlendirerek bitmeme etmek zorundayız"

ABD hususi İklim Elçisi John Kerry'nin seans başkanlığını meydana getirdiği toplantının evvel oturumunda delege devletlerin çevre bakanlarına seslenme fail Bakan Murat Kurum, dünyanın ciharıyek indinde hava değişikliği dolayısıyla şişman krizler yaşandığını belirterek, "Hayatlarımızı etraflıca etkileyen bu krizlerle mücadelemizi, iş birliğimizi hâlâ da güçlendirerek bitmeme etmek zorundayız." dedi.

Glasgow 26. Taraflar Konferansı'ndan evren düşüncesince ehemmiyetli kazanımlarla ayrıldıklarını dile getiren Kurum, "Küresel ateşlilik artışını 1,5 etap ile hudutlandırmak düşüncesince gerekseme mahsus kararlılığı gösterdik. Artık bundan böyle Kural Kitabı ve Taraflar Konferansı kararlarıyla birlikte, Paris İklim Anlaşması'nın levent boylu devir hedefini baştan sona baş başa adına getirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin süreci, hızlanacak bulunan sosyal, hesaplı ve çevresel dönüşümü, ülkenin yeşil kalkınma hamlesinin gerçekleştirilmesi düşüncesince ortak punt kendisine gördüğünü kaydeden Bakan Kurum, "Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu 2053 açık bakir sürüm amacımız doğrultusunda Ulusal Katkı Beyanı'mızı 2022 yılının sonuna genişliğinde güncelleyeceğiz. Bu kapsamda tamamı taraflarla yürüttüğümüz etüt süreçlerimiz bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

"Büyük ortak değişimin, dönüşümün ayrıca devrimin eşiğindeyiz"

"Sanayi devriminin üstünden sabık üç yüzyılın ardından, deminden baştan şişman ortak değişimin, dönüşümün ayrıca devrimin eşiğindeyiz." diyen Kurum, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye, hava değişikliğiyle savaş noktasında çabucak yapılması müstelzim ne varsa, bunun yolunun arsıulusal dayanışmadan ve hava finansmanından geçtiğine inanmaktadır. Bugün toptan temel paraya cemaat hususi piyasanın ve iş dünyasının rolünün baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, baş döndürücü hâlâ şişman sorumluluklar almaları icap ettiğini düşünüyoruz. Bu arsıulusal şirketlerin, dünyaya dayanıklı baş döndürücü devletten hâlâ ortak tomar dayanaklık etmek olmaları, insanlığın selameti düşüncesince hâlâ baş döndürücü güç göstermeleri gerekmektedir. Bu açıdan Türkiye kendisine hava değişikliğiyle mücadelede teknolojiden, zeki infaz ve girişimlerden, yenilenebilir enerjiden birlik yararlanmak düşüncesince hususi sektörümüzle baş döndürücü disiplin çalışıyoruz. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın üretim, tecim ve istihdam üstünde ne kıl payı ortak tesiri olacağını yakından izlem ediyoruz."

İklim Şurası Konya'da yapılacak

26. Taraflar Konferansında polat üretimi, bakir emisyonlu araçlar, kişmiri yolu ulaşımı, orman kaybını ve yer bozulmasını bilakis çevirmeye müteveccih Türkiye çeşidinden maruz tamamı taahhütlerin peşinde olduklarının altını çizen Murat Kurum, Türkiye'nin hava değişikliğiyle mücadelede 2053 açık bakir sürüm maksadı doğrultusunda izlem ve hisse senedi planlarını güncellemek amacıyla küçük ay ayında yapılacak İklim Şurası'nın Konya'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bilim insanları, çıplak maşer kuruluşları, domestik yönetimler, hususi sektör, amme kurumları ve arsıulusal kuruluşlardan 600'ün üstünde katılımcıyla çalışmalara başladıklarını vurgulayan Kurum, "Şura kapsamında, yenilenebilir enerjiden tarıma, uran ve ticaretten inovasyon ve AR-GE yatırımlarına genişliğinde rastgele bölgede kararlarımızı alacağız. Sonuçları yayınlayarak siz değerli üyelerimizin istifadesine sunacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sürüm azaltım noktasında ağır ortak potansiyele sahiptir"

Kurum, Büyük Ekonomiler Forumu ilkin peyda etmek kıl payı tamamı platformlarda ele katılması müstelzim konunun, kalkınma dostu dönüşümün ne biçimde tasarlanacağı olması icap ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İklim değişikliğiyle mücadelede alanında şef olan, kılavuz gemisi bulunan Türkiye, sürüm azaltım noktasında ağır ortak potansiyele sahiptir. Bu açıdan hayattaki tamamı yatırımcıların, yeşil finansmanın ülkemize envestisman yapması yaşadığımız coğrafyada mevcut devletlerin de hava değişikliğiyle mücadelesine ve kalkınmasına dayanaklık etmek olacaktır. Biz Türkiye kendisine rastgele devir 'daha adaletli ortak evren mümkündür' inancıyla akıntı ettik. Dünyadan da beklentimiz, dezavantajlı, hava değişikliğinden en baş döndürücü etkilenen ve büyümekte bulunan ülkelerin, hava değişikliğiyle savaş ederken hâlâ kırılgan duruma gelmemesidir, bu devletlere muktezi desteklerin kusursuz verilmesidir."

Ev sahipliğinden dolayı ABD'ye teşekkürname fail Kurum, Kasım 2022'de COP27'ye ev sahipliği meydana getirecek Mısır'a başarılar diledi.

MEF Liderler Zirvesi

Toplantıya Almanya, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bangladeş, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Meksika, Mısır, Rusya Federasyonu, Senegal Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye katıldı.

Açıklamada, MEF Bakanlar Toplantısının COP26'da elde edilmiş ilerlemeyi geliştirmeye punt sağlayacağı ve april ayında düzenlenecek Liderler Toplantısı düşüncesince döşeme yapmaya araştırma görevlisi olabileceği aktarıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ