USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: Her birey çabucak yer korumayı günce yaşamının rutini durumuna iletmek zorunda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Her ortak birey acilen, mekân korumayı, tabiat korumayı günce yaşamının rutini biçimine bildirmek zorundadır." dedi.

Bakan Kurum: Her birey çabucak yer korumayı günce yaşamının rutini durumuna iletmek zorunda
11-01-2022 17:03
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yılın, lazım Paris Anlaşması'nın uygulanması gerekse Türkiye'nin hava eyleminin güçlendirilmesi düşüncesince iyice ehemmiyetli ve nazik müşterek sene bulunduğunu belirterek, "Yeşil Kalkınmada lehçe ve global liderliğe eyitmek talip müşterek memleket adına el birliğiyle güçlü, uygulanabilir ve çalışan kararlara imza çarpmak zorundayız." dedi.

Bakan Kurum başkanlığında, İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulunun geçmiş toplantısı, İller Bankası'nda düzenlendi.

Toplantının açılışında mütekellim Kurum, hava değişikliğiyle mücadelenin yanı esna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda atılacak adımları, alınacak kararları ve uygulanacak politikaları belirleyeceklerini söyledi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin, dünyanın en ehemmiyetli ruzname maddesi bulunduğunu vurgulayan Kurum, hava değişikliğinin çabucak müşterek yöre krizi değil, ticaretten ulaşıma, sanayiden gıdaya, enerjiden öğrenime genişliğinde dayanıklı baş döndürücü piyasası ait müşterek kalkınma meselesi olduğuna ayraç etti.

Kurum, "İklim değişikliği, tutum ile ekolojiyi baş başa değerlendiren fakat yöre hassasiyetimizi değme devir önceleyen müşterek perspektifle yönetilmek zorunludur. İşte bugün, hava meselesini böylesi serbest müşterek anlamda ele borç bulunan Koordinasyon Kurulumuz, ülkemizin hava değişikliğiyle mücadelesinde onarıcı, engelleyici ve problemi ortadan kriko hal önerilerini bildirme etmek düşüncesince müşterek aradadır." niteleyerek konuştu.

Bakan Kurum, bu çerçevede, dört başı mamur bakanlıkların ve STK'lerin, Türkiye'nin istikbaline değgin adımları daim baş başa atacaklarını aktardı.

"Her birey acilen, yöre korumayı günce yaşamının rutini biçimine sağlamak zorundadır"

Murat Kurum, Antalya ve Muğla'da yaşanmış bulunan yangınlar, Doğu Karadeniz'in tamamında yaşanmış bulunan seller ve dirilik kayıpları zımnında güzeşte yılın, hava değişikliğinin aksi etkilerinin baş döndürücü koyu yaşamış bulunduğu müşterek sene bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Her müşterek birey acilen, yöre korumayı, tabiat korumayı günce yaşamının rutini biçimine sağlamak zorundadır. Hepimiz hava değişikliğiyle mücadelede, topyekun müşterek Türkiye seferberliğinin şuurlu ve fahri üyeleri peyda etmek zorundayız. Evet, bizim memleket olarak, dünyanın dirlik karşıya kalmış bulunduğu hava krizinin oluşmasında zamanı tek mesuliyetimiz yok. Buna karşın ilkin semere 20 yıldır, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde adamlık için, eş evimiz dünyamız düşüncesince günah almaktan tek devir art durmadık. Türkiye'nin hava perspektifini de insani, vicdani, şefkate mebni müşterek düzene göçmek üzerine çaba gösterdik. Sorumluluk derecesine mucibince her insanın elini taşın dibine koyması düşüncesince de yerelden özele akla yatkın değme platformda bası kuruyoruz, semere adım yararlı ve çalışan müşterek yöre diplomasisi yürütüyoruz."

"Bu sene hava değişikliğiyle mücadelede müşterek milat"

Bakan Kurum, güzeşte senenin hava değişikliğiyle mücadelede müşterek milat olduğunu, gücük ay ayında kez haritası olması niyetiyle İklim Değişikliğiyle Mücadele Sonuç Bildirgesi'ni hazırladıklarını, düzentileme alanlarını bayağı genişlettiklerini anlattı.

Kurum, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefiyle, ekonomik, çevresel ve toplumsal dönüşümün başladığı görülmemiş müşterek sürece girdiğini vurguladı.

İklim Değişikliği Başkanlığını kurduklarını hatırlatan Kurum, Bakanlığın koordinasyonunda tamamı kurumlar, üniversiteler, araştırı merkezleri, iş dünyası ve STK'lerle teşrikimesai içinde cereyan ederek hava krizine dirlik dirilik alıcı analizör üreteceklerini dile getirdi.

Kurum, 22 Ekim 2021'de imzalanan Dünya Bankası ile imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde, hava değişikliğiyle mücadelede kullanılmak neredeyse 3 bilyon 157 milyon avroluk müşterek finansmanı Türkiye'ye kazandırdıklarını aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu fonla, sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye, atıktan yapım sektörüne, parlak enerjiden mikro-mobiliteye genişliğinde baş döndürücü bölgede hava dostu yatırımları destekleyeceğiz. Türkiye'nin yenilenebilir enerji, yerel elektrikli araç, bakir atık, parlak üretim, sürdürülebilir tarım, ekolojik endüstrileşme noktasında erbap bulunduğu potansiyelini şimdi da ileriye taşıyacağız. 2022 yılı, lazım Paris Anlaşması'nın uygulanması, gerekse ülkemizin hava eyleminin güçlendirilmesi düşüncesince iyice ehemmiyetli ve nazik müşterek senedir. Yeşil Kalkınmada lehçe ve global liderliğe eyitmek talip müşterek memleket adına el birliğiyle güçlü, uygulanabilir ve çalışan kararlara imza çarpmak zorundayız."

İklim Şurası

Murat Kurum, doğacak ay yapılacak İklim Şurası'nın, Türkiye ve evren düşüncesince iri müşterek ehemmiyet bildirme ettiğini, İklim Değişikliği Başkanlığının, Şura'nın beceri çalışmalarını yürüttüğünü anlattı.

Kurum, devre içi yapılacak bu toplantıların, 500'den müşterek tomar katılımcıyla hava değişikliği ile mücadelede dayanıklı müşterek düzentileme olacağını vurguladı.

Şura kapsamında, tamamı bölgelerde limonluk gazı azaltımı ve ahenk çalışmalarının etraflıca biçimde ele alınacağını tabir fail Kurum, İklim Şurası'nda, millî ve arsıulusal yeşil finansman kaynaklarının oluşturulması, karbon fiyatlandırma araçları, sınırda karbon düzenlemesi hikayelerinde görüşmeler yapılacağını belirtti.

Dünyanın, limonluk gazı emisyonunu dökmek düşüncesince elektrikli araçlara yönelmeye başladığına ayraç fail Kurum, "Biz de Türkiye'nin, müşterek bellik kıymeti olacak, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmasında iri katkılar sunacak elektrikli arabamız TOGG'a bağlı ve başka elektrikli araçlara bağlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda elektrikli vesait ve TOGG düşüncesince yükleme ünitelerimizi hazırlıyoruz." dedi.

"Şuradan çıkma sonuçlar, İklim Kanunu'na ehemmiyetli müşterek enfrastrüktür oluşturacak"

İklim Şurası sonrası çıkma semere bildirgesinin, Türkiye'nin hava değişikliğiyle mücadelesinde politika, mevzuat ve eylemlere değgin öngörülerin arazi alacağı izlemsel müşterek doküman olacağını kaydeden Kurum, şu görüşleri paylaştı:

"Şuradan çıkma semere ve öneriler, bu senenin geçmiş 6 ayında Gazi Meclisimizden geçmesini beklediğimiz İklim Kanunu'na ehemmiyetli müşterek enfrastrüktür oluşturacaktır. Türkiye olarak, yeşil dönüşümü izleyen değil, alanında hasiyet eden, yöneten, önderlik fail müşterek memleket olacağız. Türkiye olarak, tarihî tecrübemizden insanoğlu kaynağımıza, devim bilimi bürokrasimizden hesaplı imkanlarımıza genişliğinde değme bölgede baş döndürücü çelimli müşterek yapıya sahibiz."

İklim değişikliğiyle mücadelenin en ehemmiyetli parçası Sıfır Atık Projesi ile de artırım kültürünü değme güzeşte çağ şimdi da yaygınlaştırdıklarını tabir fail Kurum, şöyleki konuştu:

"Türkiye, yeşil kalkınma devriminde behemehâl yüksek müşterek muvaffakiyet hikayesi yazacaktır. Bu muvaffakiyet hikayesinin en ehemmiyetli oyuncuları on paralık şüphesiz, 84 milyon vatandaşımız olacaktır. Vatandaşımız düşüncesince 11 bakanlığımız, amme kurumlarımız, hususi sektörümüz ve STK'lerimizin mümessillerinden oluşan 22 üyemizden oluşan Koordinasyon Kurulumuz ile inşallah sürece bağlı adımlarımızı atacağız. Mutabakat Zaptı ile plan havuzu oluşturacağız. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında attığımız adımları değerlendireceğiz. Bu sene teşrinisani ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 27. Taraflar Toplantısı'nda bildirme etmek neredeyse de ülkemizin Ulusal Katkı Beyanı'nın güncellenmesi hususunu da ele alacağız."

22 üyeli Koordinasyon Kurulu

İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu, 29 Ekim 2021'de Resmi Gazete'de piyasaya çıkan 85 ciddi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu.

İklim değişikliğinin dokuncalı etkilerini karşılamak düşüncesince lüzumlu tedbirlerin alınması, bu mevzuda ülkenin şartlarına makul politikaların belirlenmesi, amme ve hususi bölüm gurur ve kuruluşları ortada teşrikimesai ve koordinasyonun sağlanması amacıyla açılan Kurul'da, 11 bakanlık, amme kurumları, hususi bölüm ve STK mümessillerinden oluşan 22 unsur bulunuyor.

İlk toplantısını önleyen Kurul üyeleri arasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 10 bakanlığın yanı esna Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK, TÜBİTAK, Türkiye Çevre Ajansı, TÜİK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve Türkiye Belediyeler Birliği kabil kurumların temsilcileri arazi alıyor.

Kurulun geçmiş toplantısına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, ait gurur ve firmalar ile STK'lerin temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ