USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: “6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “T.C. Kimlik Kartına E-imza yükleme” lansmanına katıldı. Bakan Soylu, “2021 yılsonu bakımından Türkiye'de elektronik imza kullanıcı sayısı kısaca 6 milyondur. Bir nevi tayyareci çevrim adına gördüğümüz bu zamanın ardından, bu sayını

Bakan Soylu: “6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”
22-04-2022 19:59

“T.C. Kimlik Kartına e-imza yükleme” lansmanı Beşiktaş'ta ortak otelde gerçekleştirildi. Lansmana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve aşırı sayıda çağrılı katıldı. T.C. Kimlik Kartına nüfusmatikler eliyle e-imzanın yüklenmesini sağlayıcı uygulamanın tanıtılmış bulunduğu lansmanda, Maslak'taki ortak kasacı ve Üsküdar'daki ortak mahiyet müdürlüğüne videoteyp müzakere ile bağlanılarak sistem sınav edildi. Canlı bağlantıların peşi esna kürsüye çıkan Bakan Süleyman Soylu, sistemin 10 Ocak'tan itibaren kullanılmaya başlandığını, Türkiye genelindeki 200 noktada kayıtların alındığını söyledi. Soylu, e-imza doldurma sistemi sayesinde, 2021 yılı sonu bakımından 6 milyon insan bulunan e-imza kullanıcı sayısının, artmasını hedeflediklerini söyledi.

“81 ilde 200 noktada e-imza doldurma işlemi gerçekleşmektedir”

Elektronik İmza Yükleme Sistemi sebebiyle hem vakitten hem de maliyetten ağır tasarruflar elde edileceğini anlatım fail Bakan Soylu, “Bugün gene ortak kat henüz ‘sıfır mola' anlayışından hareketle ürettiğimiz ehemmiyetli ortak hizmeti henüz halkoyu ile pazarlık etmek amacıyla huzurlarınızda bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti etiket kartına elektronik imza sistemini doldurma çalışmamızı, Allah'ın izniyle tamamladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı, yeni etiket kartlarımıza mahiyet ve yurttaşlık işleri müdürlükleri, mahiyet ve yurttaşlık işleri kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro umumi müdürlüklerinden; doldurma olanağına kavuşmuş oluyoruz. Hali el altında 81 ilde 200 noktada e-imza doldurma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bunun beraberinde ekincilik bankamız da testlerini yaptı, inşallah pazartesi gününden itibaren Ziraat Bankası şubelerinde de e-imzanın yüklemesine başlanmış olacak. Burada e-imza ile ilgili ortak iki ehemmiyetli hususa da ilişmek isterim. eğer kullanıcılarımız bu doldurma işlemini yapmak istiyorsa; kimliklerini beniz yüze belirleme etmekle mükelleftir. Böylece müracaat ve teslimat süreçlerini, güvenlikten karşılık vermeden henüz dişi şekilde işletilmesine imkanımız olacak. Yaptığımız kimi düzenlemelerle de ehemmiyetli ortak artırım sağladığımız ortak gidişat da gır konusu. Daha öncesinde e-imza düşüncesince lüzumlu bulunan çıpır ve USB dongle amacıyla malzemeler ediliyordu. Ancak bu yeni sistemle, yeni çocuk etiket kartlarının içindeki çipi kullanacağımız için, ehemmiyetli ortak maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Yine ayrımsız nedenle kargo tutarının de önüne geçiyoruz. Şunun altını yemek isterim; e-imza, esasında yaş imza ile ayrımsız türel geçerliliğe eş ve arı esas şahıslar namına oluşturulur, büyüklenme namına e-imza oluşturulamaz. Peki, bunun bizlere çabucak insan değişikliği ve ya düzenlilik noktasında mı faydası oldu, tabii ki hayır. Elektronik imza sayesinde, ilk önce data bütünlüğünü sağlayabiliyoruz. Veride muahharen ortak farklılık yapıldığında da meydana getirilen bu değişikleri belirleme edebilmemiz bundan sonraları henüz kolay. Aynı şekilde, muamele sahibinin kimliğinin doğrulanmasını da aşırı henüz hazırlop sağlayabiliyoruz. Buradaki sonuncu amaçlarımızın da biri de ‘inkar etme' vaziyetini ortadan kaldırmaktır. Elbette ki bu projeden beklediğimiz ortak yarar daha, e-imzanın kullanımının yaygınlaşmasına ulama sağlamasıdır” dedi.

“6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”

E-imza doldurma sistemi ile E-imza kullanımının artmasını hedeflediklerini tamlayan Bakan Soylu, “2021 yılsonu bakımından Türkiye'de elektronik imza kullanıcı sayısı kestirmece 6 milyondur. Bizim bu yeni sistemimizde proses bu yandan da başlamıştır. Bir nevi uçman devre şekilde gördüğümüz bu zamanın artından, inşallah bu lansman programından sonraları bu sayının çabucak artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla elektronik ortamda verilen hizmetlerin kullanılması ve görev sayısının yoğunlaştırılmasını da sağlamayı umuyoruz. Bankacılık ve mal uygulamaları, kâtibiadil iş ve işlemleri, tapı ve kadastro iş ve işlemleri, belge idare sistemleri, esenlik endüstrisi uygulamaları, finansal düzenlemelere bağlı uygulamalar, gümrük işlemleri uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, hususiyet uygulamaları, sigorta ekspertiz uygulamaları, ecnebi iştirakçi çalıştırma izni başvuruları; e-imza kullanma alanlarıdır ve bunlarla ilgili halis muhlis bilgileri da arkadaşlarımız, çoğunlukla kamuoyumuzla paylaşacaktır. Gerek düzenlilik gerekse görev başlıkları olsun, attığımız halis muhlis adımlar, Türkiye'nin aşırı henüz elleme seviyelere gelmesi içindir. Yükü ve mesuliyeti ağır, ortak coğrafyada yaşıyoruz. Güçlü olmanın ortak yeğleme değil ıztırar bulunduğu ortak coğrafyada yaşıyoruz” niteleyerek konuştu.

“3.5 milyon avrat KADES'İ indirdi”

“Sıfır Mola” anlayışıyla aralıksız demeden çalıştıklarını kail Bakan Soylu, KADES projesi ile ait de istatistikler paylaştı. Bakan Soylu, “Sürekli, yeni ortak çözüm, daima yeni ortak teknolojik yetenek üretiyoruz. Aile içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede ‘sıfır mola' dedik. Elektronik bilezik izlem merkezimizi devreye soktuk ve bugüne denli bin 432 hadise takip edeni yaptık, halen de 535 hadise canlı şekilde elektronik kelepçeyle izliyoruz. Uluslararası ödüllü KADES yazılımımızı ürettik. Tek dokunuşla 5 ila 8 dakika içre en DOĞRU ekip, gözdağı altındaki kadınımızın yanına gidiyor. Yaklaşık 3.5 milyon hanımımız da bu yazılımı indirdi. 198 bin kökenli suç duyurusu aldık, esassız yahut kökenli tamamı ihbarlara da gittik. Bütün bunların sonucunda, avrat cinayetlerinde, yılbaşından bugüne denli güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 23 düşme yakaladık. Özellikle 15 Temmuz önceleri FETÖ'nün az henüz darmadağın etmiş bulunduğu bu alandaki kapasiteyi baştan oluşturduk, geliştirdik ve çağ evren ölçeğinde iddialı ortak konumdayız. Bu misalleri halis muhlis düzenlilik başlıklarımız düşüncesince çoğaltmak, detaylarını hasretmek mümkün” halinde konuştu.

“Kimliklerimizde İnşallah mülevven fotoğraflar kullanacağız”

Çalışmalarına bitmeme edilen yeni ortak plan karşı da mütekellim Bakan Soylu, “Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla birlikte, İnşallah, Allah kader ederse, dünyanın en güvenlikli yerel ve ulusal pasaportu işlemleri imal edilmeye başlandı. Yani, önümüzdeki 3-4 ay içerisinde, başkalarına gerekseme duymayacağımız, bizi düzenlilik ve çiplerle ortak bölgeye sıkıştırmayacak Darphane ile Maliye ve Hazine Bakanlığımızla birlikte, derinlemesine zamandır üstünde çalıştığımız ortak adımı da İnşallah gerçekleştiriyoruz. Eğer becerebilirsek, kimliklerimizde, ayrımsız sürede pasaportlarda da İnşallah mülevven kılık kullanacağız. Aynı sürede 2023 düşüncesince süresi sonlanmış ehliyetler ile ilgili, orada da Darphane ile aşırı dobra ortak düzentileme ortaya koyduk, kimlikleri de ehliyetlere yükleyebileceğimiz, arasında ayrımlı bilgilerin de olabildiği yeni ortak süreci ortaya koyacağız. Biz üç şeyi yapabileceğimizi ve deneyeceğimizi söylemiştik. Birincisi ehliyetlerin kimliklere yüklenmesi, bunu tamamladık. İkinci e-imzanın kimliklere yüklenmesi. Üçüncüsü az buçuk iddialı ortak iş. Kredi kartları üstünden ortak ifa sistemi etiket kartlarında geliştirilebilir. Dünyada bunu karşılayıcı kip devletler var. Bu mevzuda ağır ortak ast çatı emek vermesi yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Şeker - Batuhan Altınbaş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ