USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Soylu: 'Hepsinin ümidi bu büyük coğrafyadır'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz etrafımızdaki coğrafyadan sorumluyuz. Biz büyük müşterek medeniyetin evladıyız. Ne Irak'a ne İran'a ne Suriye'ye sırtımızı döneriz. Ne Orta Doğu'ya ne Balkanlar'a, Afganistan'a hiçbirine sırtımızı dönmeyiz, zira onların hepsinin

Bakan Soylu: 'Hepsinin ümidi bu büyük coğrafyadır'
12-09-2022 00:01

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, müşterek paradigma toplantı, görüşme ve araştırmalarda mevcut olmak şartıyla geldiği Mardin'de Dargeçit ilçesini görüşme etti. Bakan Soylu, esnafları görüşme ederek iyi hasılatlar temennisinde bulunurken karşılaşmış bulunduğu vatandaşlarla da lakırtı yazar taleplerini dinledi, çocuklarla yakından ilgilendi.

Bakan Soylu, hâlâ sonradan Özgürlük Parkı'ndaki gerçekleşen “Dargeçit Gençlik Buluşması” etkinliğine katılarak gençlerle müşterek araya geldi. Programda mütekellim Soylu, ortamında gelecek, sevgi, heyecan, kardeşlik, santimantalite bulunan bu iyi tabloyu karşısında görmenin, bu tablonun müşterek parçası olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Türkiye'nin emektar Türkiye olmadığını vurgulayan Bakan Soylu;

“Artık terörü, yoksulluğu, fukaralığı elimizin tersiyle iteceğiz, çelimli ve büyük Türkiye ile daim bu arada aşama atacağız. Biz kardeşiz. O güneş ihtimal elimizde olanak yoktu ancak bugün değme nesne yapılmaya çalışılıyor. 81 ilde üniversite, mezralara derece yol, az hâlâ nice yere tabii kavara ulaştırılmaya çalışılıyor. Kadın merkezleri, cahillik merkezleri, spor salonları. Her nesne ne mevcut ise getirilmeye çalışılıyor. Ömerli'de derinliğine seneler sonradan geçmiş el muhaceret durdu, aksine muhaceret başladı. Dargeçit'te de başlayacak. Hakkari'de 2016 senesinde tababet fakültesini ele geçiren mektepli sayısı sıfır. 2020'de 5, 2021'de 19, 2022'de 26. Bu seneler ortada ne değişti? Bir biricik şey, yıldırı bitmiş, hacısı hocası işine bakmış. Aileler de evlatlarının geleceği düşüncesince efor sarfiyat etmiş. Bu derece net. Herkes kafasını kişi işine vermiş. Batı'da ne mevcut ise Doğu'da halis muhlis imkanların tıpkısı var" dedi.

“Hepsinin ümidi bu büyük coğrafyadır”

Türkiye'nin etrafındaki coğrafyanın ümidi bulunduğunu belirterek etrafındaki coğrafyaya sırtını dönemeyeceğini tabir fail Soylu, “Biz hoppadak kendimizden mesul değiliz. Biz etrafımızdaki coğrafyadan sorumluyuz. Biz büyük müşterek medeniyetin evladıyız. Ne Irak'a ne İran'a ne Suriye'ye sırtımızı döneriz. Ne Orta Doğu'ya ne Balkanlar'a, Afganistan'a hiçbirine sırtımızı dönmeyiz, zira onların hepsinin ümidi bu büyük coğrafyadır. Şunu müşterek kardeşiniz, Türkiye'nin İçişleri Bakanı, Tayyip Erdoğan'ın biçim arkadaşı kendisine söylüyorum, tığ göremesek de inşallah siz göreceksiniz. Anadolu coğrafyası, Diyarbakır'dan İstanbul'a derece bu topraklar, Suriye'ye, Irak'a, Afganistan ve Pakistan'a hayat ve barışı getirecek. Herkes bu coğrafyaya bakılırsa dünyada garp emperyalizmin müşterek biçimde baskılamaya çalıştığı, tasalı meydana getirdiği bu memleketlere bu barışı Anadolu coğrafyası getirecek Bunu 600 sene süresince sağlayıcı ecdadın torunlarıyız” ifadelerini kullandı.

“Onlar bu mevzuda cahiliyet içerisindedir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, İzmir'in hasım işgalinden kurtuluşunun 100. sene dönümü kutlamalarında kullandığı ifadeleri eleştiren Bakan Soylu, “Siz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın söylediklerine bakmayın. Onlar bu mevzuda cahiliyet içerisindedir. Osmanlı ile kişi geçmişimizi ihanetle suçlayan anlayışı tabii kimsenin bildirme etmesi beklenir değil, akilane da değil. O müşterek cehalettir, birlik kutuplaştırma ve kamplaştırmadır. O geçmişine, soyuna, sopuna isnat etmektir. Elbette kınanacak müşterek hadisedir, ve tığ bunu kınıyoruz. Kem uydurma malikine sahiptir bu derece basit” dedi.

Ülkede bundan sonradan her insanın inancını, kimliğini, budunsal kökenini huzurlu tabir edebildiğini aktaran Bakan Soylu, “Kimsenin kişi inancından, kimliğinden, budunsal kökeninden, mezhebinden kendisini tabir etmesini gizlediği hali ortadan kaldırdık. Bugün dindarım diyen şen müşterek biçimde mütedeyyin olabiliyor. Bu ülkenin başı açıkta, başı gizli de Valisi, Subayı var. Bir sıkıntı mevcut mı? Yok. Herkes kişi anlayışı içerisinde müşterek arada olabilme yeteneğine sahip. Kendi standartlarını, şahısların standartlarını yükseltmeye istiyor Türkiye. Ama kavgayı kişi içerisine göçmek istiyor. Yıllardan beri. Tayyip Erdoğan Türkiye'yi buradan çekti aldı” niteleyerek konuştu.

“Tayyip Erdoğan'ın istikametinden on paralık vazgeçmedik”

Türkiye'nin eskiden darbelerle 10 yıl, 20 yıl, 30 sene geriye götürüldüğünü tamlayan Bakan Soylu, “Bizim tercihlerimizi ortandan kaldırdılar. 1960'da darbe, 71'de muhtıra, 80'de darbe, 28 Şubat 1997'de çarpış yaptılar. 27 Nisan'da e-bildiri yayınladılar. 15 Temmuz'da çarpış hazırlamaya çalıştılar. Bal kabilinden bu ülkeyi yönetiyoruz. Bugün hububat koridorunda sıkıntı olduğunda Ukrayna ve Rusya arasındaki harpte sıkıntı bulunduğu devir kimesne Amerika'yı eş hesabına koymuyor ancak Tayyip Erdoğan'a 'Bu sorunu çözer misin?' diyorlar. Demek ki tığ becerebiliyoruz ve üstesinden gelebiliyoruz. Bu ego dindarım diyen Allah'a şükür diyebiliyor. Bugün ego Kürt'üm diyen diyebiliyor. Bugün ego Alevi'yim diyen diyebiliyor. Ama esbak diyemiyordu. Bu özgürlüğü Türkiye'ye Tayyip Erdoğan'ın politikası, siyaseti ve anlayışı getirdi. Onlar bizi biçmeye çalıştılar, bizi istikametimizden alıkoymaya çalıştılar tığ birlik tersini yaptık. Onlar bizlere 17-25 Aralık'ı yaptılar, tığ Marmaray'ı açtık, onlar bizlere 17-25 Aralık'ı yaptılar, tığ Avrasya Tüneli'ni açtık. Onlar bizlere 17-25 Aralık'ı yaptılar, tığ İHA'ları, ATAK helikopterlerini ürettik. Onlar bizlere 17-25 Aralık'ı yaptılar, tığ bu ülkede dünyanın en büyük havalimanının temel noktasını attık. 6-8 Ekim vakalarını yaptılar, Yüksekova Havalimanı'nı açtık, Doğu ve Güneydoğu'yu terörden temizledik ve gençlerimizin yarına hâlâ çelimli müşterek biçimde yükselmesini sağlayabilecek adımlar attık. Onlar bizi birbirimize düşürmeye çalıştıkça tığ kardeşliğimizi kucakladık. Tayyip Erdoğan'ın istikametinden on paralık vazgeçmedik. Tayyip Erdoğan hoppadak Türkiye'yi çelimli ve büyük müşterek Türkiye durumuna getirmeye çalışmıyor. 2023 hoppadak Cumhuriyetimizin müşterek numara asrı olmayacak. Aynı sürede anca müşterek yükselişi başlatacak ki halis muhlis dünyaya inç ısırtacak. Siz aşırı çelimli müşterek memlekette aşırı çelimli müşterek soy sop kendisine hayatınıza bitmeme edeceksiniz ve hoppadak kişi memleketinize etrafınızdaki coğrafyaya da faydanız olacak” dedi.

Programda, AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ve AK Parti Mardin Gençlik Kolları Başkanı Tarık Atlı da birer görüşme yaptı. Bakan Soylu, gençlerin seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe şarkıları dinlerken "Merdo" türküsüne zevcelik etti. Program Bakan Soylu'nun gençlerin sordurulmuş bulunduğu soruları da yanıtlamasının arkası sıra sonuç buldu.

Mihdi Aydoğan - Selman Güneş - Rıdvan Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ