USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bizim bu mevzuda tavrımız nettir. Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz” dedi.

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”
16-03-2022 22:45

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık ve komite üyelerini Bakanlık özek binasındaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) derinti salonunda ikrar etti. Komisyon Başkanı Öznur Çalık, hazırladıkları tutanağı Bakan Soylu'ya arz etti. Burada bir görüşme oluşturan Bakan Soylu, fasile içi ve hanıma yönelik hızlı mücadelede ağır efor içinde olduklarının altını çizerek, “İçişleri Bakanlığı olarak; fasile içi ve hanıma yönelik hızlı uğraş konusunda, hakkıyla ağır ve içtenlikli bir efor içindeyiz, akıbet evre ehemmiyetli adımlar attık” dedi.

“2022 yılı 1 Mart nedeni ile 9 bin 500 kazanmak kabilinden mecmu 357 bin yetişek verildi”

İçişleri Bakanlığında fasile ve hanıma gönül rahatlığı hızlı uğraş dalında etkin personellere maruz eğitimlerin istatistiklerini paylaşan Bakan Soylu, “Kadına ve fasile içi hızlı uğraş kapsamında yaşama geçirdiğimiz adımları, gerçekte facia yönetimindeki modelimize benzeşim şekilde, ‘olay önceleri önleme', ‘olay hatırat müdahale' ve ‘olay sonrası' namına üç üçayak mevcut bir izleme doğrultusunda yürütüyoruz. Olay önceleri önleme ve fenomen hatırat müdahalede Bakanlığımız baş döndürücü çelimli ve müspet art dönüşler sağlayıcı adımlar atmışken, fenomen sonrası süreçlerde de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla dek ve iş birliğini baş başa gerçekleştirdik. İçişleri Bakanlığı kabilinden hanıma yönelik hızlı uğraş kapsamında değme manşet biriminde talimli personelin görevlendirilmesine bağlı kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik olarak; fasile içi ve hanıma gönül rahatlığı hızlı uğraş dalında etkin personelimize; 2018 senesinde 59 bin, 2019 senesinde 40 bin, 2020 senesinde 153 bin 500, 2021 senesinde 95 bin, 2022 yılı 1 Mart nedeni ile 9 bin 500 kazanmak kabilinden mecmu 357 bin yetişek verildi” diye konuştu.

“Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

Kadına gönül rahatlığı şiddetin öbür düzenlilik vakalarına kıyasla hâlâ kompleks bir yapısı bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, bu mevzuda sağlam baş döndürücü aşama altığını ve bunları hâlâ da ileriye götürmenin gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, “Kadına gönül rahatlığı şiddet, ayrımlı dinamiklerden beslenen, kendine başmaklık nitelikleri olan, öbür düzenlilik vakalarına mucibince hâlâ kompleks bir yapısı olan, uzmanlığa hâlâ bir tomar gerekseme duyan bir konudur. Özellikle işin sebeplerine çevrik çalışmalar, tespitler, başkaca önemli. Bizim bu mevzuda tavrımız nettir: hanıma yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz. Bildiğiniz gibi; adap saikiyle işlenen cinayetin hafifletici sebep namına görülmesi anlayışını Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hassasiyetle kaldırdık. Yine bire bir iyilikle hâlâ sağlam baş döndürücü aşama atıldı, inşallah bunları hâlâ da ileriye götürmenin gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de 20 yılda hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı”

Yaptığı konuşmada Bakan Soylu'ya hanıma şiddete yönelik icra ettiği icraat düşüncesince teşekkürname fail TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık, “Türkiye'de 20 yılda kadının statüsünün güçlendirilmesi, değişmeyen mekanizmalarında toprak alması ve hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı. Başta Anayasa kazanmak kabilinden eskiden yaptığımız çalışmalarla mukayyet metinlerimiz ve kanuncu metinlerimizin baş döndürücü çelimli bulunduğunun bir kat hâlâ altını yemek isterim” cümlelerine toprak verdi.

Komisyonun İçişleri Bakanı Soylu'ya arz etmiş yer aldığı rapor

Raporda, 17 anne iç kulak altında 42 belirleme ve 547 öneriye toprak verildi. Kadına şiddetin sebeplerinin kâffesi yönleriyle araştırılarak katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun hazırladığı 912 sayfalık raporda mesail belirleme edilerek, hal önerileri sıralandı. Meclis Başkanlığına maruz raporda hanıma şiddetin maşer vicdanında yoğun yaralara hastalık yer aldığı belirtildi. Raporda, global çapta değme üç hanımdan birinin eş-akrabalık birlikteliği mevcut ve ya namevcut rical kabilinden fiziksel, psikolojik, eşeysel ve iktisadi açılardan şiddete maruz kalmış yer aldığı bilgisine toprak verildi. Kadına şiddetin sadece ahbaplık ve manşet tedbirleriyle çözülemeyeceği, baş döndürücü boyutlu, kompleks vakıa bulunan bu şiddet türüyle mücadelenin baş döndürücü taraflı yaklaşım ve disiplinler arası çalışmayla hususi stratejiler geliştirilmesini mecburi kıldığı vurgulandı. Kadına yönelik şiddet görüntülerinden en baş döndürücü tasalı olunan izlence türlerine bakılınca geçmiş tam dizilerin bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, dizilerde hanıma şiddet mevzusunun işleniş halinde ağır açılım değişikliğine gidilmesi istendi.

Raporda toprak meydan bazısı tavsiyeler şöyle:
“Toplumda ve şiddet mağdurlarında, hızlı mücadelede açılan mekanizmalar ve tedarik kararlarının ‘mağdur düşüncesince yeteri kadar siper sağlamayacağı' algısının oluşması engellenmeli. Hukuk fakültelerinde öğrencilerin mevzuya bağlı uzmanlaşmalarına yardım gelmek ve farkındalıklarını tasarruf etmek düşüncesince Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulaması ve eş hakları dersi müfredata konulmalı. Muhtarlara eş eş punt eşitliği, hanıma hızlı ve er yaşta evliliklerle uğraş hikayelerinde eğitimler verilmeli. 7 çağ 24 sayaç işlev sunan ayrı bir ‘Acil Şiddet Hattı' kurulmalı. Kadınlara ilgilendiren cep telefonlarına acemi kurulacak bulunan Acil Şiddet Hattı ve KADES ilkin kazanmak kabilinden müracaat mekanizmaları kendisince bilgilendirici SMS'ler gönderilmeli. Cinsel zeval mağdurlarına yönelik iklim genelinde ehliyetli kurda işlev sağlayan ‘Kadın İzlem Merkezleri' oluşturulmalı.”

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ