USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Soylu'dan CHP'nin sınır söylemine tepki

Bakan Soylu: "Bir siyasal partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar dobra tutulmuyor, sınır namustur' sanarak burada yapılanları görmezden doğmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda savaşım fail alp düzenlilik güçlerimize isnat ve iftiradır"

Bakan Soylu'dan CHP'nin sınır söylemine tepki
24-04-2022 21:02

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin sınır güvenliğiyle alakadar söylemlerini eleştirerek, "Bir politik partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar dobra tutulmuyor, sınır namustur' niteleyerek burada yapılanları görmezden doğmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda savaş fail alp asayiş güçlerimize bühtan ve iftiradır. Bunu hakeza söyleyerek arkası esna bunu şehirlerin billboardlarında, yukarı geçitlerde pankartlama emek vermesi yaparak devletini milletinin gözünde âcizlik hali düşürmeye idman akıbet etap insanoğluna yakışmayacak davranıştır" dedi.

Çeşitli araştırmalarda mevcut olmak amacıyla İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile Van'a mevrut Bakan Soylu, Ferit Melen Havalimanında Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve tören düzeni üyeleri kabilinden karşılandı. Daha sonradan helikopterle Çaldıran-İran sınırında mensur edilen asayiş duvarı ve asayiş şeklini inceleyerek icraat üzerine Vali Bilmez ve şirket yetkililerden bilim meydan Bakan Soylu, 3,5 yılı hayli süredir maşrık ve cenup sınırında asayiş duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyerek, "Bugüne genişliğinde Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da doğrudan üzerinde Ermenistan sınırı şekilde nitelendireceğimiz sınırlarda ister cidar ister ışıklandırma ve değirmi emek vermesi yapılmıştır. Bir politik partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar dobra tutulmuyor, sınır namustur' niteleyerek burada yapılanları görmezden doğmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda savaş fail alp asayiş güçlerimize bühtan ve iftiradır. Bunu hakeza söyleyerek arkası esna bunu şehirlerin billboardlarında, yukarı geçitlerde pankartlama emek vermesi yaparak devletini milletinin gözünde âcizlik bir hale düşürmeye idman akıbet etap insanoğluna yakışmayacak davranıştır" dedi.

"Toplam 1028 kilometre cidar şu anne genişliğinde yapılmıştır"

Van-İran sınırında kestirmece ortak ay evvela 5-6 m. esas rahmi altında artan ve rastgele ayrışık çalışmanın az hâlâ olanaksız hala geldiği ortak bölgede asayiş duvarının mensur edildiğini tabir fail Bakan Soylu, şu biçimde bitmeme etti:
"Şu anne genişliğinde 26 mayın tarlası temizlendi. Bugüne genişliğinde başta Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran piyasası karışma 191 kilometre cidar yapılmıştır. 837 kilometre cidar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre cidar şu anne genişliğinde yapılmıştır. Bir duvarın yapılması düşüncesince neler lazım? Bunu gine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere tabir buyurmak istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür. Bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM isimli sanlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonradan burada asayiş yolu açılır. Bu yapılırken burada asayiş önlemi alınır. Çünkü dirlik yandan ve yıldırı örgütünün rastgele noktadan rahatsız etme edebilme yeteneğine dirlik burada sınır birliklerimiz ayrımsız sürede Polis hususi Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır asayiş yolların ferah ferah yapılabilmesi düşüncesince burada hazırlık alırlar."

"14. kattaki konfor bunu idrak edebilecek yetenekte tabii olmayacaktır"

Soylu, cidar ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) senelerdir sınırda bunları yapmak düşüncesince efor ortaya koyduğuna değinerek, "Peki bunu nite sağlarlar, İran ile koordinasyon süresince çalışırlar. Bunların nereden ve nite geçebileceğini, bilge içtima neresi bulunduğunu burada realizasyon ederler. 14. kattaki konfor bunu idrak edebilecek yetenekte tabii olmayacaktır" dedi.
Bu çalışmaların yanı esna imal edilen duvarların kurup takma edildiğini, asayiş güçlerinin de bölgede lüzumlu önlemleri aldığını özetleyen Soylu, "Zaman devir buranın eksiklik 40 dereceye düştüğünü tabir etmem gerekir. Birileri düşüncesince ortak nesne tabir ediyorsa, dört başı mamur bunlar yapılırken ayrımsız sürede buranın aydınlatılmasının kasılma edilmesi gerekir. Bu da Ağrı'dan Hakkari sınırına kadar, Hakkari sınırında da Irak sınırı Hezil Çayı'na genişliğinde bulunan alana kadar, Hezil Çayı'ndan Suriye'de duvarların başlamış olacağı alana genişliğinde dört başı mamur alanlarda yalıtım idaremizle TEDAŞ'la bütünleşmiş edilerek buralar aşırı çetin koşullarda yalıtım getirilmektedir. Buradan teröristin, kaçakçının, gümrüksüz göçmenin geçmesini engelleyebilmek düşüncesince ayrımsız sürede bambaşka ayrışık adımları atıyoruz. Bu bölgenin süresince başta en ehemmiyetli meselelerden birisi üs bölgeleridir. Aynı sürede sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir yandan üs yerleri bilge tepelerde, ortak yandan sınır birlikleri ortak yandan da yalnızca maşrık sınırında 250 skor optikçi kulelerimiz var. Bunların yüzdelik 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, birileri 10 kilometreye genişliğinde vücut ve insanoğlu görebilme yeteneğine cemaat bulunan 4 kilometrede insanı ne şekilde algılayabilen elektrooptik kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da rastgele birinin kedine ilgilendiren imalatı bulunmaktadır bunlar da ASELSAN kabilinden gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin yanı esna 284 kıta termal alıcı vardır. Yüze andıran bu bölgede ve cenup branşında kasılma edilmiş karakol atan kendine ilgilendiren kuleleri olabilecek araçlarımız yalan konusudur. Bunların bütünü bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sınır birliklerimizin bu asayiş yollarında ferah ferah dü tarafı görebilecek biçimde konuşlandırılmışlardır" niteleyerek konuştu.

"26 tarlada mayın emek vermesi yapıldı"

Birinci, ikinci ve üçüncü evrede 26 tarlada mayın emek vermesi yapıldığını kail Bakan Soylu, "Van'da 295 kilometrelik ortak meydan var. Çaldıran, Özalp, Saray piyasası inşallah bu senenin sonuna genişliğinde tamamlanacak. Geri artan gelenler ve Albayrak ve Başkale piyasası de doğacak sene tamamlanacak ve maşrık sınırımızın herkes 2023 senesinde Cumhuriyetimizin 100. senesinde hem duvarlarla hem optikçi kulelerle hem termal kameralarla hem asayiş yollarıyla lif çitleriyle arama altında tutulacak. Burası sınır ve burada karakollarımız var. Bir tarafta manşet hususi harekatımız burada. Sınır birliklerimizin peşinde rastgele ortak kaçış bahis konusu olabilir niteleyerek uç birliklerimiz de ağız ağıza bütünleşmiş biçimde PÖH hem duvarların yapıldığı bölgede ayrımsız sürede jandarma burada bulunmaktadır. Kaçak muhacir geçişinin bulunduğu tığ nerede hazırlık almalıyız ne yolda hazırlık alırsak gümrüksüz muhacir geçişini engelleyebiliriz niteleyerek yorum yaptılar bu hasıl noktaların tamamında hudutta Türk Silahlı Kuvvetleri, onun peşinde jandarma ve PÖH, ayrımsız sürede bu alana genişliğinde bulunan alanlarda PÖH ve jandarma birlikleri kişi sahalarına ilgilendiren dört başı mamur kapamaları gerçekleştirmektedir" ifadelerini kullandı.

"Doğu ve Güneydoğuda evvela kat ortak gölde yahut ortak bölgede yalı asayiş evvela kat fariza almaktadır"

Başka ortak aşama hâlâ yaptıklarını dile getiren Bakan Soylu, şu biçimde bitmeme etti:
"Van Gölü'nün güvenliğini sabık senenin yazından itibaren yalı güvenliğimize verdik. Doğu ve Güneydoğuda evvela kat ortak gölde yahut ortak bölgede yalı asayiş evvela kat fariza almaktadır. Çünkü onun Akdeniz ve Ege denizinde muhacir kaçakçılığından ve öbür kaçakçılıklardan elde etmiş bulunduğu tecrübeyi burada yararlanma edelim. Van Gölü'nün herkes konuşlanmasını sağlayarak bunu gerçekleştirebilecek ortak anlayışı ortaya koymaktadır. Bu alanlarda güveliğin sağlanabilmesi fayans mayın tarlaları temizlenmektedir, ışıklandırma düşüncesince alana Ağrı sınırından Hakkari sınırına genişliğinde yalıtım çekilmektedir. Burada aşırı çetin koşullarda ve ayrımsız sürede terörün saldırmasını da menfez uğrunda bulundurarak burada ortak asayiş duvarı ve asayiş yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılmaktadır ve asayiş duvarının üzerine lif değirmi çekilmektedir. Termal kameralar yerleştiriliyor ve optikçi kuleler yapılıyor. Araçlarla karakol yollarında efor gider edilmektedir. İnsansız iklim araçlarımızla daima nite asayiş yollarında ve öbür alanlara karakol atılıyorsa onlarla da daima karakol atılmaktadır. Keşif ve bakma faaliyetleri de dronlarla ve düşünce altı İHA'larla bunlar sağlanmaktadır." Bu alanlarda güveliğin sağlanabilmesi düşüncesince mayın tarlalarının temizlendiğini, ışıklandırma düşüncesince Ağrı sınırından Hakkari sınırına genişliğinde yalıtım çekildiğini dile getiren Soylu, şunları söyledi:

"Burada aşırı çetin koşullarda ve ayrımsız sürede terörün saldırmasını da menfez uğrunda bulundurarak ortak asayiş duvarı ve asayiş yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılmaktadır ve asayiş duvarının üzerine lif değirmi çekiliyor. Termal kameralar yerleştiriliyor ve optikçi kuleler yapılıyor. Araçlarla karakol yollarında efor gider edilmektedir. İnsansız iklim araçlarımızla nite asayiş yollarında ve öbür alanlara karakol atılıyorsa, onlarla da daima karakol atılmaktadır. Keşif ve bakma faaliyetleri de dronlarla ve düşünce altı İHA'larla sağlanmaktadır. Bundan muradımız şudur, milletimiz devletinden emin olsun. Devletinden emin olmayanlar olabilirler, yöntem yerine burada senelerce hududu doğruluk bilici ve bunun düşüncesince serdengeçti dirilik eden, yapıncak kuzularımız, alp askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve asayiş korucularımız iri ortak mücadeleyi ortaya koyarken birilerinin yalnızca politik arzuları oluşsun niteleyerek ortak kol iftiralar altında kalabilirler ancak bu yurt karacılık atanların söyledikleriyle burada yiğitçe savaş fail arkadaşlarımızın o gayretlerini ortadan kaldırmaz. İftiralar karacılık sahiplerinin olur."

Kahraman asayiş güçlerinin bu memleketin birliği, bütünlüğü, özgürlüğü için, bayrağın ari ve engellenmeyen biçimde dalgalanması düşüncesince iri ortak mücahede gösterdiğini aktaran Soylu, "Gözleri mevcut görmezler, kulakları mevcut duymazlar, kalpleri katıdır anlayamazlar. Bunlar tabii ki bu yurt düşüncesince mücahede fail arkadaşlarımızı yıldıramazlar. Buradaki icraat bitmeme edecek. Bu sene Özalp sektörünü tamamlayacağız bu senenin sonuna kadar. 2023'te de dört başı mamur ihaleleri doğrudan çabucak bitmiştir, böylelikle 29 Ekim itibarıyla maşrık sınırımızın herkes asayiş duvarlarıyla bu arada asayiş dibine gücenmiş olacaktır" niteleyerek konuştu.

Şamyataşı Üs Bölgesi'ne geçerek burada er ve hususi harekat polisiyle baş başa iftar zamanı vakti açan Bakan Soylu, hâlâ sonradan gine Uzunyol Üs Bölgesi'nde de askerlerle ortak araya gelip geveze ettikten sonradan il merkezine döndü.

Yılmaz Sönmez - Mehmet Salih Akkuş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ