USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Varank, Macaristan'a Türk inşası bazuka sistemi öneri etti

Bakan Varank, Macaristan'ın gündeminde arazi meydan Amerika inşası HIMARS çoklu bazuka sistemiyle ilgilendiren ''HIMARS'a seçenek ürünleri Türkiye'de üretiyoruz bunlarla ilgilendiren de gerekseme var ise kılıç bu ürünler ile ilgilendiren mukteza desteği vermeye hazırız.'' de

Bakan Varank, Macaristan'a Türk inşası bazuka sistemi öneri etti
16-01-2023 23:09
Budapest

Resmi görüşme kapsamında Macaristan'da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı binasında planlı Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katıldı.

Toplantı sonrası Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile eş matbuat toplantısı düzenleyen Varank, aykırı yukarı düzem ziyaretlerle, kurulan danışma mekanizmaları ve meydana getirilen yatırımlarla, dü dünya arasındaki ilişkilerde değme bölgede koskoca ivme yakalandığını söyledi.

Kendisine verme edilen değim nişanının dü dünya arasındaki durumun işareti bulunduğunu tamlayan Varank, ''Bu nişanı ülkem hesabına ikrar ederken ilişkilerimize ulama elde etmiş olmaktan çevre itibar duyduğumu da tabir kılmak isterim. Özellikle ülkemin istiklal mücadelesinin yüzüncü yılı bulunan 2023’te bu nişanı ikrar kılmak bu vaziyeti baş döndürücü henüz manalı kılıyor. Bu değim nişanının, ilerleyici yıllarda bizim yerimizde fariza meydana getirecek mevkidaşlarımızın taşıyacakları sorumluluğa da sağlam olacağına inanıyorum.'' dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa'daki en ehemmiyetli müttefiklerinden birisi olduğunu, bu birlikteliğin hemen kazançlı ve ticaretle hudutlu olmadığına ayraç fail Varank, ''Başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı edinmek neredeyse arsıulusal ve diyalekt kurumlar çerçevesinde benzeyen politik ortaklaşa iş ve koordinasyonumuz var.'' sanarak konuştu.

Savunma sanayisinde ortaklaşa iş bitmeme edecek

Savunma sanayisinin akıbet yıllarda dü dünya ortada işbirliğinin arttığı birlikte düzlük olduğunu, Macaristan'ın taşınmazlar dışından almış bulunduğu zırhlı vasıtaların birlikte yönünü Türkiye hazırlık etmeye başladığını tabir fail Varank, ''Bunlarla ilişik yaptığımız görüşmelerde Macaristan'ın bundan kıvançlı olduğunu, Türk şirketlerinin bu ilişkiden kıvançlı bulunduğunu gördük. Önümüzdeki devirde de kılıç bu süreci bitmeme ettireceğiz. Savunma sanayisi yönünde Macaristan'ın en ehemmiyetli ortaklarından birlikte tanesi edinmek istiyoruz. Bildiğiniz kabil Türkiye insansız iklim araçlarında baş döndürücü ağırbaşlı birlikte oyuncu. Şu an dünyanın en ehemmiyetli oyuncularından birlikte tanesi. Bu kabiliyetimizi de arkadaş ve bağlaşık Macaristan'la paylaşmaya hazırız. Bu bölgelerde da mukteza ortaklaşa iş görüşmelerini yapıyoruz.'' dedi.

2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı şekilde kutlanacak

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine aslında bu yana en çelimli desteği vermeyi sürdürdüğüne uyanıklık çekici Varank, dü dünya arasındaki hukuk anlaşmasının 100'üncü sene dönümü münasebetiyle 2024'ün Türkiye-Macaristan Kültür Yılı şekilde kutlanacağını, 2025'in ise Teknoloji Yılı şekilde planlandığını aktardı.

İkili ilişkileri henüz da ileriye kullanmak ve derinleştirmek düşüncesince hem Türkiye aynı sürede Macaristan'ın çelimli birlikte dilek ortaya koyduğunu dile getiren Varank, şunları kaydetti:

''Bugün Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığımız (KOSGEB) ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) ortada birlikte anlaşma zaptı imzaladık. Ardından uygulayım heyetlerimizin derinlemesine süredir üstünde çalışıp uygun kaldıkları Karma Ekonomik Komisyonu anlaşma zaptını imzaladık. Yıl boyu sürdürdüğümüz müzakerat değme devir bulunduğu kabil aykırı kavrayış atmosferinde gerçekleşti. Her dü dünya de kazançlı ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirme ve ihya dair iradesini kararlılıkla ortaya koydu. Karşılıklı yatırımlar ve üstencilik hizmetlerinden üçüncü ülkelerdeki işbirliklerine, bilgelik ve teknolojiden yeşil dönüşüme, enerjiden tarıma, sağlıktan turizme henüz sağlam baş döndürücü bölgede bulunan işbirliğimizi henüz da güçlendireceğiz.''

İkili ilişkilerde karşılaşılan sorunları diyalogla ve Bakan Szijjarto'nun yardımıyla çözüme kavuşturduklarını tabir fail Varank, Türk iş insanlarıyla meydana getirdiği görüşmede namına dökme sorunları Szijjarto'ya aktardığını ve bunların çözümü dair mukteza adımların atılacağını söyledi.

''Türkiye enerjide birlikte hub olma noktasında azimli adımlarla ilerliyor''

Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı toptan erke krizi gölgesinde gerçekleştirdiklerini tamlayan Varank, enerjide dışa bulunan bağımlılığın azaltılması ve devletlerin bu alandaki yetkinliklerinin eş plan ve yatırımlara dönüşmesi düşüncesince henüz birlikte tomar güç harcama etmeleri icap ettiğini vurguladı.

Türkiye şekilde hem çağ hem yel enerjisinde kapasiteyi çoğaltmak düşüncesince adımlar attıklarını dile getiren Varank, ''Türkiye enerjide birlikte hub olma noktasında azimli adımlarla ilerliyor. Biliyorsunuz Azerbaycan'dan mevrut hattın kapasitesini önümüzdeki devirde dü katına çıkarıyoruz. Yine Türkiye'de Trakya'da toy birlikte erke terminalinin de hazırlıkları beğenmek üzere. Buradan da ülkemize katıksız kavara gelmeye başlayacak. Son sürede Karadeniz'de katıksız gazda şişman birlikte sezinleme yaptık. Hidrokarbon kaynaklı Türkiye'nin hub olması natürel ki bizlere ehemmiyetli katkılar sağlayacak ancak kılıç bu kabiliyetimizi, gücümüzü de natürel arkadaş ve bağlaşık ülkelerle paylaşmaya bitmeme edeceğiz. Macaristan'la bulunan ilişkilerimizi de hummalı düzen birlikte biçimde sürdürerek Macaristan'ın ihtiyacının nite karşılayabiliriz bunlarla ilişik de elimizden mevrut desteği vermeye bitmeme edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.

TürkAkım, Macaristan'ın katıksız kavara tedariğinde ehemmiyetli gösteriş oynuyor

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Avrupa'nın harp zımnında ağırbaşlı buhran yaşadığını, Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinden çevre ülkesinin erke güvenliğinin güvence altında bulunduğunu söyledi.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın ülkesinin katıksız kavara tedariğinde ehemmiyetli gösteriş oynadığına ayraç fail Szijjarto, ''TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, Avrupa'da, Doğu-Batı ortada yüzdelik 100 yetenek ile etkin ve ülkemizin erke güvenliğini sağlayıcı birlikte tane güvenli borazan hattı. Geçen sene Macaristan'a mecmu tüketiminin kestirmece ½ si bulunan 4,8 bilyon metreküp katıksız kavara bu yolla ulaştı.'' dedi.

Ülkesinin erke tedariğini çeşitlendirmek düşüncesince kimi adımları attığını tamlayan Szijjarto, bu kapsamda en realist seçeneğin Azerbaycan gazının birlikte Türkiye limanlarına getirilecek bulunan sıvılaştırılmış katıksız gazın (LNG) Macaristan'a ulaştırılması bulunduğunu söyledi.

İki dünya arasındaki düet ticaretin güzeşte sene üstün dereceli kırdığını, Macaristan'da 100 Türk şirketinin kestirmece 2 bin 200 kişiyi istihdam ettiğini kaydeden Szijjarto ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki sulh görüşmelerine müteveccih imge verici birlikte tane adımı hububat koridoru ile Türkiye'nin attığını belirtti.

Macar gazetecinin, ülkenin gündeminde arazi düzlük Amerika inşası HIMARS çoklu bazuka sistemlerinin satın alınıp alınmayacağına müteveccih sorusuna evvel şekilde Bakan Varank cevap verdi.

Varank "Macaristan (HIMARS konusunda) birlikte hamle atacak mı atmayacak mı bilmem ancak şurası söyleyebilirim; ona seçenek ürünleri kılıç Türkiye'de üretiyoruz. Bunlarla ilişik de gerekseme var ise kılıç bu ürünler ile ilişik mukteza desteği vermeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu soruya Szijjarto da “Macar ordusunun silahlarını yeniliyoruz. Silahları satın alınca evvel şekilde müttefikler aklımıza geliyor. NATO ülkeleri, bilfarz Türkiye ve başka NATO müttefikleri. Türkiye ile de mutabık olmamız var. Masada belirgin tekâlif var. Tabii ki eksiksiz bunları evvel şekilde Savunma Bakanlığı henüz sonradan da hükümet değerlendiriyor.” cevabını verdi.

Basın toplantısı evveliyat Varank ve Szijjarto, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon Toplantı Protokolü ile KOSGEB ve HEPA ortada hisse senedi planı anlaşmasını imzaladı.

Bakan Varank'a, dü dünya ilişkilerine meydana getirdiği katkıdan çevre Macaristan Liyakat Nişanı sunma edildi.

Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ