USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Bakan Varank: "Türkiye İHA’larıyla dünyadaki en önemli oyuncu"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İHA teknolojileri ile bundan böyle insanlı savaşçı iklim araçlarının devrini geride bırakacağız. Her bölgeye akıllıcasına sürede envestisman yapmamız gerekiyor. İnsansız iklim araçlarında bu treni yakaladık. Türkiye özerk teknolo

Bakan Varank:
12-11-2021 18:49
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA EXPO, 2021 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Hibrit Fuarı'nı görüşme etti. 30 ülkeden 600'ü birlikte hayli şirketin ürünlerini sergilediği fuarda gezen Varank, defans uran ürünlerini inceleyerek bilgelik aldı. Bakan Varank, defans uran dalında Türkiye'nin yerlileşme ve millileşme kendisine önemli gelişmelere imza attığına özen çekti. Bakan Varank başkaca domestik araba TOGG'da gelinen aşamayla ait de bilgelik verdi.

"SAHA EXPO defans uran piyasasının gelişimine kâr sağlayacaktır"

Fuarın defans uran piyasasının büyüme göstermesine kâr sağlayacağını belirterek konuşmasına başlamış olan Bakan Varank, "Türkiye ve ecnebi defans uran dalında çalışkanlık yayınlayan şirketler akıbet geliştirdikleri ürünleri sergiliyorlar. Bu fuar kapsamında ticari ortaklıklar da görüşülüyor. Önceki yıllarla nazaran fuar iyice gelişti. Küçük ve ölçülü ölçekli işletmeleri elan birlikte tomar görüyoruz. Onların sektörde elan birlikte tomar ön plana çıkması istediğimiz birlikte husus. Ne denli aşırı şirket bu işlerle ilgilenirse ve özlük teknolojilerini geliştirirse Türkiye'de sahasının de elan birlikte tomar gelişmesini sağlar. İlgililerin burayı görüşme etmesini referans ediyorum. Buraya gelip Türkiye'nin defans sanayinde ne etaba geldiğini görebilirsiniz. Uluslararası bölgede sektörde yapacağımız aşırı önemli işler var. SAHA EXPO ağır birlikte marka, bu yolda ilerleyecek, bu sektörün büyüme göstermesine de kâr sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Türkiye İHA'larıyla dünyadaki en önemli oyuncu"

Türkiye'de yalnız başına yeten birlikte defans uran olması düşüncesince hız gösterdiklerinin altını çizen Bakan Varank, "Her bölgede yüzdelik 100 yerlilikten bahsedemeyiz fakat nazik parçalarda dışa bağımlılıktan yavrulamak aşırı önemli. Bu açıdan Türkiye İHA'larıyla dünyadaki en önemli oyunculardan birlikte tanesi biçimine geldi. Şu anda en birlikte tomar alaka gören dünya Türkiye diyebiliriz. Türkiye'nin defans yönünde insanlı uçaklar ve helikopterler ile ait gereksinimleri da var. Bunlarla ait sürdürdüğümüz planlar var.

Şuanda ATAK ordumuza görev ediyor. Yeni versiyonu ATAK 2 de geliştiriliyor. Genel erek helikopterimiz GÖKBEY DOĞRU sürede kullanıma başlayacak. Ayrıca Türkiye 5'inci soy sop özlük harp uçağını yükseltmek düşüncesince de hız gösteriyor. Dünya bundan sonra insansız sistemlere gidiyor. Belki 5'inci soy sop harp uçakları akıbet insanlı harp uçakları olacak. Bunun karşısında insansız savaşçı İHA teknolojileri ile bundan sonra insanlı savaşçı iklim araçlarının devrini geride bırakacağız. Her bölgeye akıllıcasına sürede envestisman yapmamız gerekiyor. İnsansız iklim araçlarında bu treni yakaladık. İnsanlı iklim araçlarında ise az buçuk geriden geliyoruz, bu bölgede da kendimize yetebilmeyi hedefliyoruz. İnsansız sistemlerde en önemli oyuncu olmayı amaçlıyoruz. Türkiye özerk teknolojilerde dünyadaki en önemli oyuncu olma önünde çabucak ilerliyor" diyerek konuştu.

"TOGG'da elde edeceğimiz başarıyla otomotiv endüstrisindeki gelişimi sürdüreceğiz"

Yerli araba TOGG'da gelinen aşamayla ait de bilgelik verici Varank, "SAHA EXPO fuarına gelmeden önceki Kocaeli'ndeydim. TBMM uran komisyonuyla bu arada TOGG'u görüşme ettik ve süreçle ait bilgelik aldık. Türkiye'nin arabası projesi hedeflendiği biçimde bitmeme ediyor. Fabrikanın inşaatı akıbet momentum bitmeme ediyor. 2022 yılının böylece TOGG dizi istihsal bandından indirilmiş olacak.

TOGG ziyaretimizde halis muhlis partilerden temsilciler vardı, gelişimleri onlarla da paylaştık. Türkiye'nin arabası projesi Türkiye'de otomotiv endüstrisini dönüştürecek ivmeyi bizlere kazandıracak. Türkiye'de 2 milyon anahtar çoğaltma kapasitemiz var. Dünyadaki en önemli oyunculardan birlikte tanesiyiz. Otomotiv endüstrisinde dünyayla rakiplik edilebilmektedir biçimde edinmek düşüncesince behemehâl elektrikli özerk araçlara da aşama yapmamız gerekiyor. TOGG'da elde edeceğimiz başarıyla otomotiv endüstrisindeki gelişimi sürdüreceğiz" dedi.

"Terörle mücadeledeki başarının gerisinde defans sanayindeki başarılar var"

Savunma uran sektöründeki gelişmenin terörle mücadelede başarılar alınmasını sağladığını da vurgulayan Varank, "Türkiye defans uran anlamında, nazik teknolojilerin geliştirilmesi yönünde yalnız başına yetiyor. Türkiye'nin şuanda terörle mücadelede elde etmiş olduğu başarıların gerisinde defans sanayinde elde ettiğimiz başarılar var. Terörle mücadelede bitmiş ötesinde yaptığımız operasyonları özlük anahtar gereçlerimizle yapabiliyoruz. Kuzey Irak'ta yıldırı örgütü gezmeye atılganlık edemiyor.

İnsansız iklim araçlarımızla Türkiye'ye korku oluşturabilecek teröristleri bitmiş içi ve ötesinde izleme ediyoruz, derece atışı operasyonlar yapabiliyoruz. Türkiye'de sağlanan geçim ve güvenin gerisinde, terörle mücadelede tercih ettiğimiz defans uran ürünleri var. Azerbaycan'ın 30 salname işgalinin sona erdirilmesinde de Türk defans sahasının aşırı önemli yardımı oldu. Sahada elde ettiğimiz başarıyı hepsi dünya görmüş olduğu düşüncesince aşırı ağır siparişler almaya başladık. Türkiye yalnız başına yetebilen birlikte ülke. Biz bu yeteneklerimizi ve teknolojimizi dünyaya ağır miktarda ihraç etmeye başladık. Bu da dünya ekonomimiz açısından iyice önemli birlikte değer" açıklamalarında bulundu.

Murat Ergin - Uğur Çetin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ