USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: '63 binin üzerinde engelli vatandaşımız kamuda istihdam edilmiş durumda'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Sivil Toplum Buluşmaları, Engelli ve Yaşlı Buluşması” programında konuştu. “63 binin üzerinde engelli vatandaşımız kamuda istihdam edilmiş durumda” diyen Bakan Yanık, yaşlılara müteveccih çalışmalarla ilgilendiren adına ise

Bakan Yanık: '63 binin üzerinde engelli vatandaşımız kamuda istihdam edilmiş durumda'
13-12-2021 13:38

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul'da müşterek otelde meydana gelen “Sivil Toplum Buluşmaları, Engelli ve Yaşlı Buluşması” programına katıldı. Bakanlık olarak, engelli ve yaşlılar düşüncesince meydana gelen ve hedeflenen çalışmalardan bahseden Bakan Yanık, akıbet 19 yılda 63 binin üzerinde engelli ferdin kamuda istihdam edildiğini hatırlattı. Yanık, yaşlılara müteveccih çalışmalardan bulunan Alzheimer Eylem Planının hazırlıklarının yapıldığını söyledi.

Engelliler düşüncesince meydana getirilen emekleri anlattı

Bakan Yanık konuşmasına akıbet 19 yılda engelli erat düşüncesince meydana getirilen emekleri anlatarak başladı. Yanık, “Nihai hedefimiz, kaynaklarımızı ve gücümüzü eksiksiz yurttaşlarımızın huzuru ve prestiji düşüncesince müşterek güce, müşterek imkâna dönüştürmek. Politikalarımızı ve önceliklerimizi bu doğrultuda belirliyoruz. Son 19 sene içerisinde içtimai hizmetler dalında büküm ettiğimiz yol, bu yöndeki gelişimleri aşırı belirgin çizgilerle ortaya koyuyor. Bildiğiniz üzere, bu vizyonumuzun ete kemiğe büründüğü en ehemmiyetli milat, 2005'te çıkardığımız Engelliler Kanunu oldu. Böylece yasalı altyapıyı aşırı şümullü ve berk müşterek biçimde oluşturduk. Ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, 2007 senesinde Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini imzalayan önceki ülkelerden biriydik. 2010'da engellilere müteveccih fazlalık ayrımcılığı anayasal garanti dibine aldık. 2015 senesinde Engelli Hakları Sözleşmesi (EHİS) İhtiyari Protokolünü onaylayarak, engelli yurttaşlarımıza Engelli Hakları Komitesine ferdî müracaat hakkını getirdik. Bu süreçte topu topu paydaşların katılımıyla 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ve Engelli Hakları Eylem Planı'nı hazırladık. Geçtiğimiz 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, Engelsiz Vizyon Belgemizi kamuoyuna açıklamış olduk. Engel gruplarına özel, müşterek önceki bulunan Birinci Otizm Eylem Planını yaşama geçirdik. Bu Plan çerçevesinde “Otizm Tarama ve Takip Programı”nı uygulamaya koyarak, Türkiye genelinde otizmli evlatlarımızın tahsile er karışma olması düşüncesince çalışıyoruz. Otizm Eylem Planının ikincisini 2022 senesinde inşallah uygulamaya koyacağız. 2018 yılından itibaren “Ruhsal Engelli Bireyler İçin Sosyal İçerme Projesi”ni yürütüyoruz. Bakım ve bakım desteği hizmetlerimizde ise lüzum karı yanında, gerekse kurumsal iktisap etmek az daha şişman gelişmeler kaydettik. Bakıma kadın engellilerimiz düşüncesince 2007 senesinde başlattığımız evde bakım katkısı kapsamında 535 bin 805 engelli vatandaşımıza değme ay bin 798 TL ifa yapıyoruz. Kurum bakımı düşüncesince 2002 senesinde 2 bin 600'den müşterek tomar engelli esna beklemekteyken şu an beklemede bulunan engelli vatandaşımız yok. 128 nehari bakım merkezimizden bin 251 engelli vatandaşımız yararlanıyor. 398 bakım merkezinde kestirmece 32 bin engelliye leyli bakım hizmeti sunuyoruz. Ayrıca engelli vatandaşlarımızı müşterek sene ortamında 30 güne denli kuruluşlarımızda arızi adına parasız mihman ediyoruz. Engellilerimiz ve refakatçilerinin site içi şişko nakil ve şehirlerarası sert ve kükremek yollarında parasız gezi hakları bulunuyor. Evlerinden okullarına parasız taşıdığımız engelli öğrencilerimiz de hususi pedagoji bilimi ve iyileştirme merkezlerinde gene parasız adına tahsil görüyorlar” diyerek konuştu.

“Yüzde beniz erişilebilirlik düşüncesince çalışıyoruz”

Hayatın değme alanının, yaşlı, engelli, çocuklu yahut hasta, şu demek oluyor ki akım olanağı kısıtlanmış hacısı hocası düşüncesince erişilebilir özellikte olması, en ehemmiyetli içtimai haklardan bir tanesi bulunduğunu kail Bakan Yanık, “Bunun düşüncesince “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam” hedefiyle binalardan açıkça alanlara, şişko ulaşımdan sayısal hizmetlere iktisap etmek az daha 4 ayrı bölgede erişilebilirlik standartlarımızı geliştiriyoruz. Cumhurbaşkanımız kabilinden “Erişilebilirlik Yılı” anons edilen 2020'de bu bölgede nice projeyi yaşama geçirdik. Kamu kullanımına açıkça binaların, kaldırım, piyade geçidi, otopark yeri az daha açıkça alanların, şişko nakil araçlarının ve sistemlerinin erişilebilir olmasını mecburi bir duruma getirdik. Yüzde beniz erişilebilirlik hedefiyle engellilerin verilen hizmetlere erişimleri düşüncesince lazım sayısal inkılap ve mâniasız iletişime müteveccih çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşitme engellilerimizin iletişimlerine ve hizmete erişimlerine müteveccih adına da ayraç dili sözlüğünün oluşturulmasından ALO 183 - 144 çizgileri ile 112 Acil Çağrı Merkezinde ayraç dili tercümanlarının görevlendirilmesine denli nice hizmeti başlattık. Bunlara ekleyerek AİLEM Çağrı Merkezi adıyla toy müşterek enformasyon hizmetimizi, sema engellilerimize değme mevzuda asistan iktisap etmek az daha Ocak 2022'de hizmete alacağız” dedi.

“63 binin üzerinde engelli vatandaşımız kamuda istihdam edilmiş durumda”

Engelli bireylerin istihdam imkanlarının geliştirilmesi faaliyetlerinden bahseden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Engellilerle ilgilendiren ehemmiyetli emek özgülemek alanlarımızdan müşterek diğeri, engellilerimizin istihdam ve adım imkanlarını geliştirmek. Dünyada önceki yol vatanımızda 2012 senesinde merkezi imtihan sistemi ile EKPSS'yi hazırlamaya başladık. 2002 senesinde kamuda etkin engelli sayısı 5 bin iken, dakika 10 katını sabık müşterek artışla 63 binin üzerinde engelli vatandaşımız kamuda istihdam edilmiş durumda. Ayrıca mesleksel özelliklerini yetiştirmek düşüncesince 2012'den beri 41 bin engelli vatandaşımızı enerjik iş gücü programlarımızdan yararlandırdık” diyerek konuştu.

“Alzheimer Eylem Planının hazırlıklarını yapıyoruz”

Yaşlılar düşüncesince ehemmiyetli çalışmalara imza atıldığını ve yaşlıların standartlarının yükseltilmesi düşüncesince toy icraat yapılacağını kail Yanık, “ Alzheimer'a (demansa) müteveccih adına geliştireceğimiz görev modelleri ve politikalara doğrultu özgülemek az daha Ulusal Alzheimer Eylem Planının hazırlıklarını yapıyoruz. 2022 senesinde “Yaşlılar İçin Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi'ni şu demek oluyor ki YAGEP'i yaşama geçiriyoruz. 2016 senesinde başlattığımız Yaşlı Destek Programı şu demek oluyor ki YADES ile ev ortamlarında desteklenmelerini ve içtimai yaşama katılımlarını amaçlıyoruz. 60 gözyaşı ve üzeri yurttaşlarımıza müteveccih Tazelenme Üniversitelerini destekliyor ve diyar genelinde yaygınlaştırıyoruz. Huzurevlerimizdeki yaşlılarımız için, tayyareci huzurevlerinden başlayarak “Dijital Bahar uygulayım bilimi odaları” kuruyor, teknolojiye adaptasyonlarını sağlayacak imkânlar oluşturuyoruz. Ülkemizde dakika kestirmece yüzdelik 9 bulunan 65 gözyaşı üzeri nüfusun, 2023'te yüzdelik 10'u aşması, 2050'de yüzdelik 21'e kavuşması bekleniyor. Bu gerçekler çerçevesinde, lüzum enerjik ve dimdik ihtiyarlama gerekse içtimai ihtiva perspektifiyle hazırlamış olduğumuz 2030 Yaşlanma Vizyon Belgemiz, önümüzdeki sürecin toy kilometre taşlarını oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Şeker - Batuhan Altınbaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ