USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: Hükümet olarak, kişi işinin patronu kazanmak talip hanımlara teşvikler veriyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, "Hükümet olarak, öz işinin patronu peyda etmek talip hanımlara düşlerini gerçekleştirebilmeleri düşüncesince bağış kredileri yahut teşvikler veriyor hanımlara zait ayrımcılık ilkesini bu sahada da uyguluyoruz." dedi.

Bakan Yanık: Hükümet olarak, kişi işinin patronu kazanmak talip hanımlara teşvikler veriyoruz
15-11-2021 16:09
Ankara

Derya Yanık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda planlı Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) Geleneksel Üretimin Genç Gönüllü Elçileri Projesi'nin kapanış törenine katıldı.

Bakan Yanık, konuşmasında, canlı kızlar düşüncesince aşırı bulunmaz deneyimler ve farkındalıklar sağladığına inanılmış olduğu Geleneksel Üretimin Genç Gönüllü Elçileri Projesi'nin kapanış töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gençlere muaddel dünyaların pencerelerini aralayan, onların çıkarlarını yenilemelerini ve geliştirmelerini sağlayıcı sağlam çalışmalara ulama verenlere teşekkürname fail Yanık, "Hepimiz bundan sonra farkındayız, Türkiye küresel dünyanın ehemmiyetli birlikte aktörü olarak, kadını-erkeği, genci-yetişkini, kamusu-sivil maşer kuruluşlarıyla kabuğunu kırmış birlikte ülke. Eskinin 'Biz yapamayız.' anlayışı, şimdi doğrusu, 'Siz yapamazsınız.' dayatması bundan sonra bu topraklarda cevap bulmuyor. Gençler lüzum aldıkları eğitimler lüzum koşulları zorlayıcı idealistlikleriyle hem kendileri aynı zamanda memleketimiz düşüncesince değme şeyin en iyisine, en güzeline istekli olmakta ve kompleksli zihniyetlerin onları sindirmesine müsaade vermiyor." halinde konuştu.

Şehirde doğmuş, yaz aylarında bile Anadolu'da gidecek karye veya ilçesi sıfır gençlerin, anadan görme değerler, motifler yahut yevmi hayat ve istihsal biçimleri üzerine aşırı birlikte tomar bilim sahibi olamadıklarını tamlayan Yanık, bu kültürel kopukluğun zenginliklerin, birikimlerin yeteri kadar değerlendirilememesi ve anbean namevcut olması anlamına geldiğini söyledi.

Kadın kooperatiflerini, baştan çelimli ve fonksiyonel sistemler namına istihsal çarkının içerisine engelleme geçirmek istediklerini dile getiren Yanık, şöyleki bitmeme etti:

"Kadınların hem kendilerine aynı zamanda ailelerine ulama sağlayacakları bu sistem, kuşkusuz dünya ekonomisinde de anbean şimdi çalışan birlikte pozisyona gelecektir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı namına hepimiz de avrat emeğinin ve girişimciliğinin teşkilatlanma kültürüyle desteklenmesini aşırı izlemsel birlikte ilke, birlikte evolüsyon namına değerlendiriyoruz.

Gerek el donanması ruhunun ve tecrübesinin geliştirilmesi gerekse sürdürülebilir kalkınma modellerinin anadan görme yapılarla bütünleşmiş edilmesinde kooperatifleşme sakıncasız birlikte formül namına karşımıza çıkıyor. Buradan hareketle avrat kooperatifçiliğinin güçlendirilmesi hedefi, 2012'den beri Bakanlığımız çalışmalarındaki rüçhan yerini değme daim korumuştur."

Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bitirdikleri teşrikimesai protokolleriyle avrat kooperatifleri dair kusursuz birlikte seferberlik süreci başlattıklarını özetleyen Yanık, birleşke oluşturmayı kolaylaştırıcı sert aşırı mevzuat düzenlemesini de bu zamanda ivedilikle yaşama geçirdiklerini kaydetti.

"Kurulması sağlanan 510 toy avrat kooperatifi, çalışmalarımızın en somut, en motive edici meyveleri oldu." diyen Yanık, bakanlıklarla bitirdikleri teşrikimesai protokolünü ise 2021'in Temmuz kocaoğlan bakımından dü sene şimdi uzattıklarını tabir etti.

Kooperatifler Kanunu'ndaki değişiklik

Kooperatifler Kanunundaki değişiklikle, zait ayrımcılık prensibi çerçevesinde, avrat ve sakat kooperatiflerine birtakım ödemelerle ilişik muafiyetler getirilmiş olduğu bilgisini sağlayan Yanık, bu kooperatifler düşüncesince yapılış etabında ve çalışkanlık dönemlerinde ödenen tescil ve duyuru ücretlerinin, tecim odasına pırtı ücretlerinin, salname ödenti ve ekleme aidatlarının kaldırıldığını aktardı.

Yanık, kanunla getirilen ehemmiyetli yeniliklerden birlikte ötekinin de tamamı kooperatifleri içermek üzere, ayrı ayrı hükümlere naşir kooperatifler ortada uyumu sağlayacak Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS), birlikte sene süresince kurulumunun gerçekleşmesi bulunduğunu belirtti.

"Kadınlar kalkınma ve sosyal gelişimin toy başı çeken gücüdür"

Hükümet namına avrat girişimciliğini destekleyen çalışmaların bunlarla hudutlu olmadığına ayraç fail Yanık, şunları kaydetti:

"Bakanlıklarımız da özlük sahalarında bayanların eğitimi, güçlendirilmesi, istihdamda şimdi aşırı arazi alması ve üretebilmesi düşüncesince ayrışık programlar uyguluyor. Hükümet olarak, özlük işinin patronu kazanmak istekli hanımlara düşlerini gerçekleştirebilmeleri düşüncesince bağış kredileri veya teşvikler veriyor, hanımlara zait ayrımcılık ilkesini bu sahada da uyguluyoruz. Bizler inanıyoruz ki yaşadığımız dünyanın şimdi müreffeh, güvenli, iyi ve şimdi insanca birlikte çehreye kavuşmasında, avrat ruhu ve eli değme güzeşte çağ tesirini şimdi çelimli birlikte halde gösterecektir.

Kadınlar bugünün ve geleceğin dünyasında artık, kalkınma ve sosyal gelişimin toy başı çeken gücüdür. KADEM Ankara Temsilciliğince planlı bu projenin gönüllüleri bulunan kızlarımız, bizlere bu açıdan şişman umutlar veriyor. Güçlü kadın, çelimli aile, çelimli ve şişman Türkiye hedefimiz, onların kıstak aynasında muaddel deme kazanıyor."

"KADEM namına hakeza birlikte projeyi gerçekleştirmekten alım çalım duyduk"

KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise Geleneksel Üretimin Genç Gönüllü Elçileri Projesi'nin, nice unutulmaz anıyla kırcı iyi birlikte repertuvar bulunduğunu söyledi.

KADEM namına hakeza birlikte projeyi gerçekleştirmekten alım çalım duyduklarını dile getiren Bayraktar, projenin, şişman birlikte emeğin ürünü bulunduğunu belirterek, emeği güzeşte ve ulama sunanlara teşekkürname etti.

Kadınların, anadan görme üretimin dirilik damarları bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bugün kooperatiflerin çatısı altında toplanan hanımlar istihdama katıldıkları üzere istihdam da sağlıyorlar. Gelir düzeyleri artıyor, ailelerinin refahına ve hayat standardına şişman birlikte ulama yapıyorlar. Kadınların bu gayreti yardımıyla mahallî ürünler, el sanatları ve zanaatın nice kolu yaşama tutunuyor. Kadınların üretmesi, kültüre, geleneğe ve yerli üretime dirilik suyu oluyor. Dolayısıyla kültürün korunarak geleceğe aktarılmasında avrat emeğinin dirimsel önemi bulunan birlikte güreşçi köprüsü bulunduğunu görüyoruz." diyerek konuştu.

Bayraktar, günümüzün en kesif mezkûr terimlerinden bir tanesi bulunan girişimciliğin elden metropollere katışıksız olmadığının, asal girişimciliğin Anadolu'da yaşatılmış olduğu gerçeğinin algı edildiğini söyledi.

Proje kapsamında gönüllülerin, Ankara'nın ve ilçelerinin yerli üretimini öncelemek düşüncesince Beypazarı'ndan Kalecik'e derece nice yerde yerli istihsal süreçlerine katılarak ortalık deneyimi kazandıklarını özetleyen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Proje katılımcıları, istihsal süreçlerinde emeğin, kendisince terinin ve tamamı bunların peşindeki şişman avrat gücünün farkına vardılar. Tam da bu aşamada değme bir tanesi müteşebbis bulunan Anadolu'nun eski kadınlarının özgürlüğünü ve nüfuzlu olduklarını gördüler. İnanıyorum ki bu bulunmaz kazanımlar gençlerimizde şişman birlikte ilhama dönüştü. Geleneksel ve yerli yönetimdeki şişman potansiyelin bundan sonra farkındalar. Dolayısıyla terbiye hayatlarının böylelikle bu tecrübenin, onların müteşebbis ruhuyla birleşeceğinden hem yerli üretimin aynı zamanda kültürün korunmasında ehemmiyetli işlere dönüşeceğinden eminim."

Programdan

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destekleme Programı 2020-1 Sivil Toplum Çağrısı kapsamında KADEM Ankara Temsilciliği koordinatörlüğünde yaşama geçirilen Geleneksel Üretimin Genç Gönüllü Elçileri projesi, 19-24 gözyaşı aralığındaki canlı kızların, çıkarlarını ve yaşadıkları kentin anadan görme istihsal şekilleriyle kültürel niteliklerini tanıyarak zatî becerilerinin geliştirilmesini ve yerli istihdam alanlarını tanımalarını amaçlıyor.

1 Haziran-30 Kasım 2021'de Ankara'da meydana gelen projeye, 30 fahri katıldı.

Projenin kapanış töreninde, KADEM Ankara Temsilcisi ve Proje Koordinatörü Asiye Güneş ve plan katılımcısı çoluk çocuk de birer mülakat yaptı.

Programda, avrat kooperatiflerine teşekkürname plaketleri, plan katılımcılarına da iştirak belgesiyle ayrışık ödüller verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ