USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: Kamuda özürlü ataması düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu yıl sonu yahut 2022 başlangıcında kamuda mânialı ataması gerçekleştirmek düşüncesince emekleri yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Bakan Yanık: Kamuda özürlü ataması düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdık
11-11-2021 07:29
TBMM

Yanık, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

"Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü içerisinde fariza karşıcı ortak personelin aracında narkotik özdek yakalanması" iddialarına müteallik soruşturmanın selameti açısından, personelin 27 Ekim 2021'de görevden el çektirildiğini tamlayan Yanık, narkotik özdek kullanımı, çocuğa şiddet, sömürme bakımevi iddialarda ağırbaşlı şek oluşursa soruşturmanın kararı beklenmeden doğrudan gereğinin yapıldığını, ilgilendiren personelin görevden el çektirildiğini, bu mevzuda aşırı kırılan olduklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının eş istihdamı bakımevi mevzularda koordinasyon, siyasa saptama ve farkındalık tevlit görevlerini üstlendiğini, ilgilendiren paydaşlarla beraberce cereyan ettiğini özetleyen Yanık, Bakanlık içerisinde bire ortak işi yapan, bire ortak eğitimi almış personelin mahiyet haklarını birbirine yaklaştırmayı 2022 başı bakımından yaşama geçirmeyi hedeflediklerini anlatım etti.

"Engelli tutanağı sıfır şahısların iane aldığı" iddiaları

Derya Yanık, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle ilgilendiren 67 gence doküman eksikliği dolayısıyla meydana getirilen ödemelerin Sayıştay raporlarına bap bulunduğunu anlattı.

18 yaşını dolduran gerekseme sahibi bulunan ve eğitimi bitmeme fail gençlere de SED hizmetinin sunulmaya bitmeme ettiğini dile getiren Yanık, yöntemsiz ortak ödemenin bahis konusu olmadığının altını çizdi.

Yanık, "engelli tutanağı bulunmadığı durumda engellilere müteveccih yardımlardan yararlanan şahısların bulunduğu" iddialarına ilişkin, "Engelli yurttaşlar düşüncesince maaş imkanından yararlanmanın ön koşulu keyif müesses raporu. Sağlık Bakanlığınca 2007'den itibaren keyif müesses raporları Engelli Veri Tabanı'na kaydedilmeye başlanmış bulunmasına karşın hastanelerin birçoğunun düzene karışma olmaması sayesinde bu süreçte data tabanına herkes raporların kaydedilmesi olabilir olmamıştır. Dolayısıyla sayısal ortamda görülmeyen birtakımı raporların fiziksel ortamda Bakanlığımıza ulaştırılması ve bu mânialı yardımlarından yararlanılması lakırtı konusudur." niteleyerek konuştu.

Yanık, bunun rastgele ortak biçimde "yolsuzluk yada istismar" bakımevi değerlendirilmesini ilkin engelliler açısından nahak yere bulduğunu söyledi.

Sosyal yardımları "derin yoksullaşma" biçiminde değerlendirmenin de akıllıcasına olmadığını tamlayan Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İktidar ve muhalefetin ortak biçimde birbirini eleştirmesi, birbirlerinin yapmış olup ettikleri üstünden kimi karşıtlıklar üretmesi muhtemel ancak Bakanlığımızın çalışmış olduğu eksiksiz başlıklar siyasetin haricinde ve üzerinde olmalıdır niteleyerek düşünüyorum. Burada değişik politik partiler yerine politika üreten, birbiriyle yarışan, intihap tarihi ortak güzel yarışacak bulunan etraf yerine ortak aradayız. Bundan hâlâ elbette ortak bap namevcut ancak bizim Bakanlığımızın çalışmış olduğu başlıkların hiçbirinin 'kaba siyaset' yarışmasına bap olmaması lazım. Şiddete uğrayan kadınlar, bakıma muhtaç, korunmaya katılması müstelzim çocuklar, toplumsal iane gereksinimi olanlar, engelliler, yaşlılar, martir yakınları, gaziler ve öteki çalıştığımız alanlar politika konusu olamaz. Bu yerlerin hiçbirisinin sert politika konusu olmaması, keski ortamında söylüyorum ortak 'malzeme' durumuna getirilmemesi lazım. Çünkü bizim Bakanlığımız 83 milyonun tamamına ve 83 milyonun dezavantajlı kısımlarının tamamına ortak biçimde dokunuyor. Dezavantajlı grupların doğrusu yaşadıkları dezavantajı ortak de politika konusu durumuna getirerek onları baştan kırılgan duruma getirmenin anlamı bulunmadığı kanaatindeyim."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, toplumsal yardımların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi marifetiyle akıbet adım objektif ortak biçimde doğruluk sahiplerine bağlandığını anlatarak, milletvekillerinden, kriterleri karşıladığı durumda toplumsal iane alamayan yahut nahak yere yere iane meydan bireyleri saptama etmeleri yerinde kendilerine iblağ çağrısında bulundu.

Sosyal iane yerlerin şişman bölümünün işgücüne iltihak olanağı sıfır engelli, buğulu ve onların bakımını üstüne piyasa kişilerden oluştuğuna ayraç fail Yanık, toplumsal iane yararlanıcılarının sayısındaki artışın bildirme odaklı düzene geçilmesinden kaynaklandığını söyledi.

"Sadaka bakımevi iane vermiyoruz"

Dönemsel gereksinimi olanlara dönemsel, sonsuz gereksinimi olanlara da sonsuz yardımda bulunduklarını anlatım fail Yanık, "Ama sizler intihap devri bu vatandaşları görüyorsanız ve yalnızca o devir ayırt ediyorsanız bu bizim problemimiz değil." dedi. Derya Yanık, yardımları "sadaka" bakımevi vermediklerini vurguladı.

Aile bütünlüğünün korunması ve güneş kuşağı programlarıyla ilgilendiren eleştirilere katıldığını tamlayan Yanık, bu mevzuda RTÜK ile icra ettikleri çalıştayı anımsattı. Bakanlık yerine kimi türel mekanizmaları harekete geçirmenin haricinde ortak yetkileri bulunmadığına ayraç fail Yanık, bu yetkiyi de olabileceği genişliğinde çalışan ortak durumda kullandıklarını kaydetti.

Kamuda mânialı atamaları

Kamuda mânialı atamaları mevzusuna yer veren Yanık, Bakanlığın kol çıkarıp tayin ika yetkisinin bulunmadığını, yalnızca bu mevzuda tayin koordinasyonunu üstlendiğini anımsattı.

Bakan Yanık, "Nitekim 2021 sonu yahut 2022 başlangıcında tayin gerçekleştirmek düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdık. Hem öz bakanlığımızda olabileceği genişliğinde efdal tutarga bununla beraber öteki bakanlıklarda bu farkındalığı meydana getirmeye fiilen tayin çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

"Kadına hızlı mücadelede mevzuatımızın topu topu domestik yerinde"

"İstanbul Sözleşmesi'nden çekilince hanımlar himayesiz kaldı." eleştirilerine de yer veren Yanık, ortak hukukçu ve aktivist yerine mevzuyla ilgilendiren geçmişteki düşüncelerinin değişmediğini anlatım etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, şunları söyledi:

"Sadece ortak sözleşmeyi 'günah keçisi' farzımuhal yada adeta 'kutsal ortak metin' durumuna koyarak bu işe yaklaşılmaması icap ettiğini düşünüyorum. Bir mıhlı ortak tane başına ortak kahramana dönüştürülemez. Bu, nitekim, ortak söve metindir. Biz bunun iç hususiyet uygulamalarını yaptık. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yalnızca hızlı mücadelede tedarik kararlarını edinmeyi düzenleyen ortak metin. Bunun ukubet kanunu var, kentlileşmiş anayasa bölümü var. Anayasa'daki muadele ve artı ayrımcılık prensibi var. Bir hususiyet düzenlemesi ve değerlendirmesini yaparken totaliter beslemek zorundasınız. Kadına müteveccih hızlı savaşım noktasında emir hükümleri bulunan iç hususiyet düzenlemesini gerçekleştiren mevzuatımızın topu topu domestik yerindedir. Biz de bunun etkin, akıllıcasına uygulanması düşüncesince çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bundan sonradan da yürüteceğiz."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, hâlâ sonradan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müteallik ve ilgilendiren kuruluşlarının 2022 yılı bütçeleri benimseme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ