USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Yoğun ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, zaman 2021 yılı bakımından bu kantite yüzdelik 91.5'e yükseldi” dedi.

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'
23-11-2021 13:49

Sivil Toplum Buluşmalarının ikincisi Maslak'ta mevcut bir otelde gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyona Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz ve Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan ile sağlam baş döndürücü çırçıplak maşer kuruluşundan temsilciler katıldı.

“Amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akıllıcasına bir halde oluşturmaktır”

Burada bir mülakat özne Bakan Derya Yanık, "Çocuklar, bizim açımızdan hem ihtimamla korunması müstelzim emanetlerimiz aynı zamanda yarınlarımız anlamına geliyor. Biliyoruz ki gelişigüzel çocuk, cemaat bulunduğu esas haklarla dünyaya gelir. Bu hakları siper konusunda, elden ana babaların değil, devletin ve camianın da sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza çıkarlarını tabir edecek olanak ve yerin sağlanması da gene onların en esas haklarından birisidir. Ülkemizdeki 0-17 gözyaşı aralığında iktisap buyurmak kıl payı kestirmece 23 milyon çocuğumuz var. Bu 23 milyon çocuğumuzun gözü, kulağı ve sesi olacak bir iletişimi getirmek düşüncesince buradayız. Dolayısıyla amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akıllıcasına bir halde oluşturmaktır” dedi.

“Korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık”

Bakan Yanık konuşmasının devamında, "Hak ve hak sürekli yaklaşımların, camianın halis muhlis kesimlerini içeren eksiksiz uygulamalarla fonksiyonel duruma geleceği şüphesizdir. Bakanlık olarak, yürüttüğümüz çalışmalarda bir yandan bu kapsayıcılık ilkesini öne alırken, başka yandan bütüncüllük ilkesiyle de evlatlarımızın fiziksel, psikolojik, ahlaki gelişmelerini bir arada değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, bebek hizmetleri dair belirlediğimiz esas politikalarımızla birlikte, çalışmalarımız kendisince da oldukça ekspoze bir bilgilendirme gerçekleştirmek isterim. Sık konsantre vurguladığım kabil bir hükümet politikası kendisine toplumsal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle şekillendiriyor ve yürütüyoruz. Bu bizim, çelimli nesiller ve çelimli toplumlar düşüncesince elzem gördüğümüz ilkelerimizden biri. Çocuklarımızın fiziki yönden bulunduğu derece ruhsal, ahlaki, toplumsal gelişmeleri açısından da metin bir aileye cemaat olmasının yerini dolduracak rastgele bir yapıdan uydurma buyurmak belkili değil. Bu sebeple, korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık” biçiminde konuştu.

Korumaya alınacak çocuklarla ilişik çalışmalarının detaylarını aktaran Bakan Yanık, “Temelde yaklaşımımız şu; şayet bir bebek aile süresince büyüyebilecek durumdaysa fakat ailenin iktisadi yoksulluğu dolayısıyla çocuğun mutluluk korumasına gereksinimi var ise büyüklenme bakımına gereksinimi bulunduğu ortaya çıkıyorsa tığ deriz ki ailelere ‘çocuklarınız yanınızda kalsın, tığ iktisadi dayanak noktası sağlayalım' birincisi bu. İkincisi, özlük ailesinin birlikte kalması makul değil, o devir ikinci evrede gene çocuklarımıza aile ortamı sağlayabilmek düşüncesince koruyan ailelik modelini harekete geçiriyoruz. Yine büyüklenme bakımına almış alıyoruz ama koruyan aileler tarafından evlatlarımızın bakımlarını ve o aile ortamı gereksinimlerini karşılamış oluyoruz. Bu da şayet belkili değilse büyüklenme bakımımıza almaktadır büyüklenme korumamıza alıyoruz. Ama kurumlarımızın gelişigüzel bir tanesini de adeta bir aile ortamına çevirdik ve evlatlarımızın hem fiziken hem birey manada çıkarlarını toplumsallaşma imkanlarının tamamını kullanacak biçimde yetiştirmeleri düşüncesince de bu olanakları da sağlıyoruz. Dolayısıyla aile odaklı dediğimizde elden ailesinin birlikte ve gerçekli ailesinin birlikte durmak kabil bir ısrarımız yok. Bunun mahsus bir kadro etapları var. Bu nedenle korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık. Yaptığımız derin ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, bugün 2021 yılı bakımından bu miktar yüzdelik 91.5'e yükseldi. Bu payı elan da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefimizde siz değerli ziyaretçilerimizin çırçıplak maşer kuruluşları kendisine baş döndürücü ehemmiyetli katkılarının olduğunu, eskiden bugün ve ferda da olacağını baş döndürücü güzel biliyorum. Burada koruyan ailelik dair ufaklıklara dayanak noktası konusunda, direkt doğruya hizmet üreten çırçıplak maşer kuruluşlarımızda var. Onlara da başkaca teşekkürname buyurmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Şu anda koruyan aile birlikte küsurat bebek sayımız bizim büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan elan fazla”

Koruyucu ailelerin birlikte küsurat bebek sayısının kurumda küsurat çocuklardan bir tomar bulunduğunun altını çizen Bakan Yanık, “26 binden 476 çocuğumuzu bu hizmetlerden yararlandırdık. Koruyucu aile birlikte küsurat evlatlarımızın sayısı akıbet 17 yılda 15 kattan bir tomar kalık durumda. Şu anda koruyan aile birlikte küsurat bebek sayımız bizim büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan elan bir tomar ve koruyan ailelerle lüzum koruyan annelerle lüzum koruyan babalarla yaptığımız toplantılarda hakkıyla gözlerim dolarak ayırt ettiğim bir şeyi kırışmak istiyorum. Koruyucu ailelerimizin yüzdelik 60'tan dahası özlük dirim bilimsel evlatları bulunan aileler. Hatta beş altı pare evladı bulunan aileler. Bunların ortada koruyan aile oldukları çocukla boydaş olanlar da var, çocuklarını büyütmüş, üniversiteye göndermiş koruyan aile bulunan aileler de var. Dolayısıyla gözyaşı ve bebek skalası birbirinden farklı. Ama gelişigüzel birinde ayrıcasız şurası ayırt ettim özlük dirim bilimsel evlatlarının önüne koymuşlar. Hatta ailenin merkezine koymuşlar. Ailenin halis muhlis ihtiyaçları, doğruyu koruyan aile oldukları çocuğun çevresinde baştan şekillenmiş. Muazzam bir şey. İnanılır kabil değil. O derece güzel, güzel aralarında özürlü çocuklarımız var. Etkilenmemek belkili değil. Sayı kendisine da akıbet yıllarda şu anda büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan elan bir çok çok koruyan ailelerimizin yanında. Onlara da huzurlarınızda teşekkürname buyurmak istiyorum” sanarak konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ