USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'

Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, bireşimli zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), korku sistemler kadar teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere cemaat bulunduğunu tabir etti.

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'
01-12-2021 09:55

Yapay zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), kaygı sistemler kabilinden teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere eş bulunduğunu tabir fail Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, “Yapay zekanın inşaat sektöründeki tasarruf alanları düşünülenin bilakis hâlâ fazlasıdır ve enine boyuna geniştir. Bu alanlardan birisi de yükselen inşaat maliyetleridir. Bir eski yıla gereğince kestirmece yüzdelik 45 küsurat inşaat maliyetleri dolayısıyla maliyet tasarrufu sağlayacak teknolojilerin planlara entegrasyonu hâlâ müşterek tomar ehemmiyet kazanmıştır” dedi.

İnşaat sektöründeki doğacak projeksiyonları yahut tahminleri sentetik zekanın bölüm düşüncesince önemini ortaya koymaktadır. Reports and Data kabilinden gösterilen müşterek raporda sentetik zekanın 2026 senesinde inşaat sektöründeki piyasa payının kestirmece 4,5 bilyon dolar olabileceği tabir edilmiştir. Rapora gereğince sentetik dirayet ve otomobil öğrenmesi, nitelik kontrol, iş çizelgeleme, problemlerin ortaya çıkarılması ve takibi, asayiş yönetimi, eşme kullanması ve dizayn yönetiminde hâlâ canlı yerine kullanılacaktır. Accenture kabilinden gösterilen apayrı müşterek tutanağa gereğince ise 2035 yılına denli sentetik zekânın firmaların karını kestirmece yüzdelik 70 artırabileceği belirtilmiştir.

Yapay dirayet inşaat piyasasının rastgele durumunda kullanılıyor
Teknolojik gelişmeler inşaat sektöründe etraflıca zamandır ehemmiyetli müşterek yere sahip. Yapay zekanın da ayrımsız halde inşaat sektöründe hassaten maliyet azaltma dair müspet tesirleri bulunduğunu tabir fail Batuhan Bağıban, “Yapay dirayet inşaat sektöründe dayanıklı aşırı bölgede kullanılıyor. Kullanım piyasasının hâlâ da genişleyeceğinden on paralık şek yok. Maliyetlerin kontrolünden hâlâ yaratıcı tasarımlara, risklerin azaltılmasından plan planlanmasına denli dayanıklı aşırı bölgede sentetik dirayet kullanılıyor. Bunlar haricinde mütebaki bölgelerde da sentetik dirayet kullanılıyor. Bu açıdan gelecekte tamamı bölgelerde sentetik zekânın hâlâ kesif kullanılması kaçınılmaz” biçiminde konuştu.

“Yükselen maliyetleri azaltmak mümkün”
Bağıban, sentetik zekânın maliyetlere zait tesiri dair ise, “Bir etraflı yerine düşünüldüğünde müşterek binanın yahut binanın maliyeti sentetik zekâ, robotlar, Internet of Things (IoT) kabilinden teknolojiler sebebiyle yüzdelik 20-25 oranında düşürebilmektedir. Ancak bu teknolojilerden yararlanabilmek düşüncesince iri oranda veriye eş olunması gerektiği de unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“En güzel dizayn en endamsız müddette ve en emin halde imtihan edilebilir”
İnşaat sektöründe geçer sentetik zekâ, en müşterek tomar planlama ve dizayn düşüncesince kullanılmaktadır. Bu vaziyeti Bağıban, “İnşaat sektöründe geçer sentetik zekanın kullanımında yüzdelik 50'den müşterek tomar paya eş planlama ve dizayn ile yaratıcı dizayn imkânı enine boyuna mümkün bir duruma geliyor. Bu sayede en güzel seçeneği anımsamak düşüncesince nice modelin ayrımlı varyasyonları denenebilir ve sentetik dirayet en güvenli, en çabuk ve en akıllıca inşaat projeleri düşüncesince türlü tercihler sunabilir“ biçiminde açıkladı.

Proje yönetiminin etkinliği düşüncesince müşterek şans
Bir projede en aşırı zorlanılan mevzunun yazı gerçekleştirmek bulunduğunu ve kalburüstü müşterek plan yönetiminin gene sentetik zeka ile hâlâ havadan bir duruma gelebildiğini aktaran Bağıban, “Eldeki verilere gereğince projede mümkün hataları kestirim edebiliyor yahut mümkün gecikmeleri öngörülebilir bir duruma getiriyor. Bu sayede kaynakların en dişi halde kullanılması mümkün oluyor. Böylece kalite, güvenlik, devir ve maliyet mevzularındaki riskler hâlâ öngörülebilir bir duruma geliyor” dedi.

Maliyetleri kestirim ederek mütenasip değer harcama imkânı
Bağıban, maliyetlerin hesaplanması noktasında sentetik zekanın olanaklarını şöyle açıkladı:
“Maliyetlerin kestirim edilmesi sentetik dirayet ile mümkün bir duruma gelmektedir. Bu da projeye başlamadan evveli yahut plan sırasında tahminlerin hâlâ mıhlı yapılmasına imkân sağlıyor. Ayrıca, gereç tahmini yaparak gereksinimlerin belirlenmesine imkân tanıyor. Bu hem lojistiğin hâlâ havadan optimize edilmesine imkân sağlamaktadır tıpkı zamanda israfı önlüyor.”

Riskleri azaltarak istenmeyen çirkin vakaları engelliyor
Mali mevzularda sağlamış olduğu faydaların birlikte iş sağlığı ve güvenliği dair da sentetik zekanın dayanıklı aşırı yarar sağladığını tabir fail Bağıban, “Örneğin dronelar, kameralar ve IoT cihazlarıyla bütünleşmiş bulunan YZ, kask takmayan müşterek mensubu belirleme edebiliyor ve bu mevzuyu raporlayabiliyor” diye iş sağlığı ve güvenliği mevzusuna özen çekti.

Tamamlanan planların verimliliği sentetik dirayet ile mümkün
Sadece plan sırasında değil sürdürülebilir müşterek sentetik dirayet kullanması olması icap ettiğini vurgulayan Bağıban, “Sadece inşaat sırasında değil, kuruluş süreci tamamlanmasından sonraları da sentetik dirayet yeğleme edilmelidir. Akıllı kuruluş konseptine imkân tanıdığı bulunan YZ, erke yönetimi ilkin peyda etmek kıl payı esas kuruluş operasyonlarında maliyetlerin kontrolünü sağlayabilmektedir” biçiminde konuştu.

"Gelecek projeksiyonunda nice vesile bizleri bekliyor"
Teknolojiyi güzel kullanmak, planlara entegrasyonunu bildirmek ve geleceği dirlik güzel müşterek öngörüye eş olmak, feyiz artışı ve maliyetlerde düşme sağlayacaktır. Kimi kaynaklar sentetik zekânın öbür sektörlerdeki kabilinden dişi kullanılmadığını tabir etmektedir. “Gelecek projeksiyonlarında, data analizi, fon el işi yahut bilgisayarlı rüyet kabilinden yöntemlerle inşaat sektöründe sentetik zekânın hâlâ müşterek tomar kullanılacağı enine boyuna aşikâr” diyen Bağıban, “Örneğin strüktürel kusurların önceleri ayırt edilmesi düşüncesince bilgisayarlı görme, fon el işi ve analizi kullanılabilir. Başka müşterek kalıp ise plan riskleri, inşa edilebilirlik yahut strüktürel denge kabilinden mevzularda bulunan verilerin analizi ile elde edilmiş bilgilerin hâlâ müşterek tomar kullanılabileceğidir” açıklamasında bulundu.

Bağıban, “Sağlık ve çare sektöründe geçer yöntemlerin inşaat endüstrisi düşüncesince kullanılması gelecekte projeleri hâlâ dişi ve en akıllıca değerli bir duruma getirebilecektir. Dijital dönüşüme fut uyduranlar, doğacak düşüncesince en çelimli olanlar ortada yerini alacaktır. Dönüşüme dirlik çıkanlar yahut direnenler ise maliyetler ve fırsatları kaçırmaları dolayısıyla çöküşe mahkum olacaktır” diye laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ