USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Baykar Genel Müdürü Bayraktar: Hiçbir işimizde bir tane kuruş cesaret kullanmadık

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar'ın icra ettiği göz boncuğu aha yegâne kuruş itimat kullanmadığını, AR-GE desteği yahut akça bağış almadığını belirterek, "Destekleri on paralık almadık, ırak durduk. Her devir özlük yağımızda kavrulmayı seçtik." dedi.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar: Hiçbir işimizde bir tane kuruş cesaret kullanmadık
17-01-2023 09:09
İstanbul

Habertürk TV'de "Kübra Par'la Açık ve Net" programına eklenmiş bulunan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, gündeme bağlı soruları yanıtladı.

Milli teknolojiyle geliştirilen en toy insansız harp uçağı Bayraktar Kızılelma'yı evvela el 30 Ağustos'ta TEKNOFEST Karadeniz'de halkla buluşturduklarını hatırlatan Bayraktar, 14 Aralık'ta evvela uçuşun gerçekleştirildiğini, bunun baş döndürücü eleştiri kilometre taşı bulunduğunu söyledi.

Kızılelma'nın ağız ağıza öz kapital ile Baykar'ın yüzdelik 100 olanaklarıyla geliştirildiğini dile getiren Bayraktar, "Bize kimsenin Kızılelma'yı üret, geliştir kabil müşterek talebi olmadı. Dünyanın en şişman uygulayım bilimi firmalarından bir tanesi olmamızdan ötürü ülkemizin geleceği açısından bunun ne denli ehemmiyetli bulunduğunu bildiğimiz düşüncesince zat imkanlarımızla aşama attık." sanarak konuştu.

Bayraktar, Kızılelma'nın havacılık noktasında Türkiye'yi lehçe ve global açıdan süper çelim seviyesine çıkaracak uygulayım bilimi bulunduğunu kaydederek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bu projede gözyaşı averajı 27 olan, 3 bin 500 insan çalışıyor. Kızılelma baş döndürücü derinlemesine soluklu müşterek proje. Biz şu an neva altı hızında uçar evvela varyantı üstünde çalışıyoruz. Ses üstü hızlara çıkan, koşa motorlarda olan, hava-hava, hava-yer mühimmatlarının, Aselsan'ın geliştirdiği insiyak teknolojilerinin, elektrokardiyografi gözlükçü kabil teknolojilerin bütünleşmiş edilmiş bulunduğu Kızılelma 20-30 sene süresince yaşantımızda olacak. Mini sınıf, taktik, taarruzi sınıfı İHA'lar ve en sonuç Kızılelma. Bizim Baykar kendisine Kızılelma'dan sonradan amacımız feza teknolojisi sahalarında yatırımlar yapmak. Bugün vatanımızda hepsi vatandaşlarımızı dayanak noktası kazanmak düşüncesince onlarca İHA var. Tüm bu ekosistemi, iklim araçlarının altyapısını müzaheret etmek düşüncesince uzayda da müşterek egemenlik oluşturmamız gerekiyor."

"Beni tutuklatmak düşüncesince Ankara'da savcıyı aradılar"

Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2'nin veladet sürecinden bahsederek, şu detayları verdi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri '15 bin feette uçabilen, 6 sayaç havada kalabilen 100 kilometreden haberleşebilen müşterek insansız tayyare sistemine ihtiyacımız var' dedi. İki parça firmayı çağırma ettiler. Hiç müşterek AR-GE desteği verilmedi. Bizden güvence mektubu istendi. O vakitler tığ baş döndürücü küçük müşterek firmayız. 2007 senesinde projeye çağırma edildik. 2009 senesinde uçağı savurmak düşüncesince yarışlık bulamadık. Projeye bariyer kazanmak talip kırtasiyecilik Kastamonu'da, Çorlu'da, Keşan'da bizlere pervaz izni vermedi. 6 ay bekledikten sonradan zamanın 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun şahsen ferman vererek uçuşun yapılmasını sağladı. Ankara'dan o çağda müsaade çıkmadı. Dünyanın en ünlü silahsız insansız iklim uzlaştırıcı Bayraktar TB2 evvela uçuşunu 2009 Haziran ayında Keşan'da sellemehüsselam yaptı. Hiç müşterek veznedar bizlere güvence mektubu vermedi. O çağda Kale Grubu ile kuma olduk. Sıkıntılardan ötürü 2009 Ağustos ayında babamın aort damarı patladı."

Bayraktar, Ekim 2009'da askerden müsaade alarak Sinop'a pervaz testine gittiğini, sınırın 18 bin feet bulunduğu gösteri uçuşunda 19 bin feet yüksekliğe çıktıklarını, nısfınnehar 14.00'te koruyucu uçağın akşam 22.00'de indiğini anlattı.

Dışarıdan mevrut er üniformalı müşterek insan akşam karanlıkta bizatihi kendisine nazil tayyare düşüncesince mazeret uydurarak, "Ben bu uçağın bizatihi indiğine inanmıyorum. Sen tuşa bastın indi. Tutanağa bizatihi gerileyiş yazılmayacak" söylediğini aktaran Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Benim çelimsiz devre askeriye yaptığımı, müsaade alıp geldiğimi öğrenen bu er temiz zat, tığ kendimizi söylemeye çalışırken bana dönüp çabucak 'Çavuş esasi duruşa geç' dedi. Daha sonradan bana dönüp 'şerefsiz' sanarak bağırdı. Ben de yanıtını verdim. Beni tutuklatmak düşüncesince Ankara'da savcıyı aradılar. O zamanın savcısı her insanın ifadesinin katılması emirini verdi. Heyette olmayıp haricen gelip bizlere taşlama fail bu insan 3 ay sonradan askerlikten istifa yazar rakip firmada işe girdi. Diğer kululuş kriterleri sağlayamadı. Ocak 2010'da Savunma Sanayii Başkanlığı İcra Kurulu toplandı. Taktik İHA programında işi elde eden 24 sayı tayyare üretecekti. Bizden 12 sayı tayyare üretmemiz istendi. İhaleyi kaybeden kuruluşa toy plan açtılar. Onlara da 6 parça katapulttan atık ve paraşütle nazil tayyare yapmaları düşüncesince ısmarlama verdiler. Biz kontrat düşüncesince 2,5 sene bekledik. Kaybeden kululuş ile sözleşmeyi bizlerden 1 sene evvela imzaladı."

"Cumhurbaşkanları 'Biz Bayraktar TB2 kabul etmek düşüncesince sıraya girdik' sanarak izah yapıyor"

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, kendilerine müteveccih engellemelere ilişkin, "Bizim bürokrasimiz dikkatlidir, er 5 defa düşünür, bunun düşüncesince mi müsaade verilmedi yok ise size müteveccih hususi müşterek obstrüksiyon mi vardı?" şeklindeki istifham üzerine, bu mevzuları ayrıntılı bilenlerin baş döndürücü güzel bildiğini, bilmeyenlerin ise maksatlı kendisine kara atabildiğini söyledi.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2004'te ulusal ve ibdai istihsal modeli dair müşterek kâm konduğunu fakat sistemin buna amade olmadığını dile getiren Bayraktar, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Karşılaştığınız şeyler hâlâ evvela bu bölgede on paralık kimsenin karşılaşmadığı şeyler. Çok değişik şeylerle karşılaşabilirsiniz. Ben size yüzlerce aksi engelleme, karşılaştığımız uslu oyunlar sayabilirim. Ancak neticeye bakmış olduğunuzda bu işler şu anda başarıya ulaşmış. Bağımlı bulunan müşterek Türkiye'den zat gereksinimlerini en güzel biçimde karşılayan müşterek ülkeye, bunun da ötesinde 27 ülkeye hariç satım yapan, bunun aut politikada manivela tesirini canlı müşterek pozisyona gelindi. Bu aut politikada şişman de müşterek kazanımdır aslında. Şu an devletlerin cumhurbaşkanları 'Biz Bayraktar TB2 kabul etmek düşüncesince sıraya girdik' sanarak izah yapıyor."

"Hiçbir işimizde yegâne kuruş güven kullanmadık"

Haluk Bayraktar, devletin kendilerine hususi müşterek desteğinin bulunduğuna ve bunun da adaletli rekabeti ortadan kaldırdığına müteveccih iddialara bağlı şu cevabı verdi:

"Bu da atık iftiraların en büyüklerinden müşterek tanesi. Selçuk Bey (Bayraktar) 2016'da güveyi oldu. Biz 2016'dan evvela elhak Bayraktar TB2'yi geliştirmiş, SİHA kendisine TSK'ye tasdik etmiş müşterek firmaydık. Yine basar kapital kebap kapital kanatlı Malazgirt İHA'yı da tasdik etmiştik. Bayraktar Mini İHA'yı 2007'de geliştirip tasdik etmiş müşterek firmayız. Aylarımız, yıllarımız elhak Güneydoğu'da, Cudi'de, Gabar'da geçmiş. Biz bu bölgede kesintisiz AR-GE önleyen müşterek firmayız. Baykar icra ettiği nazar boncuğu ahacık 40 salname yaşamı süresince yegâne kuruş güven kullanmamış müşterek firma. Hiçbir devir güven kullanmadık."

"AR-GE desteği almadık, akçe bağış kullanmadık"

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, Savunma Sanayii Başkanlığından normalde AR-GE desteği meydan binlerce firmanın bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Biz müşterek kuruş AR-GE desteği almadık. AR-GE sözleşmesi imzalamadık. Nakit bağış kullanmadık. Sattık, ihraç ettik. Kazandığımızı projelerimize pınar yaptık. 2022'de Baykar'ın imzaladığı sözleşmelerin yüzdelik 99,3'ü ihracattan. Böyle müşterek kululuş on paralık gördünüz mü? Tek kuruş kredi, akçe bağış kullanmamış. Baykar'ın varlığı elhak rakiplik ortamı oluşturuyor. Baykar'dan evvela Türkiye İsrail'den Heron'ları alıyordu. Onlarca başağrısı yaşadık, silahlı bile değildi. Zaten silahlı olanını da Türkiye'ye vermiyorlardı. Bu SİHA bile sıfır Heron'ların fiyatı Bayraktar TB2'nin 5 katıydı. Türkiye Bayraktar TB2 öncesinde Heron'lardan da evvela Gnat İHA alıyordu. Ortalama pervaz ömrü 100 sayaç olmuş. 100 sayaç nelerdir ki tığ maaş 15 bin sayaç uçuyoruz. (Sizinkilerin ne kadar?) 600 bin saatteyiz biz. Baykar'ın varlığı elhak rekabeti ve maliyet etkinliğini getiriyor."

"Alenen müşterek kara ile dirlik karşıyayız"

Haluk Bayraktar, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Baykar'a müteveccih açıklamalarına ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İddialara, iftiralara gelelim. İlk evvela spiker soruyor: 'Selçuk Bayraktar'ın 'Cumhurbaşkanı Erdoğan kaybederse bu işler engellenir' sanarak müşterek ifadesi var' deniliyor. Bir el anca müşterek ifadesi namevcut Selçuk Bayraktar'ın. Selçuk Bey hakeza izlemsel mevzularda bulunan kudret nehiy müşterek relaks gösterirse bu planların riziko altında bulunduğunu söyledi. Siyasi hesaplarla yapılacak rastgele müdahalenin bu projeleri sonlandırmaya yeteceğini tabir etti. AR-GE her insanın dayanak noktası vermesi müstelzim müşterek süreç. Biz bunları yaşadığımız düşüncesince biliyoruz fakat yaşamayanlar bilemez. Beyefendi 8 sene MGK üyeliği yaptığını söylüyor. '8 sene MGK üyeliği önleyen müşterek insan müşterek gün, 'Ben bu ülkede dört başı mamur dünyanın konuşmuş bulunduğu Bayraktar TB2 nedir? Bu Baykar ne yapıyor demez mi? Bir fuara gelir, firmayı görüşme eder... Bir fuar yaptık (SAHA Expo) geçtiğimiz kasımda. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace geldi. Sabah 09.00'dan nısfınnehar 15.00'e denli durdu. Bayraktar SİHA'ların ne denli hile değiştirici bulunduğunu tabir etti. Bulgaristan'ın, Malezya'nın Cumhurbaşkanları geldi, fabrikamızı görüşme etti. Sayın Kılıçdaroğlu 2012'de Baykar'a geldi, TEKNOFEST'e de geldi. Onun gelmesine karşın maatteessüf CHP'den müşterek kadro başkanvekili milyonların katılmış bulunduğu dünyanın en şişman festivalini 'Damadın TEKNOFEST'i' niteleyerek itibarsızlaştırmaya çalıştı. 'İstikbal göklerdedir diyen' müşterek liderin, Atatürk'ün kurduğu tümen CHP değil mi?"

Bayraktar TB2'nin kontrat imzalaması etabında bankaların kendilerine güvence mektubu vermediğini kaydeden Haluk Bayraktar, yazdıkları varakpare sonrası, firmayı değerlendiren İş Bankası kadrosunun "Sizlerin eğitimleri, kariyeri bizim düşüncesince teminattır. Dünyanın en güzel üniversitelerinde lisans, faziletkâr lisans yapmışsınız." söylediğini aktardı. Bayraktar, bunun arkası esna İş Bankası'ndan güvence mektubu alabildiklerini anlattı.

Selçuk Bayraktar'ın, "Mevcut iktidarda bile bu mevzularda müşterek relaks olursa bu planlar riziko altında olur." yönündeki lafına ayraç fail Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun ne denli akıllıcasına bulunduğunu gördük. Alenen müşterek kara ile dirlik karşıyayız. Türkiye defans ve havacılık sahasının bu sene ihracatı 4,2 bilyon dolar. Bunun 1,2 bilyon dolarını Baykar yaptı. Toplam 27 diyar ile hariç satım anlaşması yapan, 2022'de 18 ülkeye SİHA tasdik eden, Türkiye defans havacılık sanayisi ihracatının yüzdelik 28'ini önleyen müşterek kululuş Baykar. 1000'den müşterek tomar evcil tedarikçisi olan, 3 bin 500 bireyin çalışmış bulunduğu müşterek firmaya, siz 'bütün kaynaklar yegâne kuruluşa veriliyor, rakiplik yok, baylanlık oluşur, dokunuruz' iftiralarıyla ve tehditleriyle gönül uzatacaksınız ve buna tığ içtimai medyadan yanıt verince politik müşterek çatı olacağız. Böyle müşterek bilinçlilik olur mi?"

Bayraktar, "Baykar, mevki yada kudret kabilinden gayrı kuruluşların rekabeti engellenecek biçimde destekleniyor mu?" şeklindeki soruya karşılık, hakeza müşterek şeyin belkili olmadığını, Baykar'ın varlığının rekabeti doğurduğunu anlattı.

"Devlete değişik sınıflarda İHA tasdik fail 7 değişik müşareket var"

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, devletin ulusal güvenliğe müteveccih projeleri desteklemesinin natürel bulunduğunu kaydederek, şu biçimde konuştu:

"Ancak tığ Baykar kendisine bu destekleri on paralık almadık, ırak durduk. Her devir zat yağımızda kavrulmayı seçtik. Hiçbir devir akçe bağış istemedik. Biz daim geliştirelim, satalım, ihraç edelim dedik. Hiçbir devir güven kullanmadık. Hakkımız olmasına karşın akçe dayanak noktası ve bağış kullanmadık. Düşünün ki elhak nazar boncuğu akçe destek, bağış kullanmadığımız biçimde güçlü büsbütün öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz böylesine izlemsel müşterek ahacık ne janr karalamalara, iftiralara sunulan kalıyoruz, bu olanakları kullanmış olsak ki bilgili ne biçimde saldıracaklardı. İstiyoruz ki evren çapında müşterek ürünümüz olsun. 1,2 bilyon dolar ihracatı tığ 1 parça ürünle yaptık. Savunma sanayinde çelimsiz müşterek müddet evvela etkin kululuş sayısı 15 civarındayken bugün sektörde iş önleyen 2 bin kululuş var."

Bayraktar TB2 düşüncesince esna olduğunu, ısmarlama verenlerin 3 sene beklediğini dile getiren Bayraktar, Türkiye'de TSK'ye tahsil edilen rastgele çeşitli İHA ve SİHA'nın saydam müşterek süreçle ve ihaleyle alındığını, devlete İHA tasdik fail 7 değişik firmanın (Farklı sınıfta sistemler üreten) bulunduğunu vurguladı.

Haluk Bayraktar, Baykar'ın ihalelerde gayrı şirketlerden değişik değerlendirilmesinin bahis konusu bile olmadığını tabir ederek, elhak ürettiklerinin şişman müşterek tarafını ihraç ettiklerini anlattı.

Bayraktar TB2'nin dünyanın en ünlü silahlı insansız uzlaştırıcı bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, on paralık kimsenin, nazar boncuğu ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı bulunduğu düşüncesince Selçuk Bayraktar'dan SİHA almadığını söyledi.

Bayraktar, "Baykar, şu anda dünyanın en şişman İHA ihracatçısı. Dünyada bizlerden müşterek tomar ülkeye bu ölçekteki İHA'ları verici apayrı müşterek kululuş yok." sanarak konuştu.

"Bütün yatırımlarımızı zat kaynaklarımızla yaptık"

Haluk Bayraktar, Türkiye'nin önde mevrut firmalarının envestisman heveslendirme düşüncesince devlete başvurabildiğini, rastgele sektörden değişik işler önleyen 55 kululuş düşüncesince envestisman heveslendirme vesikası düzenlendiğini, kendilerinin de Baykar kendisine başvurduklarını belirterek, plan teşviklerine başvuran kuruluşların tamamına yakınının akçe desteği kullandığını söyledi.

Bayraktar, "Biz elden her insanın kullandığı, zat öz kaynaklarımızla yatırımı yaptıktan sonra, o bünye kar ettiğinde bağış ödeyeceği devir onu karından düşürme olanağı var. Bunu elhak yüzlerce kululuş alıyor. Sütçülük önleyen da hayvancılık önleyen da otomotiv önleyen da alıyor. Bütün yatırımlarımızı zat kaynaklarımızla yaptık." açıklamasında bulundu.

"Siyasi müşterek polemiğin içinde olma kabil müşterek derdimiz yok"

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, emektar Pentagon yetkilisi Michael Rubin'in Türk defans sanayisinin güçlenmesinden duyduğu hastalığı dile getirerek, Baykar'a müeyyide çağrısında bulunduğunu, ayrımsız güneş FETÖ'cü gümrüksüz insanların neşriyat organlarından iftiralarda bulunduğunu, gine ayrımsız güneş Ali Babacan'ın iftiralar atarak izahat yaptığını belirterek, "Bu denli bilinçlilik kesinlikle olmakta müşterek anda? Biz işimize odaklanmışız ve ülkemizi bu bölgede dünyanın en istikbal ülkesi hazırlamaya çalışıyoruz. Bizim politik müşterek polemiğin içinde olma kabil müşterek derdimiz yok." sanarak konuştu.

Bayraktar Kızılelma'nın doğacak 2 yılda verim olmasının beklendiğini dile getiren Bayraktar, "Şu an rastgele müşterek siparişi bulunan müşterek verim değil fakat gayrimenkul dışından ısmarlama hasretmek talip devletler var. Ancak tığ şu an verim bulunmadığı düşüncesince ısmarlama almıyoruz. Bayraktar TB3 de bu senenin böylelikle hızlı istihsal hattına girecek. Dolayısıyla Türkiye kendisine zat silahlı insansız iklim aracını ve insansız harp uçağını üretip geliştiren müşterek diyar olacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ