USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bedelli askeriye düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı

Bedelli askeriye düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bedelli askeriye düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı
13-07-2022 01:04
Ankara

Buna göre, kurtulma ve müsaade tecavüzü neredeyse suçlarla alakalı kendisine kendince ön tetkik yapılanın bulunamaması zımnında anlatım edinmeyi olanaksız duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, taşıt kazası zımnında savaş malzemesine dokunca özgülemek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olmaları hali hariç, otomobilin kullanması zımnında meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname süreyle 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme

Yüksekokul mezunu astsubaylar, birlikte aşama intibakı sağlanarak dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve tekaüt personele de birlikte aşama intibakı sağlanacak.

Kanunla, minimum 2 sene ve şimdi etraflıca mevkut yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları adım ve kademeye birlikte aşama arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan minimum 2 sene mevkut yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları adım ve kademeye birlikte aşama arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma aşama maruz astsubayların ahir rütbelerinin ve ödül kademeliliklerinin önce kademeleri maruz arttırma aşama miktarı genişliğinde çok olacak.

Emekli oldukları tarihteki toplama halleri esasi darılmak aracılığıyla minimum 2 sene ve şimdi etraflıca mevkut yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, alçak malullük yahut ödev malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu organizasyon gereğince yapılacak uyum ve buna müteallik ödemeler 3 ay süresince sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut kasıntı karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; rötar cezası, rötar zammı yahut nema uygulanmaksızın, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay süresince alakalı kuruluşlar kabilinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Kanunla, mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, organizasyon kapsamında meydana getirilen intibaklarla birlikte yukarı mahiye derecesinin birlikte numara kademesine; birlikte numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birlikte numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecek.

Bu düzenlemenin uygulanması zımnında geriye müteveccih rastgele birlikte ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askeriye hizmetini hesabına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ilişik ve askeri hizmete müteallik yönetimsel iş ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza icra ettiği içtima yönetimsel ilçe yetkisi anlamında müteallik yer aldığı semt gözetim mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki gözetim mahkemesi izinli olacak.

İşletmelerin kapital ihtiyacı

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve armonika faaliyeti yürütenler ile darülfünun neredeyse askeri kuruluşlarda da basar kebap kapital meta kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, güç komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki basar kebap kapital meta işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca ölçülü personel ve askeri mektepli realizasyon faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza fail öbür amme kasıntı ve kuruluşları personeline fariza icra ettikleri değme gündüz düşüncesince 750 amblem ve ayda en çok 12 bin amblem rakamının işyar mahiye büküm sayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak ücreti geçmemek neredeyse basar kebap kapital meta gelirlerinden sevap ödenebilecek. Ödenecek ücret, mühür vergisi aut rastgele birlikte mevhibe ve kesintiye editör tutulmayacak.

Öğretim üyelerine plan bazlı basar kebap kapital sermaye

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi içerisinde şimdi çelimli birlikte kol yapısının oluşturulması, öbür üniversitelerde yer aldığı neredeyse talim görevlilerine plan bazlı basar kebap kapital meta imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi kesim iş birliğinin artırılması, defans uran dalında dünkü ve ibdai planlar geliştirilerek evcil ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle toplama edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör müdahale bilimsel niteliği bulunan yöneticileri ve umumi sekreteri ile çırçıplak ve er talim elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun basar kebap kapital ana paraya müteallik hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince yerlerin bu biçimde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince düzlük ayrımsız bilimsel niteliği bulunan titr ve derecedeki çırçıplak talim elemanlarının finansal hakları esasi alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine müteallik savaş okulları, müdavim dizge yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut işyar çırçıplak talim elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin açık tutarı, bu organizasyon gereğince ayrımsız taban müteallik yapılacak açık ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki fark, merkezi gözetim ekonomik durumuna finansal ağırlık getirmeden sadece bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devredilmek düşüncesince muktezi danışma şartlarına erbap ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki çağda yürütme edilen harekat yahut taşınmazlar dışı harekât görevleri zımnında müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan iştahlı olanlar, bakım yılı aut tamlanan öbür koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar sonuç imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonradan yapılacak önce seçilmiş sınavından neşet etmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek neredeyse kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olup bedelci askeriye hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, "askerliğe elverişli" neticesinde mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gündüz makbul bulunan işyar mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim hemen sonra bedelci askerlikten faydalanma hakkı elde yazar de vazgeçenlere dünkü birlikte adalet verilmeyecek.

Bedelli askeriye hizmetinden, fiili askeriye hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap önceleri vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay süresince ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Bakayalar öbür yükümlülerden şimdi çok değer ödeyerek yararlanacak

Kanunla sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, öbür yükümlülerden şimdi çok değer ödeyerek bedelci askerlikten sonsuz faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin değme kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3500 amblem rakamının ödemenin yapıldığı gündüz makbul bulunan işyar mahiye katsayısı ile makbul mazeretler aut sorma kaçağı, gizli ve kalıntılar kaldıkları hep sürenin değme ayının çarpımı neticesinde bulunacak.

Belirlenen ek bedele esasi sürenin hesabında, 1 ila 30 gündüz birlikte ay onama edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban eklenerek hesaplanacak.

Dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi diyar parasını ödemedikleri yahut rastgele birlikte takvim senesinde hep kendisine 184 gündüz ve şimdi çok süreyle taşınmazlar süresince bulundukları düşüncesince dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlar, taşınmazlar dışı temsilciliklere yahut askeriye şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 amblem rakamının işyar mahiye katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi diyar parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset süresince başkaca ödemeleri halinde; ilkin ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, az artan ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset süresince ödemeleri şeklinde askeriye hizmetini hesabına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde alakalı düzenlemede öngörülen ücrete denk yahut bu tutardan çok olanlar ise askeriye hizmetini hesabına getirmiş sayılacak. Ancak bunların üstüne üstlük ödedikleri döviz art ödenmeyecek.

Bu organizasyon kapsamındaki döviz ödemeleri, taşınmazlar haricinde taşınmazlar dışı temsilcilikleri, taşınmazlar süresince Merkez Bankasınca toplama edilerek ekonomik duruma dirimlik kaydedilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ