USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Binaların deprem riskini henüz çabuk hesaplayan dünkü yönteme Türk imzası

ODTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı'nda geliştirilen ve binaların riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet aynı zamanda devir tasarrufu sağlayıcı acemi yöntemin mevzuat değişikliği yapılarak vatandaşların hizmetine sunulması hedefleniyor.

Binaların deprem riskini henüz çabuk hesaplayan dünkü yönteme Türk imzası
04-03-2022 14:19
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Binaların deprem riskini şimdi aceleci hesaplayan toy yönteme Türk imzası

ODTÜ'lü bilgelik insanları, binaların deprem riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet bununla müşterek devir tasarrufu sağlayıcı toy formül geliştirdi. Yöntemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca değerlendirilerek mevzuata yansıtılması hedefleniyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, Deprem Haftası zımnında AA muhabirine, Bölümün Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nda planlı ilmî planlara bağlı açıklamalarda bulundu.

Yakut, laboratuvarda hassaten polat ve demirli beton yapıların deprem davranışına bağlı araştırı ve deneyler yaptıklarını, AR-GE faaliyetleri yürüttüklerini, başkaca Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezinin çalışmalarının da ayrımsız laboratuvarda yürütüldüğünü söyledi.

Üniversitenin laboratuvarlarında hassaten 1992'de meydana mevrut Erzincan depreminden sonradan Türkiye'deki yapılara uygun, şümullü depreme dirlik ihya çalışmalarının yürütüldüğünü anımsatan Yakut, burada Avrupa Birliği 6. ve 7. Çerçeve Programları hassaten peyda eylemek üzere, NATO'nun da desteklediği sağlam baş döndürücü arsıulusal projenin yürütüldüğünü aktardı.

1999 Marmara Depremi'nin dünya genelindeki yapıların deprem performansı dair baş döndürücü ehemmiyetli müşterek tesirinin bulunduğunu dile getiren Yakut, seneler ilerledikçe ilmî araştırmalar, teknolojik gelişmeler, yaşanmış bulunan depremlerin tesiri ve elde edilmiş tecrübeler ışığında mevzuatın güncellendiğini anlattı.

Yakut, sonuç çağda ise Türkiye'de yürürlükte bulunan 2 anne deprem yönetmeliği dair ehemmiyetli planların yürütüldüğüne ayraç etti.

Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'nin 2019'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yakut, AFAD'dan aldıkları plan ile bu yönetmelikteki yöntemlere bağlı doğrulamalar ve gerektiğinde de iyileştirmeler gerçekleştirmek az daha çalıştıklarını anlatım etti.

Yakut, hem anaç bununla müşterek çözümlemeli boyutu bulunan Ulusal Deprem Araştırma Programı projesinin 2 senedir sürdüğüne ayraç ederek "Hedefimiz projenin çözümlemeli ve anaç neticelerini yönetmeliğe yansıtmak." dedi.

Proje kararında ortaya çıkan talimatname ayrım ve gözden geçirme önerilerinin AFAD'ın bünyesindeki Deprem Yönlendirme Komisyonuna sunulacağını bildiren Yakut, komisyonun neticeleri değerlendirerek lüzumlu talimatname revizyonuna değişmeyen vereceğini belirtti.

2013'ten buyana Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında Riskli Yapıların Tespit Edilmesi düşüncesince Esaslar Yönetmeliği çalışmalarının müşterek kısmının tarz içerisinde yürütüldüğünü ve o kapsamda müşterek talimatname hazırlandığını aktaran Yakut, o günden buyana bitmeme fail revizyonlar, toy ilaveler, iyileştirmeler ve yönetmeliğin yürütüm yazılımının geliştirilmesi kabil yönetmeliği sponsor çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

"Geliştirmiş olduğumuz yöntem, baş döndürücü cılız dayanıma cemaat binaları belirleme etmeye yöneliktir"

Yakut, binaların deprem riskini aceleci ve az maliyetle hesaplamaya müteveccih toy müşterek formül geliştirdiklerini bildirdi. Yöntemin İstanbul Kartal'da öz ağırlığı altında çöken bina benzerlerinin aceleci halde belirleme edilmesine müteveccih bulunduğunu tamlayan Yakut şunları kaydetti:

"Projemizde üçüncü revizyonu yapılacak bulunan yönetmeliğe, binaların aceleci müşterek halde risklerinin belirleme edilmesi ve hasarlı binaların risklerinin belirlenmesi düşüncesince geliştirmiş olduğumuz metodlar karışma edilecek. Bu çalışma, yapının baş döndürücü detaylı meydan emekleri ile bulunan bilgilerini saptama eylemek adına şimdi sınırlanmış müşterek meydan çalışmasıyla birleşen umumi detayları kullanarak aceleci ve şimdi sade analizler yaparak yapının baş döndürücü riskli olup olmadığını belirlemeye müteveccih ön belirleme namına düşünülebilir. Detaylı belirleme formül neticelerini kullanıp aceleci istimara alternatifini kalibre ediyoruz. Amacımız meydan çalışmasını baş döndürücü şişman seviyede azaltmak. Yani sahada müşterek bina düşüncesince toplamda 2-3 çağ devir harcayacağınıza, bunu 2-3 saatte yapabilir duruma geleceksiniz. Belli müşterek bölgedeki baş döndürücü sayıda bina düşüncesince risk tespiti isteniyorsa formül tatbik müşterek halde uygulanabilecektir. Bu yöntemle baş döndürücü biçimsiz ve baş döndürücü dobra performansa cemaat bulunan binaları fark eylemek mümkün."

Geliştirilen toy yöntemin yönetmeliğe girmesi yerinde talip ev sahiplerinin, en önce binasını inceletebileceğini ve peşi sıra elde edeceği neticeye layıkıyla akıntı edebileceğini aktaran Yakut, "Mesela faziletli riskli cılız müşterek yapının detaylı meydan emek harcaması ve analizi yapılmaksızın, elden umumi veriler kullanılarak müşterek neticeye varılabilecek. Bina baş döndürücü biçimsiz vaziyette değilse şimdi detaylı emek vermek yapmasını öneriyoruz." sanarak konuştu.

Çok sayıda yapının deprem riskini hesaplamada tekerlek tekerlek istimara yapmanın hem bütçe hem devir açısından külfetli olduğuna ayraç fail Yakut, "Dolayısıyla bunun adına geliştirdiğimiz toy yöntemle şimdi çabuk, şimdi hızlı, şimdi az maliyetle şimdi baş döndürücü sayıda yapının deprem riski hesaplanabiliyor." ifadesini kullandı.

Kartal'da çöken yapının benzerleri baş döndürücü aceleci belirleme edilebilecek

Türkiye'de öz ağırlığı altında çöken sağlam baş döndürücü bina bulunduğunu tamlayan Yakut, "Kartal'da çöken yapının peşi sıra ayrıksı binaların da benzeri vaziyette bulunduğu ortaya baskı ve bu çeşit binaları da baş döndürücü şimdi aceleci müşterek halde bakıp belirleme eylemek gündeme geldi. O amaçla matrut müşterek yöntem. Kullanıcılar da isterse hem şimdi az bütçe ayırarak hem şimdi baş döndürücü binaya şimdi aceleci müşterek halde bakabiliyorlar." açıklamasını yaptı.

Yakut, ODTÜ namına geliştirdikleri yöntemle ilişik arsıulusal ilmî makalelerini yayımladıklarını dile getirerek "Bu tekniğin yayınlarla beraberce baş döndürücü şimdi serbest müşterek kitleye de ulaşacağını kestirim ediyoruz. Geliştirdiğimiz yöntemi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına talimatname ortamında sunduk. Herhangi müşterek huysuzluk eğer olmazsa bu yöntem, yönetmeliğe girecek." sanarak konuştu.

"Geliştirilen yazılım programı resmi namına kullanılabilecek"

Prof. Dr. Yakut, laboratuvarlarında ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Binici'nin yürüttüğü projede Bakanlığın öz içerisinde bulunan müşterek yazılım programı geliştirdiklerini de bildirdi. Programın kontrollerinin bitmeme ettiğini aktaran Yakut, "Bakanlık makul görürse bu izlence da kullanıma açılacak. Bu yazılımla piyasada bulunan ve baş döndürücü yayılmış geçer not kimi müheyya yazılımların adına bulunan yapıların risk tespiti düşüncesince bu yazılım kullanılabilecek." bilgisini verdi.

Yakut, Deprem Haftası zımnında uyarılarda bulunarak ev alınırken ölmek mergup yapının analizleri, hesapları ve kontrollerinin akıllıca yapıldığına bakılması icap ettiğinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ