USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Binaların 'güvenliği' evcil bina izlem cihazıyla kovuşturma edilecek

Gebze Teknik Üniversitesi'nin (GTÜ) yürüttüğü plan kapsamında geliştirilen evcil bina strateji cihazlarıyla kurulacak millî ağ sistemiyle binaların "güvenliği" izlenecek.

Binaların 'güvenliği' evcil bina izlem cihazıyla kovuşturma edilecek
03-03-2022 12:39
Kocaeli

TÜBİTAK'ın desteklediği "Az-Orta Katlı Konut Yapılarında Afet Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Ulusal Ağının Kurulması" projesi kapsamında 20 kuruluş güvenliği kovuşturma cihazıyla ağ sistemi kurulacak.

Bu sayede yapıların devim bilimi davranışındaki değişimler izlenerek belirleme edilen kazalı durumlar, domestik yönetimlere iletilebilecek.

Proje yürütücüsü ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ahu Kömeç Mutlu, AA muhabirine, TÜBİTAK'tan 545 bin teklik dayanak noktası almaya adalet ele geçiren plan kapsamında çalışmalara Ekim 2021'den beri ciddilik verdiklerini söyledi.

Türkiye'de yapıların hoppadak sarsıntı yada afetlerden dokunca görmediğine dikkati çekici Mutlu, muahharen meydana getirilen müdahaleler yahut domestik mefruşat koşulunda meydana mevrut değiş üzere nedenlerle de tehlikeye sunulan kalabildiğini kaydetti.

Mutlu, yapılarda mühendislik çalışmasının tamamlanmasının peşi sıra meydana getirilen müdahalelerin, binanın devim bilimi karakteristiğinde değişime fiyaka açtığını ve bundan kaynaklı yıkımların, dirilik ve para yitirilmesine sebep bulunduğunu ve Türkiye'de bunun örneklerinin yaşandığını dile getirdi.

"Olası dirilik ve para kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz"

Türkiye'de eleştiri yapıların izlenmesi dair geliştirilen sistemlerin bulunan olduğuna ayraç fail Mutlu, amaçlarının bu sistemleri hâlâ birlikte tomar yaygınlaştırmak ve halis muhlis konutlarda kullanılabilecek birlikte dizge keder imar kılmak bulunduğunu anlattı.

Bu amaçla plan ortağı Netaş firmasıyla aleti geliştireceklerini aktaran Mutlu, Dr. Öğretim Üyesi Ülgen Mert Tuğsal ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Anıl Dindar ile yürüttükleri disiplinlerarası projenin Ekim 2024'te tamamlanmasını ön gördüklerini söyledi.

Mutlu, cihazla dair yerleştirilen binanın devim bilimi karakteristiğinin kovuşturma edileceğini anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu veriler enstantane fotoğraf namına işlenip elde edilecek bilgiyi domestik değişmeyen mekanizmalarına ileterek muhtemel dirilik ve para kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Yapıya muahharen meydana getirilen müdahalelerin örneklerini baş döndürücü kat gördük. Binaya baş döndürücü yaklaşan konumda meydana getirilen kontrolsüz kazılar sonucunda bulunan binanın kilo vermesi üzere nedenlerden yıkımlar yahut hasarlar olabiliyor. Biz burada hasar tespiti yapmıyoruz, hoppadak devim bilimi karakteristikteki değiştirmek kovuşturma ediyoruz. Projede yapmayı hedeflediğimiz şey, kovuşturma sistemini az ve ölçülü eğik yapılarda da uygulanabilir bir duruma gelmek lakin ölçün birlikte kuruluş sağlığı izlemesi yapmıyoruz. Hasar tespiti üzere birlikte misyonumuz yok. Burada binanın karakteristiğinde birlikte farklılık var mı, kuruluş zayıflamış mı yada ne birlikte güçlük almış? mesela birlikte sarsıntı var ise o alanda ve yapıda depremden kaynaklı birlikte kilo verme var ise mekân yapılardaki etkisine bakıp birlikte ağ oluşturmaktaki maksat da bu. Etki birlikte depremden mi kaynaklanıyor yahut birlikte patlamadan mı kaynaklanıyor, birlikte hafriyat çalışmasından mı kaynaklanıyor? Bu bilgiyi saptama eylemek amacımız."

Cihazın prototipi geliştirildi

Mikro elektrokardiyografi mekanik sensörlerle (MEMS) civar örnek birlikte aygıt ürettiklerini ve önceki aşamada 20 cihazla uçman alanda testlerini gerçekleştireceklerini tamlayan Mutlu, GTÜ kampüsündeki 18 binaya ve Netaş'ın İstanbul Kurtköy'deki binalarına da 2 aygıt yerleştireceklerini, bu sayede hem çatı üstünde hem de Gebze-Kurtköy ortada ağ enformasyon testlerini yapacaklarını anlattı.

Mutlu, cihazla ilişik maliyet hesaplamaları yaptıklarını dile getirerek, uygulanabilir birlikte dizge geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ağ sistemi yardımıyla binanın devim bilimi karakteristiğinde değiş olduğunda ilişik kurumlara bilim verilebileceğinden bahseden Mutlu, "Proje yapılmasından sonraları aygıt kâffesi testleri geçtiğinde mesken tipi yapılarda yaygınlaştırılabilir. Cihaz üstünde plan ortağımız Netaş çeşidinden tasarlanan gömük birlikte dizge var. Bunun yazılımı ve donanımı ağız ağıza yerli. Cihaz, hem çatı namına baş döndürücü tatbik hem de maliyet namına etkin. Bu cihazla kuruluş güvenliğini kovuşturma eylemek beklenen olabilecek. Sürdürülebilir kentleşme düşüncesince de bu janr cihazların yaygınlaşması, ayrımsız sürede maşer bilincini de geliştirecek." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ