USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bu merkezin Türkiye'de örneği yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, fay tedavisinden örümcek atölyelerine denli şümullü bölümleriyle misyon veriyor. Türkiye'ye sağlam bulunan merkezde tasarlanan yürüteçler, nüzullü hayvanların dirim standardını arttırıyor.

Bu merkezin Türkiye'de örneği yok
01-02-2022 12:54

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çeşidinden 2014 senesinde oluşturulan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi, 'Sokak Hayvanları Eylem Planı' kapsamında 2021 senesinde Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'na dönüştürülürken, bu kapsamda çıkmaz hayvanlarına maruz hizmetler artırılmıştı. Kırık fırlak otama alanları, örümce atölyeleri, ameliyathaneler, ısıtmalı hususi kafesler ve nice bölümüyle dört dörtlük teşekküllü sayrılarevi konforunda oluşturulan Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, Türkiye'ye de kip oldu.

Kırık tedavisi yapılıyor

Sokak hayvanları düşüncesince müstelzim topu topu şartlar Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nda oluşturulurken, fay tedavisi düşüncesince de muktezi düz hazırlandı. Kırıkların cerrahi tedavisinde içerden yahut haricen belirleme şekilleri yeğleme ediliyor. Titizlikle meydana getirilen tedaviler, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. Hakan Salcı öncülüğünde, Büyük Şehrin bilirkişi baytar hekimlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Her hafta Bursa'dan Kocaeli'ye mevrut Salcı, ameliyatlara katılıyor ve baytar hekimlere terbiye veriyor.

"Patilik, Kocaeli'ye seslenme fail birlikte proje"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Muhammed Feyzi Karabıyık, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinin 2014 senesinde açıldığını, şimdi sonradan ise Türkiye'ye kip olacak projeye dönüştürüldüğünü kaydetti. Bakımevinin kifayetli gelmediğini kail Feyzi Karabıyık, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın'ın talimatlarıyla toy yapılandırmaya geçtik. Çünkü kentin ihtiyaçları, köpeklerin gereksinimleri değişmeye başladı. Bizde bu kapsamda Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nı devreye aldık. İçerisinde değişik şimdi birlikte departmanların bulunduğu bölümler var. Yürüteç atölyeleri, ameliyathaneler, röntgen alanları, laboratuvar alanları, hayvanların kalmış bulunduğu alttan ısıtmalı kafesler var. Alt bölümlerde de evreler var. Agresif, ayağı olmayan, gözü sıfır ve hayatlarını dışarıda geçiremeyecek hayvanları konuk ettiğimiz alanlar var. Patilik yegâne başına buradan ibaret değil. Patilik, Kocaeli'ye seslenme fail birlikte proje. Bunun da bünyesinde eğitimler var. Bizim zat eğitimlerimiz var. Çocuklara hayvanlarla akıllıca haberleşme derslerimizi vermeyi hedefliyoruz. Muhtarlarımızı, ekol müdürlerimizi, diyanet görevlilerine bu eğitimleri veriyoruz. Sokakta kapik gördüklerinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı bunları anlatıyoruz. Topyekun Kocaeli'ye seslenme fail birlikte proje" dedi.

"Sadece insanoğlu bahtiyar olduğunda site bahtiyar olamaz"

İnsanlarla hayvan bilimi arasındaki bol bolamat seviyesini geliştirmek istediklerini kaydeden Karabıyık, "Biz inanıyoruz ki; "Mutlu kent Kocaeli" sloganının altında hoppadak insanoğlu bahtiyar olduğunda kentin bahtiyar olmayacağının farkındayız, hayvanların da bahtiyar olması gerektiğine inanıyoruz" diyerek konuştu.

"Patilik projesinin halihazırda birlikte örneği yok"

Şube Müdürü Muhammed Feyzi Karabıyık, hayvanseverlere çaça yardımları yapıldığını, kentin 55 ayrı noktasında tagaddi noktaları oluşturduklarını da anlatım etti. Tahsis edilen dü aracın, kentin topu topu alanlarını gezdiğini, kırsaldan site merkezine denli hizmetçi noktalarına çaça bıraktığını kaydeden Karabıyık, "Hayvanseverler site süresince besliyor, tığ de kırsalda hizmetçi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 senesinde kurduğumuzda bakımevimiz topu topu illere kip olmuştu. Patilik projesinin de halihazırda birlikte örneği yok. Hiçbir yerde bu denli topyekun prosedür uygulanmıyor. Biz hepsini fehva yapmış olup şehre veriyoruz" halinde konuştu.

Yürüteç yapılıyor

Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nda oluşturulan atölyelerde hayvanlara müteveccih yürüteçlerin yapıldığını da dile getiren Karabıyık, laflarını şöyleki sürdürdü:
"Yürüteç önleyen arkadaşımız var. Kendisi şahıslara örümce önleyen birisi. Biz bunu hayvanların hizmetine sunmayı hedefledik. Bize başvuran topu topu vatandaşlara ecir bedeli istemeden, Türkiye'nin herhangi birlikte hesabına örümce yolluyoruz. Bizim atölyemiz mevcut ve yürüteçler orada üretiliyor. Atölyemizin içi de döşendi, arzu fail her insana bunu veriyoruz. 4 Ekim 2021'de başladık ve hem kediye bununla beraber köpeğe yürüteçler yapıyoruz. Hayvanının sahn standardını geliştirmek istedik, rahatla birlikte yerden birlikte yere gitmesini hedefledikse. İlk işlemi birlikte kedide uyguladık ve o pisik sonrasında yürüdü. Arka ayaklarında dolaşma sorunu vardı, örümce ona hikmet otama olanağı sağladı"

"Prof. Dr. Hakan Salcı herhangi birlikte hafta Bursa'dan Kocaeli'ye geliyor"

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. Hakan Salcı'nın herhangi birlikte hafta Kocaeli'ye gelerek, terbiye verdiğini ve ameliyatlara katıldığını da vurgulayan Karabıyık, şu ifadeleri kullandı:

"Bende birlikte baytar hekimim. Hocamız bizi de eğitiyor. Kırık ameliyatlarının nite yapılması gerektiği ile ilişik bilgiler veriyor. Kendisi fevk düzem birlikte hoca. Kendisine aşırı teşekkürname ediyorum. Bursa'da herhangi birlikte hafta buraya geliyor. Üzerimizde şişman emeği var. Ameliyatları da fevk düzey, kendisi de fevk düzem bilgilere sahip. Hocamızın öncülüğünde 40 civarındaki hayvanı fay ameliyatı ile sağlığına kavuşturduk. Hocamız hoppadak fay veya mızrap ameliyatları yapmıyor. Diyafram yırtığından, ur almaya denli eksiksiz cerrahi operasyonları geçekleşiyor. Kendi süresince açıkça duygu ameliyatı caba yapabiliyor"

"Çok şanslıyız"

Muhammed Feyzi Karabıyık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın hayvan bilimi dair aşırı kırılan bulunduğunun da altını çizerek, "Bu hizmetlerin yapılabilmesi düşüncesince hoppadak baytar hekimin veya müdürün istemesinin birlikte manası yok. Belediye başkanının da istemesi lazım. Tahir Büyükakın başkanımız bu mevzuda aşırı hassas. Başkanımıza bunu anlattık, hayvanının sıkıntılar bünyesinde yattığını ve ona birlikte hal önerisi sunmamız icap ettiğini söyledik. Kendisinden 'Ne gerekiyorsa yapın' yanıtını aldık. Böyle misyon herhangi birlikte yerde olmuyor, tığ bu mevzuda aşırı şanslıyız" laflarına ekledi.

Hamza Emin Usta- Cihan Atik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ