USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Çakıroğlu davası, eski rektör ‘kendini rahat hissetmediği’ düşüncesince ertelendi

Ege Üniversitesinde, 2015 senesinde yıldırı örgütü PKK yandaşı Nurullah Semo çeşidinden Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. derslik talebesi idealist dinç Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun bıçaklanarak öldürülmesiyle ait kusuru bulunmuş olduğu sebebi öne sürülerek haklarında

Çakıroğlu davası, eski rektör ‘kendini rahat hissetmediği’ düşüncesince ertelendi
31-01-2022 15:02

İzmir'de, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. dershane talebesi idealist dinç Fırat Yılmaz Çakıroğlu, 20 Şubat 2015'te PKK yandaşı Nurullah Semo kabilinden üniversitenin kampüsü içinde bıçaklanarak öldürüldü.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Nurullah Semo, ‘kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası alırken, ‘terör örgütü üyeliği' suçundan da 15 sene hapishane cezası verilmiş, bu değişmeyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi kabilinden bozularak ‘Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezasına çevrilmişti.

Çakıroğlu'nun öldürülmesiyle ait usa vurma tamamlanırken, vakada kusuru bulunmuş yer aldığı iddiasıyla eski Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, eski rektör yardımcısı Atilla Silkü, eski umumi yazman Mehmet Bülent Özkan, eski Edebiyat Fakültesi Dekanı Sanık Ersin Doğer üzerinde da İzmir 41. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Duruşma savcısının esasa bağlı mütalaasında sanıkların ‘görevi kötüye kullanma' suçundan 1 yıldan 3 yıla derece değişik cezalandırılmalarını istedi.

İzmir 41. Asliye Ceza Mahkemesinde tanıdık davanın sonuç duruşmasına Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun anası hasret Erdem, babası Fuat Mahir Çakıroğlu ile tutuklanmadan sanıklardan Candeğer Yılmaz ve yan avukatları katıldı.

“Hocalar odalarında tabanca saklıyormuş”

Duruşmada mütekellim ana hasret Erdem, oğlunu Mustafa Kemal Atatürk sevgisiyle ve bağımsızlığın önemini düşünülerek yetiştirdiğini söyleyerek, oğlunun 2011 senesinde üniversiteye vardığında darülfünun içinde yıldırı örgütü PKK'nın bayraklarının yer aldığı stantlarını görüp stantları devirdiğini söyledi.

Oğlunun bu vakası şimdi sonradan namına anlattığını anlatım fail Erdem, “Orada çocuk katilinin fotoğrafları varmış. Fırat götürüm edemiyor ve yumrukla yıkıyor. O halde başlıyor mücadelesi. Ülkücü çoluk çocuk de Fırat'ın mücadelesini gördüler. Fırat nice yere PKK'nın bayraklarının asıldığını, teröristlerin reklamlarının yapıldığını söylüyor ve ‘Alışırsın tığ azınlıkta kaldığımız düşüncesince birlikte bilinçlilik yapamıyoruz' diyorlar. Fırat bunu bildirme etmiyor ve üniversitede yegâne başına savaş ederken, mektepli temiz PKK'lılar kabilinden erek gösteriliyor. Yine Fırat'ım curcuna halinde sevinç ismi altında çadırlar kurulduğunu çadırların içinde silahların bulunduğunu söyledi. PKK çarpıcı sözleri atılıyor ve hocalar odalarında saklıyormuş bu silahları. Fırat, güzel birlikte öğrenciydi fakat sınavlara güçlü dostlarının eşliğinde girebildi. Tek başına PKK'lılarla savaş etti lakin birlikte güruh yere de müracaat yaptı. Ege Üniversitesi kabil birlikte yerde hakeza birlikte şeyin olabileceği aklımın ucundan güçlü geçmedi. Fırat, bu mücadeleye bitmeme ederken fotoğrafları üniversitenin nice namına asılıyor ve üzerinde çarpı konuyor. Kimse ne görmüyor” dedi.

“Bir evlada ne kıyıldı?”

Anne Erdem, rektörün evvel özellikle eş bulunduğunu düşündüğünü anlatım ederek, “Bir anne, eş ne dayanıyor bu duruma. Fırat, erek gösterilince ‘Atatürk ve Bayrağa Saygı Yürüyüşü' düzenledi. Burada birlikte güzel erek oluyor. Çünkü nice kişiyi birlikte araya getirip savaş ediyor. 1-2 yıllık birlikte bilinçlilik değil. Fırat'ım savaş ederken oranın idarecileri oğlumu koruyamıyor. Sırf kendini destek olmak düşüncesince 6 ay tenkil aldı. Bir evlada ne kıyıldı? Rektörün üvey ana duygusu ve hissiyatı ayrımlı olmalıydı. Ben adalete güveniyorum. Suçluların en ciddi cezayı alacağına inanıyorum” diyerek konuştu.

Baba Fuat Mahir Çakıroğlu da davaya oğlunun kabrinden geldiğini belirterek, “Suçlulara en şişman cezaların verilmesini istiyorum. Savunulacak uğur boncuğu bölgeleri yok. En azından sicillerinin bozulmasını istiyorum” dedi.
Duruşma savcısı, sabık oturumda verdiği esasa bağlı tefekkür doğrultusunda değişmeyen verilmesini istem ederken, bilgili ise sanıklardan sonuç savunmalarını istedi.

Savunmayı yarıda bıraktı

Savunmasını önleyen Ege Üniversitesi eski rektörü Candeğer Yılmaz, meselesinde topu topu suçlamaları reddettiğini belirterek, “Kusurumun yahut ihmalin bulunduğunun düşünülmesi beni baş döndürücü üzdü. Üniversitede gerçekleşen vakalarla ait anket açıldı yahut açılmasıyla ait fakültelere lüzumlu makaleleri gönderdik. Disiplin soruşturmasını kimin yapacağı kesin bellidir. Üst tutumlu şekilde düzen bağı soruşturmalarını izleme kılmak benim görevim değil” dedi.

Savunma sırasında ağababa Çakıroğlu'nun “Siz bu göreve müstahak değilsiniz” demesi üzerinde Yılmaz, kendisini rahat hissetmediğini belirterek savunmayı yarıda bıraktı.

Sanık avukatları da müvekkillerinin kendini biçimsiz hissetmesi zımnında defans yapamayacağını belirtip, defans düşüncesince ek müddet istem etti.

Hakim, ek müddet talepleri zımnında davayı 14 Şubat'a erteledi

Davada Çakıroğlu ailesinin avukatlığını önleyen İzmir ideal Ocakları Başkanı Bekir Sıtkı Hastürk duruşmanın arkası sıra meydana getirdiği açıklamada, davanın sonuna derece takip edeni olduklarını anlatım ederek, “Dava periyodunu sürdürme çabalarının boşa çıkacağını topu topu halkoyu uğrunda gelecek günlerde göreceğiz” dedi.

Ali Gözeten
 

İLGİLİ HABER
Fırat Çakıroğlu davasında değişmeyen çıktı Fırat Çakıroğlu davasında değişmeyen çıktı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ