USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çatışma bölgelerinde etkin gazeteciler AA Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin önemini vurguladı

Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den iletişim araçları temsilcilerinin de toprak almış olduğu programda katılımcılar aldıkları nazari ve tatbik eğitimleri ve faydalarını AA muhabirine anlattı.

Çatışma bölgelerinde etkin gazeteciler AA Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin önemini vurguladı
29-09-2022 12:02
Ankara

Anadolu Ajansı (AA), Polis Akademisi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle savaş, kıyamet ve yılgı durumlarda fariza yapabilecek muhabirlerin yetiştirilmesi şartıyla planlı "22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ne değişik ülkelerden 25 iletişim araçları personeli katılıyor.

Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den iletişim araçları temsilcilerinin de arazi almış bulunduğu programda katılımcılar aldıkları kuramsal ve uygulama eğitimleri ve faydalarını AA muhabirine anlattı.

"Ukrayna'da yaşananların peşi sıra savaş muhabirliği eğitimine katılmaya değişmeyen verdim"

Moldovalı Victor Zburliuc ülkesinde TİKA ofisinde çalıştığını ve izlence kendince evvel detayları oradan edindiğini belirtti.

Zburliuc, Moldova'da buna benzeşim bir terbiye programının bulunan olmadığını ve bu yüzden Türkiye'deki programa başvurduğunu kaydetti.

Yaşadığı bölgenin güçlü bir süreçten geçtiğine dikkati çekici Zburliuc, "Komşu memleketimiz Ukrayna'da yaşananların peşi sıra bu öğrenime katılmaya değişmeyen verdim. Burada öğrendiklerimin ilerleyici çağda gazetecilik yaşantımda baş döndürücü hayır olacağıma inanıyorum." dedi.

Zburliuc programın enine boyuna meraklı bir çerçevede hazırlandığına tanık bulunduğunu söyleyerek, şimdiye değini en zorlandığı kısmın sosyal vakalara engelleme dersinde tazyikli suya sunulan kaldıkları departman bulunduğunu belirtti.

"Bu bilgiler bundan ahir cümle hayatım düşüncesince baş döndürücü kâr sağlayacak"

Ülkesi Kırgızistan'da salık ajansında etkin Alexandra Vasilkova da savaş muhabirliği eğitimine katılabilmeyi şişman bir nasip yerine gördüğünü söyledi.

Programda aldıkları eğitimin baş döndürücü hayır olacağına yer veren Vasilkova, "Bundan ahir kariyerimde de savaş bölgesinde emek vermek ihtimalim var. Kırgızistan ile Tacikistan ortada son sorunu mevcut." dedi.

Vasilkova, "Burada şu anne değini öğrendiklerimiz ortada şümullü maruz evvel iane eğitimi baş döndürücü önemliydi. Bir öteki ehemmiyetli öğüt de arbede anlarında kendimizi nite koruyabileceğimiz özetleyen derslerdi. Bu bilgiler bundan ahir cümle hayatım düşüncesince baş döndürücü kâr sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Kendi ülkesi ve Türkiye'nin nice anlamda benzeşim özelliklere eş olduğuna yer veren Vasilkova, Türkiye'nin baş döndürücü çağdaş ve demokratik bir dünya olmasının kendisini etkilediğini belirtti.

"Çatışma sahalarından akıllıca bilgiyi almak düşüncesince kaynağına inmeliyiz"

Gazetecilik faaliyetlerini Türkiye'de sürdüren Nazgul Kenzhetay, henüz öncesinde de benzeşim terbiye programlarına katıldığını fakat hiçbirinin AA Savaş Muhabirliği Eğitimi denli uygulama içeriğe eş olmadığını söyledi.

Uzmanlık alanındaki devletlerde hamam çatışmaların dip yaşandığına dikkati çekici Kenzhetay, "Çalışma alanım bulunan Avrasya maatteessüf herhangi bir durumunda çatışmaların görüldüğü bir bölge. Bizler de bu çatışmalara apiko olmalıyız. Doğru bilgiyi almak düşüncesince kaynağına inmeliyiz. Bunun düşüncesince bu terbiye programına eklenmek istedim." ifadelerini kullandı.

Kenzhetay, "Daha öncesinde enerjik çöküntü bölgelerinde bulundum. Bundan ilkin aldığım eğitimler kuramsal bir ağırlığa sahipti. Ancak uygulamada herhangi bir bilinçlilik alelacayip oluyor. Burada sosyal vakalara engelleme üzere uygulama derslerin gitgide bizim düşüncesince baş döndürücü hayır olacağına inanıyorum." dedi.

"22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" bitmeme ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının da terbiyeci ekibiyle dayanak verdiği Savaş Muhabirliği Eğitimi, Türkiye'de dalında biricik olma ayrıcalığı taşıyor.

22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nin evvel üç gününde katılımcılara, Polis Akademisinin terbiyeci ekibi kabilinden "ilk yardım" ve "toplumsal vakalarda takım kullanımı" mevzuları kılgılı yerine anlatıldı.

Katılımcılara Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanması, savaş teorisi ve terminolojisi, bahir ve iklim operasyonları, yılgı durumlarda bilgelik teknolojileri ve çöküntü bölgelerinde salık dili eğitimleri de verildi.

Bugüne değini aralarında yabancıların da bulunduğu 461 katılımcıya savaş muhabirliği eğitimi verilirken, hep 12 güneş sürecek 22. fasıl eğitimi 7 Ekim'de sona erecek.

Eğitimi bitirmeye doğruluk ele geçiren katılımcılar, arsıulusal geçerliliği bulunan "Savaş Muhabirliği Sertifikası" alacak.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ