USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Avrupa Birliği bu güç bugünlerde ağırbaşlı ortak el birliği sergiledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Türkiye ile ağır müşterek el birliği sergilediğini belirterek, Türkiye'ye mevrut kontrol istirdat ekiplerinin 79 vatandaşın enkazdan kurtarıldığını belirtti.

Çavuşoğlu: Avrupa Birliği bu güç bugünlerde ağırbaşlı ortak el birliği sergiledi
22-02-2023 20:06
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin arkası sıra planlı ortak basın toplantısında konuştu.

AB Komiseri Varhelyi: Benim neslim banko hakeza birlikte yer sarsıntısı görmedi, hakeza birlikte sıkıntı yaşamadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra AB'nin verdiği yardıma yer veren Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği bu ağır bu zamanlarda ağırbaşlı birlikte el birliği sergiledi." dedi.

İsveç Dönem Başkanlığı, AB üyeleri, sözlü devletler ve AB kurumlarına verdikleri dayanak noktası düşüncesince teşekkürname fail Çavuşoğlu, depremin arkası sıra Varhelyi müdahale baş döndürücü sayıda AB yetkilisinin kendisini telefonla arayarak taziyelerini ilettiğini ve gönderecekleri destek sunar kendisince bilgelik verdiklerini aktardı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile de telefonda görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, AB toplantıları öncesinde hürmet duruşunda bulunulduğunu ve AB Komisyonunun bunalım yönetimi, çırçıplak siper ve insancasına yardımlardan mesul üyesi Janez Lenarcic'in kıyamet sahasına mevrut önceki yukarı düzem yetkililerden bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, AB'nin depremlerin önceki haset yardımları devreye sokabilmek düşüncesince Entegre Siyasi Kriz Müdahalesini (IPCR) deli dolu duruma getirdiğini, Türkiye'nin de üyesi bulunduğu AB Sivil Koruma Mekanizmasının Türkiye'nin talebi üzerinde elden araya girdiğini ve sonunda AB acele yardımlarının elden Türkiye'ye yönlendirildiğini tabir etti.

Mekanizma çerçevesinde 32 kontrol istirdat kadrosu ve 5 tıbbi ekibin Türkiye'ye gönderildiğini kaydeden Çavuşoğlu, "1750 kontrol istirdat görevlisinin dip çalışmalarıyla 79 vatandaşımız çökme altından kurtarıldı." dedi.

Çavuşoğlu, İsveç ve Macaristan da müdahale edinmek neredeyse 18 AB üyesi ülkenin Türkiye'ye ayni iane gönderdiğini bildirdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun da doğacak hafta Türkiye'yi görüşme edeceğini bildiren Çavuşoğlu, Macar mevkidaşının topladıkları yardımları getireceklerini söyledi.

Yardımların sürdürülebilir, ehliyetli ve elastiki olabilmesi hususunda oydaş kalındı

Çavuşoğlu, 50 bin şita çadırı, 100 binden birlikte tomar battaniye ve 50 binden birlikte tomar ısıtıcının AB mekanizmaları yardımıyla Türkiye'ye getirildiğini belirterek, AB'nin izlemsel rezervlerinin de seferber edildiğini tabir etti.

Bu bağlamda İsveç'in 2 bin 500 döşek kapasiteli 500 muvakkat hane birimi yardımında bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, AB Komisyonu ve çevrim başkanı İsveç'in Türkiye ve Suriye'de depremden dokunca görenlere dayanak noktası düşüncesince Brüksel'de arsıulusal kurda konuşma düzenlemeyi öngördüğünü dile getirdi.

Çavuşoğlu, çağ bahis konusu konuşma kendisince da düşünce alışverişinde bulunduklarını belirterek, sözlü dünya namına Türkiye'nin Avrupa Birliği Dayanışma Fonu (EUSF) ve Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) araçlarından da yararlandığını hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, "Özellikle IPA yardımlarında hâlâ ilkin az buçuk ara olmuştu. Bu cins kesintilerin rastgele birlikte faydasının olmadığını da çağ burada birlikte defa hâlâ anlatmak isterim." dedi.

Söz konusu fonların depremden etkilenen vatandaşlara ve enfrastrüktür yatırımlarına yönlendirilmesi konusunu ele aldıklarını tabir fail Çavuşoğlu, "Bugün oydaş kaldığımız birlikte konu, bu cins işbirliğinin ve yardımların sürdürülebilir, ehliyetli ve elastiki olabilmesi. Çünkü nice şehri baştan nesir edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, yer sarsıntısı dalında nice kentte ve ilçede adeta acemi şehirler kuracaklarına dikkati çekerek arsıulusal topluluğun bugüne derece verdiği ve vereceği dayanak noktası düşüncesince teşekkürname etti.

"Şu anda sahada 13 ülkeden takımlar var"

Türkiye'ye emlak dışından mevrut kontrol istirdat ekiplerinin sayısı ve yardımlara bağlı soruya karşılık sağlayan Çavuşoğlu, "Arama istirdat dair 102 dünya iane teklifinde bulundu. 90 ülkeden takımlar geldi. Şu anda sahada 13 ülkeden takımlar var. 77 dünya kontrol istirdat faaliyetlerini tamamlayarak ülkelerine döndüler." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ülkelerine dönen kontrol istirdat ekiplerinin orada canlı Türk vatandaşları ve Türk büyükelçiler kabilinden dostça karşılanmasından sevinme duyduklarını belirtti.

Yurt dışından 11 binden birlikte tomar kontrol istirdat çalışanının ve kontrol istirdat köpeğinin Türkiye'ye geldiğini tabir fail Çavuşoğlu, bunun yanı sıra dünyanın değme yerinden ayni iane geldiğini, emlak dışındaki Türk misyonlarıyla bu arada bunların Türkiye'ye getirilmesi dair çalıştıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Apartmanı'nda çökme altında artan Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Devrim Öztürk'e hâlâ ulaşamadıklarını dile getirdi.

"114 binden birlikte tomar cilt taahhüdü aldık"

Çadır mevzusunun rüçhan olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "114 binden birlikte tomar cilt taahhüdü aldık. Aynı halde emlak dışından kendimizin satın almış bulunduğu cilt sayısı 58 bin civarında. Birçok firmayla görüşüyoruz, kapasitelerini tasarruf etmek düşüncesince çalışıyoruz. 90 binden birlikte tomar cilt emlak dışından ülkemize geldi. Şu anda sevkiyatı planlanan cilt sayısı 44 bine geldi." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, alanda yapılar baştan nesir edilene derece cilt kentlere ekleyerek taşımalık metropoller ihdas etmek istediklerini belirterek, şu anne derece emlak dışından 495 taşımalık geldiğini bildirdi.

Şu anda ilkin Katar'dan çıkan 1000 yöresinde konteynerin yolda bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Yurt haricinde bulduğumuz 10 bin yöresinde konteynerin de Türkiye'ye gelmesi düşüncesince planlamaları yapmış durumdayız." dedi.

Türkiye'de de değme yerde taşımalık üretimi dair devletin ait birimlerinin teşvikler verdiğini ve alanlar tahsis ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, mavera taraftan değme ülkeden depremzedeler düşüncesince iane kampanyaları başlatıldığını hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ