USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çavuşoğlu, BM'nin Suriye'deki insanca yardımları düşüncesince uç kapılarının açıkça bulunduğunu yinel

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu kapılar bir vakitler bu yana açık, zımnında bu kapılardan Türkiye'ye doğacak olanlar ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde gerçekleşiyor." dedi.

Çavuşoğlu, BM'nin Suriye'deki insanca yardımları düşüncesince uç kapılarının açıkça bulunduğunu yinel
12-02-2023 17:09
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye'deki insancasına yardımları düşüncesince hudut kapılarının belirgin bulunduğunu üsteleyerek "Bu kapılar ortak vakitler buyana açık, nedeniyle bu kapılardan Türkiye'ye doğacak olanlar ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde gerçekleşiyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, sarsıntı bölgesi Hatay'da matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

Hatay'da iklim dışından mevrut kontrol istirdat ekiplerinin görüşme edildiğini tamlayan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ziyaretinin, Türkiye'yle bulunan dayanışmayı göstermesi açısından manalı olduğuna ayraç etti.

Çavuşoğlu, devletler ortada problemler, düşünüm ayrılıkları olabileceğine yer vererek "Yunanistan ile de çözülmemiş meselelerimiz etraflıca zamandır bitmeme ediyor, arazi arsa gerilim artıyor, arazi arsa diyalog ön plana çıkıyor. Fakat başta hakeza kıyamet ve felaketler bir zamanlar herhangi ortak devir birbirine koşan dü mevki ve budun olmuşuz, dü bitişik olmuşuz." dedi.

Sosyal medyada Suriyelilerin Türkiye'ye gelişi ve hudut kapılarının açıldığı iddiaları karşı mütekellim Çavuşoğlu, kıyamet devrinde fark dezenformasyonun baş döndürücü münteşir ortak biçimde kullanıldığını anlatım ederek "Deprem, Suriye'yi de etkiledi, orada da ölen insanoğlu var. Uluslararası maşer bizlere iane yolluyor ve arsıulusal maşer ayrımsız sürede Suriye'de depremden etkilenen kişilere da iane gönderiyor. Biz, Türkiye yerine ortak yandan öz yaralarımızı sararken, Suriye'ye gidecek yardımları da desteklemek, onların geçişini iletmek bizim insancasına görevimiz." niteleyerek konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'ye Türkiye üstünden iane irsal etmek talip devletler olduğunda bundan sevinme duyduğunu, birtakımı devletlerin de yardımlarını aracısız Suriye'ye gönderdiğini ve o uçaklara Türk iklim piyasasının açıldığını aktardı.

Çavuşoğlu laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bizim söylediğimiz oldukça açık, net; Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Hatay Cilvegözü Babülhava Sınır Kapısı geçişinin BM'nin insancasına yardımlar dair kullanımı düşüncesince ortak sonucu var. Bu geçiş, hudut geçişi, şu demek oluyor ki kapının gayrı tarafında bu sarsıntı yardımıyla maatteessüf yöntemler bozma edilmiş, yıkılmış."

Türkiye'nin bu yolun onarılması düşüncesince dayanaklık etmek verdiğine ayraç fail Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sonuçta buradaki çetin halde bulunan kişilere da iane gitmesi düşüncesince tığ lüzumlu desteği veriyoruz, elan ilk bulunduğu gibi, sarsıntı bir zamanlar da. Diğer taraftan, başta bu sınırdaki yöntemler bozma edilince, Kilis'te bizim belirgin bulunan dü kıta hudut kapımız var. Özellikle terörden temizlediğimiz yerlere erişmek düşüncesince makbul dü kapı. Biz BM'ye ve arsıulusal topluma bu dü kapıyı da bu açıdan açabileceğimizi, kullanabileceklerini de söyledik. BM bunu söz gelimi değerlendiriyor, BM Güvenlik Konseyi sonucunda arazi almamasına rağmen."

Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin kapıları açacağı ve böylecene ne denli Suriyeli var ise Türkiye'ye geleceği' iddialarının akıllıcasına olmadığını, geçişlerin yegâne yönlü yapıldığını belirterek "Bu kapılar ortak vakitler buyana açık, nedeniyle bu kapılardan Türkiye'ye doğacak olanlar ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde gerçekleşiyor." dedi.

ABD harp gemisi ile alakalı iddia

Öte yandan, toplumsal medyada arazi düzlük ABD harp gemisi ile alakalı iddiaların akıllıcasına olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de harp gemileri herhangi ortak devir oluyor, geliyor, gidiyor. Uluslararası sularda kimin gemisinin olup olamayacağını tığ değişmeyen vermeyiz fakat Türkiye'nin yağız sularına kimin gelip gelmeyeceği yönündeki sonucu tığ veririz. Amerika'dan da hakeza ortak arzu gelmedi, hakeza ortak arzu gelse de buna da lazım yok, müsaade de vermeyiz, gerekseme da yok." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Yunanistan da karışma kazanmak kıl payı birtakımı devletlerin alana gezim gayeli makbul cruise gemilerini gönderebileceğini ve başta evi yıkılan şahısların da mayıs ve haziran ayına denli gemilerde kalabileceğinin öneri edildiğini söyleyerek "Biz hakeza insancasına amaçla mevrut tekliflere doğrusu müfit demiyoruz. Ama Amerikan harp gemisinin Türkiye'nin yağız sularına girmesine gerekte namevcut hakeza ortak talepte namevcut zaten." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ