USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Katar arasındaki iş birliğinin gelişigüzel bölgede derinleştiğini tabir ederek, "Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, afiyet kabil bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'
06-12-2021 14:40

Türkiye-Katar 7. Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı'na eklenmek az daha Katar'ın Başkenti Doha'da mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Katar'la birlik ilişkilere cemaat bulunduğunu anlatım ederek konuşmasına başlamış bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Yarın Yedinci Yüksek Stratejik Komite Toplantısı'nı gerçekleştireceğiz. Biraz evvela kıymetli kardeşim ve heyetlerimizle bu arada hazırlıkları gözden geçirdik ve imzaya apiko bulunan vesikalar mütalaa ettiğimiz belgeleri de gözden geçirdik. Kendisinin de dediği az daha baş döndürücü sayıda belgeyi şimdi eski zirvelerde imzaladık. Onların uygulamasını da baş başa izleme ediyoruz. Yarın imzalanacak anlaşmaların da gine uygulamasını baş başa izleme edeceğiz” dedi.

“Katar'la iş birliğimizi derinleştiriyoruz”

Katar ile Türkiye ortada rastgele bölgede ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, keyif az daha bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz. Ortak bildirimiz de gine ferda imzalanacak, ikimiz imzalayacağız. Son aşama etraflı ve ilişkilerimizin derinliğini yayınlayan bir bildiridir” niteleyerek konuştu.
Ticaret ve yatırımlar konusunu da iş birliğinin geliştiğini anlatım fail Çavuşoğlu, “Yarın yatırımlar ve KOBİ'ler ortada da gine işbirliğine müteallik belgeleri inşallah imzalayacağız. Sağlık ve gezim dalında ilişkilerimiz rastgele sabık çağ şimdi da gelişiyor. Bu mevzularda da teşrikimesai anlaşmaları imzalayacağız. Bu seyahatler konusunda, Covid-19 üstüne rastgele yurt tedbirler alıyor. Bazen bu tedbirleri gevşetiyoruz. Son senelerde dünkü versiyonlarıyla bu arada Covid-19'un birtakımı devletler tedarik aldı. Ama Katar, Türkiye'yi yeşil listeye ekledi. Bunun düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Karşılıklı aşılama sertifikalarımızın da tanınması ile bu arada yurttaşlarımız şimdi hazırlop gezi edecekler” biçiminde konuştu.

“Katarlı kardeşlerimiz de yetişek düşüncesince Türkiye gelmeye başladı”

Askeri ve defans sanayiinde de gine ilişkilerin derinleştiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Eğitim ve ekin dalında da ilişkilerimizi ihya üstüne kararlıyız. Yarın önümüzdeki 2 yılda ekin dalında ne faaliyetleri yapacağımıza müteallik bir belgeyi de ilişik bakanlarımız imzalayacak. Üniversitelerimiz ortada iş birliğimiz gelişiyor. Türk öğrencileri yetişek düşüncesince Katar'ı yeğleme ediyor. Katarlı kardeşlerimiz de yetişek düşüncesince Türkiye'ye gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“İnsani yardımlar Afgan halkına siyasal saiklerden hür bir halde ulaştırılmalı”

Türkiye'nin lehçe mevzularda da arkadaş ve ahi Katar‘la oydaş bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Afganistan'daki koşulları baş döndürücü dobra biliyoruz. Katar herkesten baş döndürücü şimdi dobra biliyor. Katar'ın ilkin Afganistan'da sulh ve bir geçim sağlanması düşüncesince ne genişliğinde güç harcama ettiğini en yakından bilenlerden bir tanesiyiz. Ama şu andaki koşullarda Afgan halkının ağır insancasına desteğe gereksinimi var. Bu insancasına yardımları siyasal saiklerden hür bir halde arsıulusal topluluğun Afgan halkına ulaştırması gerekiyor. Bu mevzuda Katar'ın duyarlılığı, Türkiye'nin duyarlılığının da kalıp olması gerekiyor. İki hafta sonraları İslamabad‘da İslam ortaklaşa iş Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da bunu ele alacağız” dedi.

“İnsani yardımlar düşüncesince baş başa çalışıyoruz”

Libya'daki gelişmelerin yakından izleme edildiğini tamlayan Çavuşoğlu, “Özellikle bu vesileyle Libya'da Hafter kabilinden alıkonulan 7 vatandaşımızın evvela Katar'a sonraları Türkiye'ye gelmesinde Katar'ın baş döndürücü şişman bir görevi oldu. Katar hükümetine, kardeşim Muhammed'e ve Katar'ın Ankara büyükelçisine huzurlarınızda bu desteklerinden ötürü baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Yine Suriye'de insancasına yardımlar düşüncesince baş başa çalışıyoruz. Somali'de enfrastrüktür projeleri yaşama eylemek düşüncesince baş başa cereyan ediyoruz. Filistin davasını baş başa savunmaya bitmeme ediyoruz” niteleyerek konuştu.

Katar'ın akıbet yıllarda baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “Formula 1, FIFA Avrupa kupası, gine 2022 FIFA Dünya Kupası az daha baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Şu anda FIFA Arap Kupası'na da ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle de Katar ulusal takımına da başarılar diliyorum. Türkiye namına FIFA 2022 Dünya Kupası'na eklenmek düşüncesince eliminasyon maçları oynayacağız çetince rakiplerle karşılaşıyoruz. Ama ulusal takımımıza güveniyoruz ve doğacak sene burada Katar'da iktisap etmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti ulusal kadro namına göstereceğiz” dedi.

Katar ve Türkiye'nin Afganistan'daki teşrikimesai üstüne açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu, “İnsani mevzularda elimizden mevrut desteği veriyoruz. Türkiye namına bir yandan Türk Kızılay'ı öbür yandan Katar Kızılay'ı da sahada canlı bir halde insancasına yardımları ulaştırıyor. Ayrıca öbür kurumlarımızla bu arada arttırma insancasına yardımları aksettirmek düşüncesince koordineli bir halde çalışıyoruz. Geçmişte ayırdığımız ödenekler vardı. Onları da insancasına yardımlara yönlendirdik. Maarif Vakfı'mız yetişek çalışmalarını sürdürüyor. Orada baş döndürücü sayıda okulunu açıkça tutuyor. Bunlardan 10 tanesi de kızların yetişek görmüş olduğu okullardır. Bunu bitmeme ettirmemiz gerekiyor. Öğretmenlerin ve keyif çalışanların maaşlarının ödenmesi düşüncesince gine Birleşmiş Millet Kalkınma Programı'nın oluşturduğu fona da yardım sağlıyoruz. Ama öbür yandan Katar'la baş başa Afganistan'daki havaalanlarının açıkça tutulması düşüncesince neler yapabilirizi konuşuyoruz. Birlikte havaalanlarına işletebilir miyiz diye. Kendi aramızda bu mevzuda mutabıkız. Birlikte cereyan edeceğiz. Tabi bunun bir de Afganistan tarafı var. Taliban'la da bu konuların dobra mütalaa edilmesi gerekiyor. Taliban'ın da bu mevzuda fikrinin düşüncesinin kupkuru olması gerekiyor. Gördüğünüz az daha insancasına durumdan, konuşu hale ve havaalanına genişliğinde ahi Katar'la işbirliğimiz bitmeme ediyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye namına tamamı bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi rastgele devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz”

Katar'ın öbür ülkelerle 3-4 sene yaşanmış bulunan krizin aşılması ve ilişkilerin normalleşmesinden Türkiye namına sevinme duyduklarını anlatım fail Çavuşoğlu, “Görmek istediğimiz safiha budur. Katar'a müteveccih ablukaların kalkmasından da başkaca sevinme duyuyoruz. Biz Türkiye namına tamamı bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi rastgele devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz. Bazen anlaşamadığımız mevzular olabilir. Ama bu ilişkilerin genelini etkilememesi gerekiyor. Bizim bu bölgedeki devletlere müteveccih rastgele bir husumetimiz yok, geri niyetimiz yok, kusur bir adımımız yok. Ama akıbet senelerde ilişkilerin normalleşmesi üstüne Katar'ın da yardımı var” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ekonomisi geleceğe müteveccih şişman ümitler veriyor”

Türkiye ekonomisinin büyümesinin dünyada evvela sıralarda toprak aldığını anlatım fail Çavuşoğlu, “Diğer yandan ihracata baktığımız devir kezalik öyle. Üretim kapasitesine baktığınız devir Türkiye'de arttığını görüyoruz. Burada başağrısı ne kurdaki dalgalanma. Yani Türk lirasının dolar ve euro karşısında akıbet senelerde yaşamış olduğu bedel kaybı, bu bir realitedir. Böyle bir gestalt var. Uzmanlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışıyor. Kardeşim Muhammed'in de dediği az daha bunlar muvakkat dalgalanmalardır. İstikrara kavuşturulacaktır. Bunun düşüncesince de tedbirler alınıyor. Üzerinde bilirkişi arkadaşlarımız ilişik arkadaşlarımız da çalışıyor. mühim bulunan bu resmin tamamıdır. Buna da baktığımız devir geleceğe müteveccih de Türkiye ekonomisi şişman ümitler veriyor. Herkes düşüncesince alımlı bir hale geliyor. Birçok ülkenin Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istediğini sizler de biliyorsunuz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ