USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi davasında Suudi Arabistan’a yargılama yapılıp yapılmadığı sorulacak

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolusluğu'nda öldürülmesine bağlı 26 firari sanığın yargılandığı davada mahkeme, Suudi Arabistan'da Kaşıkçı'nın öldürülmesine bağlı sormaca ve takibat yapılıp yapılmadığının sorulmasını değişmeyen verdi. Mah

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi davasında Suudi Arabistan’a yargılama yapılıp yapılmadığı sorulacak
23-11-2021 14:55

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de dünyaevi vesikası kabul etmek gibi gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine bağlı 26 firari sanığın yargılanmasına bitmeme edildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile avukatı ve firari sanıkların CMK'dan tayin edilen avukatları apiko bulundu. Duruşmada, sızlanan Hatice Cengiz ile avukatı eksikliklerin giderilmesini istem etti.

Sanık avukatları esasi meselesinde mütalaanın açıklanmasının arkası sıra savunmalarını yapacaklarını belirtirken, mahkeme savcısı eksikliklerin giderilmesini istedi.

Mahkeme, firari sanıklar meselesinde tahkikat kararının infazının beklenmesine hükmetti. Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'ndan Suudi Arabistan makamları sahra yazılmasının istenmesine değişmeyen verici heyet, firari sanıklar kendince öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine bağlı takip yahut sormaca yapılıp yapılmadığının sorulmasına hükmetti.

Mahkeme, sanıkların Türkiye'de tekrarlanmış suçlardan ukubet almasının engellenmesi düşüncesince Suudi Arabistan'da takip yahut sormaca işlenmiş olması şeklinde mukannen kararın öz mahkemelerine gönderilmesinin istenmesine hükmederek duruşmayı 24 Şubat'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanmakta bulunan iddianamede, Cemal Kaşıkçı ‘maktul', nişanlısı Hatice Cengiz ise ‘müşteki' sıfatıyla arazi aldı. Maktul Kaşıkçı ile belirleme edilen şüphelilerin el telefonu görüşmelerine bağlı HTS kayıtlarının incelendiğinin belirtildiği iddianamede, Kaşıkçı'nın konsoloshane binasına girişi, şüphelilerin Türkiye'ye gelişi, konsoloshane binası ve konutuna gidişleri ile dayalı alıcı kayıtlarının incelenmiş olduğu aktarıldı.

İddianamede, sormaca kapsamında Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu, başkonsolosluk konutu, araçları, maktulün evi, şüphelilerin konakladığı otel odaları ve şüphelilerden birinin telefon görüşmesi dikkate alınarak Yalova Samanlı köyündeki kom evinde kontrol ile fenomen noktayı tetkik işlemlerinin yapıldığı, maktulün bilgisayarının incelenmiş olduğu ve 54 bireyin kanıt kendisine beyanının alındığı anlatıldı.

Şüpheli Mansur Osman Abu Hüseyin'in Suudi Arabistan'da Tuğgeneral ile istihbaratçı kendisine çalışmış olduğu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ofisinde görevlendirildiğinin belirtildiği iddianamede, şüpheliler Suudi Arabistan İstihbarat emektar Başkan Yardımcısı Ahmed Bin Muhammed El Asırı ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın emektar danışmanı Suud Al Kahtani'den Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a getirmesi, neşet etmek istememesi şeklinde ise öldürmesi anlamında yönerge almasının arkası sıra kendisinin de aralarında bulunmuş olduğu 15 nefis müşterek kadro oluşturduğu tabir edildi.

İddianamede, yönerge düzlük meşkûk Hüseyin'in ‘lojistik', ‘müzakere' ve ‘istihbarat' peyda etmek gibi 3 kadro oluşturduğu, öldürülen Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a değerlendirmek istememesi ve öldürülmesi ihtimaline gönül rahatlığı Adli Tıp Uzmanı bulunan meşkûk Salah Muhammed A. Tubaigy'i de kadroya müdahale ettiği, ‘müzakere' grubunun başına ise meşkûk Maher Abdulaziz M. Mutreb'i getirmiş olduğu kaydedildi.

Şüpheli Hüseyin'in hazırlıkları tamamlamasının arkası sıra Kaşıkçı ile müzakere etmek düşüncesince Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun düzentileme odasını belirlediğinin anlatıldığı iddianamede, meşkûk Hüseyin'in gayrı şüpheliler Muhammed Saad H. Alzahrani ve Naif Hasan S. Alarifi ile baş başa 1 Ekim 2018'de Başkonsolosluk konutuna gittikleri ve buradan ayrılarak kaldıkları otele döndükleri tabir edildi.

İddianamede, 2 Ekim 2018'de öldürülen Kaşıkçı'nın vakit 13.08'de konsolosluğa girmesinin arkası sıra şüpheliler Maher Abdulaziz M. Mutreb, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Faad Shabib A. Albalawi, Turki Musharraf M. Alshehri, Salah Muhammed A. Tubaigy, Saif Saad el Kahtani, Mustafa Muhammed M. Almadani ve Muhammed Saad H. Alzahrani kabilinden boğularak öldürülmüş olduğu aktarıldı.

Şüphelilerin 2 Ekim 2018 haset vakit 22.00'de ‘Sky Prime Aviation' anlı şanlı firmaya dayalı hususi tepkili uçak ile Türkiye'den ayrıldığının anlatıldığı iddianamede, meşkûk Hüseyin'in öldürülen Kaşıkçı'yı gebertmek düşüncesince hat icra ettiği belirtildi. İddianamede, Suudi Arabistan Krallığı yetkilileri ile Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığının öldürülen Kaşıkçı'nın öldürülmesine bağlı hakikatı yansıtmayan ve çatışık açıklamalarda bulunmuş olduğu kaydedildi.

İddianamede, öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı bulunan sızlanan Hatice Cengiz ve kanıt beyanları, fenomen durumunda meydana getirilen araştırmalar ve aramalar, fenomen noktayı tetkik tutanakları, alıcı görüntüleri, havaalanı giriş-çıkış kayıtları, HTS döküm ve tetkik raporları, kriminal kompetan raporları, adli tababet raporları, kompetan raporları Suudi Arabistan Mahkemesinde meydana getirilen yargılamaya bağlı mahkeme notları ve elde edilmiş topu topu deliller doğrultusunda 20 meşkûk kendince barış ukubet hakimliklerinden tutuklanmalarına müteveccih tahkikat talimatı alındığı belirtildi.

İnterpol Daire Başkanlığı üstünden topu topu şüpheliler kendince al mecmua çıkarıldığının belirtildiği iddianamede, Suudi Arabistan Krallığı adli makamlarına kabul etmek gibi iadeli talepnameleri düzenlenerek Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılmış olduğu anlatıldı.

Maktul Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine bağlı gayrı şüphelilere yönerge verdiği kanıt edilen şüphelilerden Ahmet bin Muhammed el-Asiri ile Suud el- Kahtani'nin ‘tasarlayarak ve canavarcasına hisle cehennem azabı çektirerek düşünülerek öldürmeye azmettirme' suçundan değişik ağırlaştırılmış müebbet hapsinin istendiği iddianamede, gayrı sanıklar Mansur Osman Abu Hüseyin, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Salah Muhammed A. Tubaigy, Mustafa Muhammed M. Al-Madani, Saif Saad Q. el-Kahtani, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Turki Musharraf M. Alshehri, Fahad Shabib A. Albalawi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Muhammed Saad H. Alzahrani, Naif Hasan S. Alarifi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Halid Aedh G. Alotaibi, Meshal Saad M. Albostani, Muflih Shaya M. Almuslih, Ahmed Abdullah A. Almuzaini ve Saad Muid Alqarni'n ‘tasarlayarak ve canavarcasına hisle cehennem azabı çektirerek düşünülerek öldürme' suçundan değişik ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istem edildi.

İrem Demir - Sema Demir
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ