USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Çiftlik Bank' davası sanıklarının yargılanmasına bitmeme edildi

Mahkeme heyeti, Mehmet Aydın'ın şirketlerinin el konulduğundaki ve şu an nedeni ile bulunan namus borcu vecibe vaziyeti ile söylenegelmiş varlıklarının incelenmesi düşüncesince dosyanın 3 şahsiyet uzman heyetine gönderilmesini kararlaştırdı.

'Çiftlik Bank' davası sanıklarının yargılanmasına bitmeme edildi
02-03-2022 14:12
Istanbul

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak aşina sistemin kurucusu oldukları sebebi öne sürülerek tutuklanan "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın ile kardeşi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 20 sanığın, haklarında oluşturulan 3 ayrı dava kapsamında yargılanmasına bitmeme edildi.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde art arda meydana getirilen 3 duruşmaya, vakfedilmiş sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla katıldı. Duruşmada tutuklanmadan 2 maznun ile avukatları da amade bulundu.

Söz sunulan maznun Mehmet Aydın, adli emanette mevcut bilgisayarların incelenerek mağdurlarla aralarındaki görüşmelerin belirleme edilmesini ve lehine bulunan hususların ortaya çıkarılmasını arzu ettiğini söyledi.

Aydın, "Soruşturma başladıktan sonradan adli emanete tahsil edilen sözleşmelerde mağdurlara çabucak anne parayı ödeyeceğimi üstenme ettim. Sunduğum delillerin mahkemece değerlendirilmesini istiyorum. Herhangi hissedar hilekârlık kastımın olmadığını, iklim dışındaki mülk varlığımın da araştırılmasını istiyorum." sanarak konuştu.

Bunun üzerinde Mahkeme Başkanı Ali Günay, "Yurt haricinde senin ne malın mevcut ki? Niye araştıralım kılıç bunu? Neyine el konuldu senin?" biçiminde istifham yöneltti.

Sanık Aydın, kendisinin iklim dışından hissedar neva kaydı gönderdiğini anlatarak, "Zararları icabında iklim dışındaki mülk varlığımla ödeyeceğimi söyledim. Yaklaşık 10 milyon dolarlık mülk varlığıma Uruguay ve Paraguay'da el konuldu. Ben, bu el koyma işlemlerine dirlik İnterpol çeşidinden arandığım düşüncesince yasalı yollara başvuramadım. Ben azar üstünden mağdurlara tahminî 300 milyon teklik art ödemede bulundum. Bunun da değerlendirilmesini arzu ederim." ifadelerini kullandı.

Sanık Fatih Aydın ise kardeşi Mehmet Aydın'ın teklifi üzerinde kurulan şarküteride öz aracıyla 6 ay derece çalıştığını belirtti.

Aydın, henüz sonradan şarküteriyi devrettiği düşüncesince ayrıldığını öne sürerek, "Bana Kıbrıs'ta ortaklık kuracağını söyledi. Formaliteden eş oldum. Herhangi hissedar yönetmenlik yetkim yoktu. Suçsuzum. Tahliyemi arzu ediyorum. Ayrıca burada iddianameyi kıraat fırsatım oldu. Sanıkların ifadelerini okudum. Sanıkların birileri asılsız söylüyor. İftira atıyor üstüme. Beni orada hissedar yöneticiymişim üzere göstermeye çalıştılar. Ayrıca birtakım sanıklar bu arada çalıştığımızı söylemişler. Bunları benimseme etmiyorum." dedi.

Mehmet Aydın'ın el konulmuş bulunan şirketlerinin borç-alacak hali incelenecek

Sanık Mehmet Aydın'ın avukatı da müvekkilinin hilekârlık suçunu işlemediğini savunarak, bunun tespitine müteveccih kuruluşların sağlık ve masraf özelliğine bağlı uzman tutanağı alınmasını arzu etti.

Ara kararını açıklanan duruşma heyeti, sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın'ın alıkonulma hallerinin devamına değişmeyen verdi.

Dava dosyasının iddianameye husus kuruluşların el konulduğundaki ve şu an itibarıyla bulunan namus borcu ilişki hali ile taşınır varlıklarının incelenmesi düşüncesince yeminli finansal müşavir, sayman ve bankacıdan oluşan 3 şahsiyet uzman heyetine gönderilmesine değişmeyen verici duruşma heyeti, eksikliklerin giderilmesi düşüncesince duruşmayı erteledi.

Bu tam maznun Fatih Aydın, "Duruşmada tutukluluğumuza bitmeme diyorsunuz. Neden?" sanarak sordu.

Bunun üzerinde Mahkeme Başkanı Günay, duruşma sonucunda illet alıkonulma halinin devamına değişmeyen verildiğinin açıklandığını, bu karara dirlik itiraz yolunun da olduğunu Aydın'a bildirdi.

Yeniden uydurma düzlük Aydın, "Ben Uruguay'a kaçmadım. Burada emek vermek ve memleket izni aldım. Benim 3 kıta çocuğum var, 8 aydır tutukluyum. Dünyanın en biçimsiz hapishanelerinde geçirdim. Onları göremedim." sanarak konuştu.

Olay

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" kendisine aşina ve sağlık getirme vaadiyle aşırı sayıda vatandaşın kıygın bulunmasına defa açan sistemin kurucusu ve dü yıldan hissedar tomar müddet firari mevcut Mehmet Aydın, Türkiye'nin talebi üzerinde Brezilya çeşidinden hudut dışı edilmişti.

"Tosuncuk" lakabıyla maruf Aydın, 3 Temmuz 2021'de İstanbul Havalimanı'nda uçakta gözaltına alınmış, 102 mağdurun şikayeti üzerinde hakkındaki başlatılan sormaca kapsamında "suç ika etmek bu şeklinde teşkilat kurma", "bilişim sistemleri kasacı yahut cesaret kuruluşlarının anahtar kendisine kullanılması şekli ile dolandırıcılık", "tacir yahut ortaklık yöneticileri ile birleşke yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklanmıştı.

Fatih Aydın Uruguay'da yakalanıp Türkiye'ye doğrulama edilmişti

"Çiftlik Bank" sistemine bağlı sormaca kapsamında "Bankacılık Kanunu'na aykırılık", "suç ika etmek bu şeklinde teşkilat kurma", "suçtan meydana gelen mülk varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri, kasacı yahut cesaret kuruluşlarının anahtar kendisine kullanılması şekli ile dolandırıcılık" ve "tacir yahut ortaklık yöneticileri ile birleşke yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından firari kendisine aranan Fatih Aydın, geçtiğimiz orak ayı ayında Uruguay'da planlı operasyonla yakalanmıştı.

Aydın düşüncesince Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca planlı sormaca kapsamında iadeli talebinde bulunulmuş, peşi esna 2 Kasım 2021'de Türkiye'ye getirilmiş, atıf edilmiş olduğu hakimlikçe tutuklanmıştı.

83 bin 446 yıla derece cezaevi cezası talebi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanmakta bulunan Çiftlik Bank sistemine bağlı 3 ayrı iddianamede, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın'ın "suç ika etmek bu şeklinde teşkilat ihdas ve yönetme", "bilişim sistemlerini anahtar kendisine kıymetlendirmek şekli ile kalifiye dolandırıcılık" ve "ticari kuruluşların faaliyeti kapsamında kalifiye dolandırıcılık" suçlarından 4 bin 449 kişiyi kıygın ettikleri sebebi öne sürülerek 25 bin 39 yıldan 83 bin 446 yıla derece cezaevi cezası isteniyor.

İddianamelerde, Aydın kardeşlerin yanında 18 maznun üzerinde da benzeri suçlardan cezaevi cezası arzu ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ