USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Çiftlik Bank davasında dosya bilirkişiye gönderildi: Mehmet Aydın’ın şirketleri incelenecek

Çiftlik Bank davasında yargılanan, sistemin kurucusu Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın mevkufiyet halinin devamına hükmedildi.

Çiftlik Bank davasında dosya bilirkişiye gönderildi: Mehmet Aydın’ın şirketleri incelenecek
02-03-2022 14:12

10 milyon dolarlık dünyalık varlığına dünya haricinde el konulduğunu kail Aydın, “Gerekirse zararları dünya dışındaki dünyalık varlığımla karşılayacağımı söylemiştim” dedi. Ağabeyi Fatih Aydın ise “Beni sorumluluk keçisi yaptılar. Suçsuzum” niteleyerek konuştu. Mahkeme, dosyanın bilirkişi heyetine gönderilerek firmaların borç-alacak vaziyeti ile taşınır varlıklarının incelenmesine değişmeyen verdi.

Çiftlik Bank davası kapsamında tutuklanan tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 20 sanığın 3 ayrı dava kapsamında yargılanmasına bitmeme edildi. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde tanıdık duruşmaya, mevkuf sanıklar Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken tutuklanmadan sanıklar Cudi Cumhur Yurdakul ve Cafer Çolak ile maznun avukatları salonda amade bulundu.

“Müştekilerin anaparalarını güvence dibine almıştık”

Duruşmada yalan düzlük maznun Mehmet Aydın, “Adli emanete tahsil edilen sözleşmeler var. Müştekilerin anaparalarını güvence dibine almıştık, bunların dikkate alınmasını istiyorum. Türkiye'de dünyalık varlıklarım ehliyetli eğer olmazsa dünya dışındaki dünyalık varlıklarımla mağdurların zararını ödeyeceğimi söylemiştim. Adli emanette bilgisayarlarımız vardı. Bilgisayarların incelenerek mağdurlarla aramızdaki görüşmelerin belirleme edilmesini ve lehime bulunan hususların ortağa çıkarılmasını arzu ediyorum. Adli emanette mevcut mağdurlarla meydana getirilen sözleşmelerde çabucak anaparayı üstlenme ettim” dedi.

“Yurt haricinde 10 milyon dolarlık dünyalık varlığım var”

Yurt haricinde 10 milyon dolarlık dünyalık varlığı bulunduğunu kail Aydın, “Yurt dışından nağme kaydı gönderdim. Zararları icabında dünya dışındaki dünyalık varlığımla ödeyeceğimi söyledim. Yaklaşık 10 milyon dolarlık dünyalık varlığıma dünya haricinde el konuldu. Uruguay ve Paraguay'da. Ben el vaz işlemlerine huzur arandığım düşüncesince rastgele müşterek müracaatta bulunamadım” niteleyerek konuştu. Papara üstünden mağdurlara kısaca 300 milyon liralık art ifa yaptığını kaydeden maznun Aydın, bunun da değerlendirilmesini arzu ederek tahliyesini istedi.

“Beni sorumluluk keçisi yaptılar”

Mehmet Aydın'ın ağabeyi Fatih Aydın ise “Şirketlerde idarecilik vasfım ve yetkim yoktu. Kardeşimin teklifi üzerinde şarküteride özlük aracımla 6 ay derece çalıştım. Şarküteri devrettiği düşüncesince ayrıldım. Daha sonradan bana Kıbrıs'ta şirket kuracağını söyledi. Formaliteden eş olduk. Herhangi müşterek direktörlük yetkim yoktu. Suçsuzum, tahliyemi arzu ediyorum” dedi. Uruguay'a kaçmadığını kail maznun Fatih aydın, “Beni sorumluluk keçisi yaptılar. Uruguay'da emek vermek ve ülke izni aldım. Eşim ve 3 çocuğum hala orada. 8 aydır tutukluyum. Çocuklarım yürümeye ve konuşmaya başladı. Onları göremiyorum. Suçsuzum” niteleyerek tahliyesini arzu etti. Diğer sanıklar Cudi Cumhur Yurdakul ve Cafer Çolak da, bahis konusu şirketlerde rastgele müşterek fariza ve yetkisinin olmadığını söyledi.

“Müvekkilimin gayesi hilekârlık değil ticarettir”

Mehmet Aydın'ın avukat Mehmet Keske ise müvekkilinin hilekârlık suçunu işlemediğini söyleyerek, “Müvekkilim envestisman ve istihsal gerçekleştirmek az daha çalışkanlık gerçekleştirmiştir. Gerçek amacı, hilekârlık faaliyeti değil tecim yapmaktır. Bilirkişi heyetince şirket faaliyetlerinin, elde edilmiş yatırım, sağlık işlemlerinin incelenmesini arzu ediyoruz” niteleyerek konuştu.

Şirketlerin borç- takanak vaziyeti incelenecek

Ara kararını gerçekleştiren murafaa heyeti, sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın'ın alıkonulma halinin devamına hükmetti. Mahkeme, firmaların el konulduğundaki namus borcu alacak, taşınır varlığı ve şu an itibarıyla namus borcu takanak ve taşınır varlığının incelenmesi düşüncesince dosyanın, yeminli finansal müşavir, sayman ve bankacıdan oluşan 3 yabanlık bilirkişi heyetine gönderilerek anlatım aldırılmasına değişmeyen verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi düşüncesince ertelendi.

Ne olmuştu?

Çiftlik Bank'a bağlı oluşturulan 3 ayrı davada, sistemin kurucusu Mehmet Aydın ile ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunmuş olduğu 20 sanığın, “suç ika etmek amacıyla teşekkül ihdas ve yönetme", "bilişim sistemlerini anahtar namına değerlendirmek aracılığıyla kalifiye dolandırıcılık", "ticari firmaların faaliyeti kapsamında kalifiye dolandırıcılık", “suçtan meydana gelen dünyalık varlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 25 bin 39 yıldan 83 bin 446 yıla derece hapisle cezalandırılması isteniyor.

Gamze Erdemir
 

İLGİLİ HABER
Tosuncukun ağabeyi Fatih Aydın Çiftlik Bank davasında tutuklandı ‘Tosuncuk’un ağabeyi Fatih Aydın Çiftlik Bank davasında tutuklandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ