USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ile 81 millet ormanı kurulacağı müjdesini verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ilde 81 millet ormanı kurulacağının müjdesini vererek, Hedefimiz 2023 yılı sonuna denli dikilen ağaç sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını beniz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ile 81 millet ormanı kurulacağı müjdesini verdi
11-11-2021 17:45

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 15 Temmuz Demokrasi Müzesi mevkiindeki Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Törenine katıldı. Programda mütekellim Erdoğan, "Diktiğimiz değme saplama mücadelemizin işaretidir. Uluslararası platformlarda yükselttiğimiz değme ahenk de mücadelemizin remzidir. Kültürümüz, kâffesi bitki bilimi hayvan bilimi karışma canlıların tamamına erinç muhabbet ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre, yeşil sevgisini toy nesillere aktarma etmek en ilkin mevrut görevlerimizden biridir. İmkanı bulunan değme vatandaşımızın bahçesini fidanla, tarlasını ağaçla, yurt ülkelerini ormanla süslemesi aha bu dil zenginliğimizin ifadesidir. Ağaç dostu olan, orman dostu olan, mahal dostu bulunan insanında dostudur. kâffesi canlıların da dostudur. 11 teşrinisani tarihini arma ağaç indinde süresince canlı kâffesi canlılarla beraberce eş sahn alanımız dünyaya bulunan sorumluklarımızı anımsama haset şekilde görüyorum. eğer kılıç dünyamıza eğin çevirir onun dengelerine hürmet göstermezsek; dünyanın bizlere vereceği cevapları tekabül gücüne erbap olmadığımızı katiyen unutmamalıyız" dedi.

"Değişen meteorolojik hadisat bizlere doğanın ikazıdır, kılıç bu uyarıları görüyor, verdiği mesajları alıyoruz"

Son senelerde insanoğlu faktörünün doğaya verdiği dokunca özen çekici Erdoğan," İnsanoğlunun akıbet asırlarda bitmez sonsuz hissedar hırsla katıksız kaynaklara saldırması, doğanın dengesini hiçe sayan adımlar atması bundan böyle sürdürülemez boyuta gelmiştir. Bir tarafta yanan devasa büyüklükte orman alanları, başka tarafta su taşkını baskınları, susuzluk az daha mütebeddil meteorolojik hadisat bizlere doğanın ikazıdır. Biz bu uyarıları görüyor, verdiği mesajı alıyoruz. Bu felaketlerin müsebbiplerin bire hissedar bilince ve kararlığa erbap oldukları dair dip şüphelerimiz var. Diktiğimiz değme saplama mücadelemizin işaretidir, arsıulusal platformda yükselttiğimiz değme seste mücadelemizin" açıklamasında bulundu.

"Dünyada orman varlığı azalırken ülkemiz, orman varlığını zait sınırlanmış sayıda ülkelerden bir tanesi olmuştur"

Türkiye'nin diyar değişikliği ile mücadelede global adımlar attığına aksan karşıcı Erdoğan, "Türkiye, butlan ve adaletsizlere erinç verdiği mücadelenin peşi sıra Paris İklim Anlaşması'na yan şekilde 2053 yılı düşüncesince el değmemiş çıkarma hedefini ortaya koymuştur. Ülkemizin ılımlı ve derinlemesine vadeli en ehemmiyetli projeksiyonu bulunan 2053 gösterimi merkezine yeşil kalkınma devrimini yerleştirdik. Paris diyar anlaşmasının 5. Maddesi ormanların korunması ve güçlendirilmesini amaçlıyor. Orman varlığımızın artırılması hususunda geçmiş bulunduğu az daha ahit de erte da baştan sona ön saflarla arazi alacağız. Daha yeşil hissedar Türkiye maksadı ile akıbet 19 senedir Cumhuriyet tarihinin en şişman ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz. Dünyada orman varlığı azalırken türkiye orman varlığını zait sınırlanmış sayıda ülkelerden bir tanesi olmuştur. 19 yılda esbak 57 yılda meydana getirilen ağaçlandırmanın hissedar buçuk katına ulaşarak 5 buçuk bilyon fidanı toprakla buluşturduk" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü tam arazi alıyor"

Erdoğan, "Biz geldiğimizde 20. 8 milyon hektar bulunan orman varlığımızı 23 milyon hektar sınırına getirdik. Birleşmiş Milletler Küresel Orman Kaynakları tutanağına mucibince Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü tam arazi alıyor. Aynı tutanağa mucibince yaptığımız ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmalarıyla evren orman varlığı sıralamasındaki yerimizi 27. Sıraya çıkardık. Hedefimiz 2023 yılı sonuna derece dikilen saplama sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını beniz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır. Ayrıca insanlarımızın tabiatla en hazırlop biçimde buluşması düşüncesince 136 skor site ormanı kurduk Mesire yerlerinin sayısını 92'den 1663'e yükselttik inanlarımızın tabiata bulunan ilgisinin artmasıyla akıbet zamanın yükselen yıldızı durumuna mevrut cilt ve karavan turizmini de motivasyon ediyoruz. Milli Park sayımızı 32'den 45'e çıkararak ulusal otopark yeri sahamızı 907 bin hektara yükselterek ülkemizin natür değerlerini hâlâ düzen bağı biçimde koruyoruz. Erozyonla mücadelede dünyaya kip hissedar ülkeyiz. Türkiye 1970'li senelerde değme sene sayı farkı 500 milyon titrem toprağını erozyonla kaybederken ağaçlandırma faaliyetleri ve başka tedbirlerle bu miktarı 154 milyon tına derece düşürdük. Artık değme yıl, Kıbrıs Adası büyüklüğünde hissedar toprağı kaybetmiyoruz" dedi.

Orman köylülerinin gelirini, ve refahını bırakmak düşüncesince ehemmiyetli destek sunar verildiğini kaydeden Erdoğan şunları söyledi;" Çok sayıda plan yürütüyoruz. Bu kapsamda orman köylerinde canlı 252 bin aileye 4 bilyon teklik itimat ve bağış desteği sağladık. ORKÖY kredilerinden faizi ağız ağıza kaldırdık. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinde canlı 180 bin orman köylüsü aileye bugüne derece orman işçiliği karşılığı şekilde 22, 3 bilyon teklik ifa yaptık."

Ülkemizin ormanlarının yüzdelik 54'ünün yangınlara erinç alıngan alanlardan oluştuğunu tabir fail Erdoğan," Son senelerde en şişman orman yangınlarının yaşandığı Akdeniz Bölgesi diyar değişikliğinden en aşkın etkilenecek yerler ortada gösteriliyor. Aşırı faziletkâr sıcaklıklar ve baş döndürücü az rutubet alevlenmiş rüzgarla birleşince orman yangınlarının arama dibine katılması tedricen güçleşiyor. Tüm bu negatif şartların ağırbaşlı bedelini 28 Temmuz'dan süregelen hissedar kol orman yangınıyla yapmak durumunda kaldık. Bu sene ülkemizin 54 ilinde yaşanmış bulunan 299 orman yangını ve 255 rustik meydan yangınıyla savaşım ettik. Orman teşkilatımız alp mensupları yardıma mevrut kurumlarımızın çalışanları ve fahri vatandaşlarımızla beraberce bu yangınlarla karlı dirilik dulda bölük hissedar savaşım yürüttük. Verdikleri savaşım düşüncesince orman teşkilatımızın kâffesi personeline milletim namına hissedar defa hâlâ teşekkürname ediyorum" dedi.

"Türkiye şekilde aldığımız tedbirlerle yangına evveli karışma süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik"

Yaşanan katıksız afetlerin hoppadak Türkiye'yi değil kâffesi dünyayı tesiri dibine aldığını tabir fail Erdoğan şöyleki konuştu: "Ebette yangınlar hoppadak ülkemizi etkilemedi dünyanın pe aşkın durumunda dayanıklı aşkın afetler yaşandı 2019- 2020 yıllarında 240 gündüz devam eden Avustralya'da akıbet senelerde yaşanmış bulunan dev yangınlarda aşkın şişman alanlar bulunmayan oldu. Amerika'nın Kaliforniya alanında Sibirya, İspanya'dan İtalya'ya derece Avrupa'nın dayanıklı aşkın durumunda yaşanmış bulunan orman yangınları ehemmiyetli kayıplara minval açtı. Orman yangınlarına erinç arsıulusal ölçüde şimdiden çelimli işbirlikleri oluşturmamı gerekiyor. Ülkelerin erbap bulunduğu bilim donanımı paylaşmaları, bu afetle mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Türkiye şekilde aldığımız tedbirlerle yangına evveli karışma süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Aynı biçimde düşkün başına sakıt meydan miktarını geçmişe mucibince nısıf yarıya düşürdük. Orman Genel Müdürlüğü'müz 21 binin üstünde mensubu ve ayrımlı tiplerdeki 4311 ara bulucu ile yangınlara erinç rolü başındadır. Yangınlara erinç tarihimizdeki en ensesi kalın diyar floşunu bu zamanda kurduk. Attığı su miktarı ve canlı tatbikat yeteneğine erbap anfibik uçakları bu sene filomuza karışma ettik. Geçen yıldan itibaren İHA'ları da orman yangınlarıyla mücadelede kullanmaya başladık böylecene 7 gündüz 24 zaman ormanlarımızı gözetleyerek çıkan değme yangına en endamsız müddette karışma olanağına kavuştuk. Ulaştığımız fen tesisat kapasitemizi geliştirmeye diyar değişikliği etkisine erinç teşkilatımızı ihya bitmeme edeceğiz."

Yaşanan düşkün afeti esnasında yanan orman alanlarının da çabucak baştan ağaçlandırıldığını kail Erdoğan, "Hedefimiz yangından dokunca gören bölgelerin ağaçlandırma çalışmalarını 2 sene içerisinde tamamlamaktır. Zarar gören orman alanlarımız rüçhan peyda etmek az daha Geleceğe Nefes Kampanyası ile değme vatandaşımız düşüncesince 3 saplama hesabıyla yekûn 252 milyon fidanı inşallah sene bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. MEB ile 24 Kasım vesileyle değme sarıklı düşüncesince hissedar saplama dikimi kampanyası başlattık. Bizim de 1000 saplama bağışlayarak katılacağımız bu manalı kampanyayla türkiye namına ülkemize 1 milyon 200 bin saplama hâlâ kazandıracağız.

Fidan dikimi yaptığımız bu piyasası da millet Ormanı durumuna getirerek insanlarımızın hizmetine sunacağız önümüzdeki senenin sonuna derece 81 ilimize 81 millet ormanı kurarak kâffesi yurttaşlarımızın bu hizmetten faydalanabilmesini sağlayacak. Orman varlığımızı destek peyda etmek ve doğacak nesillere aktarma etmek düşüncesince bilcümle beraberce aşkın hâlâ hissedar tomar hız göstermeliyiz. Dikilen kâffesi fidanların geleceğe ve dünyaya dem olmasını diliyorum" biçiminde konuştu.

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ