USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD yıldırı örgütlerini desteklememeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıldırı örgütlerine tabanca desteği verilmemesi icap ettiğini belirterek, "ABD NATO ülkesidir. Biz NATO ülkesiyiz. NATO’da el birliği içinde olmamız gerekirken yıldırı örgütleri buralardan bu cins destekleri almamalı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD yıldırı örgütlerini desteklememeli
26-09-2021 19:29
Washington

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurul görüşmeleri düşüncesince bulunmuş yer aldığı New York'ta Amerikan CBS göstergeç kanalında "Face the Nation" programı sunucusu Margaret Brennan’ın sorularını yanıtladı, Afganistan'daki gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri kendisince değerlendirmelerde bulundu.

"ABD’nin Afganistan’dan ayrılmasının alanı şimdi güvenilmez bir duruma getirdiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyleki cevapladı:

"20 senedir Amerika'nın burada kalışıyla semt tehlikesiz vahit numara bir duruma gelmedi ki. Tam aksine, semt rastgele sabık devir ağır anlamda kan kaybetti. Biz burada bine DOĞRU elemanımızla havalimanının korunması dair fariza yürütme ettik. Bize en böylelikle havalimanının korunması teklifi ulaştığında Brüksel’de Sayın (Joe) Biden'la bunları konuştuk. Bizim hakeza vahit numara rolü üstlenebileceğimizi kendilerine söylediğimde, 'Üç şeyi de isteriz' dedim. Bunun biri geri bakım destek. Lojistik destekten talebimiz, yönetsel ve malidir. Bir öteki hamle da başta şu an ellerinde mevcut silah, cephane ve benzerleri bunların Türkiye'ye devridir lakin anca şeyler he ki kusursuz bilakis (Hamid) Karzai Havalimanı'ndaki herkes silahların mühimmatların, vasıtaların bütünü Taliban'a verildi. Şu anda da Taliban orada Amerika'nın silahlarıyla akıntı ediyor. Bu gerçekleri de elbette gitmek gerekir. Fakat tığ bazısı şeylere de alıştık. Aynı biçimde Türkiye'ye hücumcu yıldırı örgütleri de maatteessüf Amerika'dan aşırı ağır silah, cephane desteği aldı. Bu, esbak hükümette de bire vahit numara biçimde oldu, şu anda da bire vahit numara biçimde oluyor. Öncelikle PKK/YPG/PYD yıldırı örgütlerine bu cins tabanca desteklerinin verilmemesi gerekir."

"ABD yıldırı örgütlerini desteklememeli"

“ABD’nin, DEAŞ'a erinç mücadelede bağlaşık şekilde görmüş yer aldığı gruplara hazırlık etmiş yer aldığı silahların Türkiye’ye erinç kullanıldığına müteveccih vahit numara iddia mevcut mı? ABD desteğinden ötürü bu gruplardan size müteveccih zılgıt mevcut mı?" şeklindeki suali Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunu Sayın (Donald) Trump devrinde de Trump'ın namına de tabir etmiştim. Şu anda da gine bire vahit numara biçimde tırlarca silah, cephane ve benzerleri alana geliyor. Bunların hepsini tığ kendilerine duyum örgütümüz aracılığıyla da tabir ettik, tabir ediyoruz. Bundan ahir süreçte de bire vahit numara biçimde elbette bunu tabir edeceğiz." biçiminde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları Başkan Biden’a sundunuz mu?” sorusu üzerine, “Bunların hepsini tığ muhataplarımıza sunduk. Şu anda benim İstihbarat Başkanım bire vahit numara biçimde muhatabına bunları sundu, sunuyor. Bundan sonraları da bunları sunmaktan çekinmeyiz. Çünkü bazısı gerçekler var. ABD NATO ülkesidir. Biz bire vahit numara biçimde NATO ülkesiyiz. NATO’da el birliği içinde olmamız gerekirken yıldırı örgütleri buralardan bu cins destekleri almamalı. Bunu da anlatmak durumundayız.” dedi.

"Afganistan’a kimsenin vermediği desteği tığ verdik"

Türkiye’nin Taliban’a Afganistan’daki havalimanını işletmesi düşüncesince iane ve uran dayanak noktası sağlayıp sağlamadığı ve dünkü Taliban hükümetiyle ait ne organize ettiği sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyleki konuştu:

“Şu anda daha bizim Taliban’la anlaşmaya vardığımız rastgele vahit numara madde yok. Şu anda Taliban şimdi aşırı Katar ile birlikte akıntı ediyor. Biz ise askerlerimizi, çırçıplak vatandaşlarımızı oradan çektik. Biz şu anda havalimanında yokuz. Taliban ile de şu anda rastgele vahit numara iş birliğimiz bulunmayan lakin vahit numara şeyi aşırı bariz ve kupkuru söylemem lazım. Bizim Afganistan halkına erinç tarihten mevrut vahit numara birlikteliğimiz var. Kimsenin Afganistan'a vermediği desteği rastgele devir tığ verdik. Alt yapıda, yukarı yapıda Afganistan'da nice yatırımların içinde olduk ve bundan ahir süreçte de bunu yaparız. Dediğim gibi, bu meydana getirilen yanlışlıklar dolayısıyla de askerimizi çektik, çırçıplak vatandaşlarımızı çektik ve şu anda Afganistan'da tığ yokuz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın işletilmesine iane yazar etmeyeceğine ilişkin, "Dediğim gibi, bu, anlaşmalara, sözleşmeye bağlı. Burada şayet hakkıyla aykırı anlaşmalarla müspet vahit numara hamle atılacak olursa… Şu anda Afganistan'daki hükümet ayrıntılı değil, kucaklayıcı değil. Kucaklayıcı, ayrıntılı sıfır vahit numara hükümetle hakeza vahit numara hamle çarpmak da bizim düşüncesince vahit numara kez muhtemel değil lakin bu ayrıntılı olursa, kucaklayıcı olursa hepimiz de Türkiye şekilde orada arazi alırız." yorumunu yaptı.

Taliban ile idman düşüncesince "kadın hakları" vurgusu

"Taliban şu an çabucak koca evlatlarının okula gitmesine destur veriyor, kızlara destur etmiyor. Kamu kurumlarındaki hanımlara işe gelmemelerini söylediler. Taliban deprem göstermiş kıl payı durmuyor. Böyle vahit numara hükümetle meşgul mısınız?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin bu mevzuda başta hanıma bakışı bellidir. Bizde eş yaşamın rastgele durumunda vardır. Eğitimde, sağlıkta, adalette, yargıda vardır, yaşamın rastgele durumunda vardır. Kendi devletimizde bu hakeza olduğuna göre, Afganistan’da tığ sebep değişik vahit numara bilinçlilik düşünelim? Orada da bire vahit numara biçimde kadının yaşamın rastgele durumunda olmasını istek ederiz. Kadınlar buralarda enerjik gösteriş alır bir duruma geldiği anda, onlara eğitim, sağlık, adalet, emniyet, rastgele noktada tığ Afganistan'a da bu desteği veririz. Bunların eğitimlerine de başkaca devletimizde punt sağlarız." yanıtını verdi.

"Mevcut vaziyette Taliban'la idman istemiyorsunuz kıl payı görünüyor" ifadesi üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu saydığım mevzularla ait şekilde şayet bunlar ikrar edilirse yapmaktayız lakin ikrar edilmezse yapamayız." dedi.

"Bundan sonraları ülkemize Afgan sığınmacı almaya gücümüz yetmez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an ülkesinden kaçan Afgan sığınmacılar var. Bunların birileri Türkiye'ye yöneldi. Geçen ay Türkiye'nin sığınmacı kaynağı iktisap etmek kıl payı vahit numara rolü ve yükümlülüğü olmadığını söylediniz. Bu kimin yükümlülüğü? Bu sığınmacıları ikrar etmek ABD'nin yükümlülüğü mü?" sorusu üzerine, "Şu anda ABD elhak bu cins sorumlulukları adına getirmedi ki… Şu anda yük dışı, yük içi iktisap etmek kıl payı benim ülkemde 300 bini hayli Afgan sığınmacı var. Bundan sonraları da ülkemize hala Afgan sığınmacı almaya gücümüz yetmez lakin Amerika, Afgan sığınmacıları buraya alacaksa o da ayrı vahit numara konu. Ben Amerika'nın sığınmacı politikalarını paylaşamam lakin ABD da benim sığınmacı politikalarımı herhalde paylaşamaz lakin tabii, başta bariz söylüyorum, bizim kapımız da minval sabık hanı değildir." açıklamasını yaptı.

"20 senedir ABD orada hastalık vardı?"

"ABD'nin bu mevzuda şimdi fazlasını mı yapması gerekiyor?" sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'nin elbette ki aşırı şeyler yapması gerekir, aşırı da envestisman yapması gerekir. Çünkü 20 senedir ABD orada hastalık vardı? evvel bu soruların yanıtını Amerika'nın kişi namına vermesi gerekirdi. O sosyolojik değerlendirmeyi yapması gerekirdi. Acaba bunlar sebep yapılmadı? Özellikle bu cins tabanca yapılandırması vesaire, bunlar ne düşüncesince yapıldı? Bunların üstünde durulması gerekir? Orada epeyce bodyguard görevlendirilirken bu bodyguard​​​​​​​lara ödenen ücretler bayağı rakamlar değildi. Yani bunların hepsinin herkes Amerikalılar kabilinden sorgulanması gerekir. 'Afganistan'a sebep girdik, şu anda sebep çıkıyoruz?'; bunun herhalde ABD kabilinden sorgulanması icap eder diyerek düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden ile haziranda icra ettiği musahabe sırasında mevkidaşını Afganistan'daki gizil sorunlar dair uyarıp uyarmadığının sorulması üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim Brüksel’de konuştuğumuz şeyler şimdi çok, hatır meydanı konusu olmuştur. Havalimanı mevzusuyla ait lazım soruları kendilerine yönelttim. ‘Eğer bizim orada olmamızı istiyorsanız başta geri bakım desteklerin verilmesi lazım, yönetsel ve finansal noktada lazım desteklerin verilmesi lazım. Biz de vahit numara NATO ortağı şekilde sizinle burada birlikte akıntı edelim.’ dedim." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz de ABD kıl payı NATO’nun vahit numara parçasısınız. Rusya, Türkiye’nin S-400 iklim defans sistemlerini satın almaya bitmeme etmeyi planladığını söylüyor. Neden buna bitmeme ediyorsunuz? Biden sizden durmanızı arzuladı mi?" sorusu üstüne şunları söyledi:

"Ben Başkan Biden'a gerekenlerin hepsini söyledim. Şimdi de söyleyeyim; bakın tığ F-35 uçaklarını aldık ve 1 bilyon 400 milyon dolar ifa yaptık. Fakat bizim bu 1 bilyon 400 milyon dolar ifa yaptığımız uçaklarımızı ABD bizlere konfirmasyon etmedi. Patriotlar noktasında bunları istedik, maatteessüf bu mevzuda da gine bire vahit numara biçimde bizlere Patriot vermedi. Sayın Trump’ın devrinde de bunları görüştüğümüzde, konuştuğumuzda Sayın (Donald) Trump şurası söyledi; 'F-35’ler düşüncesince 1 bilyon 400 milyon dolar ifa fail Türkiye’ye F-35'leri sebep vermiyoruz?' Bunu evren basınının uğrunda söyledi. Peki şu anda benim bu 5 kıta uçağım sebep verilmiyor? Bu parayı ego ödedim. Ödediğim servet ortada."

ABD'ye "Başka ülkeden alacağım defans sistemine dahil edemezsiniz" mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin S-400 alımı karşısında ABD'nin tutumuna bağlı ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermezseniz, defans noktasında benim vahit numara başka ülkeden alacağım rastgele vahit numara defans sistemine dahil edemezsiniz. Bakın bu mevzuda NATO Genel Sekreteri (Jens) Stoltenberg oldukça iyi vahit numara izah yaptı; 'Biz ortaklarımızın kimden, nereden, ne denli rastgele vahit numara meslek satın aldığına dahil edemeyiz.' dedi. Kim bu? Stoltenberg; NATO’nun Genel Sekreteri. Buyurun, esas ortada. Kimse kusura bakmasın. Ben de şurası söyleyeceğim; Türkiye’nin asayiş riskini ki paylaşacak? Türkiye, kişi asayiş riskini kendisi gerçekleştirme edemezse, acep birilerinin eline avucuna mı bakacak? Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim ne ülkeden, ne defans sistemini aldığıma da dahil edeceksin! Öyle vahit numara bilinçlilik olamaz."

Sadece iklim kuvvetlerinin bu işe yetmeyeceğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sistemleri farklıdır, iklim kuvvetleri farklıdır. Çünkü şu anda iklim kuvvetleri noktasında da ferda Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine, benim elimde vahit numara güvence mevcut mı? Böyle vahit numara güvence de olmayacağına uyarınca ihtimal o devir tığ aşırı şimdi değişik adımları da çarpmak durumunda kalacağız." dedi.

"Türkiye, kişi defans noktasındaki dört başı mamur kararlılığını ortaya koyacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan ahir çağda de kimesne bizim defans sistemleri noktasında ne ülkeden ne denli ne alacağımıza dahil edemez. Bunun kararını verecek bulunan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa ehil vahit numara diyar bulunan Türkiye, kişi defans noktasındaki dört başı mamur kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu sonucuna da kimesne dahil edemez." diyerek konuştu.

Sunucunun "Bu, yanıtın 'evet' yer aldığı kıl payı anlaşılıyor." yorumu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne demek… Tabi ki evet." dedi.

"Orta Doğu’da ne yapacağımızın kararını tığ veririz"

"Amerikan halkı ABD'nin Orta Doğu'da askeri dahli bulunmasına siyasal istenç göstermediğine değişmeyen verdi. Bu sizin ve ülkeniz düşüncesince ne kavrama geliyor?" sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyleki cevapladı:

"Bu, Amerika'nın kişi takdiridir, bunu tığ belirleyemeyiz. Orta Doğu'da ne yapacağımızın kararını tığ veririz. Ben çabucak vahit numara bilinçlilik söylüyorum. ABD NATO ülkesidir, Türkiye NATO ülkesidir. Amerika, bölgedeki PKK, PYD, YPG kıl payı yıldırı örgütleriyle bu arada mi akıntı edecek yok ise NATO'da bu arada yer aldığı dostuyla, Türkiye'yle bu arada mi akıntı edecek? Bunun kararını vermesi lazım. Ben ikincisini yeğleme ediyorum."

"Amerika’daki reis dostlarıma, yıldırı örgütlerine erinç duruşumuzu anlattım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biden yönetimi size Suriye ve Irak'taki müttefiklerine müteveccih politikasında değişikliğe gitme niyetinde bulunduğunu anlattı mi?" şeklindeki istifham üzerine, "Bu mevzulara duhul fırsatımız olmadı, zira üstünde durduğumuz madde ağırlıklı şekilde Afganistan'dı. Ama ego rastgele devir Amerika'daki reis dostlarıma PKK, PYD, YPG yıldırı örgütlerine erinç duruşumuzu anlattım. Bunu Trump devrinde de yaşadık. Dedik ki 'Bunların Türkiye’ye taşıdıkları binlerce tır silahı, cephanesi ne yapacaksınız?' Olumlu karşılık alamadık." dedi.

"Suriye'deki 900 ABD askerinin kalmasını mı yok ise gitmesini mi istiyorsunuz?" sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabi ki benim burada tasarrufum olursa Suriye'den çıkmalarıdır, Irak'tan çıkmalarıdır. Afganistan'dan çıktıkları kıl payı çıkmalarıdır. Çünkü şayet dünyada tığ barışa bakım etmeyi istiyorsak sulh düşüncesince o alanlarda kalmanın tek manası yok. Bırakalım o semt halkı, o bölgedeki idare kararını kendisi versin." diyerek konuştu.

"Putin'le bunları elhak konuşuyoruz"

"Suriye düşüncesince araya girilmesini Türkiye'ye mi bıraksınlar?" sorusunu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir kez şurası aşırı bariz kupkuru söyleyeyim, tığ istenmediğimiz yerde durmayız, istenmediğimiz yerde bulunmayız. Bakın tığ şu anda Suriye'de 100 bin briket ev nesir ediyoruz. Evlerinden barklarından tamamen uzaklaştırılmış bulunan aileler düşüncesince bunları tığ nesir ediyoruz. Acaba öteki devletler ne yapıyor? Bu önemli." diyerek cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'le bunun kendisince mı konuşacaksınız?" sorusunu, "Biz bunları elhak Putin'le konuşuyoruz." biçiminde yanıtladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temenni ederim ki Amerika, Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'de de Irak'ta da bu semt insanlarının huzuru düşüncesince vahit numara emek vermek içinde olsunlar." diyerek konu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ