USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "3600 ek belirtke meselesini önümüzdeki senenin sonuna denli çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. Bunun üstünde baş döndürücü spekülasyonlar yapılıyor. Ana muhalefetin başındaki kişi bu lafı ego verdim falanca diyor. Sen neyin sözünü veri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki açılış töreninde konuştu
11-10-2021 17:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı 'Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi'nin kapanışı ve '50 Ar-Ge Merkezinin Açılış Töreni'ne katıldı.

Afyonkarahisar'da meydana mevrut kazada yaşamını kaybeden öğrencilere Allah'tan rahmet, yaralılara ise evgin şifalar isteyen Erdoğan, ilkgüz kocaoğlan nedeni ile beniz yüze öğrenime geçildiğini anımsatarak, "81 vilayetimizin tamamında mektep öncesinden üniversiteye genişliğinde terbiye öğretimin değme seviyesinde, beniz yüze öğrenime başlamış olduk. Beşinci haftasını geride bırakan terbiye faaliyetlerimiz, hamdolsun ağır ortak sorunla karşılaşmadan başarıyla bitmeme ediyor. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız sürecin problemsiz ortak halde ilerlemesi hususunda müstelzim değme muhtelif tedbiri alıyor" dedi.

İllerde mülki hile amirlerinin mevzuyu yakından izlem ettiğini bildiren Erdoğan, "Velilerimizin ve mektep fasile birliklerimizin de beniz yüze eğitimin sürdürülmesi düşüncesince içtenlikli himmet gösterdiklerini görüyoruz. Sürecin başarısı düşüncesince tedbirlere uzlaşma ilkin iktisap etmek neredeyse değme konudaki gayretlerimizi az buçuk elan artırmamız gerekiyor. İnancımıza göre, ölçüm tedbire mani değildir. Salgınla mücadelede bilimin ve tıbbın sunmuş olduğu araçlardan faydalanmak, hem insanoğlu hem de Müslüman adına bizim görevimizdir.

Devletimiz insanı yaşat ki büyüklük yaşa prensibine makul halde nice mütekâmil ülkelerden evvel müstelzim değme olanağı vatandaşlarına sunmuştur. Aşılamadaki eşikleri çabucak aşarak sosyal bağışıklığı ne genişliğinde acele sağlayabilirsek, önümüzdeki şita ayalarında o etap şen ederiz. Havaların soğumasıyla bu arada sıkıntıların artmasına bariyer olamayız. Bu mevzuda tamamı yurttaşlarımızın müstelzim hassasiyeti göstereceğine inanıyorum" niteleyerek konuştu.

"Güçlenen altyapısı ve güçlenen imkanlarıyla, çağdaş AR-GE merkezleri vizyoner ve tam terbiyeci ekibiyle acemi tasrif merkezleri olacaktır"

Hükümet adına terbiye öğretimin kesintiye uğramaması düşüncesince çalışırken bire ortak vakitte acemi yatırımlarla terbiye altyapısının kuvvetlendirme edildiğini tamlayan Erdoğan, "Mesleki eğitimi yükseltmek vesilesiyle yaşama geçirdiğimiz bu projeyle belirlenen okullara ortak yılda ortak bilyon teklik envestisman yaptık. Proje kapsamında bin okula bin kitabevi kazandırmanın yanı sıra, bütün 10 bin kurnaz yazboz tahtası ve bin fizik, kimya, dirim bilimi laboratuvarı kurduk. Ayrıca bulunan mesleksel meydan laboratuvarı ve atölyelerini güçlendirdik. Bu okullarımızın basar kebap kebap kapital kapsamındaki üretimlerini tasarruf etmek düşüncesince 544 acemi işlik laboratuvar kurduk, 282 atölyeyi de güncelledik. Proje dahilindeki bin cümle okulumuzun ihtimam ve onarımlarını da yaparak eksiklikleri giderdik. Bugün 1000 Okul Projesinin yanı esna 24 ilde mesleksel ve uran terbiye sağlayan okullarımızda kurulan 50 AR-GE merkezimizin de açılışını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Öğretmen ve öğrencilerimizin acemi mahsulat tasarlaması ve bu mamüllerin düşüncesi iyelik haklarını alarak iktisadi ortak değere dönüştürmesi amacıyla yaşama geçirdiğimiz AR-GE merkezlerini sonuç etap ehemmiyetli buluyoruz" diyen Erdoğan, "AR-GE merkezleri ile öğrencilerimiz hem fikirleri somutlaştırma fırsatı bulacak hem de okullarından başlayarak ekonomimize ulama sunacaklardır. Yine bu merkezler yoluyla öğrencilerimizin mesleksel becerileri artarken acemi teknolojilerin izlem edilmesi de kolaylaşacaktır. Güçlenen altyapısı ve güçlenen imkanlarıyla, çağdaş AR-GE merkezleri vizyoner ve tam terbiyeci ekibiyle acemi tasrif merkezleri olacaktır. Nitekim sonuç çağda mesleksel ve uran eğitimi müzahir politikalarımızın olumlu neticelerini nice bölgede görüyoruz" dedi.

"28 Şubat döneminin, Türk terbiye sistemi ve ekonomimize icra ettiği en iri kötülüklerden bir tanesi bulunan katsayı zulmünün ortadan kalkmasıyla bu okullarımıza müteveccih toplumuzdaki önyargılar da ehemmiyetli seviyede kırıldı" diyen Erdoğan söyle konuştu:

"Hem gençlerimiz hem aileleri kariyer planlamalarında mesleksel ve uran öğrenime elan ortak tomar ehemmiyet vermeye başladı. Üreticilerimiz, sanayicilerimiz ve resmi kurumlarımız da ortaöğretim çağlarında sunulan mesleksel eğitimin kıymetini aşırı elan güzel anlamıştır. Bu kavrayış donanması sonucunda tamamı sektörlerle çelimli ve şümullü iş birlikleri kurulurken eğitim, üretim, istihdam güçlendirmiştir. Liselere intikal sisteminde muvaffakiyet yayınlayan öğrencilerimiz, bundan böyle mesleksel eğitimi elan ortak tomar yeğleme ediyor. Kimi defans endüstri kuruluşlarımız ile endüstri bölgelerimizin himayesinde terbiye sağlayan okullar çocuklarımızın tercihlerinde en yukarı sıralara çıktı. Meslek liselerimiz bundan böyle buluş belgesi alabilecek kurda yenliklere imza atıyorlar. Bu okullarımızın başarıları arttıkça mesleksel öğrenime müteveccih özen de memleketimiz genelinde güçleniyor.

2019-2020 terbiye ve talim yılının temasını 'Mesleki ve Teknik Eğitimde Patent, Faydalı Model, Marka ve Tasarım Yılı' adına belirlemiştik. Sonuçta sene süresince 803 buluş belgesi yarayışlı manken dizayn ve bellik başvurusu işlenmiş ve bunların 188'i tescil edilmiştir. Bu sene ise 250 verim tescili hedeflenmiş ve şu an itibariyle, 198 kıta yarayışlı manken dizayn ve bellik tescili alınmıştır. Aynı halde cümle lisesi mezunlarımızın darülfünun imtihanlarındaki muvaffakiyet grafiğinin değişik yükselmesinden sevinme duyuyoruz."

"Bir fasıl evlatlarımız ortada öz-üvey ayrımı karşıcı politikaların izleri ağız ağıza silinmiştir"

Artık tamamı terbiye kuruluşlarının denktaş tutulduğunu bildiren Erdoğan, "Bir fasıl evlatlarımız ortada öz-üvey ayrımı karşıcı politikaların izleri ağız ağıza silinmiştir. Ülkemizde bundan böyle rastgele ortak mektep türüyle ilişik ayrımcılık, ötekileştirme ve adaletsizlik yoktur. Hangi lisede okursa okusun devletimizin nazarında evlatlarımız eşittir, bire ortak hafriyat ve olanaklara sahiptir.

Eğitimde akreditasyon ve adaleti tamamı yönleriyle kuruluş etmek, hükümetimizin rüçhan meselesi olmayı sürdürecektir. Eğitimde haset kurtarmanın değil, istikbalimizi garanti altına almanın derdindeyiz. Türkiye'yi milletimize lakırtı verdiğimiz halde eğitim, sağlık, hafriyat ve güven temelleri üstünde yükseltmeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla sonuç 20 yılda hazırlamış olduğumuz tamamı bütçelerde arslan payını öğrenime ayırdık" biçiminde konuştu.

2002 senesinde terbiye bütçesinin 7 buçuk bilyon teklik iken 2021 senesinde bu rakamın 147 bilyon liraya yükseldiğini kaydeden Erdoğan, "Görüldüğü kabilinden nereden nereye. Yükseköğrenimi de müdahale ettiğimizde bu yılki terbiye bütçemiz 211 bilyon lirayı aşıyor. Yine 20 sene evvel resmi hususi dahil, mektep ve gurur sayımız 50 bin 877 iken çağ bu kıta 88 bin 325'e çıktı.

Ülkemiz genelindeki sınıf sayısını da 343 binden 601 bin seviyesine getirdik. Kadro tahsislerinde de en iri oranı öğrenime veriyoruz. 2002 yılından bugüne genişliğinde birlik 713 bin 625 öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik. Önceki ay yüreği hamarat ülkücü 20 bin dinç öğretmenimizi görevlerine başlatmanın gururunu yaşadık. ek 15 bin sarıklı ataması müjdesini paylaşmıştık" ifadelerini kullandı.

3600 ek göstergeye bağlı açıklamada bulunan Erdoğan, "Aynı halde öğretmenlerimizi de havi 3600 ek belirtke meselesini önümüzdeki senenin sonuna genişliğinde çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. Bunun üstünde aşırı spekülasyonlar yapılıyor. Ana muhalefetin başındaki özlük bu lafı ego verdim falanca diyor. Sen neyin sözünü veriyorsun ya? Bu iş bizim işimiz. Biz, döşenmemiş kuruya lakırtı vermeyiz, kılıç yaparız. Bizim düşüncesince esas bulunan evlatlarımızla baş başa geleceğimizi de delibozuk ettiğimiz öğretmenlerimizin huzuru, esenliği, refahı ve motivasyonudur.

Son 19 yılda devletimizin olanakları genişledikçe toplumumuzun tamamı kesimleri kabilinden öğretmenlerimiz de bundan payını almıştır. Bundan sonraları da başka amme görevlilerimizle baş başa terbiye camiamızın indinde olmayı sürdüreceğiz. Bu süreçte öğretmenlerimizden ortak tane talebimiz öğrencilerimizi iri ve çelimli Türkiye vizyonuyla özgüven sahibi efrat adına yetiştirmeleri, onları hoppadak bugüne değil yarına da en kuvvetli halde hazırlamalarıdır. Bu çoluk çocuk siz değerli ziyaretçilerimizin yapıtı olacak, nedeniyle yarınları, 2053 ve 2071'i kılıç bu gençlerimizle nesir edeceğiz" niteleyerek konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Erdoğan, "Öğrencilerimizden beklentimiz devletimizin, ailelerinin ve hocalarının kendileri düşüncesince icra ettiği fedakarlığın bilinciyle derslerine yoğunlaşmalarıdır. Her evladımızdan sporda, bilimde, sanatta mesleksel bölgede becerilerini ilerletmesini vaktini en velut halde değerlendirmenin yollarını aramasını istiyoruz" dedi.

"Türkiye'de mesleksel eğitimi acemi ortak etaba taşıyacağız"

Mesleki eğitimde müjdeler paylaşan Erdoğan şunları kaydetti:

"Mesleki terbiye merkezlerinde kapasitenin elan ortak tomar artırılması ve dinç aylaklık oranının düşürülmesi düşüncesince dü acemi organizasyon yapıyoruz. Birincisi mesleksel terbiye merkezlerine bitmeme fail öğrencilerin 4 sene süresince aldıkları ücretin çalıştıran üstündeki yükünü ağız ağıza kaldırmaktır. Bu yükü büyüklük adına kılıç üstleniyoruz. Böylece iş gücü piyasamızın güçlendirilmesi düşüncesince işverenlerimize ehemmiyetli ortak dayanak sunuyoruz. İkinci adına mesleksel terbiye merkezlerimizin sonuç sınıfına kalfa adına bitmeme fail öğrencilerimizin aldıkları ücretleri iyileştiriyoruz. Artık kalfalar sonuç sene minimal ücretin 3'te bir tanesi genişliğinde değil ½ si genişliğinde ecir alacaklar. Her dü hedefle ilişik adına mesleksel terbiye kanununda lazım düzenlemeleri çelimsiz müddette yapacağız. Böylece mesleksel terbiye merkezleriyle mihman ortak iyilik sağlayacak ve Türkiye'de mesleksel eğitimi acemi ortak etaba taşıyacağız. Lise ve darülfünun mezunu gençlerimize istedikleri ortak alandaki mesleksel terbiye merkezi programını çelimsiz müddette itmam ve iş gücü endüstrisine çabucak mürur olanağı getiriyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı bunun düşüncesince lazım emekleri tamamladı. Böylece gençlerimiz terbiye sürecinde ecir alarak 6-7 ay kabilinden çelimsiz devamlı itmam programlarına bitmeme edebileceklerdir. İlk uygulaması gelecek günlerde Milli Eğitim Bakanlığımız ile Turkcell çeşidinden başlatılacaktır. Program kapsamında darülfünun mezunlarına 6 maaş terbiye verilecek ve terbiye sonuna kalburüstü olanlar Turkcell'de istihdam edilecektir. Bu ehemmiyetli müjdelerimizin de öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, mesleksel terbiye camialarımız ve firmalarımız düşüncesince hayırlara punt olmasını diliyorum" dedi.

Programa, Erdoğan'ın yanı esna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ