USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu Toplantısında dünyaya seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantısı'nda dünyaya seslendi. Erdoğan, güneş tacı salgını, Afganistan, Suriye ve Libya'da yaşanmış olan gelişmeler, Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin beraberinde konuşmasının

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu Toplantısında dünyaya seslendi
22-09-2021 00:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantısında icra ettiği konuşmada, “Uluslararası maşer müşterek 10 sene hâlâ Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez. Suriye krizinde adamlık onurunu kurtaran müşterek nüfus şekilde bundan sonra dünkü muhaceret dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne tahammülümüz var” dedi.

“Umutla dayanıklılığı düz yazı etmek”

Bu sene ki Genel Kurulun “Umutla dayanıklılığı düz yazı etmek” temasıyla düzenlenmesinin yerinde bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Geride bıraktığımız tahminî 2 yılda adamlık şekilde bozuk eyyam geçirdik. Son yüzyılın en şişman esenlik krizi şekilde nitelenen Covid-19 salgınında aralarında dostlarımızın, yakınlarımızın, sevdiklerimizin de bulunduğu 4,6 milyon insanı kaybettik. Gösterilen onca çabaya ve aşılamada tahsil edilen mesafeye karşın salgının menfi etkilerinin bitmeme ettiğin görüyoruz. BM 76. Genel Kurulunu da hakeza müşterek atmosferde gerçekleştiriyoruz. Burada vereceğimiz el birliği ve ortaklık mesajlarının salgınla mücadeleyi desteklemenin yanı esna güç eyyam dinç milyarlarca insanoğlunun umutlarını artıracağına inanıyorum. Genel Kurulumuzun arsıulusal toplumun meselelerinde çözüme hâlâ çalışan medet sağlaması düşüncesince güçlendirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda dişi icraat karşılayıcı 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a şükranlarımı sunuyorum. 76. Genel Kurul Başkanlığın üstüne sektör Abdullah Şahid'in devraldığı bayrağı baş döndürücü hâlâ yukarılara taşıyacağına inanıyorum. Türkiye şekilde Genel Kurulun faaliyetlerini en dişi biçimde yürütme etmesi düşüncesince üzerimize sakıt sorumlulukları namına getirmeyi sürdüreceğiz. Bu vesile ile BM Genel Sekreterliği vazifesini müşterek kere hâlâ üstüne sektör Sayın Guterres'i kutlama ediyorum. Bu sene ki Genel Kurulun ‘Umutla dayanıklılığı düz yazı etmek' temasıyla düzenlenmesi görülmedik isabetlidir” dedi.

“Türkovac'ı topu topu insanlığın istifadesine sunacağız”

Korona virüs salgını ile baş başa dünyada yaşanmış bulunan gelişmelere yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle biberli da olsa müşterek doğruyu anlatım kılmak istiyorum, adamlık şekilde bizlere şişman müşterek fasile olduğumuzu yeni baştan hatırlatan bu salgında ne efsus ki, toptan el birliği açısından güzel müşterek sınav verilemedi. Bilhassa az kaslı devletler ve serseri maşer kesimleri müstevli karşısında adeta kaderlerine ayrılma edildi. Dünya genelindeki dirilik kaybının yüksekliğinde toptan sistemin bundan sonra hal namına dava çıkartan, sorunları derinleştiren, sorunları çözümsüzlüğe mahkum fail ayrık yapısının da oranı bulunuyor. Milyonlarca insanoğlunun yaşamını kaybettiği, on milyonlarca insanoğlunun virüsün pençesinde kıvrandığı müşterek devirde aşılama milliyetçiliğinin değişik yöntemlerle halen sürdürülüyor olması adamlık hesabına beniz kızartıcıdır” sanarak konuştu.

“İlk aşının Almanya'da dinç Türk asıllı dü bilgi insanı çeşidinden geliştirilmesinden alım çalım duyduk”

“Özellikle bu salgını toptan müşterek felaketin üstesinden fakat arsıulusal ortaklık ve dayanışmayla gelinebileceği açıktır” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Tüm devletler bu salgından kurtulmadan rastgele müşterek ülkenin yegâne başına korkmadan yaşamını sürdürmesi beklenir değildir. Genel Kurulda ortaya çıkma iradenin bu hakikatin anlaşılması itibarıyla müşterek dönüm noktası olmasını dilek ediyoruz. Salgın zamanında toptan işbirliğinin önemi indinde tababet biliminin eriştiği faziletkâr seviyeyi de müşahede olanağı bulduk. DSÖ çeşidinden onaylanan evvel aşının Almanya'da dinç Türk asıllı dü bilgi insanı çeşidinden geliştirilmesinden alım çalım duyduk” dedi.

“159 nüfus ve 12 arsıulusal kuruma tıbbi iane gönderdik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde ‘insanı yaşat ki mevki yaşasın' fideist ile evvel günden itibaren elimizdeki olanakları arkadaş ve kardeşlerimizle paylaşmaya çalıştık. Bir taraftan yurttaşlarımıza en güzel esenlik hizmetini sunarken, gayrı taraftan da 159 nüfus ve 12 arsıulusal kuruma tıbbi iane gönderdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesile ile evcil aşımız Türkovac'ı yaklaşan sürede milletimizle baş başa topu topu insanlığın istifadesine sunacağımızı buradan anlatım kılmak istiyorum. DSÖ'nün güçlendirilmesi ve salgınlara dirlik kontrat hazırlanması girişimlerini destekliyoruz. Kamu sağılığının korunması ile toplumsal ve kazançlı yaşamın devamı ortada akla yatkın müşterek balans kurulması icap ettiğini de ilkin vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Afgan halkının huzura kavuşmasını dilek ediyoruz”

Afganistan'da yaşanmış bulunan gelişimleri BM Genel Kurulu kürsüsünden özetleyen Erdoğan, “Yaşadığımız hadisat bizlere kimi gerçekleri yeni baştan gine hatırlatmaktadır. Sevinçlerimiz denli hüzünlerimiz, acılarımız denli başarılarımız, sorunlarımız denli çözümlerimiz de ortaktır. ‘Ben yaptım oldu', bu mantıkla akım edildiğinde bunun faturasını yalnızca muhtemelen çivi devletler değil, topu topu adamlık ödemektedir. Sahadaki gerçekleri ve toplumsal dokuyu dikkate almayan dayatmacı yöntemlerle meselelere hal üretilemeyeceği en akıbet Afganistan'da baş döndürücü biberli müşterek biçimde görülmüştür. Afganistan halkı 40 seneden fazladır idame eden dengesiz ve çatışmaların neticeleri ile baş başa bırakılmıştır. Siyasi süreçten serbest şekilde Afganistan'ın arsıulusal topluluğun yardımına ve dayanışmasına gereksinimi bulunuyor. Ülkede müşterek an ilkin barış, dengeleme ve güvenliğin kuruluş edilerek Afgan halkının huzura kavuşmasını dilek ediyoruz. Türkiye şekilde güç günlerinde Afgan halkına dirlik uhuvvet görevimizi namına getirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

“Uluslararası maşer müşterek 10 sene hâlâ Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez”

Suriye'de topu topu dünyanın gözlerinin uğrunda yüzbinlerce ferdin ölümüne, milyonlarca ferdin yerlerinden edilmesine illet bulunan insancasına dramın 10 yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, “Ülkemiz müşterek taraftan 4 milyona yaklaşan Suriyeliye koyun açarken, alanı kana ve gözyaşına boğan yıldırı örgütlerine eş sahada savaşım etmektedir. DEAŞ ile döş göğse çarpışan ve bu yıldırı örgütünü hezimete uğratan yegâne NATO müttefikiyiz. Sahadaki varlığımızla PKK yıldırı örgütünün Suriye'deki uzantılarının işlediği kırım ve budunsal mertlik faaliyetlerinin önüne kılıç geçtik. Şehitler ödeme pahasına yürüttüğümüz gayretler kararında sakıncasız kûhi getirdiğimiz bölgelere şuana genişliğinde 462 bin Suriyelinin fahri şekilde art dönüşünü sağladık. Aynı biçimde İdlib'deki varlığımız yardımıyla milyonlarca insanoğlunun hem canını kurtardık hem yerinden edilmesini önledik. Uluslararası maşer müşterek 10 sene hâlâ Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez. Soruna Suriye halkının beklentilerini karşılayacak biçimde BM Güvenlik konseyinin 2254 mahdut sonucu temelinde siyasal müşterek hal bulunması düşüncesince hâlâ çelimli müşterek dilek ortaya konulması gerekiyor” dedi.

“Suriye'nin şimal batısına Türkiye üstünden ulaştırılan BM insancasına iane mekanizmasının 12 ay süreyle uzatılmış olmasını sevinme karşılıyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu mevzuda sergilenen uzlaşmacı yaklaşımın siyasal sürecin ilerletilmesi ve mültecilerin gönüllü, sakıncasız ve haysiyetli biçimde art dönüşlerinin sağlanması düşüncesince ortaya konulmasını dilek ediyoruz. Bölgedeki yıldırı örgütleri ortada farklılık yapılmasının, bunların taşeron şekilde kullanılmasının onama edilemez bulunduğunu huzurlarınızda yeni baştan anlatım kılmak istiyorum. Son 10 yılda dünyanın değişik vatanlarında yaşanmış bulunan yıldırı eylemleri terörün yalnızca bizim değil topu topu insanlığın eş düşmanı bulunduğunu göstermiştir. Suriye'nin tarla bütünlüğünü ve ulusal güvenliğimizi gözdağı fail yıldırı örgütleri ile mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Ülkemizde Suriyeliler haricinde da rakamları müşterek milyonu aşan ayrışık statülerde muhacir vardır. Afganistan'daki gelişmeler hasebiyle akıbet devirde bu ülkeden muhaceret akını ihtimali ile dirlik karşıyayız. Suriye krizinde adamlık onurunu kurtaran müşterek nüfus şekilde bundan sonra dünkü muhaceret dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne tahammülümüz var. Adil ağırlık ve günah paylaşımı temelinde topu topu paydaşların bu mevzuda üstünde düşeni yapmanın zamanı çoktan gelmiştir. Artık 1951 Cenevre Sözleşmesinin ve arsıulusal insancasına hukuku aşındıranlara dirlik konkre müşterek büyüklenme ortaya konulmalı” dedi.

“Libya'da arsıulusal meşruiyete verdiğimiz çelimli dayanak yardımıyla mütareke kuruluş edildi”

Libya'da yaşananlara yer veren Erdoğan, “Libya'da arsıulusal meşruiyete verdiğimiz çelimli dayanak yardımıyla mütareke kuruluş edilmiş arkası esna Başkanlık Konseyi ve Milli Birlik Hükümeti kurulmuştur. Milli Birlik Hükümetinin amme hizmetlerinin sağlanması, topu topu kurumların birleştirilmesi ve seçimlerin zamanlıca düzenlenmesi çabalarına dayanak vermeye bitmeme edeceğiz. Uluslararası topluma Libya'nın topu topu bölgelerini temessül fail yasal hükümetin yayında durulması çağrımı tekrarlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Filistin halkının haklarına müteveccih ihlallere dirlik durmayı sürdüreceğiz”

Bölgede istikrarsızlığı körükleyen, sulh ve güvenliği gözdağı fail en ehemmiyetli sorunlardan birisinin de İsrail-Filistin ihtilafı bulunduğunu tamlayan Erdoğan, “Filistin halkına müteveccih gadir sürdükçe Ortadoğu'nun mihman sulh ve istikrara ulaşması beklenir değildir. Bunun düşüncesince işgal, eklenmiş ve gayrikanuni iskân politikalarına behemehâl ve derhal akıbet verilmelidir. Kudüs'ün 1947 günlü BM sonucuna ilgilendiren arsıulusal statüsüne, Harem-i Şerif'in mahremiyetine ve Filistin halkının haklarına müteveccih ihlallere dirlik durmayı sürdüreceğiz. Barış süreci ive dü devletli hal gösterimi hâlâ müşterek tomar gecikmeksizin baştan canlandırılmalıdır. 1967 temelinde ilkin başkenti Kudüs bulunan serbest ve coğrafi bütünlüğe cemaat müşterek Filistin devleti kurulması rüçhan hedeflerimiz arasındaki yerini koruyor” dedi.

“Azerbaycan yasal koruma hakkını kullanarak öz topraklarındaki işgali sona erdirmiştir”

Kafkasya, Kırım, Çin, Bangladeş ve Myanmar'daki sorunlara da yer veren Erdoğan, “Kafkasya'daki dengeleme itibarıyla yaklaşan devirde ehemmiyetli adımlar atılmıştır. Azerbaycan yasal koruma hakkını kullanarak düzenlilik konseyinin senelerdir uygulanmayan kararlarına husus bulunan öz topraklarındaki işgali sona erdirmiştir. Bu evolüsyon alanda mihman sulh hesabına dünkü punt pencerelerinin açılmasına da olanak sağlamıştır. Tarafların atacağı rastgele müşterek müspet adımı terviç kararındayız. İlhakını tanımadığımız Kırım dahil, Ukrayna'nın tarla bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına ehemmiyet veriyoruz. Çin'in tarla bütünlüğü perspektifinde Müslüman Uygur Türklerinin asliye haklarının korunması hususunda hâlâ baş döndürücü güç gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Keşmir'de 74 senedir müddet mevrut probleminin etraf ortada diyalog kanalıyla ve mebni BM kararları çerçevesinde çözülmesinden yana bulunan tavrımızı sürdürüyoruz. Bangladeş ve Myanmar'daki kamplarda güç koşullarda dinç Müslümanların anne vatanlarına güvenli, fahri ve onurlu, mihman biçimde art dönüşlerinin sağlanmasına da dayanak veriyoruz” dedi.

“Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu dünkü hal vizyonunu destekliyoruz”

Kıbrıs meselesinde adil, mihman ve sürdürülebilir müşterek çözümün fakat semere odaklı realist müşterek yaklaşımla beklenir bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM'nin denktaş şekilde onama etmiş bulunduğu Ada'daki dü halktan birinin önderi sizlere seslenme edebilirken, gayrı liderin bu platformda sesini duyuramaması adaletli değildir. Çözüm düşüncesince Ada'nın birincil unsuru bulunan Kıbrıs Türk halkının hâkim eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi gerekiyor. Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu dünkü hal vizyonunu destekliyoruz. Buradan arsıulusal topluma Kıbrıs Türklerinin görüşlerini açıkça yürekle ve önyargısız müşterek biçimde istimara çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Doğu Akdeniz'deki sükunet ortamının devamı eş çıkarımızdır. Deniz salahiyet alanlarının paylaşımına bağlı problemlerin arsıulusal hususiyet ve güzel komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözülmesini dilek ediyoruz. Bunun düşüncesince en evvela Doğu Akdeniz'de en levent boylu kıyıya cemaat Türkiye'yi alanda bulunmayan sayan anlayıştan vazgeçilmesi şarttır. Diyalog ve ortaklık düşüncesince bölgedeki topu topu aktörlerin arsa alacağı Doğu Akdeniz Konferansı düzenlenmesi önerisi hala masadadır. Benzer biçimde Ege Denizi'ndeki problemlerin da düet diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye'nin gayrı ülkelerle mebni çalışmalarını özetleyen Erdoğan, “AB'ye üyelik sürecindeki kararlılığımızı da sürdürüyoruz. Afrika ile 100 yıllara ilgilendiren DOĞRU bağlarımızdan aldığımız güçle çağ de Kıta ile ve Afrika Birliği ile el birliği içindeyiz. Bu tatlı Üçüncü Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin önümüzdeki devirde Türkiye'de yapılması düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeniden Asya girişimimizle de Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasındaki birleştirici konumunu pekiştiriyoruz. Aynı biçimde Latin ABD ve Karayipler bölgesiyle düet ve baş döndürücü cepheli platformlarda ilişkilerimizi geliştirmeye şişman ehemmiyet veriyoruz. Türkiye hepsi düşüncesince hâlâ güvenli, huzurlu, gönençli ve hakkaniyetle dünya uğrunda atılmış rastgele müşterek adımın indinde olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Dünyadaki madun binanın ehemmiyetli müşterek kısmı akıbet 2 yüzyılın ürünüdür”

Erdoğan, konuşmasının ehemmiyetli müşterek bölümünü de dünya değişikliğine ayırdı. Erdoğan, “Dünya, üstündeki milyonlarca çalışkan türene koyun açarken, bu cömertliğinin karşılığında bizlerden yalnızca tabiat ananın dengesine hürmet duymamızı istiyor. İnsanoğlu gün süresince sürdürdüğü evolüsyon ve kalkınma arayışında dünyanın bizlere sunmuş bulunduğu kaynakları maatteessüf kaba kullanmıştır. Asırlardır bitmeme fail bu sürecin böylecene tabiat ananın özlük dengesi haricinde ağız ağıza insanoğlunun minval açmış bulunduğu tehditlerle dirlik karşıya bulunuyoruz. İklim değişikliği, dünya kirliliği, su ve besin kirliliği, biyoçeşitliliğin kaybı denli başlıklar altında toplayabileceğimiz mesail insanlığın geleceği belirsizliğe atacak boyuta ulaşmıştır. Bu başlıklardan dünya değişikliği, mahal problemi olmasının ötesinde telafisi olanaksız neticelere minval açması itibarıyla üstünde ilkin durulması müstelzim müşterek konudur. Sanayi önceleri devre nazaran yüzdelik 50 çoğalma yayınlayan karbondioksit, metan, azot, oksit denli limonluk gazları dünyamızın adeta ateşini yükseltiyor. Nitekim müşterek süredir dünyanın rastgele müşterek tarafında uran önceleri devre uyarınca 1,1 santigrat adım çoğalma yayınlayan sıcaklığın minval açmış bulunduğu afetler yaşanıyor. Asya ve Avrupa'da seller, Amerika'da kasırgalar, Afrika'da kuraklık, Akdeniz çanağında yangınlar, Grönland'ın zirvesinde yağmur, çöllere kar yağması denli menus olmadığımız hadiselerle karşılaşıyoruz. Bu afetler çevreye ve yankı düzene verdiği zararlar indinde kişilerin dirilik ve servet güvenliğini de gözdağı ediyor. Pek baş döndürücü yerde insanoğlu şişman solarak başka bölgelere muhaceret etmeye hazırlanıyor. Halbuki dünya hâlâ Suriye ve Afganistan denli arbede kaynaklı akse bölgelerinin minval açmış bulunduğu sığınmacı meselesine hal bulamadı. Böyle müşterek devirde kuraklık, besin sıkıntısı, dünya vakaları denli bu çeşit sebeplere mebni yüzlerce milyonluk göçlerle kesinlikle baş edileceği meçhuldür. İklim değişikliğinin en şişman tesiri şişman kentlerde yaşan nüfuslar üstünde görülecektir. Mesela ortamında bulunduğumuz New York şehri yalnızca 2 hafta arayla verilen kalmış bulunduğu dev kasırgaların minval açmış bulunduğu ve rastgele müşterek birisi fakat 500 yılda müşterek görülebilen yağışlar yüzünden güç eyyam geçirmiştir. Avrupa'nın batısını etkileyen yağışların faktör bulunduğu yıkımlar hala onarılamamıştır. Türkiye şekilde bu mevzuda en aceleci ve çalışan analizör üreten nüfus olmamıza karşın kılıç de iyice sıkkın eyyam yaşadık. Dünyadaki madun binanın ehemmiyetli müşterek kısmı akıbet 2 yüzyılın ürünüdür. İklim değişikliğinin minval açmış bulunduğu değişiklikleri bu madun yapıyla karşılayabilmek beklenir değildir. Küresel hararet artışının bitmeme etmesi, hâlâ dip yağışların doğacak olması hepimizi dünkü arayışlara yöneltmelidir. Mesela, site planlamalarının bundan sonra dünya değişikliğinin minval açmış bulunduğu neticeler menfez uğrunda bulundurularak yapılması mecburi bir duruma gelmiştir. En ehemmiyetli karbon yutak alanları ortada mevcut ormanların müşterek taraftan tarla kullanması ile gayrı taraftan yangınlarla bulunmayan olmaya beniz tutması dünyamızı muntazır müşterek gayrı tehlikedir. Sıcaklık artışının etkilediği müşterek gayrı düzlük da denizlerimizdir. Genleşen su ve eriyen buzullar kükremek seviyelerini akıbet müşterek asırda 20 santimetre yükseltmiştir. Bu numara dünyanın akıbet 3 bin yılındaki en aceleci artıyı anlatım ediyor. eğer çalışan önlemler alınmaz ve limonluk gazı emisyonları artmayı sürdürürse 100 yılımızın böylecene kükremek seviyelerinin müşterek metreden müşterek tomar yükselmesi bekleniyor. Böyle müşterek yükseliş kenar şehirlerinin ve ada devletlerinin ehemmiyetli bölümünün haritalardan silinmesi demektir. Bu gidiş indinde dünkü ve devasa kitlelerden oluşan muhaceret dalgalarını da getirecektir. Dikkatinizi tefriş kılmak istiyorum, saydığım topu topu bu mesail yalnızca sıcaklıktaki 1,1 santigratlık artışla ortaya çıkmıştır. Bu çoğalma 1,5 santigrata, 2 santigrata ve hâlâ müşterek tomar yükseldiğinde nelerle karşılaşabileceğimizin taktirini sizlere bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

“Barış, istikrar, zenginlik ve kut ortamında müşterek dünyayı kucak kucağa düz yazı edebiliriz”

“Dünya 5'ten büyüktür” tespitini dünya değişikliği üstünde da tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bu gelişmeler üstünde dünya ülkeleri şekilde dünya değişikliği ile savaşım düşüncesince 2015 senesinde müşterek araya gelmiş şekilde Paris İklim Anlaşması üstünde muvafık kaldık. Anlaşmanın maksadı 100 senenin ortasına genişliğinde toptan hararet artışını 1,5 adım ile hudutlu tutmaktı. Ancak akıl tedarik alınmadığı taktirde bunun baş döndürücü ta beklenir olmadığına ayraç ediyor. Bunun düşüncesince en evvela ve en baş döndürücü da dünya değişikliğine minval açan problemlerin ortaya çıkmasında zamanı mesuliyeti bulunan devletlerin elini tayın dibine koyması şarttır. Korona virüs salgının önüne geliştirilen aşılarla devrolmak ihtimal beklenir olabilecektir güçlükle dünya değişikliği üstünde hakeza müşterek laboratuvar çözümü bulunabilmesi bahis konusu değildir. İşte bunun düşüncesince rastgele müşterek fırsatta dile getirdiğimiz ‘dünya 5'ten büyüktür' tespitini dünya değişikliği hususunda da tekrarlıyorum. Tabiata, havamıza, suyumuza, toprağımıza, yeryüzüne ki en baş döndürücü verdiyse, natürel kaynakları ki vahşiyane sömürdüyse dünya değişikliği ile mücadeleye en şişman katkıyı onlar yapmalıdır. Geçmişten değişik şekilde bu kat kimsenin ‘ben güçlüyüm, satmaca ödemem' ağıt hakkı yoktur. Çünkü dünya değişikliği insanoğluna iyice adaletli davranıyor. Avrupalı, Asyalı, Amerikalı, Afrikalı, zengin, geda farkı dinlemeden her insana ayrımsız muameleyi yapıyor. Hepimize sakıt fariza bu gözdağı karşısında hakkaniyete mebni müşterek ağırlık paylaşımıyla tedbirlerimizi almak, yükümlülüklerimizi çabucak namına getirmektir. Türkiye şekilde bu tatlı akım ediyoruz. Paris İklim Anlaşmasına evvel imza atan ülkelerden biriyiz. Ancak, yükümlülüklerle mebni adaletsizlikler hasebiyle hâlâ bu anlaşmayı yürürlüğü koymamıştık. Son devirde bu çerçevede kaydedilen mesafenin arkası esna aldığımız sonucu buradan, BM Genel Kurulundan topu topu dünyaya yansıtmak istiyorum. Paris İklim Anlaşmasını atılacak müspet adımlara birebir halde ve millî medet beyanımız çerçevesinde istikbal ay meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow'da yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansından ilkin karbon nötr, bu hedefin anlaşmanın müsaade evresini tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda DOĞRU değişikliğe minval anahtar bu süreci 2053 vizyonumuzun anne unsurlarından birisi şekilde onama ediyoruz. İklim değişikliği ile mebni başka adımlarımız da var, AB Yeşil Mutabakatına ahenk düşüncesince müstelzim deprem planını hazırlayarak geçtiğimiz aylarda devreye aldık. Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ölçülü Sıfır Atık projesi ile art üstünlük oranımızı 3 yılda 9 benek artırdık. Orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan tahminî 23 milyon hektara yükselterek yutak yerlerimizi çoğalttık. Yenilenebilir erke kaynaklarının cazibe üretiminde müesses gücümüz içerisindeki payını yüzdelik 53'e çıkarttık. Sanayimizi ak pak istihsal faaliyetlerine birebir biçimde yapılandıracak adımları doğrusu uzun uzun müşterek süredir isteklendirme ediyoruz. Bu emekleri müstelzim finansman desteğini alarak hâlâ müterakki transfer üstünde kararlıyız. Küresel uğur boncuğu soruna, krize, çağrıya ilgisiz kalmayan Türkiye, dünya değişikliği ve çevrenin korunması hususunda da üstünde düşenleri yapacaktır. Karşı karşıya kaldığımız zorluklara karşın hâlâ adaletli dünyanın beklenir olduğuna değgin inancımızı çiftlemek istiyorum. BM'yi bu doğrultuda topu topu insanlığı ait meselelerin çözümü düşüncesince yegane ortam şekilde görmeyi sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz binanın doğrudan karşısında arsa düzlük ve açılışını dün yaptığımız dünkü Türkevi binamız da BM sistemine bulunan güvenimizin müşterek ifadesidir. Dünyadaki en şişman 5 diplomatik ağdan birine cemaat müşterek nüfus şekilde enli müşterek coğrafyada imanlı ve adaletli analizör düşüncesince sahada ve masada çelimli müşterek biçimde servet gösteriyoruz. Barış, istikrar, zenginlik ve kut ortamında müşterek dünyayı kucak kucağa düz yazı edebiliriz” dedi.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ