USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizi idmansızlık periyodunu geride bırakıp pişme zamanına buyurmak düşüncesince verdiğimiz mücadelenin sonuç aşamasındayız. Uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'
17-02-2022 14:11
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı özürlü işyar ataması programına eklenmiş bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda etkin özürlü vatandaşların sayısına bağlı bilgiler verdi, hesaplı gelişimleri değerlendirdi. 2 bin 927 özürlü işyar ataması yapılacağını ve bu atamayla baş başa kamudaki özürlü etkin sayısının 66 bine ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinden beri bitirdikleri 63 bin tayin ile engellilerin yaşama katılmalarını sağladıklarını kaydetti.

Kamudaki özürlü iştirakçi sayısının da bu süreçte 127 bine yaklaştığının altını çizen Erdoğan, akıbet 19 yılda kamuda istihdam edilen hep özürlü sayısının 192 bin sınırına dayandığını söyledi. Son namına amme müesseselerinde kontratlı statüsünde fariza karşıcı personel düşüncesince de yüzdelik 3 özürlü iş vermek mecburiyeti getirerek 12 bin engelliye henüz istihdam sahası açtıklarını anlatım fail Erdoğan, özürlü amme mensubu seçilmiş sınavına müracaat ücretini kaldırarak işyar edinmek talip engellileri bu dertten de kurtardıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin hususi sektörde ve kişi girişimlerinde de görünürlüklerin henüz da arttığını görüyoruz. Artık herhangi yan yana vatandaşımız derece özürlü yurttaşlarımız da kabiliyetlerini, birikimlerini, gayretlerini sergileyerek iş hayatında yerlerini alabilmekte, enine boyuna elleme konumlara gelebilmektedir. Bu kapsamda 3 bin 200 özürlü vatandaşımıza kişi işini kurması düşüncesince 65 bin liraya derece bağış desteği veriyoruz. Bu tablonun peşinde engellilerin herhangi yan yana seviyede rahat yetişek alabilmelerini gerçekleştirme edecek ast yapıyı kurmuş, kendilerine müstelzim hepsi destekleri ve teşvikleri elde etmiş olmamız vardır. Yeter ki kalpler özürlü olmasın, onun dışındaki engelleri aşacak azme ve güce sahibiz” niteleyerek konuştu.

“Evde bakım katkısı düzlük özürlü sayısı 535 bin 700'e ulaştı”

Geçmişte yaşanmış bulunan dayanıklı aşırı başağrısı derece özürlü vatandaşların ne şartlar, ne vicdan yaralayıcı sahneler zarfında yaşamını sürdürdüğünün acele unutulduğunu kail Erdoğan, “Bu ülkede evinin en ücra köşesinde kilitlenmiş yan yana bap peşinde herhangi yan yana muhtelif insanca imkandan mahrum biçimde yaşamaya mahkum edilmiş engelliler vardı. Bu ülkede zincirle yahut iple yan yana yere bağlanıp kişi evinin zarfında bile yaşama karışmasına müsaade verilmemiş engelliler vardı. Bu ülkede sokağa çıktığında horlanan, çirkin muamelelere sunulan artan engelliler vardı. Herhangi yan yana aileden özürlü kişinin bulunmasının o ailenin yaşamının kararması anlamına geldiği dönemler yaşadık.

Normal koşullarda geçimini sağlamakta, gereksinimlerini karşılamakta filhakika zorluk çeken ailelerin özürlü bireylerin yükü altında ezildiği dönemler yaşadık. Hükümete geldiğimizde ülkemizin herhangi yan yana kesimi derece engellilerimizi de derinliğine yılların birikimi bulunan ihmallerin, beklentilerin zarfında bulduk. Hemen işe koyulduk, çalışmaya başladık. Öncelikle özürlü bireylerin aileleri üstündeki kardeşlerimizin bakımevlerine yahut benzeşim bölgelere kapatılmaya icap kalmadan kişi ailelerinin indinde gerekseme duydukları hizmetleri alabilmelerini gerçekleştirme ettik. Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gün hayat merkezleri, düş evleri derece uygulamaları kılıç devreye aldık. Geçtiğimiz yılsonu sebebi ile evde bakım katkısı düzlük özürlü sayısı 535 bin 700'e ulaştı. Okullarda kaynaştırma eğitimi düzlük özürlü mektepli sayısı 58 binden 320 bine çıktı. hususi yetişek sınıflarında yetişek gören özürlü sayısı 7 binden 50 bin sınırına dayandı.

Üniversitelerimizin tamamında rakamları 50 bine benzeyen yüksek tahsil talebelerine ihtimam sağlayan özürlü mektepli eş güdüm merkezleri kurulmuştur. Sadece eğitimle kalmadık, yaşamın herhangi yan yana dalında engellilerimizin hizmetlere erişimini sağlayacak mekanizmalar oluşmasını sağladık. Ulaşım araçlarından binalara derece dayanıklı aşırı durumunda erişilebilirliği kolaylaştıracak tensikat yaptık. Verdiğimiz desteklerle, yaşama geçirdiğimiz parasız erişim uygulamaları aracılığıyla engellilerin yaşama katılımını kolaylaştırdık.

Engellilerimizin önlerinin açıldığında ne iri başarılar ortaya koyabileceklerinin en dobra örneklerine spor dalında tanık oluyoruz. Uluslararası müsabakalarda madalya adına madalya elde eden özürlü sporcularımız bayrağımızı gururla dalgalandırırken bizleri de sevince boğuyor. Ziyaret ettiğimiz kentlerde azimle, coşkuyla, aşkla yaşama sarılan engellileri gördükçe yaptığımız işin ne derece akıllıca bulunduğunu yan yana benzer henüz anlıyoruz. Şimdi de 2030 mâniasız görünüş vesikası ile hepsi bu emek harcamaları henüz ileriye taşımayı, engellilerimizin potansiyelini en fevk kurda kullanabilmelerini gerçekleştirme etmeyi hedefliyoruz. Çünkü kılıç herhangi yan yana vatandaşımız derece özürlü kardeşlerimizi de Allah düşüncesince seviyor, onlara Allah rızası düşüncesince ihtimam veriyoruz. Niyet saf olunca akıbette ona mucibince cilve ediyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir”

Mevlana'nın “Hamdık, piştik, yandık” laflarını hatırlatan Erdoğan, “Biz de ülkemizi idmansızlık sürecini geride bırakıp pişme zamanına kılmak düşüncesince verdiğimiz mücadelenin akıbet aşamasındayız. Osmanlı düşüncesince bu önemlice sıçrama devri İstanbul'un fethiydi. Bizim düşüncesince de bu çevrim ülkemizi dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına sokma, doğrusu 2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 vizyonumuza kilitlenme sürecidir. Milletçe bu safhaya gelene derece aşırı savaşım ettik, aşırı çalıştık, aşırı iş harcadık, aşırı değer ödedik, aşırı fedakarlık yaptık. Hani derler ya ‘yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.' İşte kılıç de uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik. Dünyanın dengeleri, global afiyet krizi ve onun açığa çıkardığı hesaplı sarsıntılarla bozulurken Türkiye, icra ettiği hazırlıkların karşılığını yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla, akan fazlayla nema kanalıyla alıyoruz. Elbette bizim de yaşadığımız teessürat var.

Vesayetten darbelere, terörden hesaplı tuzaklara derece birçok saldırıları göğüslemiş yan yana yurt namına bu sıkıntıların da üstesinden geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Hayat pahalılığı ilkin edinmek bu şeklinde kimisi konjonktürel meselelerin bizi esas amacımızdan kopartmasına müsaade veremeyiz. Vesayetin enerjisini ne kırdıysak, darbecilerin önünü ne kestiysek, yıldırı örgütlerinin başını ne ezdiysek, hesaplı tetikçilere meydanı ne bırakmadıysak, vatandaşlarımızı bugünkü sıkıntıların pençesinden de Allah'ın izni ile kurtaracağız. Büyük ve çelimli Türkiye'nin yapımı hedefiyle hazırlamış olduğumuz programımızı yavaş yavaş uyguluyoruz.

Ülkemizin ayağına yaralanan herhangi yan yana pranga derece getiri prangasını da, döviz döşenmemiş prangasını da, şişkinlik prangasını da parçalayıp atacağız. Dikkat ederseniz bundan sonra getiri tartışması ehemmiyetli seviyede gündemden düştü, ayrımsız biçimde döviz döşenmemiş da istikrara kavuştu. Şimdi tam enflasyonu baştan yegâne haneli sayılara tenzil var. Ekonomi programımızın yan yana numara gayesi insanlarımızı işsiz, aşsız, gelirsiz bırakmamaktır. Yani istihdamı güçlendirmektir. Gelişmiş devletlerin bile ağırbaşlı savrulmalar yaşamış olduğu istihdamda, kılıç müstevli zamanında 3 milyon zait sağlamayı başardık. Böylece hep istihdamı tarihimizde evvel kere 30 milyonun üzerinde çıkarttık. Bu ne düşünmek biliyor musunuz? Ülkemizde çalışabilecek asır nüfusunun az henüz ½ si istihdam edilmektedir demektir. Sanayi, istihsal ve geri ihtimam tarafında işler filhakika elleme gidiyor. İnşallah ilkbahar ile baş başa gezim ve yapım sezonunun açılmasıyla istihdam payı çabucak artmaya bitmeme edecektir.

Siz, sonsuz karabulut senaryoları yazarak milletimizin moralini bozmaya, kötümserlik aşılamaya çalışanlara zinhar ha bakmayın. Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir. Yaz aylarıyla baş başa bu tablonun müspet etkilerini görmeye başlayacak, 2023'e de cumhuriyetimizin 100. yılına haklı yan yana politik ve hesaplı çelimli gireceğiz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yeter ki kılıç birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize erbap çıkalım. Emin olun arkası aşırı kolay” ifadelerini kullandı.

Derya Yetim - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ