USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda herhangi birlikte bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara hakkında direncini yüz kere sınav ettiğimiz sert birlikte ekonomi ile girdik. Pusulamız, ilişik kalburüstü üretimdir. Rota

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'
28-12-2021 17:29


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan bereket duyduğunu tabir fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan sonraları müşterek geleneği müşterek güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya istikamet veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları için gecesini gündüzüne katan kâffesi bilgi adamlarımıza milletim namına şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgi insanımız icra ettikleri ekol açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgi insanımıza ikram edeceğiz. Aynı halde 3 bilgi insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 faik kalburüstü güre araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel uzlaştırma işaret ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel uzlaştırma işaret TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödüllerini düzlük bilgi insanlarımızın rastgele birisi zat disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül düzlük bilgi insanlarının tahminî 3'te birine mukabele fail 21 ismin eş olmasının kendisi için ayrı müşterek alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık yürüteç hepsi için birer isteklendirme unsuru olacak. Bilimin çoğalması ve benimsenmesinde ehemmiyetli müşterek fariza yürütme edecektir" sanarak konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgi camiasına hayır olmasını arzulayan Erdoğan, rütbe düzlük bilgi insanlarını kutlama kartı etti.

İnsanlığa müfit çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve kâffesi insanlığın kuma kıymeti bulunduğunu tabir fail Erdoğan, fakat adalet tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti rastgele ne denli tavsiye mektubu vermekten kaçınma etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti kabilinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonraları kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe endamsız müşterek gezi yaptığımızda Batı'nın ışıksız çağlarını yaşamış bulunduğu devirde Doğu'nun kızıl çağını yaşadığını görürüz. O zamanın dünya çapındaki bilgi kullanmakta olanları daima bizim dil coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla övünç ederek müşterek yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide doğacak noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde zat hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri hesabına getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir tabir ettiğimiz derece alp düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu iyilikle sonuç 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve değişen teknolojinin omurga bulunan bilim, Türkiye'nin siyasal bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih için acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin değişen teknolojinin ve inovasyonun vatanımızda 7'den 70'e benimsenmesi için ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye denli rastgele bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun başta üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgi insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanak olabilmek için bu bölgeye ayırdığımız kaynakları sonsuz artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan müşterek fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih için acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik aşırı Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde eleştiri ve izlemsel teknolojilere müteveccih acemi soy sop yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en iri uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara eklenmiş bulunan gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler meydanda toprak alabilmek için yarışıyorlar, iş harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik aşırı Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği derece tığ de bilgi insanlarımıza şu halde sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, geceli gündüzlü didinin, revan 300 senevi bilimsel kalın aracısız edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem için hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem verim fark vatanımızda milyarlarca dolarlık ek bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 mürşit bilgi insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön kadem olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı erişmek hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız bire müşterek sürede doktora çalışmalarıyla güre bilgi insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının acemi çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgi insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, müşterek benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgi insanlarımız için de organizasyon ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgi insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere denli kaç bölgede faziletkâr bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem verim fark vatanımızda milyarlarca dolarlık ek bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, andıran sürede bilyon dolar değerlemeye cemaat girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yurdumuzdaki yukarı düzem yetkinliklere cemaat bilgi insanlarımıza korumak her insanın boynunun borcudur" sanarak konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız namına verilecek doktora sonrası araştırı bursunu elan ilk duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda toprak borç araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve zat laboratuvarında beraberce iş hasretmek yürütecek" halinde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz"

Yeni müşterek burs programını elan duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgi zamanı alanındaki aşırı bulunmaz çalışmalarıyla dünyada ekol açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız namına acemi burs programı başlatıyoruz. Bu burs vasıtasıyla faziletkâr lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgi zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgi insanlarımıza dayanak vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut aritmetik derece esas ilimler alanındaki bölümlere talebin istediğimiz seviyelerde olmadığını en güzel sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devrolmak için kabil tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi esas bilimlere yönlendirmek kıl oranı rastgele sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri düzenlenen merkezlerde ve teknoparklarda esas ilimler mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu çeşit desteklerle gençlerimizin esas bilimlere bulunan beğenisini artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın mıhlı yapılabilmesi için bilgi insanlarının sonuç uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle iri istidatlı yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kılgılı tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve esas teknolojiler sebebiyle gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu esas incelemelerde atılıyor. Bunun için üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi kuvvetlendirme edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgi denildiğinde ilk akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın meydana getirdiği rastgele ilmî etkinliğin bilgi yaşamına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan birisi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 işaret basıldı. Yazımında ehemmiyetli aralık tahsil edilen bilgi terimleri sözlüğü de titizce üstünde durduğumuz müşterek başka ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin zat lügatımızda imal edilmesine ağır yardım sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile başta kutlama kartı ediyorum. Türkiye'nin alelhusus sonuç senelerde bilime, bilgi insanına ve teknolojiye aşırı iri yatırımlar yaptığını gören rastgele göz, hakkı mütekellim rastgele dil, onama etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini elan yukarı seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini onama etme önünde ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli müşterek yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da inanma edeceklerini düşündüğüm beş altı dayanıklı hasretmek istiyorum. Türkiye, toptan teceddüt endeksinde bu sene 10 aşama ansızın terfian eriştiği 41. dönenceli ilk 50 liginde en iri artma kaydeden yurt oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı gelişim raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgi ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları aşırı doğacak düzeyde' denilerek takdirle tabir edildi. Buradan dört başı mamur dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, siyasal bağımsızlığın teminatı bulunduğunu kasten çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan sonraları faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan sonraları faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz bekçi bugün dört başı mamur dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri değişik elan aşırı paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya gelmek için aşırı çalıştık, aşırı azmettik, aşırı fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce günah eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz kesin iradesini gösterdik. Artık, sahasının kâffesi sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden birisi peyda etmek hedefiyle sonsuz vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının kızgın ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu derece bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden zait yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta güzeşte ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari müşterek tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, toptan piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile para şişkinliği karışma kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların müşterek parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama tığ bu fırtınaya sonuç 19 yılda rastgele bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en yukarı seviyeye çıkardığımız şoklara için direncini tekraren sınav ettiğimiz katı müşterek ekonomi ile girdik. Pusulamız, ek giranbaha üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Üstelik bu maksata ulaşmaya tek olmadığımız denli yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden sonsuz içine çekilmiş bulunduğu verimsiz döngüden arasına sıkıştırıldığı dengesizlik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine tehlikesiz adımlarla ilerlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda nite böylesine çelimli müşterek demokratlık ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize bire müşterek halde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek için teknolojiye ve değişen teknolojinin antipatik gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak rastgele yaştaki, rastgele uğraştaki kâffesi insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna derece 2053 vizyonuna da bilgi insanlarımızın emekleri ve gayretleri sebebiyle ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu rastgele kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustacasına çekip, emniyetli halde için bitmeme ettiren katı müşterek istek yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu rastgele kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustacasına çekip, emniyetli halde için bitmeme ettiren katı müşterek istek yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da bire müşterek ustacasına yanıt sağlayan bu istek sebebiyle aylardır masa esasen imal edilen esmer yaymaca da beş altı saatte namevcut olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin nite iri müşterek sorumluluk nite iri müşterek butlan bulunduğunu tabir etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz döşenmemiş üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca deminden gerçeğin ateş tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, kudret şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, meydanda müşterek göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, talih yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis müşterek kere elan her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son devirde defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde sahasının başka sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün otomobil sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara denli Türkiye'de üretilmeyen dayanıklı aşırı verim evcil imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı başka sektörlere yaygınlaştırarak 919 eleştiri ürünün yerlileştirilmesine dayanak olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını rastgele güzeşte güneş azaltacak. Yüksek teknolojili verim kapasitesini artırarak akan açığı bilakis çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi kabilinden maruz mecmu rütbe sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, sahasının önde mevrut bilgi insanlarından oluşan 20 şahsiyet mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine ferdî müracaatta mevcut yahut sözlü yayınlanan 182 sözlü arasından 12 ayrımlı üniversiteden bilgi insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde meydana getirdiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgi insanları, Bilim Ödülü'nü almaya adalet kazanmaktadır. Ödüllerin ilk kere verildiği 1966 yılından bugüne denli 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile mecmu 825 bilgi insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden ikram edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ