USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmayacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmaya girişmiyorum ve savunmayacağım. Asla bu mevzudan ödün vermem." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmayacağım
29-11-2021 14:40
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzem üstünde kazançlı temelleri namevcut hareketlerle yaşanmış bulunan değer artışlarından kaynaklı problemlerin yatırım, istihdam ve üretimle çözüleceğini bildirdi.

Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde, uçakta gazetecilere gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un davetine icabetle icra ettikleri ziyareti dişi biçimde tamamladıklarını anlatım fail Erdoğan, 27 Kasım'da ziyaretin düet boyutunu yürütme ettiklerini, 28 Kasım'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Liderler Zirve Toplantısı'na katılım ettiğini anımsattı.

Erdoğan, resmi ziyareti çerçevesinde Berdimuhammedov ile Türkiye-Türkmenistan arasındaki ilişkileri ele aldıklarını, Türkmenistan'ı geçmiş tanıdıkları bulunan abuhava şekilde kadim kardeşliklerini gelişigüzel bölgede geliştirmeye ehemmiyet verdiklerini belirtti.

Özellikle enerji, ulaşım, ticaret, eğitim, güvenlik, enfrastrüktür sahalarında ilişkileri ilerletme gayreti içerisinde olduklarını özetleyen Erdoğan, düet ticareti en çelimsiz müddette 5 bilyon dolara iblağ hedefini koyduklarını, kuma adımlarla bu gayeye ulaşacaklarına kalben inandığını söyledi.

Ziyarette namına Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı verme edildiğini hatırlatan Erdoğan, düet ilişkileri ihya iradelerini yayınlayan kuma bildiriyle bu seyahatte yekûn 9 geçim imzaladıklarını, devletleri ilişik diyalekt ve toptan mevzularda düşün teatisi yaptıklarını, Berdimuhammedov ile iş birliğini gelişigüzel bölgede ilerletmekte azimli olduklarını dile getirdi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 15. Zirvesi'ni de Türkmenistan'ın ev sahipliğinde yürütme ettiklerini, Aşkabat Zirvesi ile ayrımsız vakitte 2 yılı fazla borda bordaya süredir yürüttükleri, teşkilatın şahika devre başkanlığını Türkmenistan'a devrettiklerini özetleyen Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Zirve kapsamında teşkilatın etkinliğinin artırılması ile semt içi ticaretin geliştirilmesini tefekkür ettik. Salgın kısıtlamalarından aksi etkilenen iblağ piyasasının sorunlarının giderilmesi hususunu görüştük. Zorlu müstevli şartlarını geride bırakabilmek düşüncesince diyalekt ve arsıulusal el donanması ruhunun güçlendirilmesi gerektiğine ilgi çektik. Özellikle terörle uğraş ve ağır aksak barhana meselesi için iş birliğimizi artırmamız icap ettiğini de vurguladık. Bölgemizde tecim ve iblağ ağlarının güçlendirilmesi hassaten iktisap etmek neredeyse teşkilatın gündemindeki asliye mevzuları ele aldık. Yayınladığımız Aşkabat Eylem Mutabakatı ile de bu yöndeki irademizi ve atacağımız adımları ortaya koyduk."

Erdoğan, şahika marjında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düet görüşmeler yaptıklarını, bu vesileyle gündemlerindeki mevzuları içtenlikle istimara fırsatı bulduklarını söyledi.

Son basamak kalburüstü sabık ziyaretin hem Türkmenistan ile hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı içindeki ilişkilere ulama sağlamasını dileyen Erdoğan, Berdimuhamedov'a içtenlikli misafirperverliği düşüncesince teşekkürname etti.

Türk Devletleri Teşkilatı

Erdoğan, borda bordaya gazetecinin "Dünya 5'ten Büyüktür ve 'Birlikte Daha Adil Bir Dünya' çağrılarınız var. Burada da, 'Birlikte Geleceğe' temasını işlediniz. Sizin bu verdiğiniz uğraş içerisinde Türk Devletleri Teşkilatı bu mücadeleye acemi borda bordaya ivme şimendifer mı? Türk Devletleri Teşkilatı'nın dünyada oluşturduğu eko nedir?" sorusu üzerine, Türk Devletleri Teşkilatı şekilde liderler bazında Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki zirvenin fevk kurda meydana gelen borda bordaya güruh bulunduğunu hatırlattı.

Türkmenistan'da, Berdimuhammedov'un liderleri fevk kurda toplayabilme başarısı gösterdiğine dikkati çekici Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada borda bordaya şeyi hassaten vurgulamam lazım. Küresel dünyada hassaten iş birliklerinin, baş başa akıntı etmenin, dayanışmanın en ehemmiyetli işareti bu cins buluşmalardır. Bunlar sağlam düzgün buluşmalar değil ancak kılıç hamdolsun bu vakitte bunu başarabildik. Türk cumhuriyetlerinin bütünü liderler şekilde buradaydılar. Burada borda bordaya özellik imdi var. Kan bağı ve tarihi, kültürel bağları bulunan kadim Türk milletinin bu adımları atmış olması, aramızdaki bağların aşırı imdi kuvvetlenmesine fırsat oluyor. Böylece dünyada aşırı değiştirilmiş borda bordaya oluşumu gerçekleştirmeye akıllıcasına gidiyoruz. Bunlar katıksız bizim düşüncesince doğrusu alım çalım vesilesi oluyor. 2013 senesinde benim borda bordaya ifadem vardı. '21’inci asır Türkiye'nin yüzyılı olacak' demiştim. Bu ayrımsız vakitte katıksız dünyada Türklerin hakeza borda bordaya yüzyılı mensur edeceklerinin borda bordaya ifadesiydi. Biz bunu şu anda eline geçirmiş vaziyetteyiz. Liderlerin bu aşamada ehemmiyetli borda bordaya pozisyonu var. Türkmen kardeşlerimiz hepimiz düşüncesince ayrı borda bordaya deme taşıyor. Bizlere bulunan muhabbetleri aşırı borda bordaya hayli farklı, Türkiye'ye huzur muhabbetleri aşırı borda bordaya hayli farklı. İnşallah bu borda bordaya vesiledir ve bu vesileyle de tecim hacmini 5 bilyon dolara çıkartabileceğimiz borda bordaya Türkiye-Türkmenistan ilişkileri bizleri geleceğe aşırı imdi değiştirilmiş ulaştıracaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne genişliğinde Türk donanması ile dayalı söylenen sözler, atık adımlar kimseyi tıksırıklı etmemişti ancak demincek siz el atınca coğrafyadaki bir takım devletler bunu ruzname ettiler. Özellikle Rusya’dan bunu gözdağı şekilde algılayanlar oldu. Türkiye açısından Türk birliğinin, Türk Devletleri Teşkilatı'nın sonuncu maksadı ve muradı nelerdir ve bunu gözdağı şekilde görenlere mesajınız nedir?" sorusu üzerine, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki görüşmede Türk Konseyi'nin ismini Türk Devletleri Teşkilatı şekilde değiştirdiklerini anımsattı.

Bütün liderlerin bu acemi oluşuma aşırı yunak baktıklarını kail Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii dışarıda bundan tasalı olanlar olmadı değil, olmuştur da hatta. Bu mevzuda Rusya tasalı ha diyemem. Çünkü cuma namazı haset İlham Aliyev kardeşimizin de Rusya'da görüşmesi vardı. Paşinyan ile Sayın Putin'in riyasetinde orada borda bordaya güruh gerçekleştirdiler. Bu toplantıyla dayalı İlham Aliyev kardeşimle yaptığım görüşmede bu toplantının oldukça elleme ve dişi geçtiğini söyledi. Bu güruh vesilesiyle de şu anda Aras Nehri süresince kuvvetli yolu, karaca yolu inşası konusu da çözüldü. Bu atılacak adımla bu arada başkaca Iğdır'a genişliğinde doğacak otoyol konusu var. Otoban mevzusuyla da hassaten Nahcivan sıkıntısını aşmak, öteki yandan da Ermenistan topraklarından devredilmek aracılığıyla burada Azerbaycan'ın Iğdır ile buluşmasının da oldukça kalburüstü borda bordaya adımı atık olacak. Bunun indinde icap karaca yolu icap kuvvetli yolu ile insanoğlu ve ağırlık taşımacılığında da ehemmiyetli borda bordaya aşama atık olacak. Daha evvela 6'lı platformu gündeme getirmiştik. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve kabulü şeklinde Gürcistan’la bu 6’lı platformun devreye girmesi, semt barışını, semt sulhunu aşırı bariz belirgin ispatlamış olacak ve bu mevzuda da müspet gelişmelerin bulunduğunu öğür olduk."

Ukrayna-Rusya gerilimi

Erdoğan, "Medyaya yansıyan raporlara gereğince Ukrayna sınırında 100 bine yaklaşan Rus askeri kümülatif durumda. Birçok abuhava şu an aşırı tıksırıklı bu durumdan. NATO da aşırı tedirgin. Türkiye'nin sınırdaki kalan gerilime açılım nedir? Hem Rusya hem Ukrayna ile elleme ilişkileri bulunan Türkiye arabuluculuk görevi oynayabilir mi?" sorusuna cevap şu yanıtı verdi:

"Burada bizim tavrımız belli. Biz hassaten illa Kırım Türkleri hakkında yaklaşım iktisap etmek kaydıyla, bölgede borda bordaya barışın hâkim olmasından yanayız. Dost Rusya ile ve hassaten Sayın Putin ile bu cins mevzuları bu biçimde nice defalar görüştük, görüşüyoruz. Temennimiz odur ki bu semt savaşın hâkim bulunduğu borda bordaya semt olmasın. Bu semt barışın bilgili bulunduğu borda bordaya semt şekilde geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın müspet istikamette gelişim göstermesi arzumuzdur. Bununla dayalı arabuluculuk olur, kendileriyle bu mevzuyu mülaki kızarmak olur... Gerek Ukrayna ile icap Sayın Putin ile bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de borda bordaya payımızın olmasını isteriz."

Yeni iktisat modeli

Erdoğan, "Üretim, istihdam ve ihracatı güçlendirmeye müteveccih acemi borda bordaya iktisat modelini yaşama geçirdiniz. Faizi oldukça ceninisakıt tutmayı hedefliyorsunuz. 19 salname iktidarınızda ne şartların olgunlaşmasıyla bu modeli yaşama geçirdiniz? Yeni modelin artıları yaklaşan vadede ortaya menfaat mı? Bu süreçte ters gelirlileri rahatlatacak acemi adımlar olacak mı?" sorusu üzerine, iktidara geldikleri geçmiş günden itibaren, ihtimal de tarihlerinde geçmiş defa zat ihtiyaçları, öncelikleri ve gerçeklerine makul borda bordaya iktisat politikası izlediklerini, buna ayrımsız kararlılıkla bitmeme ettiklerini vurguladı.

Ekonomik şekilde da bağımsızlaşma savaşı verdiklerini, bu adımları attıkça, dâhilen haricen vesayetçilerin dirençleriyle, ekonomiye müteveccih kabil saldırılarla karşılaştıklarını özetleyen Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Bunların gelişigüzel bir tanesini milletimizle baş başa giderilmiş ettik. Bizi zat istedikleri çizgiye tefriş etmek isteyenlerin kur, getiri oyunlarına prim vermedik, vermiyoruz. Büyüme yolculuğumuzda yatırım, üretim, istihdam, dış satım daima önceliğimiz oldu. Felaket tellallarına, mandater iktisatçılara, hesaplı tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz. Bu abuhava bizlerden evveli senelerde evren ortalamalarının aşırı üstünde oranlarla, erdemli maliyetlerle istikraz etmek mecburiyetinde bırakıldı. Bu, bağımlılık demekti. Ekonomik şekilde yayımcı borda bordaya abuhava zat politikalarını katıksız yaşama geçiremez. Belirlenmiş çizginin dışına çıkmaya çalıştığınız devir karşılaşacağınız nesne şantajdır. Buna huzur koyacak dirayetiniz aksi taktirde istikrarsızlığa mahkum edilirsiniz. İşte kılıç ülkemizi bu vaziyetten mihman şekilde yetirmek düşüncesince akıbet 19 yılda sergilediğimiz çelimli politikacı dilek ve hassaten Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yardımıyla bu mücadeleyi gösterebilecek dirayete, imkana kavuştuk. Son günlerde düzem üstünde kazançlı temelleri namevcut hareketler dolayısıyla yaşanmış bulunan değer artışlarının oluşturduğu sorunları da milletimizin lehine yatırım, istihdam ve üretimle çözeceğiz. Büyüyeceğiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak."

Erdoğan, iktidara geldikleri geçmiş günden bu yana ekonomideki tezlerinin hassaten ceninisakıt getiri olduğunu, faiz-enflasyon ilişkisini sürekli "faiz sebep, şişkinlik neticedir" niteleyerek işlediğini, bu tezinin değişmediğini aktardı.

Bugün de ayrımsız tezi savunduğunun ve buna inandığının altını çizen Erdoğan, "Eğer ego de iktisat tahsili görmüşsem ve bu iktisat tahsilinden de mavera bir takım değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, getiri sebeptir, sonuç değildir. Enflasyon neticedir. Tabii burada birileri bunun mükemmel aksini savunuyorlar. Bunlar enflasyonun sebep, faizin sonuç bulunduğunu savunuyorlar. Peki o hâlde dünyaya şöyleki borda bordaya bakalım. Şu anda toptan ekonominin hâkim bulunduğu dünyada acep şişkinlik sebep, getiri sonuç midir? Yoksa getiri mi sebep, şişkinlik mu neticedir? Şu anda aha Amerika'da, Avrupa'da enflasyonun geldiği gözcü ortada. İsrail’e bakalım… İsrail'de getiri nedir, şişkinlik nedir, oranlar ne durumdadır? Buna bakalım. Buna baktığımız devir bizim tezimizin akıllıcasına bulunduğunu oralarda filhakika görüyoruz. Şu anda da ego gine iddiamdayım." niteleyerek konuştu.

"Ben nazar boncuğu devir faizin yükseltilmesini savunmadım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eskiden Türkiye'de gecelik faizlerin 7500'lere vardığını gördüklerini, o çağda iktidarda CHP'nin bulunduğunu anımsattı.

CHP’nin bulunduğu borda bordaya zamanın faturasını milletin ödediğini kail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii demincek 18 gözyaşı altı canlı kesim, canlı göbek bunları yaşamadı ancak bunları kılıç yaşadık, gördük. Şu anda bu CHP'nin sözcüsü de o zamanın faillerindendir. Hatırlayın mösyö Kemal, ekip konuşmalarında 'Faizi 1'e indirin, kılıç de gelip sizi destekleyeceğiz' dedi. Bir insanoğlu gece ezanı sabahleyin bu biçimde borda bordaya başkalık gösteremez. 'Faizi 1'e indirin, kılıç de gelip sizi destekleyeceğiz' diyeceksin, ondan sonraları da kalkıp demincek de getiri indirimine aksülamel göstereceksin. Tayyip Erdoğan'ın hakeza zikzakları yok. Tayyip Erdoğan, filhakika en aslında bu yana ceninisakıt faizden bahsediyor ve bu getiri inecek diyor. Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmaya girişmiyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan ayrımsız noktadadır. Asla bu mevzudan ödün vermem. Çünkü bu benim ayrımsız vakitte değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan ödün veremem ve vermeyeceğim. Biz bu işi başaracağız. Göreceksiniz şişkinlik inşallah intihap evveliyat nerelere düşecek.

Çok bariz belirgin etraflı delilleriyle gelişigüzel şeyiyle ortada. Çünkü getiri lobileri kuduruyor. Ben ne dedim TÜSİAD'a? Hadi buyurun, kredi sizde, kredi alanı sizde. Niye envestisman yapmıyorsunuz? Arkadaş, sen ensesi kalın misin, kredi sende mi, kredi sende mi? Biz sizden borda bordaya nesne istiyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme. Ama kılıç size bunu söyleyince siz mükemmel aksini söylüyorsunuz. 'Faizi düşürelim' yok… Başta amme bankaları iktisap etmek neredeyse kılıç envestisman meydana getirecek olanlara lazım destekleri vermeye hazırız. Yeter ki envestisman yapın, bulunan yatırımlarınızı büyütün ve amma velakin de istihdam oluşsun. İşsizliğin en ehemmiyetli çözümü istihdam, üretim, ihracat. Arkadan da repo geliyor. Büyümede de kılıç şu anda oldukça elleme borda bordaya konumdayız ve bu hakeza gidecek. Bu işi de başaracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hesaplı argümanı borda bordaya manken şeklinde aktaracak mısınız halka, aksi taktirde hisse senedi düzeyinde mi kalacak?" sorusu üzerine, "Elbette aktaracağım. İnşallah, 15'er gündüz arayla bir takım göstergeç gruplarında kuma yayınlara şahsen çıkacağım. Bazı arkadaşlarımı başkaca çıkaracağım. Onlar da bir takım izahat yapacaklar." dedi.

Erdoğan, şu anda ihracatta nazar boncuğu çağda kötü borda bordaya sıçramayı yaptıklarını, Ticaret Bakanı'nın bunlarla dayalı nereden nereye gelindiğini anlatacağını, ayrımsız biçimde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın enerjide nereye gelindiğini göstereceğini vurguladı.

"Düşünün, enerjide bırakın borda bordaya gemiyi borda bordaya sandalet yoktu." diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi sismik araştırı gemilerimiz var. Üç kıta arama gemimiz vardı. Şimdi ona borda bordaya de dördüncüyü arttırma ettik. Dördüncü de kullanılmamış kilometre. Bunları oldukça makul fiyatlarla aldık ve bunlar kendimize ait. Böyle borda bordaya nesne yoktu. Kiralama ile gidiyorduk. Diyelim ki BP ile anlaşıyorduk. BP geliyordu bizde araştırı yapıyordu. Ama katıksız akıllılık bizdeydi. Biz kredi vermezdik, 'Araştırmayı yap, kazanırsan ½ si senin ½ si benim.' Shell’e de aynısını söylerdik. Ama demincek kılıç zat gemilerimize eş çıktık. Onlarla baş başa zat sularımızda hamdolsun keşifler yapıyoruz. Dünyaya da gemilerimizi isticar yapmaktayız ve bu kiralamayla gine paramızı kazanmaya bitmeme ederiz."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralıkta toplanacağı hatırlatılarak, "asgari ücretin artmasıyla işverenlerin, bir takım çalışanlarını işten çıkartma" olasılığının ortadan kaldırılması düşüncesince ne denli tedbirler alınacağı sorulan Erdoğan, "Görüşmelerin akışına gereğince inşallah kılıç de kararımızı hayırlısıyla vereceğiz. Asgari ecir arttı niteleyerek iştirakçi emisyon denli borda bordaya durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum. Biz ast sağlık grupları hassaten iktisap etmek neredeyse milletimizin etraflı kesimlerinin sahn şartlarını düzeltmek düşüncesince uğraş ediyoruz. İstenmeyen durumların oluşmasını engel iktisap etmek düşüncesince elimizdeki araçları kullanırız. Kimsenin kıygın bulunmasına izin etmeyiz." dedi.

Erdoğan, "Son çağda hassaten un ve diyabet hastalığı denli bir takım besin maddelerinin, fariza ve istihsal sektöründe bir takım dünyalık ve hizmetlerin piyasada bulunamadığına, karaborsa ve stokçuluğun yaygınlaştığına müteallik bolca yakınma var. Bu mevzuda cezai yaptırımların artmasına müteveccih borda bordaya ek tedarik alınabilir mi?" sorusu üzerine, bu mevzuyla dayalı Ticaret Bakanlığının lazım tedbirleri aldığını vurguladı.

Bu cins stokçuluğun yapılmasının banko memnu bulunduğunun altını çizen Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Örneğin, şekerle dayalı meydana getirilen açıklamaların arkası sıra Tarım ve Orman Bakanlığımız depolarda ne genişliğinde diyabet hastalığı bulunduğunu ifşa etmek aracılığıyla rastgele borda bordaya sıkıntının olmadığını aşırı bariz belirgin ortaya koydular. Böyle borda bordaya başağrısı yok. Bunun haricinde sanayide bakıyorsunuz bir takım parçaların, redif parçaların ve benzerleri satışı yahut bunların tüketicilere sürülmesi noktasında da ne eyvah ki ambarlama yöntemiyle bunu piyasadan çekici ve bu mevzularda da üretimi kırıcı ahlaksızlar var, edepsizler var. İlgili bakanlıklarımızla etraflı bunların üstünde gitme kararlılığımız var. Arkadaşlara şurası da söyledim, 'eğer cezai müeyyideleri düşükse, bunların cezai müeyyidelerini bırakmak aracılığıyla kılıç bu işin üstünde gidelim.' Stokçuluk dinimizde de yasaktır."

"TEKNOFEST kuşağına ihtiyacımız var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Z kuşağı niteleyerek borda bordaya konsept var. Z kuşağına ne ileti hasretmek istersiniz?" sorusuna, "Bizim TEKNOFEST kuşağına ihtiyacımız var. TEKNOFEST kuşağı zekalarıyla, teknolojik ve ilmî çalışmalarıyla şu anda aşırı ağır borda bordaya konkur içerisinde ve maşallah gelişigüzel tarafı tütün ediyorlar." yanıtını verdi.

TEKNOFEST'in Azerbaycan'da da ehemmiyetli borda bordaya programının olacağını kail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Samsun'da da borda bordaya izlence var. TEKNOFEST'i hassaten bitmeme ettireceğiz. Şu gözcü da aşırı borda bordaya hayli önemli, kılıç geldiğimizde seçilmiş ve seçilme yaşı 30'du. Biz bu seçilmiş ve seçilme yaşını evvela 25'e, sonraları 18'e indirdik. Gençleri düşünen, gençlerle yatıp gençlerle koruyucu tümen AK Parti'dir. Niye bizlerden evvela 25 ve 18 gözyaşı grubu gündeme gelmedi? Biz getirdik. Bütün belgeler, tarih, gelişigüzel nesne ortada. Çünkü bizim akıntı merkezimiz şuydu, bizim ecdadımız Fatih, İstanbul'un fethini 21 yaşlarında gerçekleştirdi. Bu milletin büyükleri 20'li yaşlarında şişman borda bordaya fetih gerçekleştiriyorsa bu milletin tevarüs etmiş bulunduğu emanetle kılıç Allah'ın izniyle gelişigüzel işi başarırız."

Erdoğan, "Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye'ye icra ettiği ziyarette borda bordaya paradigma anlaşmaya imza atıldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile acemi borda bordaya devre girildi diyebilir miyiz?" sorusu üzerine, "Muhammed bin Zayid'le 2011 senesinde borda bordaya görüşmemiz olmuştu. Ondan sonraları bir takım ayrı ayrı dönemler yaşadık ancak kılıç ağız ağıza ipleri koparmadık. En azından ihsas teşkilatları aykırı şekilde görüşmelerine bitmeme etti. Bu arada ticari şekilde da ilişkilerimiz bitmeme etti." dedi.

Arzu edilmeyen gelişmeler bulunmasına karşın böylece işin elleme borda bordaya noktaya geldiğini tamlayan Erdoğan, evvela Veliaht Prens Muhammed bin Zayid'in kardeşinin Türkiye'ye gelmiş şekilde dayalı birimler ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile bir takım görüşmeler yaptığını, envestisman düşüncesince anık olduklarını dediğini aktardı. Erdoğan, imdi sonraları da Muhammed bin Zayid'in hassaten istemesi üstünde Türkiye'yi görüşme ettiğini anlatım ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Hakikaten adeta karı hassasiyeti içerisinde borda bordaya görüşme oldu. Bu ziyarette de bu anlaşmaları gerçekleştirdik. Bu geçim metninde bulunan maddeler inanıyorum ki Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada acemi borda bordaya zamanın başlamasına ve bunu mihman kılmaya fırsat bulunan borda bordaya aşama oldu. Gerek düet icap heyetler arasındaki görüşmelerimiz aşırı borda bordaya hayli elleme geçti ve orada imzaları attık. Bundan ahir sürece müteveccih de baht olursa gücük ay kocaoğlan içerisinde benim borda bordaya iadeiziyaretim olacak. Benden evvela icap Dışişleri Bakanı'm icap Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'mın ziyaretleri olacak. Ön hazırlıklar olacak. Arkasından şubatta da inşallah ego enli borda bordaya heyetle gideceğim ve bir takım adımları aşırı çelimli biçimde atacağız. 10 bilyon dolarlık borda bordaya envestisman planı sundular. Bu envestisman planını da uygulamaya atmak aracılığıyla aşırı imdi değiştirilmiş borda bordaya geleceği mensur etmiş olacağız. Bu mevzuda da dobra gelişmeler olacak. Tabii Bay Kemal absürt akkuş şeyler konuşup duruyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşik Arap Emirlikleri ile başlamış bulunan alışveriş lüzumlu istemez İsrail ve Mısır'la ilişkileri akla getirdi. Siz bu ilişkilere tam olarak bakıyorsunuz? İsrail ve Mısır'a büyükelçileri atayacak mısınız?" sorusunu, "Zaten kararımızı verdiğimiz devir katıksız ki büyükelçileri de anlaşılan borda bordaya takvim zarfında tayin yerinde olacağız. Bu söylediğiniz devletlerin kiminde işgüder şekilde atık bir takım adımlar var. Büyükelçi nanay ancak işgüder var. Bu adımları da peyderpey anlaşılan takvim zarfında atmış olacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda tam olarak borda bordaya aşama atıldıysa, diğerleriyle de buna gibisi adımları atacağız." şeklinde yanıtladı.

"Bu biçimde hürmetsizlik yapan, bizlerden katiyen helallik beklemesin"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Veliaht Prens Muhammed bin Zayid'in ziyaretine bağlı "Hakiki Müslümanların sarayın indinde noktayı yoktur." ifadesi ile "gayri milli" açıklaması hatırlatılan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her şeyden evvela bu aralar Bay Kemal helalleşmeden bahsediyor. Bir dava bakalım helal nedir, memnu nedir? Madem helalleşmeden bahsediyorsun, helalleşmek talip kalkıp da helalleşmek istediklerine bu biçimde gayri ulusal niteleyerek seslenme bedel mi? Gayri ulusal niteleyerek seslenme ettiğin insana oy verenler, bu ülkede yüzdelik 52. Yüzde 52 ile Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi mi? Seçildi. O nedenle 'Helalleşmek nelerdir Bay Kemal?' niteleyerek yoklamak lazım. Helal ve haramı öğrenmesi lazım. Şu anda tümen kuran emektar arkadaşları üstelik 'Bay Kemal'e hakkımı helal etmeyeceğim.' diyorlar. Yani Tayyip Erdoğan'a kalkıp bunu kail adam, sen kiminle helalleşeceksin? Bir defa evvela benim sana hakkımı helal etmem lazım. Neden? Kazandığım davalar var. Avukatlarıma 'Daha üstünde gitmeyeceğim, bu davaları bozma edin.' dedim. Ben hakeza yaklaşmış birisiyim. Ama görüyorum ki sen şu anda bana ve bizlere oy verici tabanımıza gayri ulusal dersen kılıç seninle katiyen helalleşemeyiz. Bu biçimde hürmetsizlik yapan, bizlerden katiyen helallik beklemesin."

"Türkiye bundan sonraları duyuru edilmiş bulunan intihap tarihlerine alışacaktır"

Erdoğan, "Helalleşme tartışmasıyla ilgili Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu çağrısına yıldırı örgütü FETÖ ve PKK'dan müspet çağırma cihazı geldi. Selahattin Demirtaş'ın ihtilaf umumi başkanlarına miting çağrısı oldu. Bu çağrının ayrımsız gününde Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu miting etme sonucu aldı. 'Erken intihap düşüncesince elimden mevrut gelişigüzel şeyi yapacağım.' dedi. Neler söylersiniz?" sorusunu, şöyleki cevapladı:

"Elinden mevrut gelişigüzel nesne neymiş? Şu anda AK Parti Genel Başkanı şekilde ben, MHP Genel Başkanı şekilde Sayın Bahçeli, ayrımsız biçimde Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı şekilde Sayın Destici açıklamalarımızı yaptık. Bu işin zamanı Haziran 2023 dedik. Bu değişmeyecek. Bunu borda bordaya sefer de değil, tekraren söyledik. Kulağı var duymuyor, gözleri var görmüyor. Bunları bu genişliğinde bariz söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede borda bordaya er intihap sonucu almaya kâfi mi, yetmez mi? Yetmez. Daha neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz. Her nesne bu genişliğinde bariz ve belirgin ortada. Boşuna uğraşıyorlar. Adeta gereksiz teneke çalıyorlar. Allah baht ederse Haziran 2023 intihap tarihidir. Türkiye bundan sonraları duyuru edilmiş bulunan intihap tarihlerine alışacaktır."

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sağlık Bakanı'mızın Almanya'da canlı yurttaşlarımızın Türkiye'deki tedavilerine müteveccih çalışmalarına huzur çıktı. Bu politikacı kültürümüzde kötü borda bordaya şey. Siyasal kültürümüz mü dönüşüyor, bu iş nereye varacak?" soruna Erdoğan, "Bizim hakeza borda bordaya derdimiz yok. Olsa olsa Millet İttifakı'nın hakeza borda bordaya yaklaşımı olabilir. Bunlar da kimdir Bay Kemal'dir, Bayan Meral'dir, HDP'dir. Bunlarda nedense sığınmacılara karşı, ülkemize mevrut göçmenlere huzur hakeza borda bordaya hasımlık var. Biz ise hakeza borda bordaya kini yapamayız." yanıtını verdi.

"Biz o merhametsizliği yapamayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 5 milyon yöresinde sığınmacı bulunduğunu belirterek, bu şahıslara ev sahipliği yaptıklarını, ellerinden mevrut merakı ve alakayı gösterdiklerini dile getirdi. Milletin değerleri zarfında ev sahipliğinin değiştirilmiş borda bordaya arazi tuttuğuna ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunu da kılıç bitmeme ettiriyoruz. Bundan sonraları da bitmeme ettireceğiz. Biz şu anda Suriye'nin kuzeyinde biricik eğik briket evler yapıyoruz. Bu briket evler anca borda bordaya ateşleme meydana getirmiştir ki, demincek bir takım devletler diyorlar ki, 'Bize borda bordaya plan sunun, biricik eğik değil dü katlı, üç eğik konutlar yapalım, Türkiye'ye mevrut bulunan sığınmacıların zat yurtlarına, zat topraklarına dönmesini sağlayalım.' Şimdi arkadaşlarımızla baş başa bunun emek vermesi içindeyiz. İçişleri Bakanlığımız bu işi yakından izleme ediyor. İnşallah bu adımları da atacağız. Biz o merhametsizliği yapamayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gasp ve cerh denli nice suçtan kaydı bulunan borda bordaya ferdin nazar boncuğu arama yapılmaksızın metroya bıçakla girebiliyor olması, kamusal bölgede şiddetin önlenmesiyle dayalı endişeleri artırdı. Daha evvela şiddete dağılmış kişileri, HES kodu gibisi borda bordaya sistemle ayrışık kamusal alanlardan hapsetmek belkili kabil mi?" sorusuna da "Bu söylediğiniz İçişleri Bakanlığımızın gündeminde. Her kabil tedbiri alacağız. Yoğun borda bordaya biçimde bunların üstünde gideceğiz. Giriş kontrollerini yahut içeride polisiye tedbirleri bırakmak noktasında lazım adımlar atılıyor, atılacak." yanıtını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ