USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İlk gaz 2023'te sistemde olacak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos'ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İlk gaz 2023'te sistemde olacak'
13-06-2022 20:02

Zonguldak'ta Karadeniz gazı denize önceki borazan inzal ve pınar töreninde mütekellim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üç tarafı denizle kuşatılmış dünya kendisine Doğu Akdeniz'de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin buradaki kaynaklar üstünde mevcud haklarını herhangi ortak platformda savunuyoruz. Ülkemizin bu haldeki duruşu şüpheye toprak bırakmayacak biçimde net. Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı yediririz. Bizim olanın zorbalıkla, tehditle kadem oyunlarıyla bizlerden kopartılmasına katiyen müsaade vermeyiz. Biz enerjiyi ortak gerginlik ve arbede endüstrisi değil diyalekt işbirliğinin anahtarı kendisine görüyoruz. Bu iyilikle bölgedeki aktörlerle ortaklık alternatifleri geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki temasların olumlu sonuçlarını baştan sona baş başa görmeye başlayacağız. Türkiye'nin erke bildirme güvenliği sorununu ağız ağıza çözmüş ortak dünya yapıncaya balya mücadelemize bitmeme edeceğiz" dedi.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine ilişkin Filyos beldesinde Karadeniz'de mevcut 540 bilyon metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması düşüncesince denize önceki borazan inzal ve pınar töreni gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı esna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, partililer ve davetliler katıldı.
Karadeniz gazında ciddi ortak safhaya ulaşmanın heyecanının yaşandığını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün ülkemizin şu anne genişliğinde en şişman doğalgaz keşfi bulunan Karadeniz gazında ciddi ortak safhaya henüz ulaşmanın coşkusunu yaşıyoruz. Hatırlarsanız dü sene ilkin müjdemizi açıkladığımızda ortak maksat belirlemiş, domestik gazımızın 2023'de milletimizin hizmetine sunulacağını tabir etmiştik. Aradan güzeşte devir içre hakkıyla derin ortak say yürüttük. Fatih'in keşfinin peşi esna Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimiz de Karadeniz'e geçiş etti. Bu gemilerimiz Fatih'in açmış bulunduğu kuyuların madun ve yukarı itmam operasyonlarını gerçekleştirdiler. Teslimatı derinlemesine sürecek ekipmanların da siparişini verdik ve almaya başladık. Geçen sene aslını attığımız tesisimizin yapımı çabucak bitmeme ediyor.

Yavuz Sondaj Gemimiz oluşturulan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyubaşı vanaları ve kuyu içi kurnaz valf sistemlerini yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta sığ borazan serimi ve montaj yapılması meydana getirecek sefine ulaştı. Bugün Bismillah niteleyerek önceki boruları indiriyor ve önceki kaynağımızı yapıyoruz. Derin kükremek tarafında da önceki deposu ati ay vuracağız. Sadece kükremek tarafında bu iş harcamaları yapmakla iş bitmiyor. Derin denizde düz yazı edeceğimiz borazan hattıyla eş anlı kendisine doğalgazı ulusal ısı yayımı şebekemize taşıyacak karadaki borazan hattını yapıyoruz. Gaz karaya doğacak ayrıştırmadan sonraları belli başlı ortak basınçla doğalgaz ısı yayımı sistemimize aktarılacak. Projenin önceki aşamasında doğalgaz el işi tesisine mevrut gazın ölçümlenmesi düşüncesince Batı Karadeniz gaz takdir istasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğalgaz Boru Hattı Faz-1 düz yazı ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının önceki haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023'ün önceki çeyreğinde önceki fazda üretilecek günce 10 milyon metreküplük doğalgazı ulusal ısı yayımı tesisimize aktaracağız" dedi.

"Bugünlere birilerinin ihsanıyla değil canhıraş biçimde arak dökerek geldik"

Sahada açılacak 40 kuyu ile günce gaz istihsal kapasitesini 40 milyon metreküpe çıkartmayı hedeflediklerini tabir fail Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Karadaki gaz nakil kapasitemizi de artıracağız. Türkiye'nin sonuç 20 yılda elde etmiş bulunduğu herhangi ortak kazanımın peşinde aşırı şişman ortak çalışma dayanak ve hız var. Bugünlere birilerinin ihsanıyla değil canhıraş biçimde arak dökerek geldik. Eğitimden ulaşıma, ticaretten defans sanayine, sağlıktan çevreye eksiksiz bölgelerde hedeflerimizi gerçekleştirebilmek düşüncesince aşırı çalıştık. Dört ortak yanda sayılarını 26'dan alıp 57'ye çıkarttığımız havalimanları ülkemizin herhangi ortak köşesinde hizmete açtığımız budun bahçelerinin, mecmu 25 bin döşek kapasiteli 19 çağcıl kent hastanemizin, dünyanın kabul kılmak düşüncesince sıraya girmiş bulunduğu insansız iklim araçlarımızın beyin ve vicdan sahibi her insanın imrenme ile bakmış bulunduğu otoyolları, tünelleri, milletimize kazandırdığımız herhangi ortak hizmeti obstrüksiyon gayretlerine karşın yaşama geçirdik. İşte Zonguldak, Zonguldak'ın merkezinde tüneller mi vardı? Kavşaklar mı vardı? Allah'a hamdolsun. Bunları gerçekleştirmek da gine bizlere kader oldu" halinde konuştu.

"Ülkemizin erke potansiyellerini kullanarak dışa bağımlılıktan kaçma niyetimizi önceki açıkladığımızda bazıları tasalı oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Kimi devir bürokratik takım erki ile birtakımı devir vasilik odakları, yıldırı örgütleriyle 'istemezükçü' ihtilaf anlayışıyla uğraş ettik. Ya ortak kez bulup ve ya kez açarak milletimizin hasretini çekmiş bulunduğu eserlere kavuşturduk. Dünyadaki herhangi ortak tutum düşüncesince erke meselesi için de gibisi süreçlerden geçtik. Ülkemizin erke potansiyelini kullanarak dışa bağımlılıktan kaçma niyetimizi önceki açıkladığımızda bazıları bundan tasalı oldu. Çok cepheli telef kampanyasına tanık olduk. Tepkiyi içimizdeki ihtilaf partileri gösterdi. Ne dediler 'yapamazsınız', 'ülkemizin kaynaklarını heba ediyorsunuz' dediler. Hayalperestlikle suçladılar. Sismik kontrol testlerimize Rumların tezleriyle gönül rahatlığı çıktılar. Olmadık iftiralar attılar. Şu anda bizim kendimize ilgili dört kıta bundan sonraları sondalama gemimiz var. İki kıta de sismik araştırı gemimiz var. Bunlar anca hazırlop kiralanan gemiler değil. Ama bundan sonraları bunlar kendimize ait. Ve deminden zat gemilerimizle hem sismik araştırmayı bununla beraber sondalama çalışmalarını yapar bir duruma gedik. Ülkenin ve milletin menfaatinin bahis konusu bulunduğu ulusal meselelerde Türkiye'nin doğruluk ve hukukunu defans cesareti sergileyemediler. Özellikle bundan dü sene ilkin Karadeniz gazının müjdesini verdiğimizde bu hazımsızlığının adeta şahika yaptığını gördük. Her intihap öncesinde ‘Gaz keşfediyorlar' diyen aklı evveller oldu. 'Keşfettiler fakat banko çıkaramazlar' diyen sıkıntı tellalları oldu. Gazın ekonomimize tek kâr sağlayamayacağını kanıt fail sanki ekonomistler oldu. Bunun üzere ahlak ve vicdan dışı katı aşırı ithamla karşılaştık. Biz bunların hiçbirine kulak asamdık. Hiçbirine eyvallah etmedik. Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdük. Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanımız Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez kardeşimiz bu süreçte hakkıyla şişman hız gider ettiler. İşte bu devir o becerikli duruşumuzun ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz" halinde konuştu.

"Altına bakılmadık taş, deşmedik toprak bırakmamakta tığ kararlıyız"

Bölgede yaşanmış bulunan sonuç gelişmelerin Türkiye'nin Karadeniz'de meydana getirdiği keşfin izlemsel önemini henüz da artırdığını tabir fail özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bölgemizde yaşanmış bulunan sonuç gelişmeler Türkiye'nin Karadeniz'de meydana getirdiği keşfin izlemsel önemini henüz da artırmıştır. Rusya ile Ukrayna ortada süregelen hamam çatışmalarla baş başa topu topu dünyada arazi yağı ve gaz tutarları zamanı sayıları görmüştür. Sadece gaz ithal fail devletler değil bu fahiş paha artışlarından hidro karbon üreticisi devletler de menfi etkilendi. Mesela dünyanın en şişman arazi yağı üreticilerinden bulunan ABD'de fiyatlar birtakımı eyaletlerde üç katına vasıl oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansımış. Gelişmiş devletlerde para şişkinliği oranları sonuç 40 senenin en faziletli seviyelerine çıkmıştır. Şu an toptan ekonominin asliye problemi sürdürülebilir ve inanılır ortak biçimde erke arzını sağlamakla enflasyonu dizginlemektir. Biz de dünya kendisine fiyatların toptan ölçekte bu genişliğinde arttığı ölçekte vatandaşlarımızı arkalamak düşüncesince dayanak mekanizmalarını devreye aldık.

Konutlardaki doğalgazın fiyatında yüzdelik 75'e vasıl kurda destekleme sağladık. Hala belli başlı miktarda buna bitmeme ediyoruz. Küresel riskleri minimalize kılmak düşüncesince derin aydınlık gider ediyoruz. Enerjide ortak yandan hazırlık kaynaklarımızı çeşitlendirirken öbür yandan ülkemizin potansiyelini kusursuz manasıyla ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Yakın etrafı ensesi kalın hidrokarbür kaynakları bulunan dünya kendisine dibine bakılmadık taş, deşmedik toprak bırakmamakta tığ kararlıyız. Daha ilkin isticar ve gibisi yöntemlerle yürüttüğümüz kontrol sondalama çalışmalarını zat imkanlarımızla yürütmeye değişmeyen verdik. Şimdiye genişliğinde 3 skor sondalama gemisi 2 skor sismik araştırı gemisini envanterimize kattık. Sondaj gemilerimizi sonuç çağda attığımız adımla dörde çıkardık. Kendi filosuna erbap mahdut ülkelerden bir tanesi biçimine geldik. Yeni filolarla gücümüze çelim katmaya bitmeme ediyoruz."

"Dördüncü Sondaj Gemisi'nin adını Abdülhamit Han kendisine açıklayalım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sondalama gemisinin adını da Sultan Abdülhamit Han kendisine açıklayarak laflarını şu biçimde tamamladı:

"Bir müddet ilkin dünkü evlat gemimizle filomuzu aşırı çelimli bir duruma getirdik. Dördüncü sondalama gemimizin adını ne verelim dedik, Sultan Abdülhamit bu bölgelerde yapmış bulunduğu çalışmalarla ortak devre esasta adını vermiş. Bu geminin adını Abdülhamit Han kendisine belirlediğimizi açıklayalım. Şu anda sondalama evveliyat uygulayım hazırlıkları yapılıyor. İnşallah bu gemimizin de göreve başlamasıyla iş harcamaları aşırı henüz aceleci velut ve çalışan ortak biçimde gerçekleştireceğiz. Dördüncü sondalama gemimizin ülkemize ve milletimize iyi olmasını diliyorum. İsmini milletimizin gönlüne yazdıracağına inanıyorum. Üç tarafı denizle kuşatılmış dünya kendisine Doğu Akdeniz'de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin buradaki kaynaklar üstünde mevcud haklarını herhangi ortak platformda savunuyoruz. Ülkemizin bu haldeki duruşu şüpheye toprak bırakmayacak biçimde net. Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı yediririz. Bizim olanın zorbalıkla, tehditle kadem oyunlarıyla bizlerden kopartılmasına katiyen müsaade vermeyiz. Biz enerjiyi ortak gerginlik ve arbede endüstrisi değil diyalekt işbirliğinin anahtarı kendisine görüyoruz. Bu iyilikle bölgedeki aktörlerle ortaklık alternatifleri geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki temasların olumlu sonuçlarını baştan sona baş başa görmeye başlayacağız.

Türkiye'nin erke bildirme güvenliği sorununu ağız ağıza çözmüş ortak dünya yapıncaya balya mücadelemize bitmeme edeceğiz. Ülkemizin noktayı doldurulamaz pozisyonu anlaşıldıkça şu anda politik sebeplerle dargın bakanlar da nasıl politikalarını değiştirecekler. Unutmamalıdır ki Karadeniz gazının miktarı genişliğinde ağız ağıza domestik imkanlarla bizim hakeza zamanı ortak keşfe imza atmamız da önemlidir. Karadeniz'deki keşifle baş başa milletimiz Birinci Dünya Savaşı'nın etmen bulunduğu şişman ortak travmadan kurtulmuştur. 2023 yılının önceki çeyreğinden itibaren doğalgazın hanelerde kullanılmaya başlamasıyla ehemmiyetli ortak eşik aşılmış olacak. Karadeniz gazı kükremek önceki borazan inzal ve pınar törenimizin iyi olmasını Allah'tan diliyorum."

Törenin böylece önceki borazan inzal ve pınar gerçekleştirildi. Sondajda beğenilen önceki delgi da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağış edildi.

Onur Altındağ - Yasin Erdem - Sertaç Özdemir - Emrecan Bayram

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ